Τι ακριβώς είναι όλα αυτά τα συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα περιποίησης δέρματος;

Πηγαίνετε σε ένα οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ ή κατάστημα και μπορεί να νιώσετε πελαγωμένοι από την πληθώρα των προϊόντων περιποίησης που υπάρχουν στα ράφια.

Είτε ξεκινάτε για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας είτε είστε παλιός χρήστης τέτοιων προϊόντων, η γνώση των συγκεκριμένων συστατικών που περιέχονται στα πιο δημοφιλή προϊόντα μπορεί να είναι χρήσιμη.

Άλφα-υδροξυοξέα (AHA)

Τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα φροντίδας του δέρματος που περιέχουν άλφα-υδροξυοξέα ή AHA (γλυκολικό, γαλακτικό, τρυγικό και κιτρικό οξύ) έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.

Οι κρέμες και οι λοσιόν με άλφα-υδροξυ οξέα μπορεί να βοηθήσουν στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, την ανομοιόμορφη μελάγχρωση και τις κηλίδες γήρανσης.

Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη συρρίκνωση των διευρυμένων πόρων. Οι παρενέργειες των άλφα-υδροξυοξέων είναι ο ήπιος ερεθισμός και η ευαισθησία στον ήλιο.

Για να αποφύγετε το κάψιμο, θα πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό το πρωί κάθε μέρα.

Για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος, ξεκινήστε με ένα προϊόν με μέγιστη συγκέντρωση 10% έως 15% AHA.

Για να μπορέσει το δέρμα σας να συνηθίσει, θα πρέπει αρχικά να εφαρμόζετε το προϊόν περιποίησης μόνο κάθε δεύτερη μέρα και σταδιακά να το εφαρμόζετε καθημερινά.

  • Γλυκολικό οξύ

Αυτό το AHA βοηθά στην απολέπιση του δέρματός σας και στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου (πρωτεΐνη που ενισχύει τον συνδετικό ιστό).

Δεν βοηθά μόνο στον καθαρισμό των πόρων σας και στην εξομάλυνση των λεπτών ρυτίδων, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματός σας.

Οι κρέμες και οι λοσιόν με αυτό το συστατικό συχνά βοηθούν στη βελτίωση του εκζέματος, ενώ τα καθαριστικά που χρησιμοποιούν αυτό το συστατικό μπορούν να βοηθήσουν με τα μαύρα στίγματα.

  • Γαλακτικό οξύ

Αυτό το AHA παράγεται στα μυϊκά κύτταρα και στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Όπως και το γλυκολικό οξύ, τα προϊόντα με αυτό το συστατικό, όπως τα απολεπιστικά ποδιών, μπορούν να βοηθήσουν στην απολέπιση, ενώ άλλα μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση του δέρματός σας.

Βήτα υδροξυοξέα (σαλικυλικό οξύ)

Το σαλικυλικό οξύ απομακρύνει το νεκρό δέρμα και μπορεί να βελτιώσει την υφή και το χρώμα του δέρματος που έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο.

Διεισδύει στα ανοίγματα των θυλάκων των τριχών που είναι γεμάτα με λάδι και, ως εκ τούτου, βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της ακμής.

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που περιέχουν σαλικυλικό οξύ. Ορισμένα είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή και άλλα χρειάζονται συνταγή γιατρού.

Σε πολλές περιπτώσεις, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να είναι λιγότερο ερεθιστικό από τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν άλφα-υδροξυοξέα.

Παρέχουν όμως ανάλογη βελτίωση της υφής και του χρώματος του δέρματος.

Προϊόντα περιποίησης δέρματος
Προϊόντα περιποίησης δέρματος

Υδροκινόνη

Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που περιέχουν υδροκινόνη συχνά αποκαλούνται κρέμες λεύκανσης ή παράγοντες λεύκανσης.

Αυτά τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη της υπερμελάγχρωσης, όπως οι κηλίδες ηλικίας και οι σκούρες κηλίδες (μέλασμα ή χλόασμα) που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή την ορμονοθεραπεία.

Τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα φροντίδας του δέρματος, όπως η κρέμα AMBI® Fade Cream, περιέχουν υδροκινόνη.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει μια κρέμα με υψηλότερη συγκέντρωση υδροκινόνης, εάν το δέρμα σας δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες χωρίς συνταγή.

Η υδροκινόνη συνδυάζεται επίσης μερικές φορές με αντηλιακό, επειδή η έκθεση στον ήλιο προκαλεί υπερμελάγχρωση του δέρματος.

Είναι καλύτερο να δοκιμάζετε τα προϊόντα που περιέχουν υδροκινόνη σε μια μικρή περιοχή, καθώς ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτήν.

Εάν είστε αλλεργικοί στην υδροκινόνη, μπορεί να επωφεληθείτε από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν κοζικό οξύ αντί αυτής.

Κοζικό οξύ

Το κοζικό οξύ είναι επίσης ένα φάρμακο για τη θεραπεία των προβλημάτων χρώσης και των κηλίδων ηλικίας. Ανακαλύφθηκε το 1989 και δρα παρόμοια με την υδροκινόνη.

Το κοζικό οξύ προέρχεται από έναν μύκητα και μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό ως λευκαντικός παράγοντας, επιβραδύνοντας την παραγωγή μελανίνης (καφέ χρωστική ουσία).

Με τη συνεχή χρήση, το κοζικό οξύ μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο ηλιακό έγκαυμα.

Ρετινόλη

Αναζητήστε τη ρετινόλη για να βελτιώσετε την ακμή και τις ουλές λόγω ακμής, τη στικτή μελάγχρωση, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, την υφή του δέρματος, τον τόνο και το χρώμα του δέρματος και το βαθμό ενυδάτωσης της επιδερμίδας σας.

Η ρετινόλη προέρχεται από τη βιταμίνη Α και βρίσκεται σε πολλά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα αντιγηραντικής φροντίδας του δέρματος.

Η τρετινοΐνη, η οποία είναι το δραστικό συστατικό στις συνταγογραφούμενες κρέμες Retin-A® και Renova®, είναι μια ισχυρότερη εκδοχή της ρετινόλης.

Εάν το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο για να χρησιμοποιήσετε Retin-A, η μη συνταγογραφούμενη ρετινόλη είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.

Η βιταμίνη Α έχει μια μοριακή δομή που είναι αρκετά μικροσκοπική ώστε να εισχωρεί στα κατώτερα στρώματα του δέρματός σας, όπου βρίσκει και ενισχύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, που είναι μια πρωτεΐνη που ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματός σας.

Προϊόντα περιποίησης δέρματος
Προϊόντα περιποίησης δέρματος

L-ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C)

Αυτή είναι η μόνη μορφή βιταμίνης C που πρέπει να αναζητάτε στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος στην αγορά σήμερα που διαθέτουν ως συστατικό παράγωγα της βιταμίνης C, όπως το φωσφορικό ασκορβύλιο του μαγνησίου ή το παλμιτικό ασκορβύλιο.

Αλλά το L-ασκορβικό οξύ είναι η μόνη χρήσιμη μορφή βιταμίνης C στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Με την ηλικία και την έκθεση στον ήλιο, η σύνθεση του κολλαγόνου στο δέρμα σας μειώνεται, οδηγώντας στη δημιουργία ρυτίδων.

Η βιταμίνη C είναι το μόνο αντιοξειδωτικό που αποδεδειγμένα διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου, ελαχιστοποιώντας τις λεπτές γραμμές, τις ουλές και τις ρυτίδες.

Μπορεί επίσης να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος που έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο.

Στην αρχή η χρήση των κρεμών που περιέχουν βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο ή ερυθρότητα, αλλά αυτές οι παρενέργειες γενικά υποχωρούν με τη συνεχή χρήση.

Υαλουρονικό οξύ

Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν αυτή την ουσία χρησιμοποιούνται συχνά μαζί με προϊόντα βιταμίνης C για να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διείσδυση στην επιδερμίδα.

Το υαλουρονικό οξύ (επίσης γνωστό ως γλυκοζαμινογλυκάνη) διαφημίζεται για την ικανότητά του να “αντιστρέφει” ή να σταματά τη γήρανση.

Σε ενημερωτικά δημοσιεύματα, ίσως έχετε ακούσει ότι το υαλουρονικό οξύ είναι το “κλειδί για την πηγή της νεότητας”.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ουσία αυτή εμφανίζεται φυσικά (και σε αρκετά μεγάλη αφθονία) σε ανθρώπους και ζώα και βρίσκεται στο νεανικό δέρμα, σε άλλους ιστούς και στο υγρό των αρθρώσεων.

Το υαλουρονικό οξύ είναι συστατικό των συνδετικών ιστών του σώματός σας και είναι γνωστό ότι μαλακώνει και λιπαίνει αυτούς τους ιστούς.

Καθώς γερνάτε, ωστόσο, οι δυνάμεις της φύσης καταστρέφουν το υαλουρονικό οξύ.

Η κακή διατροφή και το κάπνισμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος του οργανισμού σας με την πάροδο του χρόνου.

Νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3)

Η νιασιναμίδη είναι μια μορφή της βιταμίνης Β3 που βοηθά στην οικοδόμηση της κερατίνης και στη διατήρηση της σφριγηλότητας και της υγείας του δέρματός σας.

Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και να σταματήσει το κοκκίνισμα του δέρματος.

Εάν έχετε ροδόχρου ακμή, οι μάσκες προσώπου με αυτό το συστατικό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας και του πρηξίματος.

Διμεθικόνη

Αυτό το συστατικό με βάση τη σιλικόνη είναι το δεύτερο πιο κοινό συστατικό στις ενυδατικές κρέμες.

Αν αντιμετωπίζετε ξηροδερμία, οι ενυδατικές κρέμες με αυτό το συστατικό μπορεί να είναι ευεργετικές, ειδικά το χειμώνα.

Αυτό το μη τοξικό συστατικό μπορεί να βοηθήσει με τον ουλώδη ιστό και κάνει το δέρμα σας να είναι απίστευτα απαλό.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των μαλλιών σας από το σπάσιμο και να δημιουργήσει μια γλιστερή, λεία αίσθηση στους θύλακές σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα βρείτε αυτό το συστατικό σε προϊόντα μαλλιών που βοηθούν στη μείωση του φριζαρίσματος και της ψαλίδας.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι είναι βαρύ και συσσωρεύεται γρήγορα, εμποδίζοντας μερικές φορές το νερό να φτάσει στις ρίζες σας.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν με διμεθικόνη, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν καθαρισμού μία φορά την εβδομάδα για να καθαρίσετε τυχόν συσσωρεύσεις του εν λόγω συστατικού.

Πεπτίδια χαλκού

Τα πεπτίδια χαλκού χαρακτηρίζεται συχνά ως το πιο αποτελεσματικό προϊόν ανάπλασης του δέρματος, παρόλο που κυκλοφορεί στην αγορά μόλις από το 1997.

Αυτό το συστατικό προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, δρα ως αντιοξειδωτικό και προάγει την παραγωγή γλυκοζαμινογλυκανών όπως το υαλουρονικό οξύ.

Αυξάνει επίσης τα οφέλη των φυσικών διαδικασιών οικοδόμησης ιστών του οργανισμού σας, συσφίγγοντας, λειαίνοντας και απαλύνοντας το δέρμα – και το κάνει αυτό σε λιγότερο χρόνο από ό,τι τα περισσότερα άλλα προϊόντα αντιγηραντικής περιποίησης.

Γλυκερίνη

Αυτό το φυσικό ενυδατικό συστατικό βοηθά στην αποκατάσταση του ξηρού ή σκασμένου δέρματος.

Θα το βρείτε σε μια σειρά από lip balms ή κρέμες προσώπου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό συστατικό για το λιπαρό δέρμα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μαύρων στιγμάτων, των σπυριών και της ακμής.

Λόγω της ικανότητάς του να κλειδώνει την υγρασία, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη χρήση προϊόντων με γλυκερίνη στο τέλος της ημέρας για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Share to...