Αναπτυξιακά ορόσημα του παιδιού σας. Βρέφη 1 εβδομάδας (Α΄μέρος)

Συγχαρητήρια! Μόλις αποκτήσατε ένα μωράκι! Η πρώτη εβδομάδα της ζωής του μωρού σας μπορεί να είναι μια περίοδος τεράστιας χαράς, αλλά και μεγάλης αβεβαιότητας. Αυτό είναι φυσιολογικό: δεν υπήρξατε ποτέ πριν γονιός αυτού του μικρού, και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κάποια θέματα.

Έχετε κατά νου ότι, καθώς εσείς μαθαίνετε το μωρό σας, το μωρό σας κάνει επίσης μια τεράστια μετάβαση. Δεν έχει βιώσει ποτέ πριν τη ζωή έξω από τη μήτρα και αυτή η αναπροσαρμογή είναι μεγάλη υπόθεση γι’ αυτό.

Είναι λογικό να έχετε πολλές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της ζωής του μωρού σας. Θα έχετε ερωτήσεις για τα πάντα, από το πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το μωρό σας, μέχρι το αν τα κακά του μωρού σας έχουν το σωστό χρώμα (ναι, θα περάσετε ενοχλητικά πολύ χρόνο εξετάζοντας τις πάνες του μωρού σας)!

Βρέφη 1 εβδομάδας
Βρέφη 1 εβδομάδας

Σε αυτή την ηλικία

Ανάπτυξη: Το μωρό σας θα εγκλιματιστεί στον κόσμο γύρω του και θα επικεντρωθεί στο να μάθει πώς να τρέφεται επιτυχώς.

Ύπνος: Σε αυτήν την ηλικία μπορείτε να περιμένετε ότι το μωρό σας θα κοιμάται σχεδόν όλη την ημέρα – απολαύστε το όσο μπορείτε.

Φαγητό: Το μωρό σας θα πρέπει να φάει πολύ αυτή την πρώτη εβδομάδα και ενδέχεται να λαμβάνει μικρότερα και πιο συχνά γεύματα.

Ανάπτυξη βρέφους 1 εβδομάδας

Η κύρια δουλειά του μωρού σας κατά την 1η εβδομάδα είναι να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη μήτρα, να μάθει πώς να θηλάζει από το στήθος ή το μπιμπερό και να περνάει πολλές ώρες αγκαλιά με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Σε αυτή την ηλικία, οι κινήσεις και οι αντιδράσεις του μωρού σας βασίζονται κυρίως σε ακούσια, έμφυτα αντανακλαστικά. Τα μωρά γεννιούνται με διάφορα αξιοσημείωτα αντανακλαστικά, όπως το αντανακλαστικό της αναζήτησης, το αντανακλαστικό του θηλασμού, το αντανακλαστικό του πιασίματος των χεριών, το αντανακλαστικό του “βηματισμού” και το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος.

Μπορείτε να δείτε μερικά από αυτά τα αντανακλαστικά να ενεργοποιούνται όταν ταΐζετε το μωρό σας. Αγγίξτε το μάγουλο ή το στόμα του και αυτόματα θα ψάξει γύρω του, αναζητώντας το στήθος ή το μπιμπερό. Βάλτε μια θηλή ή ένα δάχτυλο στο στόμα του και θα αρχίσει να θηλάζει. Εκπληκτικό, έτσι;

Η όραση του μωρού σας είναι ακόμα λίγο θολή και μπορεί να εστιάσει μόνο σε αντικείμενα σε κοντινή απόσταση. Ως εκ τούτου, το μωρό σας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη αίσθηση της όσφρησης και της αφής περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή, επομένως προσπαθήστε να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με το μωρό σας διατηρώντας άμεση επαφή με αυτό (αγγίζοντας, χαϊδεύοντας, φιλώντας το κτλ).

Σε γενικές γραμμές, το μωρό σας θα κοιμάται πολύ. Θα περνάει έως και 17 ώρες σε βαθύ ύπνο.

Στην πραγματικότητα, η ζωή τους είναι ουσιαστικά φαγητό και ύπνος σε αυτό το σημείο. Μην ανησυχείτε, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό! Μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτή την ανάπαυλα για να κοιμηθείτε κι εσείς λίγο παραπάνω. Απλά φροντίστε να τοποθετήσετε το μωρό σας σε ένα ασφαλές μέρος, όπως σε μια κούνια ή ένα κρεβατάκι – και πάντα να βάζετε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας έχει κάποια ακανόνιστα μοτίβα αναπνοής -με γρήγορες εκκινήσεις και διακοπές- ενώ κοιμάται. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά μπορεί να σας ανησυχήσει όταν το παρατηρήσετε για πρώτη φορά. Να απευθύνεστε πάντα στον παιδίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την αναπνοή ή τις συνήθειες του ύπνου του μωρού σας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της ζωής του μωρού σας, το μωρό σας μαθαίνει να τρέφεται και να θηλάζει. Δεν πρέπει να περιμένετε ότι το μωρό σας θα πάρει βάρος στην αρχή- στην πραγματικότητα, είναι φυσιολογικό το μωρό σας να χάσει λίγο βάρος τις πρώτες 3-4 ημέρες μετά τη γέννησή του.

Η Ακαδημία Αμερικανικής Παιδιατρικής (AAP) αναφέρει ότι είναι φυσιολογικό το μωρό σας να χάσει έως και το 10% του βάρους γέννησής του. Σύντομα, όμως, το μωρό σας θα αρχίσει να ανακτά αυτό το βάρος και θα πρέπει να έχει επιστρέψει στο βάρος της γέννησής του σε 10-14 ημέρες.

Ορόσημα για το μωρό 1 εβδομάδας

Το μωρό σας δεν θα έχει πολλά αξιοσημείωτα ορόσημα στην ηλικία της 1 εβδομάδας. Ξαναλέμε, το μωρό σας είναι ουσιαστικά μια αξιολάτρευτη μάζα αντανακλαστικών σε αυτό το στάδιο και θα περνάει τον περισσότερο χρόνο του είτε τρώγοντας είτε κοιμώμενο.

Ωστόσο, όταν το μωρό σας έχει αυτές τις μικρές στιγμές εγρήγορσης, μπορεί να παρατηρήσετε μερικά πράγματα. Πρώτον, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αν κρατήσετε το μωρό σας λίγα εκατοστά μπροστά από το πρόσωπό σας, θα σας κοιτάξει κατάματα!

Είναι επίσης φυσιολογικό αν το μωρό σας μοιάζει λίγο στραβοκοιτάζει σε αυτή την ηλικία. Μερικές φορές πρόκειται απλώς για μια επιπλέον πτυχή του δέρματος στις εσωτερικές γωνίες των ματιών που τα κάνει να φαίνονται στραβά. Αλλά, επίσης, οι μύες των ματιών δεν είναι εξαιρετικά δυνατοί κατά τη γέννηση, οπότε τα μάτια τείνουν να στραβοκοιτάζουν μέχρι αυτοί οι μύες να δυναμώσουν και να τους επιτρέψουν να κινηθούν κατάλληλα.

Αν και το μωρό σας δεν θα δείξει το πρώτο του “αληθινό” χαμόγελο για λίγο διάστημα ακόμα, το μωρό σας θα έχει κάποια αντανακλαστικά χαμόγελα σε αυτή την ηλικία, ειδικά όταν κοιμάται. Πολλοί γονείς αισθάνονται ότι αυτά είναι πραγματικά χαμόγελα αρκετά ώστε να “μετράνε”, τουλάχιστον γι’ αυτούς. Το πρώτο “κοινωνικό χαμόγελο” του μωρού σας (ένα χαμόγελο ως απάντηση σε κάτι που κάνετε, όπως το να παίζετε “κρυφτούλι” ή να του τραγουδάτε) δεν θα εμφανιστεί πριν από την ηλικία περίπου του 1 ή των 2 μηνών.

Επιπλέον συμπεριφορές

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας τρομάζει εύκολα όταν ακούγεται ένας ξαφνικός ήχος- αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στο αντανακλαστικό του “ξαφνιάσματος”.

Το μωρό σας μπορεί να είναι σε θέση να σηκώσει το κεφάλι του για πολύ λίγο, αλλά τα μωρά αυτής της ηλικίας έχουν γενικά κακό έλεγχο του κεφαλιού.

Τα μωρά ανταποκρίνονται πολύ ευνοϊκά στο άγγιγμα σε αυτή την ηλικία, καθώς τους θυμίζει τη ζεστασιά και την ασφάλεια της μήτρας… γι’ αυτό αγκαλιάστε τα!

Το φαγητό του μωρού την 1η εβδομάδα

Το τάισμα αποτελεί κορυφαίο μέλημα για τους γονείς των παιδιών ηλικίας 1 εβδομάδας. Έχουν πολλές ερωτήσεις, όπως αν τα μωρά τους τρώνε αρκετά, πόσες φορές την ημέρα πρέπει να ταΐζονται και αν είναι δυνατόν να ταΐσει κανείς ένα νεογέννητο “πολύ”.

Μπορείτε να περιμένετε ότι το νεογέννητό σας θα τρώει πολύ συχνά σε αυτή την ηλικία, και δεν θα υπάρχει ακόμη καμία έννοια προγράμματος σίτισης. Το πόσο συχνά τρώει το μωρό σας μπορεί να εξαρτάται από το αν θηλάζει ή αν τρέφεται με έτοιμη βρεφική τροφή σε σκόνη.

Τα μωρά που τρέφονται με βρεφικό γάλα τρώνε συνήθως 50-80 γραμμάρια κάθε 3-4 ώρες, ενώ τα μωρά που θηλάζουν τρώνε μικρότερα γεύματα, πιο συχνά. Μπορείτε να υπολογίζετε ότι το μωρό που θηλάζει θα θηλάσει 8-12 φορές μέσα σε ένα 24ωρο.

Ο τρόπος με τον οποίο θα ταΐσετε το νεογέννητό σας είναι μια προσωπική επιλογή – είτε επιλέξετε να θηλάσετε, είτε να δώσετε βρεφικό γάλα, είτε να κάνετε έναν συνδυασμό των δύο, θα εξακολουθήσετε να είστε καλός γονέας και θα είστε σε θέση να παρέχετε μια υγιεινή λύση για το μωρό σας.

Θηλασμός

Πολλές μητέρες βρίσκουν τον θηλασμό ιδιαίτερα δύσκολο στην αρχή και μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την προσκόλληση ή την άνετη τοποθέτηση του μωρού τους στο στήθος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονεμένες θηλές.

Πρόκειται για κάτι σύνηθες: μια μελέτη διαπίστωσε ότι έως και το 90% των νέων μητέρων αντιμετωπίζουν δυσκολία προσκόλλησης και πόνο στο στήθος όταν αρχίζουν για πρώτη φορά να θηλάζουν.

Άλλα συνήθη προβλήματα που αφορούν το θηλασμό είναι το κατά πόσον το μωρό σας λαμβάνει αρκετό γάλα ή όχι. Να θυμάστε ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του θηλασμού, θα παράγετε μια ουσία που ονομάζεται πρωτόγαλα, ένα κίτρινο υγρό που είναι μικρό σε όγκο, αλλά γεμάτο θρεπτικά συστατικά και ανοσολογικούς παράγοντες που ενισχύουν την άμυνα του μωρού σας.

Το γάλα σας θα πρέπει να αρχίσει να μετατρέπεται σε ώριμο γάλα περίπου 3-5 ημέρες μετά τη γέννηση. Μπορεί να νιώσετε το στήθος σας γεμάτο ή πρησμένο σε αυτό το σημείο.

Συνήθως, γνωρίζετε ότι το μωρό σας λαμβάνει αρκετό μητρικό γάλα παρατηρώντας πόσες υγρές πάνες έχει. Μέχρι να έρθει το γάλα σας, το μωρό σας θα πρέπει να έχει περίπου 6 βρεγμένες πάνες και 3-4 πάνες με κακάκια την ημέρα.

Να θυμάστε ότι τόσο εσείς όσο και το μωρό σας βρίσκεστε σε φάση εκμάθησης σε αυτό το σημείο, γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί. Να ξέρετε επίσης ότι δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε αυτό μόνοι σας. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο του μωρού σας ή με έναν σύμβουλο θηλασμού αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για το θηλασμό, μικρές ή μεγάλες.

Share to...