Βοηθάει το γάλα στις καούρες;

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλα βοηθάει στις καούρες επειδή “καλύπτει” το λαιμό και το στομάχι, αλλά αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ένας μύθος. Οι λιπαρές τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελέσουν παράγοντες που προκαλούν καούρες.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τι πρέπει να γνωρίζετε για τις καούρες, αν η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και άλλους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης της καούρας.

Συμπτώματα

Η καούρα είναι σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέων που προκαλείται όταν τα γαστρικά υγρά ανεβαίνουν από το στομάχι στον οισοφάγο. Τα υγρά ερεθίζουν τα κύτταρα που επενδύουν τον σωλήνα του οισοφάγου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Οι καούρες είναι συχνές. Περίπου το 20% των ενηλίκων βιώνουν καούρα τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια καούρας συνήθως υποδηλώνουν την ύπαρξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), μιας πεπτικής διαταραχής που εμφανίζεται όταν επιβαρυντικοί παράγοντες όπως τα πικάντικα φαγητά, η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, η παχυσαρκία και το κάπνισμα προκαλούν επαναλαμβανόμενες εξάρσεις γαστρεντερικής παλινδρόμησης.

Κάθε φορά που εκδηλώνεται η παλινδρόμηση, τα γαστρικά υγρά από το στομάχι επιστρέφουν στον οισοφάγο, προκαλώντας βλάβη στον βλεννογόνο του οισοφάγου.

Τα συνήθη συμπτώματα της ΓΟΠ είναι τα εξής:

  • Βήχας
  • Κακή αναπνοή
  • Καούρες
  • Προβλήματα κατάποσης (δυσφαγία)
  • Πονόλαιμος
  • Εμετός
  • Η αίσθηση ότι το φαγητό έχει κολλήσει στο λαιμό σας
  • Πόνος στο στήθος που δεν προκαλεί κάψιμο

Γάλα και καούρες: Υπάρχουν οφέλη;

Ο μύθος ότι το γάλα ανακουφίζει από τις καούρες υφίσταται εδώ και πολύ καιρό, εν μέρει λόγω της καταπραϋντικής φύσης που φανταζόμαστε ότι διαθέτει το γάλα στον οργανισμό μας.

Στην πραγματικότητα, το γάλα απέχει πολύ από το να αποτελεί μια λύση για την καούρα. Παρά το γεγονός ότι το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, σπάνια ανακουφίζει από τις καούρες. Μάλιστα, το γάλα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες πρόκλησης καούρας και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της καούρας μόλις ξεκινήσουν.

Το ασβέστιο μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη

Το ανθρακικό ασβέστιο χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα ασβεστίου, αλλά και ως αντιόξινο λόγω της δράσης του για την εξουδετέρωση των οξέων.

Ένα φλιτζάνι (245 ml) αγελαδινού γάλακτος παρέχει 21-23% της ημερήσιας αξίας (DV) ασβεστίου, ανάλογα με το αν είναι πλήρες ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι ένα φυσικό φάρμακο για την καούρα.

Για την ακρίβεια, μια μελέτη σε 11.690 άτομα διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη διαιτητικού ασβεστίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο παλινδρόμησης στους άνδρες.

Το ασβέστιο είναι επίσης ένα απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση του μυϊκού τόνου.

Τα άτομα με ΓΟΠ έχουν συνήθως εξασθενημένο τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, δηλαδή τον μυ που συνήθως εμποδίζει το περιεχόμενο του στομάχου σας να επιστρέψει προς τα πάνω.

Μια μελέτη σε 18 άτομα με καούρα διαπίστωσε ότι η λήψη ανθρακικού ασβεστίου προκάλεσε αύξηση του μυϊκού τόνου του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα στο 50% των περιπτώσεων. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η λήψη αυτού του συμπληρώματος για τη βελτίωση της λειτουργίας των μυών μπορεί να είναι ένας ακόμη τρόπος πρόληψης της καούρας.

Η πρωτεΐνη που περιέχει το γάλα θα μπορούσε να είναι πολύτιμη

Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθώς παρέχει περίπου 8 γραμμάρια ανά 1 φλιτζάνι (245 ml).

Μια μελέτη σε 217 άτομα με καούρα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της καούρας επειδή διεγείρει την έκκριση γαστρίνης.

Η γαστρίνη είναι μια ορμόνη που αυξάνει επίσης τη συστολή του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και συμβάλλει στην εκκένωση του περιεχομένου του στομάχου σας, γνωστή και ως γαστρική κένωση. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερη τροφή είναι παρούσα μέσα στο στομάχι προκειμένου να μετακινηθεί ξανά προς τα πάνω.

Ωστόσο, η γαστρίνη συμμετέχει επίσης στην έκκριση στομαχικού οξέος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του αισθήματος καύσου στο στήθος σας.

Ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές αν η πρωτεΐνη στο γάλα προλαμβάνει ή επιδεινώνει τις καούρες.

Μειονεκτήματα του γάλακτος όταν χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τις καούρες

Το γάλα δεν “επικαλύπτει” το στομάχι ώστε να το προστατεύει από τα στομαχικά οξέα, όπως μπορεί να νομίζουν πολλοί άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, η υψηλή περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων σε λιπαρά διεγείρει την παραγωγή οξέων στο στομάχι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ένα φλιτζάνι (245 ml) πλήρες γάλα περιέχει 8 γραμμάρια λίπους και μελέτες δείχνουν ότι οι λιπαρές τροφές αποτελούν συνηθισμένο παράγοντα πρόκλησης καούρας.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χαλαρώνουν τους μύες του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, καθιστώντας ευκολότερη την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου σας προς τα πάνω.

Επίσης, από τη στιγμή που τα λίπη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν σε σχέση με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, καθυστερούν την κένωση του στομάχου. Αυτό σημαίνει ότι το στομάχι αδειάζει το περιεχόμενό του με βραδύτερο ρυθμό – ένα πρόβλημα που είναι ήδη πολύ συχνό μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από καούρες.

Η καθυστερημένη γαστρική κένωση έχει συσχετιστεί με αυξημένη έκθεση του οισοφάγου στο γαστρικό οξύ και με μεγαλύτερο όγκο τροφής που είναι δυνατό να μετακινηθεί προς τα πίσω στον οισοφάγο. Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την καούρα.

Αν δεν θέλετε να σταματήσετε να πίνετε γάλα, μπορείτε να επιλέξετε τη λύση του γάλακτος με λιγότερα λιπαρά. Αυτό μπορεί να περιέχει 0-2,5 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το αν είναι πλήρως αποβουτυρωμένο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Μήπως τα υποκατάστατα του γάλακτος είναι προτιμότερα για τις καούρες;

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετική περίπτωση και η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να επιδεινώσει ή να μην επιδεινώσει τις καούρες σας.

Μερικοί άνθρωποι προτείνουν τη στροφή στο κατσικίσιο γάλα ή στο γάλα αμυγδάλου για ανακούφιση από τις καούρες. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτές τις προτάσεις.

Από τη μία, το κατσικίσιο γάλα σχετίζεται με καλύτερη αφομοιωσιμότητα (χωνεύεται πιο εύκολα) σε σχέση με το αγελαδινό, και μελέτες δείχνουν ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να είναι ευεργετικές για τη συνολική σας υγεία.

Ωστόσο, έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Ένα φλιτζάνι (245 ml) κατσικίσιο γάλα περιέχει 11 γραμμάρια λίπους, σε σύγκριση με τα 8 γραμμάρια για την ίδια μερίδα πλήρους αγελαδινού γάλακτος.

Αντίθετα, το γάλα αμυγδάλου πιστεύεται ότι μειώνει τα συμπτώματα καούρας λόγω της αλκαλικής του φύσης.

Η οξύτητα ή η αλκαλικότητα ενός τροφίμου μετριέται από το επίπεδο pH του, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 14. Ένα pH 7 θεωρείται ουδέτερο, ενώ οτιδήποτε κάτω από 6,9 είναι όξινο και οτιδήποτε πάνω από 7,1 είναι αλκαλικό.

Ενώ το αγελαδινό γάλα έχει pH 6,8, το γάλα αμυγδάλου έχει pH 8,4. Έτσι, ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου, αλλά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτός ο ισχυρισμός.

Παρόλο που αυτές οι δύο εναλλακτικές λύσεις μπορεί να χωνεύονται καλύτερα από το αγελαδινό γάλα, λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μόνοι σας αν ανέχεστε το ένα από τα δύο καλύτερα από το άλλο προϊόν.

Πηγές

Johns Hopkins Medicine. Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gastroesophageal-reflux-disease-gerd

Harvard Health. Herbal remedies for Heartburn. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/herbal-remedies-for-heartburn

Does Milk Relieve Heartburn? https://www.healthline.com/nutrition/milk-for-heartburn

Share to...