Beer Tanning Beauty Hack

Το Beer Tanning Beauty Hack του TikTok μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων και καρκίνου

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
6 Λεπτά
 • Το trend του μαυρίσματος με μπύρα στο TikTok εμφανίζει τους χρήστες να καλύπτουν το σώμα τους με μπύρα πριν κάνουν ηλιοθεραπεία.
 • Οι υποστηρικτές λένε ότι ο λυκίσκος της μπύρας διεγείρει την παραγωγή μελατονίνης που οδηγεί σε μαύρισμα, ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.
 • Αυτό το hack του TikTok είναι τρομερά επικίνδυνο και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος, θερμικής εξάντλησης και καρκίνου του δέρματος.
 • Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα.

Το TikTok είναι γεμάτο με beauty hacks. Ορισμένα από αυτά είναι ευφυή, άλλα όμως όχι και τόσο. Αλλά μία από τις τελευταίες viral τάσεις ομορφιάς που προέκυψαν από την πλατφόρμα είναι το μαύρισμα με μπύρα – και είναι μια απαίσια ιδέα.

Beer Tanning Beauty Hack
Beer Tanning Beauty Hack

Οι άνθρωποι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν την μπύρα ως λοσιόν μαυρίσματος. Το hashtag #beertan έχει σχεδόν 300.000 προβολές και περιλαμβάνει βίντεο με ανθρώπους που καλύπτουν το σώμα τους με μπύρα πριν ξαπλώσουν στον ήλιο.

Οι δημιουργοί του περιεχομένου και οι influencers υποστηρίζουν ότι το κόλπο αυτό επιταχύνει τη διαδικασία μαυρίσματος.

Πιθανότατα δεν θα σας προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ότι οι ειδικοί στην περιποίηση του δέρματος δεν συμφωνούν με αυτή τη νέα τάση. Πολλοί την περιγράφουν ως “καταστροφική”.

Το βασικότερο πρόβλημα με το trend μαυρίσματος με μπύρα του TikTok είναι ότι έχει επινοηθεί από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί στην περιποίηση του δέρματος.

Το δεύτερο – και μεγαλύτερο – πρόβλημα είναι ότι προσφέρει μηδενική προστασία από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος.

Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μόδα είναι ότι αν δεν χρησιμοποιείτε αντηλιακό και εφαρμόζετε αποκλειστικά μπύρα στο δέρμα, δεν προστατεύετε καθόλου το δέρμα σας.

Αν εφαρμόζετε την μπύρα πάνω από ένα φυσικό αντηλιακό, το οποίο δρα σαν φράγμα για την προστασία του δέρματος, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεπλύνετε το αντηλιακό -και επομένως την προστασία.

Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ιδέα να αφήνετε ένα υγρό να ψηθεί πάνω στο δέρμα σας είναι τελείως τρελή.

Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο λυκίσκος στη μπύρα διεγείρει τα μελανοκύτταρα του δέρματος ώστε να παράγουν περισσότερη μελανίνη, γεγονός που οδηγεί στο μαύρισμα. Ωστόσο, αυτό δεν έχει μελετηθεί συστηματικά και είναι ένας σκέτος μύθος.

Οι κίνδυνοι του μαυρίσματος με μπύρα

Οι όποιες πιθανότητες μαυρίσματος υπερκαλύπτονται κατά πολύ από τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του trend. Βραχυπρόθεσμα, εκθέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και θερμικής εξάντλησης.

Το ηλιακό έγκαυμα δεν είναι απλώς επώδυνο, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητο χρωματισμό και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται με κάθε ηλιακό έγκαυμα που έχετε.

Μόνο ένα ηλιακό έγκαυμα με φουσκάλες στα νεότερα χρόνια σας μπορεί να υπερδιπλασιάσει τις πιθανότητες να αναπτύξετε μελάνωμα στη μετέπειτα ζωή σας, ενώ περισσότερα από πέντε ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο να αναπτύξετε δυνητικά θανατηφόρο μελάνωμα.

Η θερμική εξάντληση, εν τω μεταξύ, μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης θερμικής εξάντλησης, μπορεί να νιώθετε υπνηλία ή χαλάρωση και μπορεί να υποφέρετε από πονοκεφάλους, ζάλη και σύγχυση.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

 • απώλεια όρεξης
 • αίσθημα αδιαθεσίας
 • υπερβολική εφίδρωση
 • χλωμό, υγρό δέρμα
 • κράμπες στα χέρια, τα πόδια και το στομάχι
 • γρήγορη αναπνοή ή σφυγμός
 • υπερβολική δίψα

Εάν αυτά τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από 30 λεπτά, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Αν μαυρίζετε με την μπύρα, οι πιθανότητες είναι ότι την πίνετε επίσης – και αυτό μπορεί να επιτείνει περαιτέρω αυτούς τους κινδύνους.

Το αλκοόλ ενδέχεται να σας κάνει να νυστάξετε, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να σας πάρει ο ύπνος κάτω από τον ήλιο.

Δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα

Είναι λοιπόν σαφές: το beauty hack του TikTok για το μαύρισμα με μπύρα δεν αξίζει το ρίσκο. Αλλά τι γίνεται με το μαύρισμα γενικά;

Οι ειδικοί συμφωνούν: δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα.

Οποιουδήποτε είδους μαύρισμα σημαίνει ότι το DNA του δέρματός σας έχει υποστεί βλάβη, και αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Ακόμα και αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να αποφύγετε τους καρκίνους του δέρματος, σίγουρα θα αναπτύξετε φωτογήρανση. Αυτό εκδηλώνεται ως μια “δερματώδης” εμφάνιση – δέρμα με τραχιά υφή, καλυμμένο με κηλίδες και καφετιά σημάδια και εξογκώματα και με πολλές ρυτίδες.

Το μαύρισμα είναι στην πραγματικότητα σημάδι βλάβης του δέρματος.

Μόλις το δέρμα εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία, αυξάνει την παραγωγή μελανίνης σε μια προσπάθεια να προστατευτεί από περαιτέρω βλάβες – και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το δέρμα σας αλλάζει χρώμα.

Μπορεί να προτιμάτε το πώς φαίνεστε όταν αποκτήσετε μια χρυσή λάμψη. Αν ισχύει αυτό, το ψεύτικο μαύρισμα είναι ο καλύτερος τρόπος.

Έχουμε πληθώρα καταπληκτικών προϊόντων αυτομαυρίσματος στην αγορά. Είτε επιθυμείτε ένα μαύρισμα εξπρές είτε ένα σταδιακό μαύρισμα, υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα.

Τα προϊόντα αυτομαυρίσματος είναι πλέον τόσο καλόγουστα και εύκολα στη χρήση, που δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να ξαπλώνετε στον ήλιο χωρίς προστασία.

Ορισμένα περιέχουν ακόμη και συστατικά που θρέφουν το δέρμα, ώστε να φροντίζετε την επιδερμίδα σας, αντί να την καταστρέφετε έμπρακτα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.