Τι μπορείτε να κάνετε αν ο σύντροφός σας σας ζηλεύει ή σας φθονεί

Κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, είναι φυσιολογικό να βιώνουμε διάφορα συναισθήματα. Ορισμένα συναισθήματα μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, όπως ο φθόνος και η ζήλια.

Μπορεί να έχετε βιώσει φθόνο για την επιτυχία της καριέρας του συντρόφου σας ή ζήλια για το γεγονός ότι φλερτάρει με κάποιον άλλον. Η ζήλια και ο φθόνος είναι φυσιολογικά στοιχεία κάθε σχέσης σε κάποιο βαθμό. Ως κοινωνία, τείνουμε να τα δαιμονοποιούμε απλά επειδή δεν καταλαβαίνουμε πώς να τα διαχειριστούμε σωστά. Αν και κάποια δόση ζήλιας ή φθόνου μπορεί να θεωρηθεί υγιής, αν παραμείνει κρυφή ή μη αντιληπτή, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή και να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα.

Η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τη ζήλια και το φθόνο, καθώς και κάθε άλλο σύνθετο συναίσθημα που αναδύεται από μέσα μας, είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση. Το να ξέρουμε πώς να αναγνωρίσουμε αυτά τα συναισθήματα είναι επίσης ζωτικής σημασίας και μας δίνει τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε με ποιον τρόπο η ζήλια και ο φθόνος μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση σας, πώς να είστε σε επιφυλακή για τα συμπτώματά τους και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Σαν τι μπορεί να μοιάζει το να ζηλεύεις ή να φθονείς τον σύντροφό σου

Τα παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα για το πώς μπορεί να εκδηλωθεί η ζήλια και ο φθόνος σε μια σχέση.

Ζήλια

 • Αίσθημα απειλής όταν ο σύντροφος δίνει υπερβολική προσοχή σε κάποιον άλλο
 • Να αναστατώνεστε όταν ο σύντροφος έλκεται από κάποιον άλλον
 • Να θέλετε ο σύντροφός σας να περνάει λιγότερο χρόνο με άλλους ανθρώπους
 • Δυσπιστία απέναντι στον σύντροφο κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνάει μακριά σας
 • Ψάχνετε εμμονικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες του συντρόφου σας
 • Δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο ντύνεται ή εμφανίζεται ο σύντροφός σας

Φθόνος

 • Το να επαινείτε την επιτυχία του συντρόφου σας με τρόπο που μοιάζει ανειλικρινής
 • Αισθήματα ταραχής όταν ο σύντροφος έχει μια επιτυχία
 • Συνεχής ή συχνή σύγκριση μισθών ή θέσεων εργασίας
 • Δυσφορία σχετικά με τον αριθμό των φίλων ενός συντρόφου ή την κοινωνική του ζωή
 • Αρνητικά σχόλια σχετικά με τη δουλειά του συντρόφου ή την επιτυχία στη δουλειά του

Ο σύντροφός σας σας ζηλεύει ή σας φθονεί;

Αν και τις χρησιμοποιούμε εναλλάξ μερικές φορές, η ζήλια και ο φθόνος είναι στην πραγματικότητα διαφορετικά συναισθήματα. Η ζήλια είναι ο φόβος ότι θα χάσουμε κάτι που χρειαζόμαστε και εκτιμούμε βαθιά, επειδή κάποιος άλλος θα το αποκτήσει αντί για εμάς.

Αντίθετα, ο φθόνος είναι το συναίσθημα ότι επιθυμείτε κάτι που κάποιος άλλος έχει ήδη ή είναι. Είναι δυνατόν να νιώθουμε και τα δύο συναισθήματα ταυτόχρονα.

Ενδείξεις ότι ο σύντροφός σας σας ζηλεύει

Η ζήλια συνήθως αφορά μια σχέση με άλλους ανθρώπους και δεν εκδηλώνεται μόνο μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας. Ζήλια μπορεί να θεωρηθεί ως οτιδήποτε έχει τη δυνατότητα να απειλήσει τη σύνδεση του συντρόφου σας με εσάς ή το ότι κατέχετε πρωτεύουσα θέση στη ζωή του και μπορεί να εκδηλωθεί ως ντροπή, θλίψη, φόβος ή απόρριψη.

Αν μπορείτε να εντοπίσετε στην καθημερινότητά σας οποιαδήποτε από τις παραπάνω εκδηλώσεις ζήλιας, όπως το να παρακολουθεί ο σύντροφός σας τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να έχει θέματα σχετικά με το τι φοράτε ή να συμπεριφέρεται με δυσπιστία απέναντί σας όταν δεν είστε μαζί, μπορεί να αντιμετωπίζετε πρόβλημα ζήλιας.

Οι ενδείξεις ότι ο σύντροφός σας σάς φθονεί

Σε αντίθεση με το γεγονός ότι η ζήλια επικεντρώνεται γύρω από άλλους ανθρώπους εκτός από εσάς και τον σύντροφό σας, ο φθόνος έχει περισσότερο προσωπικό προσανατολισμό. Ο φθόνος συνήθως εμφανίζεται μόνο μεταξύ των δυο σας και συνήθως έχει να κάνει με ιδιότητες ή επιτεύγματα που έχετε εσείς και δεν έχει ο σύντροφός σας.

Ένας ζηλόφθονος σύντροφος μπορεί επίσης να υποβαθμίζει τα επιτεύγματά σας, ή να επικρίνει κομμάτια της ζωής σας που είναι σημαντικά για εσάς.

Πώς η ζήλια και ο φθόνος μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση σας

Όπως πιθανότατα υποψιάζεστε, τα συναισθήματα της ζήλιας και του φθόνου προς τον σύντροφό σας μπορούν να έχουν σημαντικό και αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση σας.

Αν δεν αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, αυτά τα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν δυσαρέσκεια, ρήξη εμπιστοσύνης, δυναμική καταχρηστικού ελέγχου και τελικά να βάλουν τέλος σε μια σχέση. Αν αισθάνεστε άβολα για τη σχέση σας λόγω του φθόνου ή της ζήλιας του συντρόφου σας, δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε άσχημα – είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια δύσκολη κατάσταση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν η σχέση σας υποφέρει από τη ζήλια ή τον φθόνο του συντρόφου σας θα πρέπει να εγκαταλείψετε κάθε ελπίδα. Αυτά τα συναισθήματα, αν τα διαχειριστείτε κατάλληλα ως ζευγάρι και αν καταλήξετε σε συμφωνίες που θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε μπορούν να αποτελέσουν ένα ελάχιστο και φυσιολογικό μέρος μιας υγιούς σχέσης.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ζήλειας ή του φθόνου του συντρόφου σας

Ενδοσκόπηση – Αυτοστοχασμός

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν ο σύντροφός σας σας ζηλεύει ή σας ζηλεύει είναι να αυτοστοχαστείτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν επιδεινώνετε την κατάσταση.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιδεινώσετε την κατάσταση είναι μεταξύ άλλων το γεγονός ότι φροντίζετε να φλερτάρετε με άλλους ανθρώπους για να προκαλέσετε μια ζηλιάρικη αντίδραση στο σύντροφό σας ή ότι καμαρώνετε για τα επιτεύγματά σας στη δουλειά όταν ξέρετε ότι ο σύντροφός σας αισθάνεται άσχημα για τη δική του θέση στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Καθιερώστε μια καθορισμένη ώρα για να συζητήσετε

Αφού ξεκαθαρίσετε τον τρόπο με τον οποίο οι δικές σας ενέργειες έχουν επηρεάσει τον ζηλόφθονο ή ζηλιάρικο χαρακτήρα της συμπεριφοράς του συντρόφου σας, ξεκινήστε κλείνοντας ένα ραντεβού για μια ώρα που θα μιλήσετε, ώστε ο σύντροφός σας να μην αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση ή ότι αιφνιδιάζεται.

Μόλις το κάνετε αυτό και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη συζήτηση, αποφύγετε να ρωτήσετε απευθείας τον σύντροφό σας αν σας ζηλεύει, καθώς αυτό θα μπορούσε να τον κάνει να νιώσει ότι του επιτίθεσθε. Αντ’ αυτού, μοιραστείτε αυτό που παρατηρείτε, το πώς αισθάνεστε και ζητήστε από τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο.

Εξετάστε το ενδεχόμενο θεραπείας ζευγαριών

Φυσικά, μπορεί να μην είστε σε θέση να τα διαχειριστείτε όλα αυτά μόνοι σας. Οι ειδικοί συνιστούν θεραπεία ζευγαριών ή coaching για όλους όσους δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν ανοιχτά και ψύχραιμα τα συναισθήματά τους.

Παρόλο που τα παραπάνω βήματα θα βοηθήσουν στην ιδανική περίπτωση τη σχέση σας, δεν είναι όλοι ανοιχτοί στη συζήτηση για τη συμπεριφορά τους. Δεν θα πρέπει να χρειάζεται να υποβαθμίζετε τα δικά σας επιτεύγματα ή να αντιμετωπίζετε συμπεριφορές που ασκούν έλεγχο.

Αν η ανοιχτή επικοινωνία δεν βρίσκεται στο τραπέζι, θέστε αυστηρά και ξεκάθαρα όρια με τον σύντροφό σας. Ενημερώστε τον ότι δεν θα συμμετάσχετε σε συζητήσεις όπου η μομφή, η κριτική ή οι προσπάθειες ελέγχου αποτελούν μέρος της δυναμικής.

Share to...