ΠΑΙΔΙ

Τι προκαλεί τον λόξυγγα (ή λόξυγκα) στα μωρά; Που οφείλεται; Πρέπει να ανησυχήσετε;

Από

Medbox

Το να είναι κανείς γονιός ενός νεογέννητου μπορεί να είναι μια ξέφρενη περιπέτεια. Σας δίνεται αυτό το ανθρωπάκι και είναι δουλειά σας να το αγαπάτε και να το προστατεύετε. Θα νομίζατε ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το ταΐσετε, να του αλλάξετε την πάνα και να το βάλετε για ύπνο. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Εάν είστε γονέας ενός βρέφους, πιθανώς γνωρίζετε πόσο αγχωτική μπορεί να είναι η όλη εμπειρία και πόσο γρήγορα μπορεί να αρχίσετε να αναρωτιέστε για κάθε τι σχετικά με τη συμπεριφορά του νεογέννητου. Γιατί το μωρό μου τρόμαξε έτσι; Υποτίθεται ότι τα μωρά κάνουν τόσους πολλούς παράξενους ήχους; Είναι απλά ένα συνάχι… ή κάτι άλλο;

Και τι γίνεται με τον λόξυγκα του μωρού; Τα μωρά συνηθίζουν να έχουν λόξυγκα πολύ συχνά, πολλές φορές την ημέρα. Ίσως αναρωτιέστε τι προκαλεί τον λόξυγγα στα μωρά, γιατί το μωράκι σας έχει λόξυγγα τόσο συχνά και αν προκαλεί ανησυχία ο συχνός λόξυγγας.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι αναζητάτε τρόπους για να σταματήσει ο λόξυγγας!

Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις λόξυγκα στα μωρά έχουν αρκετά αθώες αιτίες και ακόμη και ο συχνός λόξυγγας δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Παρόλα αυτά, όταν το μωρό σας έχει συνεχή λόξυγγα, μπορεί να χρειάζεστε κάποιες απαντήσεις και διαβεβαιώσεις.

Τι προκαλεί τον λόξυγγα (ή λόξυγκα) στα μωρά
Τι προκαλεί τον λόξυγγα (ή λόξυγκα) στα μωρά; Που οφείλεται; Πρέπει να ανησυχήσετε;

Τι είναι ο λόξυγγας;

Πριν μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις περιπτώσεις λόξυγκα στα μωρά, πρέπει να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο σώμα του μωρού όταν προκαλείται λόξυγκας.

Με απλά λόγια, ο λόξυγγας είναι ακούσιες συσπάσεις των μυών του διαφράγματος του σώματός σας. Κάθε φορά που το διάφραγμα συστέλλεται, κλείνουν και οι μύες γύρω από τις φωνητικές σας χορδές, γεγονός που προκαλεί τον χαρακτηριστικό ήχο ” χικ ” του λόξυγκα.

Μερικές φορές ο λόξυγγας συνοδεύεται από ένα αίσθημα σφιξίματος στο στήθος και μερικές φορές ο λόξυγγας συνοδεύεται από ρέψιμο, ερυγές ή καούρες. Τα περισσότερα θηλαστικά παρουσιάζουν λόξυγγα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατών, των αλόγων και των κουνελιών. Τα μωρά των ανθρώπων τείνουν να έχουν λόξυγκα συχνότερα από τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες.

Το μωρό σας πιθανότατα είχε λόξυγκα μέσα στη μήτρα

Τα μωρά έχουν πολύ συχνά λόξυγκα- μάλιστα, το μωρό σας είχε λόξυγκα ακόμα και όταν ήταν στη μήτρα!

Ξεκινώντας περίπου στα μισά της εγκυμοσύνης, το μωρό σας αναπτύσσει το αντανακλαστικό του λόξυγκα. Αυτό συμβαίνει πριν ακόμη αναπτυχθούν τα αντανακλαστικά της κατάποσης ή της αναπνοής. Μπορεί να έχετε νιώσει το μωρό σας να έχει λόξυγκα ακόμη και στη μήτρα. Το αισθάνεστε σαν μικροσκοπικούς σπασμούς ή τραντάγματα. Ο λόξυγγας μπορεί να φανεί ακόμη και στις εξετάσεις υπερήχων.

Αφού γεννηθεί το μωρό σας, ο λόξυγγας είναι πολύ συχνός κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Το νεογέννητο μπορεί να περνάει έως και το 2,5% της ημέρας του με λόξυγγα! Έτσι, αν έχετε έναν μόνιμο λόξυγγα, δεν είστε οι μόνοι.

Αιτίες του λόξυγκα στα μωρά

Οι ειδικοί δεν συμφωνούν απόλυτα για το τι προκαλεί λόξυγκα, αν και φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες. Ο λόξυγγας είναι ένα αντανακλαστικό, παρόμοιο με τον βήχα ή το φτέρνισμα, κάτι που κάνει το σώμα σας χωρίς να το σκέφτεστε. Τα μωρά γεννιούνται με πολλά αντανακλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του αντανακλαστικού του πιπιλίσματος, του αντανακλαστικού αναζήτησης και του αντανακλαστικού του τρόμου.

Οι περισσότερες περιπτώσεις λόξυγκα στους ενήλικες προκαλούνται από το να πίνετε κάτι πολύ γρήγορα, από δυσπεψία, από υπερβολικό φαγητό, από κατάποση αέρα κατά τη διάρκεια του φαγητού, από κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, από συναισθηματικό στρες ή ακόμη και από αλλαγές στην πίεση του αέρα. Ο λόξυγγας στα μωρά έχει παρόμοιες αιτίες, αν και τα μωρά προφανώς δεν καταναλώνουν τα ίδια τρόφιμα και ποτά με τους ενήλικες!

Παρακάτω αναφέρονται μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες λόξυγκα στα μωρά.

  • Πολύ γρήγορη κατανάλωση φαγητού

Ακριβώς όπως το να τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσει λόξυγκα στους ενήλικες, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα μωρά. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί αν χρησιμοποιείτε θηλή γρήγορης ροής στο μπιμπερό του μωρού σας ή αν έχετε να αντιμετωπίσετε μια έντονη διακοπή της ροής κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Τα μωρά που ξεκινούν να τρώνε στερεές τροφές μπορεί να πάθουν λόξυγκα αν τρώνε πάρα πολλά με τη μία ή αν τους δίνονται γεύματα που είναι πολύ μεγάλα για να τα διαχειριστεί το πεπτικό τους σύστημα.

  • Ανάγκη για ρέψιμο

Ένας γιατρός, ο Daniel Howes, έχει υποστηρίξει ότι ο λόξυγγας είναι ο τρόπος του μωρού να απομακρύνει τον περιττό αέρα από το στομάχι του – ή ουσιαστικά να ρεύεται. Προφανώς, μερικές φορές ο λόξυγγας δεν αποδίδει και το μωρό σας μπορεί να χρειάζεται λίγη βοήθεια για να βγάλει τον περιττό αέρα.

  • Κατάποση αέρα

Η κατάποση της περίσσειας αέρα μπορεί να προκαλέσει λόξυγκα! Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός θηλασμού, για παράδειγμα, όταν το μωρό σας πιπιλάει μια θηλή μπιμπερό χωρίς γάλα ή αν η πρόσδεσή του κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν είναι αρκετά βαθιά ή ασφαλής.

Τα συμπτώματα μιας μη ιδανικής πρόσφυσης στο στήθος είναι ένα μωρό που συνεχίζει να γλιστράει από το στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή ένα μωρό που προσκολλάται στο άκρο της θηλής αντί για την θηλαία άλω.

  • Υπερσιτισμός

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε λόξυγκα. Η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής συνιστά να ταΐζετε το μωρό σας μόνο μερικές δεκάδες γραμμάρια βρεφικής τροφής με τη μία, να κάνετε ένα διάλειμμα, να το κρατάτε όρθιο για να χωνέψει, να το αφήνετε να ρευτεί και στη συνέχεια να το ταΐζετε με το υπόλοιπο μπιμπερό.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να αφήνετε το μωρό σας να καθορίζει το πόσο θα φάει με τη μία παρά να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα.

Συνήθως είναι λιγότερο πιθανό να υπερσιτιστεί ένα μωρό που θηλάζει, καθώς τα μωρά που θηλάζουν ελέγχουν περισσότερο την ποσότητα που καταναλώνουν. Αλλά μπορεί να συμβεί και αυτό, ειδικά αν έχετε να κάνετε με υπερπροσφορά μητρικού γάλακτος.

Το να κάνετε διαλείμματα στο μωρό σας για να χωνέψει και να μη συνεχίζετε να το ταΐζετε αν το μωρό σας φαίνεται ικανοποιημένο μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα όπως ο υπερβολικός λόξυγγας.

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Μερικές φορές ο λόξυγγας, μαζί με το ρέψιμο, μπορεί να είναι σημάδι γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ενός πολύ συνηθισμένου και γενικά θεραπεύσιμου συνδρόμου που απαντάται στα μωρά.

Βασικά, το πεπτικό σύστημα ενός μωρού είναι λιγότερο ανεπτυγμένο στην αρχή, γεγονός που μπορεί να τα κάνει να παλινδρομούν στομαχικό οξύ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λόξυγγα, ρέψιμο, ερυγές και γενική δυσφορία. Εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας αντιμετωπίζει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πώς να σταματήσετε τον λόξυγκα του μωρού σας

Με απλά λόγια, αν το μωρό σας έχει έναν “ευχάριστο λόξυγκα” και δεν φαίνεται να νιώθει άβολα ή να στεναχωριέται, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να κάνετε για τον λόξυγκα.

Ο λόξυγγας είναι πολύ φυσιολογικός στα μωρά και συνήθως μειώνεται σε συχνότητα μετά τους πρώτους μήνες ή τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Ωστόσο, αν το μωρό σας φαίνεται να νιώθει άβολα, ο λόξυγγας συνοδεύεται από υπερβολικό κλάμα, σάλια ή ρέψιμο -ή αν ο λόξυγγας παρεμποδίζει τον ύπνο, τον μεσημεριανό υπνάκο ή το τάισμα- τότε υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε για να σταματήσετε τον λόξυγγα. Αυτές οι συμβουλές παρουσιάζονται παρακάτω.

Βάλτε το μωρό σας να ρευτεί

Μπορεί ο λόξυγγας να είναι ο τρόπος με τον οποίο το μωρό σας προσπαθεί να ανακουφιστεί από τον λόξυγγα, αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειάζεται λίγη βοήθεια σε αυτό το κομμάτι.

Το ρέψιμο του μωρού σας είναι αρκετά απλό, αλλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε σωστά. Το ρέψιμο προϋποθέτει την άσκηση ήπιας πίεσης στην κοιλιά του μωρού σας και μπορεί να βοηθηθεί από ένα απαλό τρίψιμο της πλάτης του.

Μπορείτε να βάλετε το μωράκι σας να ρευτεί βάζοντάς το στον ώμο σας με την κοιλιά του προς το μέρος σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να χτυπήσετε απαλά την πλάτη του για να προκληθεί το ρέψιμο. Μπορείτε επίσης να ακουμπήσετε το μωρό σας στο πόδι σας, με την κοιλιά προς τα κάτω, ενώ χαϊδεύετε την πλάτη του.

Το να βάζετε το μωρό σας ανάσκελα και να κάνετε ποδήλατο με τα πόδια του μπορεί να απελευθερώσει τα αέρια και να βοηθήσει ακόμη και στον λόξυγκα και στο ρέψιμο επίσης.

Να είστε προσεκτικοί όταν ταΐζετε το μωρό σας

Το να ταΐζετε υπερβολικά το μωρό σας, το να το ταΐζετε πολύ γρήγορα ή να του επιτρέπετε να καταπίνει υπερβολικό αέρα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο λόξυγκα. Το να προσέχετε πώς ταΐζετε το μωρό σας ενδέχεται να σας βοηθήσει.

  • Εάν ταΐζετε το μωρό με μπιμπερό: Φροντίστε να κάνετε διαλείμματα αφού το μωρό σας έχει καταπιεί μερικά γραμμάρια. Βάλτε το μωρό σας να ρευτεί και κρατήστε το όρθιο για ένα ή δύο λεπτά. Μην ταΐζετε υπερβολικά το μωρό σας- αν φαίνεται ικανοποιημένο, ταΐστε το περισσότερο αργότερα. Εάν το μωρό σας φαίνεται να καταπίνει αέρα, μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές θηλές για μπιμπερό και να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν πιπιλίζει μια άδεια θηλή μπιμπερό.
  • Εάν θηλάζετε: Βάλτε το μωρό σας να ρευτεί μεταξύ των θηλασμών. Εάν το μωρό σας φαίνεται να πνίγεται από το γάλα σας, μπορεί να έχετε να κάνετε με υπερβολική έκκριση ή με υπερπροσφορά γάλακτος. Μπορείτε να το διορθώσετε αυτό, αφήνοντας το μωρό σας να τελειώσει το ένα στήθος πριν μεταβείτε στο δεύτερο στήθος. Μπορείτε επίσης να γείρετε λίγο προς τα πίσω κατά τη διάρκεια του θηλασμού για να μειώσετε τη ροή και να επιτρέψετε στο μωρό σας να διαχειριστεί την ποσότητα που έχει θηλάσει μέχρι τότε.

Τοποθετήστε το μωρό σας όρθιο μετά το τάισμα

Είτε θηλάζετε είτε ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό, το να το κρατάτε όρθιο μετά το τάισμα μπορεί να το βοηθήσει να χωνέψει το γάλα του και να μειώσει τον λόξυγκα, το ρέψιμο και άλλες πεπτικές ενοχλήσεις. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κρατάτε το μωρό σας σε όρθια θέση κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη ροή του γάλακτος προς τα κάτω.

Προσφέρετε στο μωρό σας πιπίλα

Μερικές φορές ο μη διατροφικός θηλασμός, όπως το να επιτρέψετε στο μωρό σας να πιπιλίσει μια πιπίλα, μπορεί να χαλαρώσει το διάφραγμά του και να μειώσει ή να εξαλείψει τον λόξυγκα. Το να επιτρέπετε στο μωρό σας να “θηλάζει με άνεση” μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Είναι ο λόξυγγας στα μωρά σοβαρός;

Οι περισσότερες κρίσεις λόξυγκα φαίνεται να ενοχλούν περισσότερο τους γονείς παρά τα μωρά. Και πάλι, ο λόξυγγας είναι πολύ φυσιολογικός και τα περισσότερα μωρά τον έχουν. Είναι κάτι που γενικά ξεπερνούν μέσα σε λίγους μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, κατά καιρούς μπορεί να είναι ενοχλητικοί για το μωρό σας και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνουν ένα πιο σύνθετο ιατρικό πρόβλημα.

  • Όταν ο λόξυγγας ενοχλεί το μωρό σας

Μερικές φορές ο λόξυγγας μπορεί να ενοχλεί πραγματικά το μωρό σας. Συνήθως αυτός ο λόξυγγας συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ρέψιμο, σάλιο, εμετό ή αέρια.

Περιστασιακά, το μωρό σας θα έχει τόσο πολύ λόξυγγα που δεν θα μπορεί να φάει ή να κοιμηθεί όλη τη νύχτα (αν και σε πολλές περιπτώσεις, τα μωρά κοιμούνται έχοντας λόξυγγα!).

Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις λόξυγκα του μωρού δεν προκαλούν ανησυχία, εσείς γνωρίζετε καλύτερα το μωρό σας, επομένως αν το μωρό σας φαίνεται να νιώθει άβολα, πάρτε το σοβαρά υπόψη σας και αναζητήστε τρόπους να σταματήσετε τον λόξυγκα ή να προσπαθήσετε να τον αποτρέψετε.

by

Medbox

Share via
Copy link