ΓΥΝΑΙΚΑ

Θρόμβοι αίματος όταν δεν έχετε περίοδο. Τι μπορεί να σημαίνει;

Από

Medbox

Το να παρατηρείτε θρόμβους αίματος ή μια ξαφνική αιμορραγία όταν δεν έχετε περίοδο είναι κάτι συνηθισμένο για τις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση. Μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές μεταβολές λόγω εμμηνόπαυσης ή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), σε όγκους της μήτρας ή σε προβλήματα του θυρεοειδούς.

Οι θρόμβοι είναι πιο συνηθισμένοι όταν η περίοδος είναι πιο έντονη. Η διέλευση θρόμβων αίματος εκτός περιόδου δεν αποτελεί πάντα σημαντικό πρόβλημα, αλλά μπορεί και να είναι -ιδίως αν είναι μεγάλοι.

Οι θρόμβοι αίματος που εμφανίζονται όταν δεν έχετε περίοδο μπορεί να οφείλονται σε διάφορα προβλήματα. Επειδή όμως ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι σοβαρά -συμπεριλαμβανομένων των ινομυωμάτων της μήτρας, της ενδομητρίωσης, των αιμορραγικών διαταραχών, της αποβολής και του καρκίνου- είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε τι μπορεί να σημαίνει η εμφάνιση θρόμβων αίματος όταν δεν έχετε περίοδο και γιατί μπορεί να είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Διευκρινίζεται ο τρόπος διάγνωσης και αντιμετώπισης των αιτιών αυτών των θρόμβων καθώς και των όποιων συναφών συμπτωμάτων, όπως η κόπωση.

Τα σημάδια που φανερώνουν ότι οι θρόμβοι αίματος είναι μη φυσιολογικοί

Οι κηλίδες, δηλαδή όταν αιμορραγείτε μόνο μερικές σταγόνες αίματος μεταξύ των περιόδων, δεν είναι ασυνήθιστες ή ανησυχητικές στις περισσότερες περιπτώσεις. Η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων γίνεται πιο ανησυχητική αν έχετε συχνά μεγάλους θρόμβους αίματος.

Μιλήστε σε έναν γιατρό εάν έχετε έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μεταξύ των περιόδων ή εάν εμφανίζετε θρόμβους αίματος μεγαλύτερους από ένα κέρμα των 50 λεπτών.

Τα παρακάτω είναι επιπλέον ενδείξεις ότι η κολπική αιμορραγία είναι πολύ έντονη:

 • Αιμορραγία που διαπερνά ένα σερβιετάκι ή ταμπόν κάθε δύο ώρες ή λιγότερο
 • Ανάγκη χρήσης σερβιέτας και ταμπόν ταυτόχρονα για τον έλεγχο της αιμορραγίας
 • Ανάγκη αλλαγής ταμπόν ή σερβιέτας κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Αιμορραγία που εμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, την εργασία ή το σχολείο
 • Κόπωση
 • Δύσπνοια

Τι προκαλεί τη δημιουργία μη φυσιολογικών θρόμβων εκτός περιόδου;

Ο σχηματισμός θρόμβων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο σε όσες έχουν έντονη εμμηνορροϊκή ροή. Περίπου το 33% των γυναικών έχουν τόσο έντονη περίοδο, ώστε να διαποτίζουν μια σερβιέτα ή ένα ταμπόν κάθε ώρα για αρκετές ώρες.

Πιθανές ιατρικές αιτίες για την εμφάνιση θρόμβων όταν δεν έχετε περίοδο είναι οι ακόλουθες:

Ορμονικές ανισορροπίες: Η περιεμμηνόπαυση, η οποία είναι το στάδιο ακριβώς πριν από την εμμηνόπαυση, και η εμμηνόπαυση, η οποία διαγιγνώσκεται όταν η περίοδός σας σταματήσει για τουλάχιστον ένα έτος, μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστη αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβων και έντονη αιμορραγία.

Ινομυώματα της μήτρας: Πρόκειται για μη καρκινικούς όγκους που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από τη μήτρα και μπορεί να προκαλέσουν βαριές ή επώδυνες περιόδους, καθώς και θρόμβους αίματος.

Ενδομητρίωση: Σε αυτή την κατάσταση, το ενδομήτριο βρίσκεται εκτός της μήτρας σε άλλα όργανα, όπως στις ωοθήκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστες περιόδους και θρόμβους αίματος που θυμίζουν μια τυπική βαριά περίοδο.

Αδενομύωση: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο ενδομήτριος ιστός που κανονικά επενδύει τη μήτρα εισχωρεί και αρχίζει να αναπτύσσεται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βαριές περιόδους και θρόμβους.

Αποβολή: Η απώλεια της κύησης μπορεί να συμβεί πολύ νωρίς, μερικές φορές πριν καν καταλάβετε ότι είστε έγκυος. Η δημιουργία θρόμβων και η αιμορραγία είναι συνήθη συμπτώματα.

Πολύποδες της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας: Πρόκειται για όγκους στη μήτρα ή στον τραχηλικό σωλήνα, ο οποίος συνδέει τη μήτρα με τον κόλπο. Μπορούν να οδηγήσουν σε έντονη αιμορραγία και θρόμβους.

Καρκίνος στη μήτρα ή στον τράχηλο της μήτρας σας: Αυτή είναι μια ενδεχόμενη αλλά λιγότερο πιθανή πηγή θρόμβων αίματος.

Άλλες παθήσεις: Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), το οποίο συνίσταται στην ανάπτυξη πολλαπλών κύστεων στις ωοθήκες, μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση και βαριά αιμορραγία.

Οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η δημιουργία θρόμβων αίματος

Η μακροχρόνια βαριά εμμηνορρυσιακή αιμορραγία είναι μια συνηθισμένη αιτία σιδηροπενικής αναιμίας, μιας κατάστασης κατά την οποία δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια στο σώμα. Για την ακρίβεια, μια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 63% όσων γυναικών είχαν βαριά περίοδο είχαν επίσης αναιμία.

Τα συμπτώματα της αναιμίας μπορεί να είναι τα εξής:

 • Κόπωση ή μειωμένη ενέργεια
 • Αδυναμία
 • Χλωμό δέρμα
 • Δύσπνοια
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Αίσθημα ζάλης

Μιλήστε σε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω.

Διάγνωση των παθήσεων που σχετίζονται με την παρουσία θρόμβων αίματος

Ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό και την περίοδό σας για να διαπιστώσει τι προκαλεί την μη φυσιολογική θρόμβωση. Μπορεί να σας ζητηθεί να κρατάτε ημερολόγιο περιόδου για να παρακολουθείτε την ένταση της περιόδου σας, αν είχατε θρόμβους και πόσα προϊόντα περιόδου, όπως σερβιέτες ή ταμπόν, χρησιμοποιήσατε.

Στη συνέχεια, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια πυελική εξέταση. Μπορεί επίσης να θελήσει να κάνει κάποιες εξετάσεις, όπως:

 • Εξέταση αίματος: Αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθούν ορμονικά προβλήματα και προβλήματα πήξης του αίματος, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου.
 • Τεστ Παπανικολάου: Λαμβάνεται δείγμα από τον τράχηλο της μήτρας σας για να ληφθεί δείγμα κυττάρων ώστε να διαπιστωθεί εάν τυχόν μη φυσιολογικές αλλαγές μπορεί να είναι η αιτία της βαριάς αιμορραγίας ή/και των θρόμβων.
 • Βιοψία ενδομητρίου: Κατά τη διαδικασία αυτή, λαμβάνεται δείγμα του ιστού της μήτρας σας για να ελεγχθεί αν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα.
 • Υπερηχογράφημα: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να ελέγξει τη ροή του αίματος και να αναζητήσει ινομυώματα ή ενδομητρίωση στη μήτρα σας.

Πώς αντιμετωπίζονται οι θρόμβοι αίματος;

Η θεραπεία των θρόμβων αίματος εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι επιλογές στη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία της εμφάνισης θρόμβων αίματος και τη συγκεκριμένη πάθηση.

 • Οι ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης μπορούν συχνά να διαχειριστούν τη βαριά αιμορραγία που προκαλείται από ενδομητρίωση, συνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ινομυώματα.
 • Η ορμονοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για τη βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία που εμφανίζεται κατά την περιεμμηνόπαυση. Ελαττώνει τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης αντικαθιστώντας τις ορμόνες που φυσιολογικά σταματούν να παράγονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 • Το τρανεξαμικό οξύ είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που αντιμετωπίζει τη βαριά εμμηνορρυσιακή αιμορραγία. Κυκλοφορεί σε δισκίο και λαμβάνεται κάθε μήνα στην αρχή της περιόδου σας.
 • Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως το Algofren (ιβουπροφαίνη), μπορεί να βοηθήσουν στη βαριά αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένων των θρόμβων, και να ανακουφίσουν από τις κράμπες της περιόδου.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή για εσάς, εάν πρέπει να αφαιρέσετε πολύποδες ή ινομυώματα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει αποκαταστήσει το πρόβλημα. Οι πιθανές χειρουργικές επεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:

 • Ο εμβολισμός της μητριαίας αρτηρίας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ινομυωμάτων. Κατά τον εμβολισμό της μητριαίας αρτηρίας, μπλοκάρονται τα αιμοφόρα αγγεία προς τη μήτρα, κάτι που σταματά τη ροή του αίματος που επιτρέπει στα ινομυώματα να αναπτυχθούν.
 • Η μυομεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί τα ινομυώματα της μήτρας χωρίς να αφαιρείται η μήτρα.
 • Η υστεροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση ινομυωμάτων ή τη διακοπή της αιμορραγίας που προκαλούν τα ινομυώματα.
 • Με την αφαίρεση του ενδομητρίου αφαιρείται ο βλεννογόνος της μήτρας. Διακόπτεται ή μειώνεται η εμμηνορροϊκή αιμορραγία.
 • Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ινομυωμάτων, αδενομύωσης και καρκίνου του ενδομητρίου. Μετά την αφαίρεση της μήτρας, δεν θα έχετε πλέον περίοδο και δεν θα μπορείτε πλέον να μείνετε έγκυος.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link