Lyrica: Τι είναι η πρεγκαμπαλίνη;

Η πρεγκαμπαλίνη είναι ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο, γνωστό και ως αντισπασμωδικό. Δρα επιβραδύνοντας τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο που προκαλούν επιληπτικές κρίσεις. Η πρεγκαμπαλίνη επηρεάζει επίσης τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που στέλνουν σήματα πόνου μέσω του νευρικού συστήματος.

Η πρεγκαμπαλίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου που προκαλείται από ινομυαλγία, ή του νευρικού πόνου σε άτομα με διαβήτη (διαβητική νευροπάθεια), έρπητα ζωστήρα (μετα-ερπητική νευραλγία) ή τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Η πρεγκαμπαλίνη χρησιμοποιείται επίσης με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία της μερικής επιληπτικής κρίσης σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας τουλάχιστον 1 μηνός.

Lyrica
Άσκηση

Μία από τις πιο γνωστές εμπορικές ονομασίες της πρεγκαμπαλίνης είναι το Lyrica το οποίο διατίθεται στην αγορά με πληθώρα σκευασμάτων:

 • Lyrica 25 mg σκληρά καψάκια,
 • Lyrica 50 mg σκληρά καψάκια,
 • Lyrica 75 mg σκληρά καψάκια,
 • Lyrica 100 mg σκληρά καψάκια,
 • Lyrica 150 mg σκληρά καψάκια,
 • Lyrica 200 mg σκληρά καψάκια,
 • Lyrica 225 mg σκληρά καψάκια,
 • Lyrica 300 mg σκληρά καψάκια

Επιληψία: Το Lyrica χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μίας συγκεκριμένης μορφής επιληψίας (εστιακές επιληπτικές κρίσεις με ή χωρίς δευτερογενή γενίκευση), σε ενήλικες. Ο γιατρός σας θα σάς συνταγογραφήσει το Lyrica για τη θεραπεία της επιληψίας, όταν η αγωγή που ακολουθείτε σήμερα δεν ελέγχει την κατάστασή σας. Θα πρέπει να λαμβάνετε το Lyrica επιπλέον της αγωγής που ακολουθείτε σήμερα. Το Lyrica δεν προορίζεται για να χρησιμοποιείται μόνο του, αλλά θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλη αντιεπιληπτική θεραπεία.

Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους: Το Lyrica χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της Διαταραχής Γενικευμένου Άγχους (ΔΓΑ). Τα συμπτώματα της ΔΓΑ είναι παρατεταμένο υπερβολικό άγχος και ανησυχία, που είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Η ΔΓΑ μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρικότητα ή αίσθημα έντονης ταραχής ή φόβου απώλειας ελέγχου, αίσθημα εύκολης κόπωσης (κούρασης), δυσκολία στη συγκέντρωση ή αίσθημα αδειάσματος του μυαλού, αίσθημα ευερεθιστότητας, μυϊκή τάση ή διαταραχή του ύπνου. Αυτά διαφέρουν από το στρες και την υπερένταση της καθημερινής ζωής.

Συστάσεις

Η πρεγκαμπαλίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Διακόψτε τη λήψη της πρεγκαμπαλίνης και αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσετε κνίδωση ή φουσκάλες στο δέρμα σας, δυσκολία στην αναπνοή ή πρήξιμο στο πρόσωπο, το στόμα ή το λαιμό σας.

Ορισμένοι άνθρωποι πραγματοποιούν σκέψεις αυτοκτονίας ενώ λαμβάνουν πρεγκαμπαλίνη. Να παραμένετε σε εγρήγορση για αλλαγές στη διάθεση ή τα συμπτώματά σας. Αναφέρετε οποιαδήποτε νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα στο γιατρό σας.

Εάν έχετε διαβήτη ή καρδιακά προβλήματα, καλέστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αύξηση βάρους ή πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια σας ενώ παίρνετε πρεγκαμπαλίνη (Lyrica).

Το Lyrica έχει συσχετιστεί με ζάλη και υπνηλία, που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα τραυματισμού από ατύχημα (πτώση) σε ηλικιωμένους ασθενείς. Ως εκ τούτου, πρέπει να είστε προσεκτικοί, μέχρι να συνηθίσετε οποιαδήποτε αντίδραση μπορεί να έχετε στο φάρμακο.

Έχουν υπάρξει αναφορές καρδιακής ανεπάρκειας σε ορισμένους ασθενείς που λάμβαναν το Lyrica. Αυτοί οι ασθενείς ήταν κυρίως ηλικιωμένοι, με καρδιαγγειακά προβλήματα. Πριν να λάβετε αυτό το φάρμακο πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν έχετε ιστορικό καρδιακής πάθησης.

Μην σταματήσετε τη χρήση της πρεγκαμπαλίνης ξαφνικά, ακόμη και αν αισθάνεστε καλά. Η ξαφνική διακοπή του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης.

Πριν πάρετε αυτό το φάρμακο

Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε την πρεγκαμπαλίνη εάν είστε αλλεργικοί σε αυτήν.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ:

 • πνευμονοπάθεια, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ),
 • διαταραχή της διάθεσης, κατάθλιψη ή αυτοκτονικές σκέψεις,
 • καρδιακά προβλήματα (ιδιαίτερα συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια),
 • αιμορραγική διαταραχή ή χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα σας,
 • νεφρική νόσο (ή εάν βρίσκεστε σε αιμοκάθαρση),
 • διαβήτη (εκτός εάν λαμβάνετε πρεγκαμπαλίνη για τη θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας),
 • εθισμό σε ναρκωτικά ή αλκοόλ ή
 • μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αγγειοοίδημα).

Μην δώσετε αυτό το φάρμακο σε παιδί χωρίς ιατρική συμβουλή.

Η πρεγκαμπαλίνη δεν έχει εγκριθεί για χρήση από άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών για τη θεραπεία του νευρικού πόνου που προκαλείται από ινομυαλγία, διαβήτη, έρπητα ζωστήρα ή τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Η πρεγκαμπαλίνη δεν έχει εγκριθεί για επιληπτικές κρίσεις σε άτομα ηλικίας μικρότερης του 1 μηνός.

Ορισμένοι άνθρωποι κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας ενώ παίρνουν πρεγκαμπαλίνη. Ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις. Η οικογένειά σας ή άλλοι υπεύθυνοι φροντίδας θα πρέπει επίσης να είναι σε εγρήγορση για αλλαγές στη διάθεση ή τα συμπτώματά σας.

Ο έλεγχος των επιληπτικών κρίσεων είναι πολύ σημαντικός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων θα μπορούσε να βλάψει τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό. Μην αρχίσετε ή σταματήσετε τη λήψη του Lyrica χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν μείνετε έγκυος.

Εάν είστε έγκυος, το όνομά σας μπορεί να καταχωρηθεί σε ένα μητρώο εγκυμοσύνης για την παρακολούθηση των επιδράσεων της πρεγκαμπαλίνης στο μωρό.

Η πρεγκαμπαλίνη μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα στους άνδρες (την ικανότητά σας να αποκτήσετε παιδιά). Σε μελέτες σε ζώα, η πρεγκαμπαλίνη προκάλεσε επίσης γενετικές ανωμαλίες στους απογόνους ανδρών που έλαβαν θεραπεία με αυτό το φάρμακο. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν αυτές οι επιδράσεις θα εμφανίζονταν στους ανθρώπους. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχετε.

Δεν πρέπει να θηλάζετε ενώ χρησιμοποιείτε Lyrica.

Άλλα φάρμακα και Lyrica

Ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε, έχετε πρόσφατα πάρει ή μπορεί να πάρετε άλλα φάρμακα. Το Lyrica και ορισμένα άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάζουν το ένα το άλλο (αλληλεπίδραση). Όταν το Lyrica λαμβάνεται μαζί με συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία έχουν ηρεμιστικές δράσεις (συμπεριλαμβανομένων των οπιοειδών), μπορεί να ενισχύσει τις δράσεις αυτές, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, κώμα και θάνατο. Ο βαθμός ζάλης, υπνηλίας και μειωμένης συγκέντρωσης, μπορεί να αυξηθεί αν το Lyrica λαμβάνεται με φάρμακα που περιέχουν:

 • Οξυκωδόνη – (χρησιμοποιείται ως παυσίπονο)
 • Λοραζεπάμη – (χρησιμοποιείται για την θεραπεία του άγχους)
 • Αλκοόλ

Το Lyrica μπορεί να λαμβάνεται με από του στόματος αντισυλληπτικά.

Πώς να πάρετε το Lyrica

Πάντοτε να παίρνετε το φάρμακο αυτό αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει ποια δόση είναι κατάλληλη για εσάς. Το Lyrica είναι μόνο για χρήση από του στόματος.

Περιφερικός και κεντρικός νευροπαθητικός πόνος, επιληψία ή Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους:

 · Να λαμβάνετε τον αριθμό των καψακίων, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

 · Η δόση, η οποία έχει προσαρμοστεί σε εσάς και την κατάστασή σας, θα κυμαίνεται γενικά μεταξύ των 150 mg και των 600 mg την ημέρα.

· Ο γιατρός σας θα σας πει να λαμβάνετε το Lyrica είτε δύο είτε τρεις φορές την ημέρα. Για την περίπτωση λήψης δύο φορές την ημέρα, να λαμβάνετε το Lyrica μία το πρωί και μία το βράδυ, περίπου την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Για την περίπτωση λήψης τρεις φορές την ημέρα, να λαμβάνετε το Lyrica μία το πρωί, μία το απόγευμα και μία το βράδυ, περίπου την ίδια ώρα κάθε ημέρα.

Εάν έχετε την εντύπωση ότι η δράση του είναι είτε υπερβολικά ισχυρή είτε υπερβολικά ασθενής, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Αν είστε ηλικιωμένος ασθενής (ηλικίας άνω των 65 ετών), πρέπει να λαμβάνετε κανονικά το Lyrica, εκτός κι αν έχετε προβλήματα με τους νεφρούς σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σάς συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό δοσολογικό πρόγραμμα και/ή δόση, αν έχετε πρόβλημα με τους νεφρούς σας.

Να καταπίνετε το καψάκιο ολόκληρο, με νερό.

Να συνεχίζετε να παίρνετε το Lyrica, μέχρι ο γιατρός σας να σάς πει να το σταματήσετε.

Τι συμβαίνει εάν παραλείψω μια δόση;

Πάρτε το φάρμακο το συντομότερο δυνατό, αλλά παραλείψτε τη δόση που παραλείψατε αν είναι σχεδόν ώρα για την επόμενη δόση σας. Μην παίρνετε δύο δόσεις ταυτόχρονα.

Τι πρέπει να αποφεύγω κατά τη λήψη της πρεγκαμπαλίνης;

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί να αυξήσει ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες της πρεγκαμπαλίνης.

Αποφύγετε την οδήγηση ή επικίνδυνες δραστηριότητες μέχρι να μάθετε πώς θα σας επηρεάσει η πρεγκαμπαλίνη. Οι αντιδράσεις σας μπορεί να είναι μειωμένες.

Παρενέργειες της πρεγκαμπαλίνης

Η πρεγκαμπαλίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Σταματήστε να παίρνετε αυτό το φάρμακο και ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε:

 • κνίδωση ή φουσκάλες στο δέρμα σας,
 • δυσκολία στην αναπνοή,
 • πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού σας.

Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα, όπως: αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά, κατάθλιψη, άγχος, κρίσεις πανικού, δυσκολία στον ύπνο, ή εάν αισθάνεστε παρορμητικοί, ευερέθιστοι, ταραγμένοι, εχθρικοί, επιθετικοί, ανήσυχοι, υπερκινητικοί (διανοητικά ή σωματικά), ή έχετε σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.

Η πρεγκαμπαλίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε:

 • αδύναμη ή ανεπαρκή αναπνοή,
 • μπλε χρώμα στο δέρμα, τα χείλη, τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών,
 • σύγχυση, υπερβολική υπνηλία ή αδυναμία,
 • προβλήματα όρασης,
 • πληγές στο δέρμα (εάν έχετε διαβήτη),
 • εύκολους μώλωπες, ασυνήθιστη αιμορραγία,
 • πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια σας, ταχεία αύξηση βάρους (ειδικά αν έχετε διαβήτη ή καρδιακά προβλήματα) ή
 • ανεξήγητους μυϊκούς πόνους, ευαισθησία ή αδυναμία (ειδικά εάν έχετε επίσης πυρετό ή δεν αισθάνεστε καλά).

Η πρεγκαμπαλίνη (Lyrica) μπορεί να προκαλέσει απειλητικά για τη ζωή αναπνευστικά προβλήματα. Το άτομο που σας φροντίζει θα πρέπει να αναζητήσει επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν έχετε αργή αναπνοή με μεγάλες παύσεις, μπλε χρώμα στα χείλη ή εάν ξυπνάτε δύσκολα. Τα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να είναι πιο πιθανά σε ηλικιωμένους ενήλικες ή σε άτομα με ΧΑΠ.

Εάν έχετε διαβήτη, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε νέες πληγές ή άλλα δερματικά προβλήματα.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της πρεγκαμπαλίνης (Lyrica) μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ζάλη, υπνηλία,
 • πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια σας,
 • δυσκολία συγκέντρωσης,
 • αυξημένη όρεξη,
 • αύξηση βάρους,
 • ξηροστομία- ή
 • θολή όραση.

Τι περιέχει το Lyrica

Η δραστική ουσία είναι η πρεγκαμπαλίνη. Κάθε σκληρό καψάκιο περιέχει 25 mg, 50 mg, 75 mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg, 225 mg ή 300 mg πρεγκαμπαλίνη. Τα άλλα συστατικά είναι:

 • λακτόζη μονοϋδρική,
 • αραβοσίτου άμυλο,
 • τάλκης,
 • ζελατίνη, τιτανίου
 • διοξείδιο (Ε171),
 • νάτριο λαουρυλοθειικό,
 • διοξείδιο του πυριτίου κολλοειδές άνυδρο,
 • μαύρο μελάνι (το οποίο περιέχει κόμμεα λάκκας, μέλαν σιδήρου οξείδιο (Ε172), προπυλενογλυκόλη, καλίου υδροξείδιο) και
 • ύδωρ.

 Τα καψάκια των 75 mg, 100 mg, 200 mg, 225 mg και των 300 mg, περιέχουν επίσης ερυθρό σιδήρου οξείδιο (Ε172).

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσει το Lyrica;

Σε κλινικές μελέτες με το Lyrica (πρεγκαμπαλίνη) ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν μείωση του πόνου ήδη από την πρώτη εβδομάδα, η οποία παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Οι μελέτες αυτές εξέτασαν την ινομυαλγία, τον διαβητικό νευρικό πόνο, τον νευρικό πόνο από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού και τον πόνο μετά από έρπητα ζωστήρα. Η διάρκεια των μελετών κυμαινόταν από 5 έως 13 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματά σας μπορεί να διαφέρουν. Το Lyrica αρχίζει να δρα αμέσως, αλλά για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αισθανθούν τα αποτελέσματα της ανακούφισης του πόνου από το Lyrica.

Εάν δεν αισθάνεστε την ανακούφιση από τον πόνο που περιμένετε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει τη δόση σας ή να επανεκτιμήσει το επίπεδο του πόνου σας.

Μπορείτε να πάρετε το Lyrica μακροπρόθεσμα;

Θα πρέπει να παίρνετε το Lyrica κάθε μέρα όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Πολλοί άνθρωποι θα πάρουν το Lyrica μακροπρόθεσμα για να βοηθήσουν στον έλεγχο του πόνου ή των επιληπτικών κρίσεων.

Μην σταματήσετε να παίρνετε το Lyrica χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Εάν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το Lyrica, ο γιατρός σας θα το διακόψει αργά σε ένα χρονικό διάστημα, συνήθως τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Η απότομη διακοπή του Lyrica μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πονοκεφάλους, διάρροια, ναυτία, άγχος, προβλήματα με τον ύπνο και αυξημένη εφίδρωση. Εάν λαμβάνετε Lyrica για την επιληψία και σταματήσετε ξαφνικά το φάρμακο, οι επιληπτικές κρίσεις σας μπορεί να εμφανίζονται συχνότερα.

Share to...