ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τι προκαλεί λευκές κηλίδες ή λευκά σημάδια στη γλώσσα;

Από

Medbox

Οι λευκές κηλίδες στη γλώσσα συνήθως δεν είναι σοβαρές και μπορεί να οφείλονται σε αιτίες που ποικίλουν από την κακή στοματική υγιεινή έως την υπερανάπτυξη μικροβίων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι λευκές κηλίδες στο στόμα και/ή στη γλώσσα μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

Εάν έχετε λευκές κηλίδες ή στίγματα στο στόμα σας που είναι επώδυνα ή δεν υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό γιατρό και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία, εφόσον χρειάζεται.

Αυτό το άρθρο εξετάζει ορισμένες από τις παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση λευκών κηλίδων ή στιγμάτων στη γλώσσα ή σε άλλα σημεία του στόματος. Αναφέρεται επίσης στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτές οι παθήσεις.

Συχνές αιτίες των λευκών κηλίδων στη γλώσσα σας

Όταν υπάρχει λευκό χρώμα στη γλώσσα, πρόκειται συνήθως για μια επίστρωση που μπορεί να εκτείνεται σε ολόκληρη την επιφάνεια ή να εμφανίζεται ως κηλίδες σε συγκεκριμένες περιοχές της. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ερυθρότητα, δύσοσμη αναπνοή ή κακή γεύση στο στόμα.

Σε γενικές γραμμές, η λευκή γλώσσα ή τα λευκά σημάδια στη γλώσσα προκαλούνται από την κακή στοματική υγιεινή. Όταν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας και δεν χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα, βακτήρια και μύκητες μπορεί να συσσωρευτούν στη γλώσσα σας, προκαλώντας φλεγμονή και δυσχρωμία στα μικρά εξογκώματα που ονομάζονται θηλές. Ένα στοματικό διάλυμα ή/και μια ξύστρα γλώσσας μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της εναπόθεσης των μικροοργανισμών, ενώ το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνισή τους.

Η λευκή γλώσσα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά εάν υπάρχει λοίμωξη ή ερεθισμός, ή μπορεί να σχηματιστεί με την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος. Εκτός από την κακή στοματική υγιεινή, άλλες αιτίες που προκαλούν άσπρα σημάδια στη γλώσσα είναι οι εξής:

 • Αφυδάτωση
 • Αναπνοή από το στόμα
 • Ξηροστομία
 • Πυρετός

Μερικές φορές, οι λευκές κηλίδες ή τα στίγματα στη γλώσσα προκαλούνται από παθήσεις, ορισμένες από τις οποίες απαιτούν θεραπεία από έναν γιατρό.

Αφθώδη έλκη

Τα αφθώδη έλκη είναι μικρά έλκη που μπορεί να εμφανιστούν στο εσωτερικό των χειλιών, των μάγουλων ή της γλώσσας. Μπορεί να μοιάζουν με λευκές ή κίτρινες κηλίδες με κόκκινο περίγραμμα.

Οι άφθες είναι συχνές και προσβάλλουν έως και το 20% του πληθυσμού. Η ακριβής αιτία τους είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, όπως ανεπάρκεια βιταμινών, τραυματισμούς (όπως το δάγκωμα του μάγουλου), λοιμώξεις ή ευαισθησία σε τρόφιμα. Μπορεί επίσης να έχουν κληρονομικά αίτια.

 • Πώς αντιμετωπίζονται οι αφθώδεις πληγές

Οι αφθώδεις πληγές συνήθως υποχωρούν από μόνες τους σε μία ή δύο εβδομάδες. Μπορείτε να εφαρμόσετε ένα τζελ ή μια κρέμα (τοπική βενζοκαΐνη) στην πληγή για να περιορίσετε τον πόνο και να επιταχύνετε την επούλωσή της.

Εάν έχετε υποτροπιάζουσες πληγές, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φαρμακευτικό στοματικό διάλυμα για να βοηθήσει στην πρόληψη των εξάρσεων των ελκών.

Παροδική γλωσσική θηλίτιδα

Η παροδική γλωσσική θηλίτιδα είναι φλεγμονώδεις θηλές. Συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να έχουν λευκή ή κόκκινη όψη.

Οι φλεγμονώδεις θηλές μπορεί να είναι επώδυνες και να προκαλούν φαγούρα. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν αίσθημα καύσου ή μυρμηγκιάσματος και ευαισθησία σε ζεστό φαγητό ή ποτό. Μπορεί ακόμη και να νιώθετε δυσφορία κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Οι φλεγμονώδεις θηλές είναι πιο συχνές στην άκρη της γλώσσας ή κατά μήκος των πλευρών της.

Η αιτία της γλωσσικής θηλίτιδας δεν είναι επαρκώς κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με τραυματισμούς (όπως το δάγκωμα της γλώσσας σας ή το να φοράτε σιδεράκια). Μπορεί επίσης να σχετίζεται με το άγχος, την κακή διατροφή ή τον κακό ύπνο, την κατανάλωση πικάντικων φαγητών, το κάπνισμα ή το κάψιμο της γλώσσας σας.

s1 jpg
Τι προκαλεί λευκές κηλίδες ή λευκά σημάδια στη γλώσσα;
 • Πώς αντιμετωπίζεται η θηλίτιδα

Η θηλίτιδα συνήθως υποχωρεί από μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κορτικοστεροειδή, φαρμακευτικά στοματικά διαλύματα και πλύσεις και αποφυγή καυτερών τροφών.

Στοματική Καντιντίαση

Η στοματική καντιντίαση είναι μια μυκητιασική λοίμωξη στο στόμα που συνήθως εντοπίζεται στον βλεννογόνο του στόματος και της γλώσσας. Η αιτία της καντιντίασης είναι η υπερανάπτυξη ενός μύκητα που ονομάζεται Candida.

Αυτή η ανάπτυξη παρουσιάζει ανυψωμένες λευκές αλλοιώσεις στο εσωτερικό των μάγουλων και της γλώσσας και μπορεί να προκαλέσει:

 • Ερυθρότητα και πόνο στο στόμα
 • Αίσθηση βαμβακερής υφής
 • Απώλεια της γεύσης

Η καντιντίαση συνήθως διαγιγνώσκεται με τη λήψη καλλιέργειας από το λαιμό. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ιατρό για να λάβετε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

 • Θεραπεία της καντιντίασης

Η συνήθης θεραπεία της καντιντίασης είναι η συνταγογράφηση αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

Η θεραπεία εξαρτάται επίσης από:

 • Την ηλικία
 • Τη σοβαρότητα της μόλυνσης
 • Το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς

Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία και επίσης να αποκλείσει εάν υπάρχουν άλλες παθήσεις που είναι αποτέλεσμα αυτού που σας παρουσιάζεται.

Λευκοπλακία

Η λευκοπλακία εμφανίζεται όταν σχηματίζονται μία ή περισσότερες βλάβες ή λευκές κηλίδες στο εσωτερικό του στόματος. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστό ότι μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του στόματος.

Οι δύο τύποι λευκοπλακίας περιλαμβάνουν:

 • Ομοιογενής: Ένα λεπτό επίχρισμα που είναι ομοιόμορφα χρωματισμένο- πρόκειται κυρίως για μια σταθερή λευκή, λεία, άκαμπτη ή ρυτιδωτή επιφάνεια.
 • Μη ομοιογενής: Ένα ακανόνιστου σχήματος επίχρισμα που είναι υπερυψωμένο, επίπεδο ή έχει προεξοχές.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βιοψία.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ειδικό ιατρό για να λάβετε μια σωστή διάγνωση, θεραπεία και πλάνο που θα σας δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα.

 • Πώς αντιμετωπίζεται η λευκοπλακία

Κατά τη θεραπεία της λευκοπλακίας, ο στόχος είναι η πρόληψη του καρκίνου. Παρόλο που οι βλάβες μπορούν να αφαιρεθούν, μπορούν επίσης να επανέλθουν. Εάν καπνίζετε και πίνετε τακτικά αλκοόλ, είναι σημαντικό να το σταματήσετε.

Οι θεραπείες αφορούν:

 • Διακοπή του καπνίσματος ή της κατανάλωσης αλκοόλ
 • Βιταμίνη Α
 • Συμπληρώματα ισοτρετινοΐνης
 • Συμπληρώματα β-καροτενίου
 • Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά

Μια άλλη επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των βλαβών. Αν και ο ασθενής μπορεί να επιλέξει τη χειρουργική επέμβαση, υπάρχει περίπου 30% πιθανότητα οι βλάβες να επανεμφανιστούν.

s2 jpg
Τι προκαλεί λευκές κηλίδες ή λευκά σημάδια στη γλώσσα;

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που μπορεί να εμφανιστεί και να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής με κάποιον που πάσχει από τη νόσο. Εάν η λοίμωξη παραμείνει χωρίς θεραπεία, η σύφιλη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:

 • Βλάβη στον εγκέφαλο, τα μάτια και την καρδιά
 • Άνοια
 • Τύφλωση
 • Θάνατο

Αυτή η κατάσταση συνοδεύεται επίσης από μια λευκή επιφάνεια στη γλώσσα. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τα διάφορα στάδια της νόσου. Η σύφιλη στο στόμα συνήθως ξεκινά ως μια μικρή, ανώδυνη πληγή που μπορεί να έχει κίτρινο χρώμα. Η πρώτη πληγή μπορεί να εμφανιστεί στα χείλη ή στην κορυφή ή στο πλάι της γλώσσας.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να αναπτύξετε πολλαπλές βλεννώδεις κηλίδες στο στόμα σας, οι οποίες μπορεί να είναι ωοειδείς ή να έχουν κυματιστό περίγραμμα. Μπορεί να είναι ασημί ή λευκές.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου της νόσου, μπορεί να εμφανιστεί ένα εξογκωμένο εξάνθημα στο σώμα -συνήθως στα χέρια ή στα πέλματα των ποδιών ή στις παλάμες. Άλλα συμπτώματα είναι αυτά που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως μυϊκοί πόνοι, πυρετός, πονόλαιμος ή κόπωση.

 • Πώς θεραπεύεται η σύφιλη

Η σύφιλη αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιβιοτικά.

Στοματικός ομαλός λειχήνας (Lichen Planus)

Ο στοματικός λειχήνας είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στο στόμα. Προέρχεται από τον λειχήνα του στόματος, μια χρόνια ασθένεια που προσβάλλει τους βλεννογόνους και το δέρμα. Αυτό συμβαίνει όταν εκκρίνεται βλέννα από τα λεπτά στρώματα ιστού που επενδύουν την κοιλότητα του σώματος. Δεν είναι μεταδοτική και συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λευκές κηλίδες στο εσωτερικό των μάγουλων που είναι ελαφρώς ανυψωμένες ή μοιάζουν με νήματα που σχηματίζουν ιστό. Εάν η βλάβη είναι εκτεταμένη, τα ούλα είναι έντονα κόκκινα. Εάν είναι σοβαρή, τείνουν να αναπτύσσονται έλκη στα ούλα του βλεννογόνου ιστού.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη γνωστή αιτία αυτής της πάθησης, αν και οι έρευνες δείχνουν ότι η κληρονομικότητα και το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου παίζουν ρόλο. Ορισμένα φάρμακα και ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν στοματικό λειχήνα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και οι β-αναστολείς. Στις ασθένειες περιλαμβάνονται η πρωτοπαθής χολική κίρρωση και η ηπατίτιδα Β.

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά και τα μυοχαλαρωτικά, είναι γνωστό ότι προκαλούν λευκές κηλίδες. Τα αντιβιοτικά δημιουργούν μύκητες, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση λευκών κηλίδων στο στόμα.

 • Πώς αντιμετωπίζεται ο στοματικός λειχήνας

Εάν ο στοματικός λειχήνας είναι ήπιος, μπορεί να υποχωρήσει μόνος του με την πάροδο του χρόνου. Ένας ειδικευμένος γιατρός θα παρακολουθεί την κατάσταση και μπορεί να μην χρειαστεί θεραπεία. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιδεινωθούν, ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπείες. Ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του στοματικού λειχήνα είναι τα εξής:

 • Ακζόνη (δαψόνη)
 • Neorral, Gengraf (κυκλοσπορίνη)
 • Κορτικοστεροειδή
 • Lidoderm, ξυλοκαΐνη (λιδοκαΐνη)
 • Prograf, Protopic (τακρόλιμους)

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link