Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μετεγχειρητικές κήλες

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μετεγχειρητικές κήλες

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Οι μετεγχειρητικές κήλες μπορεί να αναπτυχθούν μετά από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά. Συμβαίνουν μετά από έως και 15 έως 20 % των κοιλιακών επεμβάσεων που απαιτούν τομές. Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μετεγχειρητικής κήλης.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα συμπτώματα, τις αιτίες, τους παράγοντες κινδύνου και τις πιθανές θεραπείες για τις μετεγχειρητικές κήλες.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μετεγχειρητικές κήλες
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μετεγχειρητικές κήλες

Μετεγχειρητικές κήλες:Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πιο αξιοσημείωτο σύμπτωμα μιας μετεγχειρητικής κήλης είναι ένα εξόγκωμα κοντά στο σημείο της τομής. Συχνά είναι πιο ορατή όταν τεντώνετε τους μύες σας, όπως όταν σηκώνεστε όρθιοι, όταν σηκώνετε κάτι ή όταν βήχετε.

Εκτός από το ορατό εξόγκωμα, οι μετεγχειρητικές κήλες μπορεί επίσης να προκαλέσουν:

 • ναυτία και εμετό
 • πυρετό
 • κάψιμο ή πόνο κοντά στην κήλη
 • κοιλιακό πόνο και δυσφορία, ιδιαίτερα γύρω από την κήλη
 • ταχύτερο καρδιακό ρυθμό από το συνηθισμένο
 • δυσκοιλιότητα
 • διάρροια
 • λεπτά, στενά κόπρανα

Παρότι είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε κήλη μεταξύ 3 και 6 μηνών μετά τη χειρουργική σας επέμβαση, οι κήλες μπορεί να εμφανιστούν και πριν ή μετά από αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Ανατάξιμη έναντι μη ανατάξιμης κήλης

Οι κήλες συχνά κατηγοριοποιούνται ως ανατάξιμες ή μη ανατάξιμες:

 • Οι ανατάξιμες κήλες μπορούν να επανέλθουν. Μπορεί επίσης να συρρικνωθούν όταν ξαπλώνετε.
 • Οι μη ανατάξιμες κήλες εμφανίζονται όταν μέρος του εντέρου σας ωθείται μέσα στην κήλη, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να σπρώξετε την κήλη προς τα πίσω.

Οι μη ανατάξιμες κήλες μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη του εντέρου, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε στραγγαλισμό της κήλης. Κάτι τέτοιο απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Καλέστε αμέσως τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι το εξόγκωμα έχει γίνει σκούρο κόκκινο ή μωβ ή αισθάνεστε έντονο πόνο.

Τι τις προκαλεί;

Οι μετεγχειρητικές κήλες δημιουργούνται όταν η χειρουργική τομή στο κοιλιακό σας τοίχωμα δεν κλείνει σωστά μετά τη χειρουργική επέμβαση. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει την αποδυνάμωση των κοιλιακών σας μυών, επιτρέποντας στους ιστούς και τα όργανα να σχηματίσουν κήλη.

Πολλά πράγματα μπορούν να εμποδίσουν τη σωστή επούλωση της χειρουργικής τομής, όπως:

 • η άσκηση υπερβολικής πίεσης στην κοιλιά σας
 • το να μείνετε έγκυος πριν επουλωθεί πλήρως η τομή
 • η επιστροφή σε σωματικές δραστηριότητες πολύ σύντομα μετά τη χειρουργική επέμβαση

Μερικές φορές, δεν υπάρχει σαφής λόγος για τον οποίο μια χειρουργική τομή δεν επουλώνεται σωστά.

Οι κήλες είναι πιο πιθανές μετά από επείγουσα χειρουργική επέμβαση ή χειρουργική επέμβαση που απαιτεί μεγάλη τομή. Εάν τα άκρα της πληγής δεν ευθυγραμμίζονται σωστά μετά τη χειρουργική επέμβαση, η τομή μπορεί να μην επουλωθεί καλά, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κήλης. Η τεχνική ραψίματος που χρησιμοποιείται για το κλείσιμο της τομής μπορεί επίσης να παίζει ρόλο.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου;

Διάφοροι παράγοντες κινδύνου μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κήλης μετά από χειρουργική επέμβαση, όπως:

 • λοίμωξη του τραύματος
 • υφιστάμενες καταστάσεις υγείας, όπως νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτης ή πνευμονοπάθεια
 • παχυσαρκία
 • κάπνισμα
 • ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ή των στεροειδών

Μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση κήλης, με το να εκμεταλλευτείτε το συνιστώμενο χρονικό διάστημα για την επούλωση μετά από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

Οι κήλες μπορεί να αναπτυχθούν ακόμα και ελλείψει άλλων παραγόντων κινδύνου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις ιατρικές οδηγίες για την αποκατάσταση της τομής μετά από οποιαδήποτε επέμβαση. Ακόμα και αν αισθάνεστε ότι έχετε αναρρώσει πλήρως, αποφύγετε την άσκηση ή άλλη έντονη δραστηριότητα μέχρι να σας δώσει την άδεια ο γιατρός σας.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Οι κήλες δεν υποχωρούν από μόνες τους και θεραπεύονται μόνο με χειρουργική επέμβαση.

 • Μικρές ή ανατάξιμες κήλες

Εάν έχετε μια μικρή ή ανατάξιμη κήλη, ενδεχομένως να μπορείτε να καθυστερήσετε με ασφάλεια τη χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη του το ιατρικό σας ιστορικό και άλλους παράγοντες όταν αποφασίσει κατά πόσον η χειρουργική επέμβαση θα αποκαταστήσει την κήλη.

Εάν η κήλη σας προκαλεί μικρή ή καθόλου ενόχληση, μπορεί να είναι ασφαλές να παρακολουθήσετε την κήλη και να περιμένετε πριν κάνετε χειρουργική επέμβαση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι επεμβάσεις για μεγαλύτερες κήλες μπορεί να είναι πιο δύσκολες από τις επεμβάσεις για μικρές κήλες.

Εάν αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να σας προσαρμόσει μια ειδική ζώνη που βοηθά να διατηρείται η πίεση στην κήλη, εμποδίζοντας την να προεξέχει.

 • Μεγάλες ή μη ανατάξιμες κήλες

Εάν η κήλη σας μεγαλώσει ή γίνει μη ανατάξιμη, θα χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Η συνιστώμενη επιλογή εξαρτάται γενικά από τα συμπτώματά σας, το μέγεθος της κήλης και το ιατρικό σας ιστορικό.

Ανοικτή αποκατάσταση

Η ανοικτή αποκατάσταση της κήλης προϋποθέτει μια τομή στο σημείο της κήλης. Ο χειρουργός θα μετακινήσει ιστό, έντερο και άλλα όργανα που σχηματίζουν την κήλη πίσω στην κοιλιά και θα κλείσει το άνοιγμα.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει πλέγμα για να ενισχύσει το σημείο όπου αναπτύχθηκε η κήλη. Αυτά τα επιθέματα πλέγματος ράβονται στον ιστό γύρω από την κήλη, και τελικά θα απορροφηθούν από το κοιλιακό σας τοίχωμα.

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης πραγματοποιείται με πολλαπλές μικρές τομές αντί για μία μεγάλη τομή. Σε αυτές τις τομές τοποθετούνται κοίλοι σωλήνες και ο αέρας διογκώνει την κοιλιά σας για να γίνουν πιο ορατά τα όργανά σας.

Στη συνέχεια, ένας χειρουργός εισάγει χειρουργικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής κάμερας, μέσα στους σωλήνες για να πραγματοποιήσει τη χειρουργική επέμβαση. Το πλέγμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μια λαπαροσκοπική αποκατάσταση.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση είναι λιγότερο επεμβατική και μπορεί να βγείτε από το νοσοκομείο νωρίτερα και να έχετε μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης, αν και μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική για πολύ μεγάλες ή σοβαρές κήλες.

Μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές;

Οι σοβαρότερες επιπλοκές της μετεγχειρητικής κήλης είναι η απόφραξη του εντέρου και ο στραγγαλισμός. Η στραγγαλισμένη κήλη μπορεί να προκαλέσει θάνατο των ιστών στο έντερό σας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή σας εάν δεν λάβετε αμέσως θεραπεία. Είναι επίσης πιθανό οι κήλες να υποστούν ρήξη, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Οι μικρές κήλες που δεν αντιμετωπίζονται τείνουν να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου. Εάν μια κήλη μεγαλώσει πολύ, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και πόνο στην κοιλιά σας και τελικά να γίνει μη ανατάξιμη. Πιθανότατα θα το καταλάβετε γρήγορα αν συμβεί αυτό, επειδή τείνει να προκαλεί μεγάλη δυσφορία.

Εάν μια κήλη οποιουδήποτε μεγέθους προκαλεί σημαντικό πόνο ή δυσφορία ή έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ζωής σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, οπότε είναι καλύτερο να εξεταστούν τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα για παν ενδεχόμενο.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.