Μπορεί το σεξ να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη;

Το μυστικό για να διατηρήσετε τον προστάτη σας υγιή μπορεί να γραφτεί με τρία γράμματα: Σ-Ε-Ξ.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η συχνότερη εκσπερμάτιση – είτε κατά τη διάρκεια του σεξ είτε κατά τον αυνανισμό – θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. (Λες και το σεξ χρειάζεται περισσότερα κίνητρα, δεν νομίζετε;)

Αλλά πριν κάνετε μια ρομαντική κίνηση στο … εεε … όνομα της υγείας, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους ισχυρισμούς αυτούς.

Είναι καλό το συχνότερο σεξ για τον προστάτη σας;

Η επίδραση του σεξ (ή της εκσπερμάτισης) στην υγεία του προστάτη παραμένει κατά κάποιον τρόπο “ένα μεγάλο ερωτηματικό”, αλλά πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει πιθανό όφελος.

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά περίπου 20% σε σύγκριση με εκείνους που το έκαναν τέσσερις έως επτά φορές το μήνα.

καρκίνου του προστάτη
Προηγουμένως, θεωρούνταν ότι το περισσότερο σεξ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη λόγω της διέγερσης των ορμονών.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 32.000 άνδρες και οι συνήθειες εκσπερμάτισης που δήλωσαν οι ίδιοι για σχεδόν δύο δεκαετίες. Βασίστηκε στα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2004, η οποία άρχισε να αλλάζει τον τρόπο σκέψης σχετικά με το σεξ και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Προηγουμένως, θεωρούνταν ότι το περισσότερο σεξ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη λόγω της διέγερσης των ορμονών. (Ευτυχώς, πολλές μελέτες έχουν έκτοτε αμφισβητήσει αυτήν την θεωρία!)

Πώς μπορεί η συχνή εκσπερμάτιση να επηρεάσει τον προστάτη σας;

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Βρίσκεται στη συμβολή του αναπαραγωγικού και του ουροποιητικού συστήματος, από όπου βοηθά στη δρομολόγηση του σπέρματος στο ταξίδι της εκσπερμάτωσης. Ουσιαστικά, είναι το σημείο όπου οι σπερματικοί πόροι εκβάλλουν στην ουρήθρα, ώστε το σπέρμα να μπορεί να προωθηθεί από την ουρήθρα με την εκσπερμάτιση.

Αυτό το δεδομένο βοηθά στην εξήγηση αυτού που ονομάζεται “υπόθεση της στασιμότητας (ή λίμνασης) του προστάτη”.

Η θεωρία είναι ότι οι καρκινογόνες ουσίες συσσωρεύονται φυσιολογικά στον προστάτη. Καθώς συσσωρεύονται, ο θεωρητικός κίνδυνος καρκίνου του προστάτη αυξάνεται.

Η λύση; Φαίνεται ότι η εκσπερμάτιση μπορεί να παρασύρει αυτά τα δυνητικά επιβλαβή καρκινογόνα και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 διαπίστωσε πιθανές βιολογικές συνδέσεις μεταξύ της συχνής εκσπερμάτισης και της ανάπτυξης όγκων στον προστάτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής υποδηλώνουν ότι η εκσπερμάτιση επηρεάζει την έκφραση γονιδίων στον φυσιολογικό ιστό του προστάτη. Τα αναγνωρισμένα γονίδια και μονοπάτια παρέχουν πιθανές βιολογικές συνδέσεις μεταξύ της συχνότητας εκσπερμάτισης και της καρκινογένεσης στον προστάτη.

Μπορεί το σεξ να επιβραδύνει την διόγκωση του προστάτη;

Η μαγική επίδραση του σεξ μπορεί να φτάσει μέχρι ενός σημείου όσον αφορά την πιθανή προστασία του προστάτη. Η διόγκωση του προστάτη, ή καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH), είναι ένα φαινόμενο της γήρανσης που δεν μπορεί να αναιρεθεί με τη συχνότερη εκσπερμάτιση.

Ορισμένα μέρη του σώματός σας θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν καθώς γερνάτε – και ο προστάτης είναι ένα από αυτά. Αυτό εξηγεί γιατί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη επηρεάζει τελικά περίπου το 90% των ανθρώπων με προστάτη, καθιστώντας την το πιο συνηθισμένο πρόβλημα του προστάτη για τους άνδρες και όσους άλλους έχουν γεννηθεί με τον αδένα.

Άλλα οφέλη του σεξ και της εκσπερμάτισης

Αν και η έμφαση στο παρόν κείμενο δόθηκε στο σεξ και τον προστάτη, οι δυνάμεις του οργασμού καλύπτουν κάπως περισσότερο έδαφος. Είναι γενικά ένα ευχάριστο κομμάτι της ζωής και αν ρωτήσετε τους καρδιολόγους, το σεξ αποτελεί μία καλή καρδιαγγειακή άσκηση.

Άλλα οφέλη για την υγεία που προσφέρει το σεξ και η εκσπερμάτιση είναι τα εξής:

  • Μείωση του στρες. Κατά τη διάρκεια μιας εκσπερμάτισης, το σώμα σας απελευθερώνει την ορμόνη που προκαλεί ευεξία, γνωστή ως ντοπαμίνη, η οποία αυξάνει τα συναισθήματα ευτυχίας και χαλάρωσης.
  • Καύση θερμίδων. Η ενεργειακή δαπάνη κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να φτάσει στο σημείο να κάψει περισσότερες από 100 θερμίδες, σύμφωνα με έρευνες. Επιπλέον, είναι πάντα ωραίο να γυμνάζεσαι με έναν φίλο.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα έχουν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που αποτρέπουν τις ασθένειες.
  • Μείωση του πόνου. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ χρησιμεύουν ως φυσικό παυσίπονο. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από πονοκεφάλους και ημικρανίες.
Share to...