Τι είδους μπότες είναι οι πιο κατάλληλες για τα πόδια σας;

Οι μπότες φαίνονται πάντα υπέροχες στα πόδια. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι κατά πόσο τις αισθάνεστε καλά;

Αν παίρνετε αποφάσεις με γνώμονα την καταλληλότητα των υποδημάτων για τα πόδια σας, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό ΝΑΙ.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τα πόδια σας ως ένα σημαντικό τμήμα του σώματός σας που αξίζει λίγη φροντίδα παραπάνω.

Έτσι, πριν βγάλετε την πιστωτική σας κάρτα η πριν κάνετε το κλικ σε ένα eshop για ένα υπέροχο νέο ζευγάρι μπότες, ας δούμε τι είναι αυτό που θα διατηρήσει τα πόδια σας ικανοποιημένα και υγιή.

Μπότες
Μπότες

Γιατί η αγορά κατάλληλων υποδημάτων για τα πόδια σας έχει σημασία

Πιθανότατα δεν περνάει ακόμη από το μυαλό σας πώς τα υποδήματά σας μπορεί να συμβάλλουν σε μελλοντικούς κάλους ή σφυροδακτυλία.

Πιθανότατα δεν ανησυχείτε και πολύ για τα κομψά παπούτσια που καταπονούν τα γόνατα, τους γοφούς και την πλάτη σας.

Ο κάλος του μεγάλου δακτύλου του ποδιού (τύλος) είναι ένα εξόγκωμα που σχηματίζεται στο εξωτερικό του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.

Αυτή η παραμόρφωση του ποδιού οφείλεται σε πολυετή πίεση στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου (τη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση).

Τελικά, η άρθρωση του δακτύλου δεν ευθυγραμμίζεται σωστά και έτσι σχηματίζεται ένα οστέινο εξόγκωμα.

Ο ιατρικός όρος για τους κάλους είναι hallux abducto valgus (βλαισός μεγάλος δάκτυλος του ποδιού).

Η ” Σφυροδακτυλία ” είναι ένας όρος για τα προοδευτικά συμπτώματα και τις αλλαγές στις αρθρώσεις που αφορούν ένα ή περισσότερα δάχτυλα των ποδιών σας. Η σφυροδακτυλία είναι μια άρθρωση στο δάχτυλο του ποδιού σας που δείχνει προς τα πάνω αντί να είναι επίπεδη.

Αυτή η παραμόρφωση προκαλείται επειδή οι μύες στο πόδι ή στην πατούσα σας γίνονται αδύναμοι και οι τένοντες στο δάχτυλο του ποδιού σας έλκουν μη φυσιολογικά.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε επίσης έναν κάλο στην κορυφή του παραμορφωμένου δακτύλου σας, ο οποίος μπορεί να είναι επώδυνος. Τελικά, ενδέχεται να μην μπορείτε να κουνήσετε το πάσχον δάχτυλο του ποδιού.

Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το να φοράτε ακατάλληλα υποδήματα ή υποδήματα που δεν εφαρμόζουν καλά μέρα με τη μέρα επιβαρύνει το σώμα σας.

Το παν είναι η ευθυγράμμιση και η υποστήριξη των ποδιών σας. Αν τα πράγματα σε αυτούς τους δύο σημαντικούς τομείς δεν είναι εντάξει, αυτό προσθέτει επιπλέον καταπόνηση σε κάθε βήμα.

Με την πάροδο του χρόνου, το γεγονός αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάφορες παραμορφώσεις και χρόνιο πόνο.

Πώς να επιλέξετε τις σωστές μπότες

Το να ξέρετε ποιες μπότες είναι καλύτερες για τα πόδια σας είναι παιχνιδάκι, αν γνωρίζετε τα βασικά.

Ακολουθούν μερικές υποδείξεις για το πώς να επιλέξετε – και να φορέσετε – μπότες που είναι ταυτόχρονα όμορφες και ευεργετικές για την υγεία των ποδιών σας.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί προτείνουν να αναζητήσετε μια μπότα με:

  • Ευρύ πλαίσιο για τα δάχτυλα των ποδιών, το οποίο δίνει χώρο στα δάχτυλα των ποδιών σας να απλωθούν φυσικά και να μην στριμώχνονται.
  • Καλή στήριξη της καμάρας, η οποία δημιουργεί σταθερά θεμέλια για τη στάση του σώματος και την κίνηση.
  • Σταθερότητα από πλευρά σε πλευρά, που σημαίνει ότι τα υποδήματα δεν θα λυγίζουν ή δεν θα συστρέφονται εύκολα.

Αξιοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές για την αγορά και τη σωστή χρήση των μποτών:

Δοκιμάστε τις ως προς τη στήριξή τους. Δεν πρέπει να είναι εύκολο να λυγίσετε μια μπότα στη μέση από πίσω προς τα εμπρός ή από τη μία πλευρά προς την άλλη. (Και, ναι, δοκιμάστε να τις λυγίσετε στο κατάστημα.)

Η ύπαρξη ορισμένου βαθμού ακαμψίας μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού του ποδιού σας ενώ περπατάτε στην πόλη.

Αγοράστε εσωτερικούς πάτους για να εξασφαλίσετε άνεση για τα πέλματά σας. Αυτό πρέπει να το κάνετε ειδικά αν έχετε διαβητική νευροπάθεια και τα νεύρα στα πόδια και τα πέλματά σας έχουν υποστεί βλάβη.

Προσθέστε έναν πάτο στις μπότες σας για να ανακουφιστείτε από την πίεση στις πατούσες.

Αναζητήστε ποιοτικά υλικά. Οι μπότες για τη βροχή ή τα μη πορώδη υλικά πρέπει να είναι εύκαμπτα και να μην χτυπούν δυνατά στους αστραγάλους, τα δάχτυλα των ποδιών και τις φτέρνες σας.

Το καλής ποιότητας δέρμα είναι προτιμότερο και επιτρέπει την αναπνοή. Αποφύγετε τα φθηνότερα υλικά που δεν επιτρέπουν στα πόδια σας να αναπνέουν, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση και να επιφέρει προβλήματα με βακτήρια και οσμές.

Αλλάζετε τακτικά τα υποδήματά σας. Προσπαθήστε να αποφεύγετε να φοράτε τις ίδιες μπότες (ή παπούτσια) κάθε μέρα.

Φορώντας διαφορετικά παπούτσια για μικρότερα χρονικά διαστήματα, μειώνετε τις επιπτώσεις που προκαλούνται στοχευμένα στα πόδια, τα πέλματα, τις αρθρώσεις και τη σπονδυλική σας στήλη.

Προσπαθήστε να διατηρείτε τα υποδήματά σας στεγνά. Εάν οι μπότες σας βραχούν – άλλωστε, βρέχει κατά καιρούς – αφήστε τις να στεγνώσουν καλά πριν τις ξαναφορέσετε.

Οι βρεγμένες μπότες δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ψηλοτάκουνες μπότες

Το να φοράτε τακούνια συνοδεύεται από ένα σημαντικό κόστος.

Η τοποθέτηση των ποδιών σας σε αυτή την άβολη γωνία μπορεί να σφίξει τον αχίλλειο τένοντα με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την αχίλλειο τενοντίτιδα.

Μπορεί επίσης να επιδεινώσει την καψουλίτιδα (φλεγμονή της αρθρικής κάψουλας) και τα νευρώματα (παχύς νευρικός ιστός μεταξύ των δακτύλων των ποδιών).

Επιπλέον οι ψηλοτάκουνες μπότες μπορεί να προκαλέσουν κάλους, καθώς και να επιδεινώσουν τους ήδη υπάρχοντες.

Μπότες από δέρμα προβάτου (με γούνα)

Κανείς δεν αμφισβητεί τη δημοτικότητα των ζεστών και χνουδωτών μποτών από δέρμα προβάτου. Αλλά όσον αφορά την υγεία των ποδιών σας … η ιστορία κάθε άλλο παρά ζεστή και χνουδωτή είναι.

Οι μπότες από δέρμα προβάτου συνήθως δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα όσον αφορά την υποστήριξη της καμάρας ή του αστραγάλου.

(Αυτή η έλλειψη σταθερότητας μπορεί να οδηγήσει σε ένα στυλ περπατήματος με γυρισμένους προς τα μέσα αστραγάλους που ονομάστηκε “UGG® shuffle” από μία από τις πιο δημοφιλείς μάρκες).

Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο; Το άνετο εσωτερικό που είναι ιδανικό για τα πόδια σας είναι επίσης ιδανικό για βακτήρια και μύκητες.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, εξανθήματα και αρκετά βρωμερές μπότες.

Συμβουλές από επαγγελματίες: Αν πρόκειται να φορέσετε μπότες από δέρμα προβάτου, σκεφτείτε τα ένθετα για επιπλέον στήριξη της καμάρας.

Όσον αφορά το θέμα των βακτηρίων, φοράτε πάντα κάλτσες για να ελαχιστοποιήσετε την επαφή μεταξύ του εσωτερικού της μπότας και του δέρματός σας. Α, και να απολυμαίνετε τακτικά τις μπότες σας.

Σφηνοειδείς μπότες

Τα πολύ ψηλά τακούνια που δίνουν στα μποτάκια μια τόσο ξεχωριστή εμφάνιση μπορεί να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού σας.

Παρέχουν επίσης ελάχιστη υποστήριξη από πλευρά σε πλευρά – γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα εάν τα πόδια σας είναι επίπεδα ή οι αστράγαλοί σας είναι ασταθείς.

Αποφύγετε επίσης τα σφηνοειδή μποτάκια, εάν αντιμετωπίζετε τα προαναφερθέντα προβλήματα, όπως νευρώματα ή καψουλίτιδα.

Μπότες ιππασίας

Τα πόδια σας θα εκτιμήσουν το χαμηλότερο τακούνι που υπάρχει στις περισσότερες μπότες ιππασίας. Ένα πιο στρογγυλό, πολύ βαθύ πλαίσιο για τα δάχτυλα των ποδιών κάνει επίσης αυτό το στυλ μπότας μια εξαιρετική επιλογή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως κάλους ή σφυροδακτυλία.

Αλλά η εσωτερική σόλα είναι συχνά επίπεδη και πολύ άκαμπτη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πόδια, όπως πελματιαία απονευρωσίτιδα. Ωστόσο, η επένδυση σε πάτους καλής ποιότητας μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.

Καουμπόικες μπότες

Οι παραδοσιακές καουμπόικες μπότες έχουν μυτερό μπροστινό μέρος για κάποιο λόγο: διευκολύνουν πολύ περισσότερο στο να βάλεις τα πόδια σου στους αναβολείς όταν ιππεύεις ένα άλογο. (Λογικό, έτσι δεν είναι;)

Αλλά στον σύγχρονο κόσμο είναι πολύ πιο πιθανό το αυτοκίνητό σας να έχει κινητήρα και πεντάλ γκαζιού και φρένου – οπότε αυτή η στενή περιοχή των δαχτύλων των ποδιών είναι μάλλον ένα δυνητικό πρόβλημα παρά μια λύση για να ανεβείτε στο άλογο.

Μακροπρόθεσμα, αυτού του είδους η πρόσκρουση στα δάχτυλα των ποδιών σας μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή ή πάχυνση των νεύρων στο μπροστινό μέρος του ποδιού σας.

Στο τέλος ενδέχεται να αισθάνεστε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και κάψιμο στην περιοχή.

Το σχήμα που έχουν οι καουμπόικες μπότες τις καθιστά επίσης κακή επιλογή αν έχετε κάλους ή σφυροδακτυλία. Η στήριξη της καμάρας μπορεί επίσης να αποτελέσει ζήτημα.

Share to...