ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχουμε άσθμα;

Από

Medbox

Η παθοφυσιολογία του άσθματος – δηλαδή οι διαδικασίες που εμπεριέχει – περιλαμβάνει πολλά όργανα, συστήματα και μηχανισμούς. Αν και αυτά διαφέρουν κάπως από τον ένα τύπο άσθματος στον άλλο, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο: βρογχόσπασμος (σύσπαση των βρόγχων), φλεγμονή και υπερπαραγωγή βλέννας που όλα μαζί δυσκολεύουν την αναπνοή σας. Εξίσου πολύπλοκο είναι και το τι θέτει τα παραπάνω σε κίνηση, η παθογένεια του άσθματος.

Εάν μάθετε περισσότερα για το πώς προκύπτει το άσθμα θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα πώς οι διάφορες θεραπείες και προσεγγίσεις για την αντιμετώπισή του μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο του άσθματος στη ζωή σας και γιατί ο γιατρός σας συστήνει ορισμένα φάρμακα.

Παθοφυσιολογία του άσθματος

Παθοφυσιολογία είναι ο τρόπος με τον οποίο μια ασθένεια αλλοιώνει τη φυσιολογική λειτουργία του σώματός σας.

Η παθοφυσιολογία του άσθματος περιλαμβάνει τα εξής:

 • Υπερευαισθησία
 • Υπεραντιδραστικότητα σε ερεθίσματα
 • Βρογχοσυστολή και φλεγμονή
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις, αναδιάταξη των αεραγωγών
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχουμε άσθμα;
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχουμε άσθμα;

Υπερευαισθησία

Τα άτομα με άσθμα είναι γνωστό ότι είναι υπερευαίσθητα σε διάφορα πράγματα που ονομάζονται εκλυτικά αίτια. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται λανθασμένα ορισμένα ερεθίσματα, όπως η σκόνη ή η γύρη, ως επιβλαβή. Αυτή η ευαισθησία είναι που προκαλεί αλλεργίες και ευαισθησίες.

Τα κοινά αλλεργιογόνα είναι τα εξής:

 • Τα ακάρεα της σκόνης
 • Το τρίχωμα ή η γούνα των ζώων
 • Μούχλα
 • Γύρη
 • Ορισμένες τροφές (π.χ. φιστίκια, γάλα, αυγά)
 • Ορισμένα φάρμακα (π.χ. πενικιλλίνη, κεφαλοσπορίνες, αντιφλεγμονώδη)

Οι συνήθεις ευαισθησίες είναι οι εξής:

 • Καπνός
 • Σκόνη
 • Ατμοσφαιρική ρύπανση
 • Ισχυρές οσμές
 • Χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας

Πώς οι ερεθιστικοί παράγοντες προκαλούν άσθμα

Υπεραντιδραστικότητα σε ερεθίσματα

Στο άσθμα, οι αεραγωγοί στενεύουν μετά την εισπνοή ενός ερεθιστικού παράγοντα. Αυτό ονομάζεται υπεραντιδραστικότητα και είναι κάτι σαν μια σύσπαση των αεραγωγών σας που προκαλείται ιδιαίτερα εύκολα.

Η στένωση των αεραγωγών καθιστά πιο δύσκολη την αναπνοή. Όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή εισπνοής, αισθάνεστε καλύτερα επειδή το φάρμακο χαλαρώνει τους αεραγωγούς σας και τους κάνει μεγαλύτερους, ώστε ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί πιο εύκολα.

Βρογχόσπασμος και φλεγμονή

Η υπεραντιδραστικότητα προκαλεί συστολή των βρογχικών σας σωλήνων. Ταυτόχρονα, φλεγμονώδη κύτταρα και χημικές ουσίες κατακλύζουν τους αεραγωγούς σας και προκαλούν φλεγμονή, η οποία περιορίζει περαιτέρω την αναπνοή σας και μπορεί να γίνει χρόνια.

Ο βρογχόσπασμος και η φλεγμονή συνδυάζονται με την υπερβολική παραγωγή βλέννας, η οποία επιδεινώνει τη δυσκολία στην αναπνοή και οδηγεί σε χρόνιο βήχα που δρα για να απελευθερώσει τη βλέννα.

Ο βρογχόσπασμος διαρκεί συνήθως μία έως δύο ώρες πριν υποχωρήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να φαίνεται ότι υποχωρεί μόνο και μόνο για να εμφανιστεί μια κρίση έως και 12 ώρες αργότερα.

Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να είναι παρόντα μόνο περιστασιακά ή συνεχώς, ανάλογα με τη σοβαρότητα του άσθματός σας. Οι παροξυσμοί του άσθματος συνεπάγονται μια πιο ακραία σύσφιξη των αεραγωγών που δυσκολεύει την αναπνοή και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχουμε άσθμα;
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχουμε άσθμα;

Αναδιαμόρφωση αεραγωγών

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μια διαδικασία που ονομάζεται επαναδιαμόρφωση των αεραγωγών, κατά την οποία τα τοιχώματα των αεραγωγών παχύνονται και σκληραίνουν, οι αδένες διευρύνονται και τα δίκτυα των αιμοφόρων αγγείων αναπτύσσονται ταχύτατα και μη φυσιολογικά.

Ενώ το λιγότερο σοβαρό άσθμα θεωρείται αναστρέψιμο με την κατάλληλη θεραπεία και διαχείριση, η αναδιαμόρφωση των αεραγωγών είναι προς το παρόν μη αναστρέψιμη. Συνδέεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων και συχνότερες και σοβαρότερες κρίσεις άσθματος.

Παθογένεια του άσθματος

Κάνοντας ένα βήμα πίσω, όλα αυτά ξεκινούν με αλλαγές που συμβαίνουν σε κυτταρικό επίπεδο.

Η υπερευαισθησία προκαλεί την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και ξεκινά μια σύνθετη αλυσιδωτή αντίδραση στην οποία εμπλέκονται πολυάριθμα κύτταρα και ουσίες. Σε αυτήν περιλαμβάνεται μια πρώιμη φάση και μια όψιμη φάση.

Η πρώιμη φάση αρχίζει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανιχνεύει αλλεργιογόνα ή ερεθιστικούς παράγοντες στον οργανισμό σας. Ως απάντηση, τα πλασματοκύτταρα απελευθερώνουν ένα αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Τα αντισώματα είναι εξειδικευμένα κύτταρα που επιτίθενται και προσπαθούν να καταστρέψουν οτιδήποτε το σώμα σας αντιλαμβάνεται ως απειλή.

Η IgE στη συνέχεια προσκολλάται σε διάφορους τύπους λευκών αιμοσφαιρίων, οι οποίοι μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του άσθματος.

Μαστοκύτταρα

Τα μαστοκύτταρα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα σε ορισμένες περιοχές του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων.

Μόλις η IgE προσκολληθεί σε ένα μαστοκύτταρο, το κύτταρο αυτό θα ανταποκριθεί στην παρουσία ενός αλλεργιογόνου απελευθερώνοντας:

 • Κυτταροκίνες: Πρωτεΐνες που ενεργοποιούν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες μέσω των ιντερφερόνων, των ιντερλευκινών και του παράγοντα νέκρωσης όγκων άλφα (TNF-α)
 • Ισταμίνη: Ένας χημικός αγγελιοφόρος που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγεί σε φλεγμονή, προκαλεί συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης (φαγούρα, δακρύρροια στα μάτια και πονόλαιμο) και οδηγεί σε βρογχοσυστολή και παραγωγή βλέννας
 • Προσταγλανδίνες: Μια ένωση που εμπλέκεται στη φλεγμονή, την παραγωγή βλέννας, τη βρογχοσύσπαση και την αναδιαμόρφωση των αεραγωγών
 • Λευκοτριένια: Χημικές ουσίες που περιλαμβάνουν εξαιρετικά ισχυρούς βρογχοσυσπαστικούς παράγοντες
 • Παράγοντας ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων (PAF): Μια ουσία που συνδέεται με την αναφυλαξία, η οποία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση, και η οποία μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την αλλεργία
α3
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχουμε άσθμα;

Βασεόφιλα

Τα βασεόφιλα επιτελούν μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες, η σημαντικότερη ίσως από τις οποίες είναι σε ορισμένες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν αλλεργίες.

Τα βασεόφιλα αποτελούν μέρος του εγγενούς ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο πυροδοτεί μια μη ειδική αντίδραση απέναντι σε οτιδήποτε το σώμα θεωρεί επιβλαβές. Σε αντίθεση με την προσαρμοστική ανοσία, η οποία προκαλεί μια στοχευμένη αντίδραση, η εγγενής ανοσία οδηγεί σε μια γενικευμένη επίθεση που περιλαμβάνει φλεγμονή, πρήξιμο, πόνο, πυρετό και κόπωση.

Τα βασεόφιλα, όπως και τα μαστοκύτταρα, παράγουν ισταμίνη, λευκοτριένια και PAF. Το να έχετε πάρα πολλά βασεόφιλα στο αίμα σας (βασεοφιλία) μπορεί να αποτελέσει ισχυρό παράγοντα εκδήλωσης συμπτωμάτων άσθματος, όπως:

 • Σοβαρή φλεγμονή των πνευμόνων
 • Βρογχόσπασμο
 • Υπερβολική παραγωγή βλέννας, που προκαλεί βήχα και απόφραξη του αναπνευστικού συστήματος

Τα βασεόφιλα εμπλέκονται ιδιαίτερα στο αλλεργικό άσθμα.

α4
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχουμε άσθμα;

Ηωσινόφιλα

Τα ηωσινόφιλα εμπλέκονται λιγότερο στο αλλεργικό άσθμα και σχετίζονται περισσότερο με τον δικό τους υπότυπο, που ονομάζεται ηωσινοφιλικό άσθμα (e-άσθμα).

Το e-άσθμα είναι συχνά σοβαρό και εμφανίζεται συχνότερα στην ενήλικη ζωή. Παρόλο που περιλαμβάνει μια αλλεργική αντίδραση, πολλά άτομα με αυτόν τον τύπο άσθματος δεν έχουν στην πραγματικότητα αλλεργίες.

Ηωσινόφιλα:

 • Περιέχουν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες
 • Δημιουργούν λευκοτριένια (τα οποία αυξάνουν τη βρογχοσυστολή)
 • Εκφράζουν πολυάριθμες κυτταροκίνες (που οδηγούν στη φλεγμονή)

Το Ε-άσθμα πιστεύεται ότι σχετίζεται με ένα σύνολο συμπτωμάτων που δεν παρουσιάζονται σε άλλους τύπους άσθματος, όπως:

 • Χρόνια ρινοκολπίτιδα
 • Ρινικούς πολύποδες
 • Διευρυμένες μεμβράνες βλέννας στις ρινικές διόδους
 • Απώλεια της όσφρησης

Όταν η χρόνια ρινοκολπίτιδα και οι ρινικοί πολύποδες συνοδεύουν το άσθμα, μπορεί να σας προδιαθέτουν για άσθμα που προκαλείται από την ασπιρίνη. Όταν υπάρχουν και οι τρεις καταστάσεις, είναι συλλογικά γνωστές ως τριάδα Samter.

Ουδετερόφιλα

Τα άτομα με σοβαρό άσθμα που δεν ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία με κορτικοστεροειδή φάρμακα έχουν συχνά υψηλά επίπεδα ουδετερόφιλων. Η κατάστασή τους μερικές φορές αποκαλείται ουδετερόφιλο άσθμα.

Τα ουδετερόφιλα παράγονται στο μυελό των οστών και είναι πρώτης γραμμής ανταποκριτές. Καταστρέφουν τα αλλεργιογόνα και άλλους εισβολείς (ιούς, βακτήρια) περικυκλώνοντας και καταβροχθίζοντάς τους.

Τα ουδετερόφιλα αποτελούν μέρος μιας οξείας φλεγμονώδους αντίδρασης:

 • Ενεργοποιούν και ρυθμίζουν διάφορα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Υποστηρίζουν τη χρόνια φλεγμονή
 • Απελευθερώνουν μια σειρά κυτταροκινών και PAF
 • Απελευθερώνουν θρομβοξάνη, μια ορμόνη που συστέλλει τους λείους μύες των αεραγωγών
 • Συμμετέχουν επίσης τόσο στην εγγενή όσο και στην προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση.
α5
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχουμε άσθμα;

Βοηθητικά Τ 2 κύτταρα

Τα Τ 2 βοηθητικά κύτταρα (Th2) κάνουν αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους: Υποστηρίζουν άλλα κύτταρα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της υποβοήθησης της ενεργοποίησής τους. Ασφαλώς, στο άσθμα, αυτοί οι βασικοί παράγοντες της ανοσολογικής απόκρισης είναι αυτοί που συμβάλλουν στην πυροδότηση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Μακροφάγα

Όπως και τα ουδετερόφιλα, τα μακροφάγα δημιουργούνται στο μυελό των οστών σας και καταβροχθίζουν ξένες ουσίες προκειμένου να τις καταστρέψουν. Στο άσθμα, τα μακροφάγα απελευθερώνουν ουσίες που ξεκινούν και παρατείνουν την υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών, αυξάνουν την παραγωγή βλέννας και το πρήξιμο και προσελκύουν ηωσινόφιλα στον πνεύμονα.

Στις ουσίες αυτές περιλαμβάνονται:

 • PAF
 • Προσταγλανδίνες
 • Θρομβοξάνη

Τα μακροφάγα μπορούν τελικά να εντείνουν τα συμπτώματα του άσθματος.

Όψιμη φάση

Η όψιμη φάση του άσθματος εμφανίζεται τις επόμενες ώρες, καθώς πολλά από αυτά τα κύτταρα φτάνουν στους πνεύμονες, προκαλώντας αυξημένη βρογχοσυστολή και φλεγμονή, γεγονός που δυσκολεύει την αναπνοή σας.

Τα ουδετερόφιλα, τα ηωσινόφιλα και τα κύτταρα Th2 πιστεύεται ιδιαίτερα ότι αποτελούν μέρος της αντίδρασης της όψιμης φάσης. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να βρεθούν στα πτύελα των ατόμων με άσθμα και μπορεί να σχετίζονται με σοβαρές εξάρσεις της νόσου.

α6
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχουμε άσθμα;

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link