ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Βήχας τη Νύχτα. 9 τρόποι για να σταματήσετε το βήχα τη νύχτα

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Ήδη δεν αισθάνεστε καλά. Και το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να κοιμηθείτε βαθιά. Αλλά ο βήχας αρχίζει μόλις ξαπλώσετε στο μαξιλάρι – σας ξυπνάει ξαφνικά και σας κρατάει ξύπνιους όλη τη νύχτα.

Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εξαιτίας του βήχα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, από τη λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέχρι τη χρήση υγραντήρα δροσερού νέφους και την κατανάλωση ζεστών υγρών.

Βήχας τη Νύχτα
Βήχας τη Νύχτα

Βήχας τη Νύχτα: Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να βήχετε

Ο βήχας σας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες ή καταστάσεις, όπως:

 • Κρύωμα ή γρίπη.
 • Βρογχίτιδα ή πνευμονία.
 • Κοκκύτης.
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).
 • Άσθμα.
 • Αλλεργίες.
 • Υπνική άπνοια.
 • Κάπνισμα.
 • Ορισμένα φάρμακα όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), οι β-αναστολείς και οι αναστολείς ΜΕΑ.

Ορισμένοι από αυτούς τους λόγους μπορεί να σας προκαλέσουν οπισθορινική καταρροή, δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο η βλέννα τρέχει στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη να βήξετε.

Πώς να ανακουφιστείτε από τον νυχτερινό βήχα

Τι είδους βήχα έχετε; Παρόλο που οι κατ’ οίκον αγωγές για την ανακούφιση από τον νυχτερινό βήχα μπορεί να είναι ίδιες τόσο για τον ξηρό όσο και για τον παραγωγικό βήχα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά.

Όταν βγάζετε βλέννα ή φλέγμα από τους πνεύμονές σας, αυτό θεωρείται υγρός ή παραγωγικός βήχας. Και ξηρός ή μη παραγωγικός βήχας είναι όταν βήχετε χωρίς να βγάζετε βλέννα ή φλέγματα.

Ο ξηρός βήχας μπορεί να μετατραπεί σε υγρό βήχα με την πάροδο του χρόνου.

Όταν πρωτοπαθαίνετε κρυολόγημα, αυτό ξεκινά από τη μύτη ή τα ιγμόρεια και έχετε ξηρό βήχα. Το κρυολόγημά σας μπορεί να φτάσει στο στήθος σας. Και τότε είναι που ο ξηρός βήχας σας μπορεί να εξελιχθεί σε παραγωγικό βήχα.

Ανεξάρτητα από το είδος του βήχα που έχετε, αυτός μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και να μην δώσει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα την ευκαιρία να θεραπευτεί.

Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να θεραπευτεί, και είναι απαραίτητο να μπορείτε να ξεκουράζεστε. Και αν βήχετε συνεχώς, διαταράσσετε τον κύκλο του ύπνου σας και δεν θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε για να αναρρώσετε. Καθίσταται ένα ενοχλητικό μοτίβο.

Ανακούφιση για παραγωγικό ή υγρό βήχα

Εάν έχετε παραγωγικό βήχα, οι γιατροί συνιστούν τις ακόλουθες κατ’ οίκον θεραπείες:

Χρησιμοποιήστε ένα αποχρεμπτικό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν έχετε υγρό βήχα, μπορεί να είναι χρήσιμο να βήξετε πραγματικά, γεγονός που θα απομακρύνει κάποιο από αυτό το φλέγμα ή τη βλέννα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα αποχρεμπτικό όπως η γουαϊφενεσίνη για να το πετύχετε αυτό. Το φάρμακο που χορηγείται χωρίς συνταγή αραιώνει τη βλέννα και σας διευκολύνει να βγάλετε τη βλέννα και το φλέγμα με το βήχα.

Θέστε σε λειτουργία έναν υγραντήρα δροσερού νέφους. Τη νύχτα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα ψυχρού νέφους στην κρεβατοκάμαρά σας. Η υγρασία στον αέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση τόσο του ξηρού όσο και του υγρού βήχα. Πρέπει να διατηρείτε την υγρασία του δωματίου σας στο 40% έως 50% περίπου.

Πίνετε ζεστά υγρά. Ακούγεται σαν μια απλή σκέψη, έτσι δεν είναι; Αλλά η κατανάλωση ζεστού τσαγιού από βότανα ή ζεστού νερού με μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα σας και να χαλαρώσει τη βλέννα. Και απλώς η ενυδάτωση με νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση της βλέννας.

Δοκιμάστε ένα ρινικό σπρέι με φυσιολογικό ορό. Ίσως μπορέσετε να αραιώσετε τις εκκρίσεις χρησιμοποιώντας ένα ρινικό αλατούχο σπρέι, το οποίο είναι ένα μείγμα αλατιού και νερού. Μια γαργάρα με αλατόνερο, φτιαγμένη με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης ενός κατασταλτικού βήχα τη νύχτα. Εάν δεν έχετε άλλες παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορείτε να δοκιμάσετε να πάρετε ένα κατασταλτικό βήχα που δεν συνταγογραφείται. Αυτό ενδέχεται να μειώσει την ανάγκη σας να βήχετε καθώς κοιμάστε και μπορεί να σταματήσει ο βήχας τη νύχτα.

Κάντε ένα ζεστό ντους πριν από τον ύπνο. Ένα ζεστό ντους δρα παρόμοια με έναν υγραντήρα. Μπορεί να βοηθήσει στην ύγρανση του αέρα, γεγονός που θα βοηθήσει στον καθαρισμό των αεραγωγών σας.

Ανακούφιση από τον μη παραγωγικό ή ξηρό βήχα

Είναι πιο πιθανό να εκδηλώσετε ξηρό βήχα εάν έχετε ΓΟΠ, άσθμα ή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Πολλές από τις ίδιες κατ’ οίκον θεραπείες για τον υγρό βήχα μπορούν να βοηθήσουν τον ξηρό βήχα. Επιπλέον, προτείνονται τα εξής:

Ελαχιστοποιήστε τη σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό χρησιμοποιώντας έναν καθαριστή αέρα, ο οποίος θα απομακρύνει τα αλλεργιογόνα που ενδέχεται να ερεθίσουν το λαιμό σας. Το ντους πριν από τον ύπνο βοηθά επίσης στην απομάκρυνση τυχόν εξωτερικών αλλεργιογόνων στο σώμα και τα ρούχα σας, όπως η γύρη.

Χρησιμοποιήστε μια παστίλια ή μια καραμέλα για το βήχα. Το πιθανότερο είναι να έχετε μερικά από αυτά τα προϊόντα καταχωνιασμένα στο ντουλάπι με τα φάρμακά σας. Η χρήση μιας παστίλιας ή μιας καραμέλας για το βήχα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονόλαιμου. Τα προϊόντα που περιέχουν μενθόλη μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τα ιγμόρειά σας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο ενός αποσυμφορητικού. Εάν οι αλλεργίες σας είναι έντονες, η χρήση ενός αποσυμφορητικού χωρίς συνταγή μπορεί να βοηθήσει. Αυτά συνήθως κυκλοφορούν σε χάπια ή ως ρινικό σπρέι. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε ένα αποσυμφορητικό.

Άλλοι τύποι βήχα

Μολονότι ο παραγωγικός βήχας και ο ξηρός βήχας είναι οι πιο συνηθισμένοι όταν αντιμετωπίζετε κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργίες, υπάρχουν και άλλοι τύποι βήχα που πρέπει να γνωρίζετε. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι εξής:

 • Ο βήχας από κοκκύτη. Αυτός προκαλείται από μια λοίμωξη που κάνει τον βήχα σας να ακούγεται σαν “whoop”.
 • Βήχας που ακούγεται σαν γάβγισμα. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι λαρυγγίτιδας (ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα). Ο βήχας σας θα ακούγεται σαν να γαβγίζετε.
 • Βήχας με συριγμό. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί αν οι αεραγωγοί σας είναι φραγμένοι λόγω μιας λοίμωξης ή μιας χρόνιας πάθησης όπως το άσθμα.

Πώς να κοιμάστε όταν έχετε βήχα

Δοκιμάσατε λοιπόν τις θεραπείες που περιγράφονται παραπάνω. Αλλά αν ακόμα αναρωτιέστε πώς να ανακουφιστείτε από τον βήχα τη νύχτα, ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί επίσης να επηρεάσει τον βήχα σας.

Οι καλύτερες θέσεις ύπνου αν έχετε βήχα

Πρέπει να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες θέσεις ύπνου για να σταματήσετε τον βήχα;

Ναι λένε πολλοί ειδικοί.

Η ανύψωση του κεφαλιού σας είναι ίσως η καλύτερη θέση ύπνου. Είτε προσθέτοντας άλλο ένα μαξιλάρι είτε ανυψώνοντας το κεφαλάρι του κρεβατιού σας, αυτό μπορεί να βοηθήσει το βήχα σας, καθώς δεν επιτρέπει στα υγρά που συλλέγονται στο πίσω μέρος του λαιμού σας να συγκεντρώνονται υπερβολικά.

Βεβαιωθείτε ότι δεν ανυψώνετε το κεφάλι σας υπερβολικά, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα.

Και αν αντιμετωπίζετε ξηρό βήχα, το να κοιμάστε στο πλάι αντί για την πλάτη σας μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του ερεθισμού.

Όποιο είδος βήχα κι αν έχετε, το να ξαπλώνετε ανάσκελα μπορεί να επιδεινώσει τη οπισθορινική καταρροή.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...