ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τοξική θετικότητα. Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα αισιόδοξοι και θετικοί

Από

Medbox

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν μια αισιόδοξη, θετική στάση και συνήθως προβλέπουν καλά αποτελέσματα.

Παρά το γεγονός ότι η αισιοδοξία θεωρείται υγιής, μια ακραία εκδοχή αυτής της στάσης αναφέρεται συχνά ως τοξική θετικότητα – μια νοοτροπία που συνήθως αποκλείει, αποφεύγει ή απορρίπτει αρνητικές εμπειρίες και συναισθήματα, επιβάλλοντας ένα χαρούμενο προσωπείο, συνήθως επαναλαμβάνοντας αόριστα συναισθήματα.

Η τοξική θετικότητα συχνά προέρχεται από καλοπροαίρετους ανθρώπους, αλλά είναι επίσης πιθανό να επιβάλλετε στον εαυτό σας εν αγνοία σας αυτή την εξοντωτική νοοτροπία.

Όπως και να έχει, μπορείτε να απαντήσετε στην τοξική θετικότητα με υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης που επικυρώνουν τις δυσκολίες και καλλιεργούν βαθύτερους δεσμούς.

Τοξική θετικότητα. Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα αισιόδοξοι και θετικοί
Τοξική θετικότητα. Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα αισιόδοξοι και θετικοί

Τι είναι η τοξική θετικότητα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας, η τοξική θετικότητα αφορά την έντονη ή διαρκή πίεση να είναι κανείς ευτυχισμένος, συχνά μέσω της διατήρησης μιας θετικής προοπτικής, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες ή ανησυχητικές είναι οι περιστάσεις.

Αν και η θετική σκέψη έχει ασφαλώς θέση στη ζωή μας, η θετικότητα μπορεί να γίνει “τοξική” όταν έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή, την καταπίεση, την ελαχιστοποίηση ή την απόρριψη των αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να βιώσουμε όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες ή τα δύσκολα γεγονότα της ζωής μας.

Ενώ μια υγιής θετική στάση είναι συνολικά ευεργετική για την ευεξία μας, το χαρακτηριστικό γνώρισμα της τοξικής θετικότητας είναι η άρνηση να βλέπουμε ή να αναγνωρίζουμε τραυματικές ή δυσάρεστες ανατροφοδοτήσεις.

Μπορείτε να διακρίνετε την τοξική θετικότητα από την αισιοδοξία, την ευγνωμοσύνη ή τη χρηστική αντιμετώπιση επειδή συνήθως κάνει κάποιον να αισθάνεται χειρότερα για μια ήδη δύσκολη περίσταση της ζωής του.

Αυτό συμβαίνει επειδή η τοξική θετικότητα στιγματίζει ακούσια τα αρνητικά συναισθήματα που είναι φυσιολογικά σε μια κατάσταση.

Πώς επηρεάζει η τοξική θετικότητα την ψυχική υγεία;

Η τοξική θετικότητα μοιάζει καλοπροαίρετη, αλλά είναι αρνητική για το άτομο που τη δέχεται.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της αποδοχής τοξικής θετικότητας

Ένα άτομο που λαμβάνει τοξική θετικότητα μπορεί να αισθάνεται ότι η πραγματικότητά του δεν αναγνωρίζεται, γεγονός που μπορεί να το κάνει να αισθάνεται απογοητευμένο, μπερδεμένο ή απαξιωτικό. Είναι σαν το άτομο που την προκαλεί να νιώθει άβολα με το να γίνει μάρτυρας του πόνου ή της αναστάτωσης. Έτσι προσπαθεί να το εξουδετερώσει ή να το μειώσει μέσω της αντίδρασής του.

Η τοξική θετικότητα μπορεί να επηρεάσει το άτομο που τη δέχεται με διάφορους τρόπους

  • Να αισθάνεται κανείς ότι η δική του συναισθηματική εμπειρία είναι άκυρη
  • Μείωση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης
  • Εσωτερικό αυτοστίγμα ή ενοχοποίηση σχετικά με τα αρνητικά συναισθήματα
  • Ψευδής αίσθηση ελέγχου των δύσκολων συνθηκών της ζωής
  • Περιορισμένη μάθηση και κατανόηση από δυσκολίες και προβλήματα

Συνολικά, η τοξική θετικότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία είτε του ατόμου που τη δέχεται είτε του ατόμου που την εκπέμπει, επειδή μπορεί στην πραγματικότητα να εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς κάνει το άτομο να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά του ή τις στρατηγικές αντιμετώπισης ως λάθος ή κακές, ή μπορεί να το κάνει να αισθάνεται ότι δεν θα έπρεπε να αισθάνεται ένα συγκεκριμένο συναίσθημα εξαρχής.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της κλινικής κατάθλιψης, οι άνθρωποι που βιώνουν έναν βαθμό πεσμένης διάθεσης, συχνά αισθάνονται ενοχές για τη θλίψη που βιώνουν ή για τη δυσκολία να συγκεντρώσουν τα κίνητρα που απαιτούνται για την εργασία ή την κοινωνικοποίησή τους.

Όταν αναζητείται υποστήριξη και το άτομο ακούει τοξικά σχόλια όπως “απλά να είσαι θετικός”, αυτό ακυρώνει την τρέχουσα συναισθηματική εμπειρία της θλίψης και έρχεται να περιορίσει τις ευκαιρίες για πιο αυθεντική εγγύτητα και κατανόηση που πηγάζει από την ευαλωτότητα του πάσχοντος και την αυθεντική σύνδεση με κάποιον που επιχειρεί να τον υποστηρίξει.

Η τοξική θετικότητα μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης “θα έπρεπε να είναι ευκολότερη” ή ότι μπορεί κανείς να ελέγξει την κατάθλιψη κάνοντας απλώς θετικές σκέψεις.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του να εκπέμπει κανείς τοξική θετικότητα

Οι άνθρωποι που επιδεικνύουν τοξική θετικότητα μπορεί επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις από αυτήν. Μπορεί να αισθάνονται μια συνεχή πίεση να διατηρούν ένα θετικό πνεύμα.

Το γεγονός αυτό προάγει μια αίσθηση μη αυθεντικότητας, αποσυνδέοντάς τους από τον πραγματικό τους εαυτό, και μπορεί να τους εμποδίσει να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα προβλήματα, επιδεινώνοντας ενδεχομένως το μακροχρόνιο στρες. Επιπλέον, η πίεση για συμμόρφωση με αυτό το μη ρεαλιστικό πρότυπο μπορεί να απομονώσει τα άτομα, αποθαρρύνοντάς τα από το να αναζητήσουν την υποστήριξη που χρειάζονται από άλλους.

Παραδείγματα τοξικής θετικότητας

Είναι συχνά προφανές πότε η τοξική θετικότητα μπαίνει στο παιχνίδι – συνήθως έρχεται με τη μορφή απορριπτικών φράσεων ή ρητών που χρησιμεύουν μόνο για να κλείσουν τη συζήτηση, και αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια περιορισμένη εξερεύνηση των περίπλοκων συναισθημάτων γύρω από την ανθρώπινη εμπειρία.

Η τοξική θετικότητα μπορεί να εκδηλωθεί με αμέτρητους τρόπους, αλλά εδώ επισημαίνουμε μερικά περιβόητα κλισέ που ίσως σας είναι οικεία:

  • “Θα το ξεπεράσεις”
  • “Ήταν για το καλύτερο”
  • “Τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο”.
  • “Κάθε δυσκολία για καλό”
  • “Να είσαι αισιόδοξος και όλα θα φτιάξουν”

Αν και μπορεί να φαίνονται ενθαρρυντικές επιφανειακά, αυτές οι κοινοτοπίες μπορούν τελικά να περιορίσουν την εμπειρία που θα μπορούσε να αποκτηθεί από τη μάθηση και την επεξεργασία επώδυνων συναισθημάτων και δυσμενών συνθηκών.

Άλλα συνηθισμένα παραδείγματα τοξικής θετικότητας, είναι η αφήγηση μιας “αντίστοιχης ιστορίας” ή η επισήμανση του πώς η δύσκολη έκβαση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη. Για παράδειγμα, αφού ένας φίλος μοιραστεί μια ιστορία για μια δυσάρεστη ή δύσκολη εμπειρία στη δουλειά, κάποιος που ασκεί τοξική θετικότητα μπορεί να “ταιριάξει” την ιστορία λέγοντας κάτι σαν: “Δεν είναι και τόσο άσχημα. Η γειτόνισσά μου μόλις έχασε τη δουλειά της”.

Αυτό δεν βοηθάει.

Εγκατάλειψη της τοξικής θετικότητας: Τι να πείτε αντ’ αυτού

Δεν είναι πάντα εύκολο να συνειδητοποιήσουμε πώς οι υπερβολικά απλουστευμένες προτάσεις ή εκφράσεις επηρεάζουν κάποιον εκείνη τη στιγμή, και πολλές φορές, μπορεί να πιστεύουμε ειλικρινά ότι είμαστε χρήσιμοι όταν τις χρησιμοποιούμε.

Είτε πρόκειται για ένα τραυματικό γεγονός, μια απώλεια, θέματα υγείας, προκαταλήψεις και διακρίσεις ή άλλες αγχωτικές εμπειρίες στη ζωή που περιλαμβάνουν μεταβατικές καταστάσεις και αλλαγές, κάθε κατάσταση είναι πολύπλοκη και απαιτεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και χώρο για να την επεξεργαστούμε, να την ενσωματώσουμε και να δώσουμε νόημα στην εμπειρία.

Για να βεβαιωθείτε ότι τα σχόλιά σας είναι χρήσιμα και όχι επιζήμια, λάβετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές όταν προσφέρετε υποστήριξη:

Ρωτήστε τι χρειάζεται το άτομο που έχει την ανάγκη σας, μην υποθέτετε: Είναι συνήθως αποτελεσματικό να ρωτάτε και να μην υποθέτετε τι βιώνει το πληγωμένο άτομο. Μπορεί απλώς να ελπίζει ότι θα το ακούσετε και μπορεί να μην ενδιαφέρεται για συμβουλές ή βοήθεια για να δει κάποια θετική εξέλιξη ακόμα.

Επικυρώστε την εμπειρία του: Η επικύρωση, ή η αναγνώριση της πραγματικότητας, των συναισθημάτων ή των συνθηκών ζωής κάποιου, αποτελεί συχνά έναν αποτελεσματικό τρόπο παροχής υποστήριξης.

Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να απαντάτε αυθεντικά με τρόπο που να αντανακλά την πραγματικότητα του ατόμου σε αυτόν.

Αυτή η προσέγγιση, υποστηρίζει την υγιή συναισθηματική επεξεργασία αντί της ακύρωσης ή της ακούσιας ενίσχυσης της συναισθηματικής καταπίεσης, στην οποία οδηγεί συχνά η τοξική θετικότητα.

Κάνετε σχόλια όπως “Πες μου περισσότερα γι’ αυτό” ή “Λυπάμαι που βιώνεις αυτόν τον πόνο”. Μπορείτε επίσης να προσεγγίσετε την κατάσταση με περιέργεια, κάνοντας ερωτήσεις που εκφράζουν ανησυχία, όπως: “Πώς μπορώ να βοηθήσω;”. Αυτός ο τύπος ερώτησης, συνήθως ενθαρρύνει την εγγύτητα, την πιο γνήσια οικειότητα ή την επεξεργασία.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link