Βήχας λόγω άσθματος, πώς να τον σταματήσετε

Μπορεί να έχετε συνηθίσει να βήχετε όταν έχετε κρυολόγημα ή όταν οι αλλεργίες σας παρουσιάζουν έξαρση, αλλά σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα, αυτοί μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν και τον βήχα του άσθματος.

Όταν έχετε άσθμα, οι αεραγωγοί στους πνεύμονές σας διογκώνονται και φλεγμαίνουν. Οι βρογχικοί σας σωλήνες αντιδρούν με το να συσπώνται σφιχτά και να κλείνουν. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι πιο πιθανό να βήχετε μόλις έρθετε σε επαφή με παράγοντες που προκαλούν άσθμα, όπως η σκόνη, ο καπνός και ο κρύος αέρας.

Παρακάτω εξηγούμε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον ασθματικό βήχα και να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισής του.

Βήχας λόγω άσθματος, πώς να τον σταματήσετε
Βήχας λόγω άσθματος, πώς να τον σταματήσετε

Τι είναι ο βήχας λόγω άσθματος;

Βήχετε από άσθμα;

Μπορεί να έχετε ακούσει για την παραλλαγή του άσθματος που εμφανίζει βήχα. Σε τι διαφέρει από τον βήχα λόγω άσθματος;

Το άσθμα με παραλλαγή βήχα σημαίνει ότι ο βήχας είναι το κύριο σύμπτωμα του ασθενούς που πάσχει από άσθμα. Αλλά άλλοι ασθενείς μπορεί να έχουν βήχα, καθώς και άλλα αναπνευστικά συμπτώματα εξαιτίας του άσθματός τους.

Με τι μοιάζει ο βήχας από άσθμα;

Για ορισμένους ασθενείς, μπορεί να είναι ένας ξηρός βήχας, αλλά στη συνέχεια, για άλλους ασθενείς, μπορεί να παράγεται φλέγμα ή βλέννα από τον βήχα. Και ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του βήχα του άσθματος είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι εκλυτικοί παράγοντες για τον βήχα. Ενδεχομένως να παρατηρήσετε ότι όταν βγαίνετε έξω στον κρύο αέρα ή βρίσκεστε κοντά σε σκόνη, τρίχωμα ζώων ή καπνό, αυτό προκαλεί βήχα.

Αυτά τα εναύσματα προκαλούν φλεγμονή στους αεραγωγούς σας, η οποία με τη σειρά της σας προκαλεί βήχα.

Τα συμπτώματα του βήχα λόγω άσθματος

Τα συμπτώματα του βήχα λόγω άσθματος μπορεί να ποικίλλουν. Τα συμπτώματα αυτά είναι δυνατόν να είναι τα εξής:

 • Βήχας.
 • Συριγμός.
 • Δύσπνοια.
 • Σφίξιμο στο στήθος.

Αλλά αν έχετε μόνο την παραλλαγή του άσθματος με βήχα, ο βήχας είναι το μοναδικό σας σύμπτωμα.

Τι γίνεται τη νύχτα – μπορεί να έχετε βήχα λόγω άσθματος τη νύχτα;

Είναι σύνηθες ο βήχας του άσθματος να είναι χειρότερος τη νύχτα και να σας ξυπνάει ακόμη και από τον ύπνο.

Θεραπεία για το βήχα του άσθματος

Εάν πάσχετε από άσθμα, η κύρια θεραπεία σας μπορεί να είναι μια συσκευή εισπνοών.

Υπάρχει επίσης μία μικρή γκάμα φαρμάκων σε μορφή χαπιών που μπορεί να λαμβάνετε, αλλά κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται οι συσκευές εισπνοής.

Οι εισπνευστήρες κορτικοστεροειδών είναι ο κύριος τύπος θεραπείας για το άσθμα. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφηθούν βρογχοδιασταλτικά βραχείας δράσης, όπως η αλβουτερόλη, η οποία θεωρείται εισπνοή έκτακτης ανάγκης που θα χρησιμοποιούσατε σε μια ενδεχόμενη τέτοια περίπτωση.

Πώς να σταματήσετε το βήχα του άσθματος στο σπίτι

Είναι σημαντικό να προνοήσετε για μια κρίση άσθματος ή έναν βήχα άσθματος πριν συμβούν. Προτείνεται  να καταρτίσετε ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα.

Το σχέδιο δράσης για το άσθμα είναι κατευθυντήριες οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας για να τις ακολουθήσετε εάν τα συμπτώματα του άσθματος χειροτερέψουν.

Οι κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να εξηγήσουν πώς να σταματήσετε έναν βήχα λόγω άσθματος, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε εισπνευστήρες ή να παίρνετε στεροειδή από το στόμα, καθώς και πότε να καλέσετε το γιατρό σας.

Βοηθάει η συσκευή εισπνοής στο βήχα του άσθματος;

Ναι.

Είναι σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακα για τις εισπνοές σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει μια καθημερινή ρυθμιστική εισπνοή και μια εισπνοή έκτακτης ανάγκης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σταματήσετε γρήγορα τον βήχα αν αρχίσει.

Πώς θα προλάβετε το βήχα του άσθματος

Αν και οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν άσθμα και δεν μπορούν να το αποτρέψουν ή να αποτρέψουν το βήχα του άσθματος, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε βήχα λόγω άσθματος.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε τυχόν εκλυτικά αίτια όπως:

 • Την ατμοσφαιρική ρύπανση.
 • Τον κρύο αέρα.
 • Τα ακάρεα της σκόνης.
 • Την άσκηση.
 • Τη μούχλα.
 • Τα παράσιτα.
 • Τα κατοικίδια ζώα.
 • Τον καπνό του τσιγάρου.
 • Ισχυρές χημικές ουσίες ή μυρωδιές.
 • Ορισμένες ουσίες ή παράγοντες στις οποίες εκτίθεστε στο χώρο εργασίας.

Μπορεί να χρειαστεί να φοράτε μάσκα προσώπου για τη σκόνη και τις χημικές ουσίες, και αν καπνίζετε, είναι ζωτικής σημασίας να σταματήσετε.

Εάν ο κρύος αέρας προκαλεί βήχα ενώ έχετε άσθμα, προσπαθήστε να καλύψετε το στόμα σας με ένα κασκόλ ή μια μάσκα όταν βρίσκεστε έξω.

Άλλοι παράγοντες, όπως το σωματικό σας βάρος, μπορούν επίσης να επηρεάσουν το άσθμα σας.

Η παχυσαρκία αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να κάνει το άσθμα πιο δύσκολο να ελεγχθεί ή μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκή έλεγχο του άσθματος.

Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε το βήχα του άσθματός σας; Σκεφτείτε τι τρώτε.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του άσθματος. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα βελτιώνει τον έλεγχο του άσθματος.

Share to...