Τσιμπήματα κουνουπιών. Τι κινδύνους κρύβουν, πώς τα αντιμετωπίζουμε και πώς προστατευόμαστε από αυτά.

Τι είναι τα τσιμπήματα κουνουπιών;

Τα τσιμπήματα κουνουπιών είναι μικρά, ανυψωμένα εξογκώματα στο δέρμα που οφείλονται σε θηλυκά κουνούπια που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα.

Τα κουνούπια είναι μικρά, ιπτάμενα έντομα. Έχουν έξι πόδια και μακριά στόματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να τρέφονται με αίμα και νέκταρ. Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται με αίμα. Τρεις διαφορετικοί τύποι κουνουπιών υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου: Aedes, Culex και Anopheles.

Συχνά, τα τσιμπήματα των κουνουπιών δεν προκαλούν μόνιμες βλάβες. Προκαλούν ήπια ενόχληση και ερεθισμό για σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τα κουνούπια είναι επικίνδυνα επειδή μεταδίδουν ασθένειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Πού συναντώνται τα κουνούπια;

Τα κουνούπια βρίσκονται συχνά κοντά στο νερό. Γεννούν τα αυγά τους σε ρηχά, στάσιμα νερά. Τα αυγά βρίσκονται συνήθως σε βάλτους, λίμνες, όχθες, παιδικές πισίνες, στο εσωτερικό ελαστικών, μπανιέρες για πουλιά και άλλα δοχεία με ρηχό νερό.

Γιατί τσιμπάνε τα κουνούπια;

Τα κουνούπια τσιμπάνε και ρουφάνε αίμα για την αναπαραγωγή τους. Αν και τα αρσενικά κουνούπια τρώνε μόνο νέκταρ λουλουδιών, τα θηλυκά κουνούπια τρώνε τόσο νέκταρ λουλουδιών όσο και αίμα. Τα θηλυκά χρειάζονται την πρωτεΐνη του αίματος για να αναπτύξουν τα αυγά τους.

Τι συμβαίνει όταν σας τσιμπάει ένα κουνούπι;

Τα κουνούπια έχουν ένα μακρύ στόμα (προβοσκίδα) που εκτείνεται πολύ πέρα από το κεφάλι τους. Μοιάζει με μια μικροσκοπική βελόνα. Όταν ένα κουνούπι σας τσιμπάει, χρησιμοποιεί αυτό το στόμα για να τρυπήσει το δέρμα σας, να ρουφήξει το αίμα σας και να εκκρίνει σάλιο στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Γιατί τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν φαγούρα;

Όταν ένα κουνούπι εκκρίνει σάλιο στην κυκλοφορία του αίματός σας, το σώμα σας καταγράφει το σάλιο ως αλλεργιογόνο. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα στέλνει τότε τη χημική ουσία ισταμίνη στην περιοχή όπου σας τσίμπησε το κουνούπι για να απομακρύνει το αλλεργιογόνο από το σώμα σας. Η ισταμίνη είναι αυτή που προκαλεί φαγούρα και πρήξιμο όταν σας τσιμπάει το κουνούπι. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αλλεργία στο τσίμπημα του κουνουπιού.

Με ποιον τρόπο μεταδίδουν ασθένειες τα κουνούπια;

Τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες μέσω των τσιμπημάτων τους. Τα κουνούπια είναι φορείς (έμβια όντα που μεταφέρουν ασθένειες μεταξύ ζώων και ανθρώπων).

Οι φορείς συχνά μεταφέρουν λοιμώξεις μέσω του αίματος. Πολλά από τα πλάσματα που ταξινομούνται ως φορείς είναι αιμοβόρα. Άλλοι φορείς είναι τα τσιμπούρια, οι ψύλλοι και οι μύγες της άμμου.

Όταν ένα κουνούπι τσιμπάει, όχι μόνο ρουφάει αίμα αλλά εκκρίνει και σάλιο. Αυτό το σάλιο εισέρχεται στο αίμα σας.

Υπάρχει μια ανταλλαγή υγρών μεταξύ του κουνουπιού και της κυκλοφορίας του αίματός σας.

Ένα μολυσμένο κουνούπι έχει τραφεί από άτομο ή ζώο με την ασθένεια. Στη συνέχεια μεταδίδει τη μόλυνση όταν τσιμπάει.

Τα κουνούπια συχνά τρέφονται με μια μέθοδο κατά την οποία το κουνούπι δεν ρουφάει απλώς όλο το αίμα που χρειάζεται από μία πηγή – λαμβάνει πολλαπλά γεύματα από πολλές πηγές. Δυστυχώς, αυτό εκθέτει περισσότερους ανθρώπους σε πιθανή μόλυνση.

Τι είδους ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν από τσιμπήματα κουνουπιών;

Chikungunya: Η chikungunya, που απαντάται στην Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη και την Ινδική χερσόνησο, είναι ένας ιός που μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes aegypti και Aedes albopictus («κουνούπι τίγρης»). Τα συμπτώματα αυτού του ιού περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, πονοκέφαλο, ναυτία, κόπωση και εξάνθημα.

Περιγράφηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας στη νότια Τανζανία το 1952. Η ονομασία «Chikungunya» προέρχεται από τη διάλεκτο Kimakonde και σημαίνει «αυτός που παραμορφώνεται» και πιθανόν συνδέεται με το ότι το συγκεκριμένο νόσημα προκαλεί σημαντική αρθραλγία.

Ζίκα: Ο Ζίκα είναι ένας ιός που μεταδίδεται από τα κουνούπια Aedes aegypti και Aedes albopictus και βρίσκεται στην Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Μόλις ένα άτομο μολυνθεί, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω του σεξ. Τα συμπτώματα του Ζίκα περιλαμβάνουν ήπιο πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, δερματικό εξάνθημα και ερεθισμένα μάτια. Ο Ζίκα μπορεί επίσης να επηρεάσει το αγέννητο παιδί εάν η μητέρα μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δάγκειος πυρετός: Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes aegypti. Τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες και ναυτία.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου: Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από το κουνούπι Culex. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Τα συμπτώματα της πιο σοβαρής μορφής του ιού μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, δύσκαμπτο αυχένα, σύγχυση, κώμα, σπασμούς και αδυναμία των μυών.

Ελονοσία: Η ελονοσία, που απαντάται στην υποσαχάρια Αφρική, είναι ένας ιός που μεταδίδεται από το κουνούπι Anopheles. Τα συμπτώματα της ελονοσίας μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και εμετό. Η ελονοσία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Κίτρινος πυρετός: Απαντάται στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, και είναι ένας ιός που μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes aegypti. Τα συμπτώματα του κίτρινου πυρετού μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικό πόνο και πόνο στην πλάτη, έλλειψη όρεξης και εμετό. Ο κίτρινος πυρετός μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Ποιοι κινδυνεύουν να τσιμπηθούν από κουνούπια;

Τα κουνούπια τσιμπάνε τους πάντες. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν τα τσιμπήματα κουνουπιών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται:

  • Το να φοράτε σκουρόχρωμα ρούχα.
  • Η χρήση αρωμάτων.
  • Η ομάδα αίματος.
  • Η θερμοκρασία του σώματος.
  • Η επίσκεψη σε περιοχή με ενεργές ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια.
  • Η παραμονή κοντά σε λιμνάζοντα νερά.

Με τι μοιάζει ένα τσίμπημα κουνουπιού;

Αφού σας τσιμπήσει ένα θηλυκό κουνούπι, σχηματίζεται ένα μικρό, ανάγλυφο εξόγκωμα. Το υπερυψωμένο εξόγκωμα μπορεί να αλλάξει χρώμα και μερικές φορές μπορείτε να δείτε μια μικρή, σκούρα κηλίδα στο κέντρο. Αυτό το σκούρο σημείο είναι το σημείο όπου έγινε το τσίμπημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός τσιμπήματος κουνουπιού;

Τα συμπτώματα ενός τσιμπήματος κουνουπιού μπορεί να ποικίλλουν. Αν το κουνούπι έχει κάποια ασθένεια ή αν εκδηλωθεί αλλεργική αντίδραση, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κνησμό και ερεθισμένο δέρμα.
  • Ένα υπερυψωμένο, κυκλικό εξόγκωμα στο δέρμα στο σημείο όπου σημειώθηκε το τσίμπημα του κουνουπιού.

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αλλεργική αντίδραση (κνίδωση, πρησμένος λαιμός, λιποθυμία και συριγμός).
  • Μόλυνση από ασθένεια που μεταφέρεται από το κουνούπι (πυρετός, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, εξανθήματα, ναυτία, ερεθισμός των ματιών και κόπωση μπορεί να συνοδεύουν διάφορες ασθένειες).

Πώς αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

Τα τσιμπήματα κουνουπιών συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία. Οι τοπικές κρέμες για τα τσιμπήματα κουνουπιών μπορούν να ανακουφίσουν τη φαγούρα του δέρματος και την ταλαιπωρία.

Ωστόσο, επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα (αλλεργική αντίδραση, πυρετός, πονοκέφαλος ή πόνοι στο σώμα).

Επίσης, επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν παρουσιάσετε συμπτώματα και έχετε επισκεφθεί πρόσφατα ένα μέρος όπου οι λοιμώξεις που διαδίδονται από κουνούπια είναι συχνές. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Πώς μπορώ να σταματήσω τη φαγούρα από τα τσιμπήματα κουνουπιών;

Μην ξύνετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Διακινδυνεύετε να τραυματίσετε το δέρμα σας και να εκτεθείτε σε μόλυνση.

Αν κατά λάθος τραυματίσετε το δέρμα σας, κρατήστε την περιοχή καθαρή πλένοντάς την με σαπούνι και νερό και καλύψτε τα τσιμπήματα των κουνουπιών με έναν επίδεσμο. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν διαπιστώσετε ότι το τσίμπημα από το κουνούπι έχει μολυνθεί.

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών διαρκούν μόνο λίγες ημέρες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα ή σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σταματήσουν τη φαγούρα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Παρόλο που οι σπιτικές θεραπείες είναι ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού δοκιμάσετε κάποιες από τις παρακάτω επιλογές για να απαλλαγείτε από τα τσιμπήματα κουνουπιών. Ενδέχεται να κινδυνεύετε να εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση στο δέρμα σας.

Αντιισταμινικά: Τα αντιισταμινικά είναι μια δημοφιλής θεραπεία για το τσίμπημα από κουνούπι. Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το σώμα σας απελευθερώνει ισταμίνη αφότου έρθει αντιμέτωπο με ένα αλλεργιογόνο. Η ισταμίνη είναι αυτή που προκαλεί τη φαγούρα στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Μπορείτε να πάρετε ένα αντιισταμινικό ως χάπι ή μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας στο τσίμπημα κουνουπιού σας ως κρέμα ή αλοιφή.

Υδροκορτιζόνη: Η υδροκορτιζόνη είναι ένα κορτικοστεροειδές σε συνδυασμό με ένα αναισθητικό αναλγητικό. Ανακουφίζει από τον κνησμό και το πρήξιμο. Μπορείτε να την εφαρμόσετε απευθείας στο τσίμπημα του κουνουπιού ως κρέμα ή αλοιφή.

Πάγος: Ο πάγος μπορεί να επιβραδύνει την ποσότητα του αίματος που ρέει σε μια περιοχή. Μειώνει τη φλεγμονή, τον πόνο, το πρήξιμο και τη φαγούρα. Εφαρμόστε μια παγοκύστη καλυμμένη με μια ελαφριά πετσέτα πάνω στην περιοχή για τουλάχιστον 10 λεπτά προκειμένου να ανακουφιστείτε από το τσίμπημα του κουνουπιού.

Αλόη βέρα: Η αλόη βέρα είναι ένα χυμώδες φυτό. Το τζελ στα φύλλα της περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο ανακουφίζει από τον κνησμό και τον πόνο. Μπορείτε να εφαρμόσετε το τζελ αλόης απευθείας στο τσίμπημα του κουνουπιού.

Τσάι χαμομηλιού: Το τσάι χαμομηλιού παράγεται από αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού. Τα αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού περιέχουν τερπενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία είναι φυσικές χημικές ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιισταμινικές ιδιότητες. Προσθέστε ένα φακελάκι τσαγιού χαμομηλιού σε νερό. Αφήστε το φακελάκι του τσαγιού να μουλιάσει για τουλάχιστον 20 λεπτά μέχρι το νερό να πάρει ένα πλούσιο χρυσοκάστανο χρώμα. Αφαιρέστε το φακελάκι του τσαγιού από το νερό και πιέστε το φακελάκι για να απομακρύνετε την περίσσεια νερού. Πιέστε το φακελάκι τσαγιού στα τσιμπήματα των κουνουπιών για τουλάχιστον 10 λεπτά και, στη συνέχεια, σκουπίστε τα τσιμπήματα με μια καθαρή πετσέτα. Βάλτε το βρεγμένο φακελάκι τσαγιού σε ένα δοχείο στο ψυγείο σας, ώστε να μπορείτε να το επαναχρησιμοποιείτε στα τσιμπήματα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μέλι: Το μέλι έχει πολλές ιδιότητες που ανακουφίζουν από τον κνησμό και τον πόνο. Το μέλι περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται καταλάση, το οποίο παρέχει ανακούφιση για την αντιμετώπιση μικρών φλεγμονών. Βάλτε αρκετό μη επεξεργασμένο μέλι για να καλύψετε ελαφρά τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Βρώμη: Η βρώμη περιέχει γλουτένη, η οποία μπορεί να καταπραΰνει τη φαγούρα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το πλιγούρι βρώμης για να θεραπεύσετε τα τσιμπήματα κουνουπιών είναι να το αλέσετε σε λεπτή σκόνη (κολλοειδές πλιγούρι βρώμης) σε ένα μπλέντερ.
Ανακατέψτε τη σκόνη βρώμης με ζεστό νερό μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη, κολλώδης πάστα. Εφαρμόστε αρκετή ποσότητα από την πάστα βρώμης για να καλύψετε πλήρως τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Μετά από τουλάχιστον 10 λεπτά, σκουπίστε την πάστα με μια καθαρή πετσέτα.

Share to...