Υδροθεραπεία του παχέος εντέρου

Μπορεί να έχετε δει διαφημίσεις για κέντρα υγιεινής ή spa που προωθούν τον καθαρισμό και την υδροθεραπεία του παχέος εντέρου.

H διαδικασία αυτή συχνά προωθείται ως μια καλή λύση για τη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου.

Άλλες φορές, διαφημίζεται ως ένας τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων όπως το φούσκωμα, η κολίτιδα, η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία.

Αλλά οι καθαρισμοί και οι υδροθεραπείες του παχέος εντέρου δεν αποτελούν λύση για τα προβλήματα του πεπτικού σας συστήματος.

Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι ο καθαρισμός του παχέος εντέρου δεν πρέπει να γίνεται τακτικά ή για λόγους χαλάρωσης, “ευεξίας” κλπ.

Δεν είναι κάτι που συνιστάται να κάνετε. Δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία του παχέος εντέρου σας. Μάλιστα, στην περίπτωση ορισμένων ανθρώπων, η υδροθεραπεία του παχέος εντέρου μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Υδροθεραπεία του παχέος εντέρου
Υδροθεραπεία του παχέος εντέρου

Τι είναι ο καθαρισμός ή η υδροθεραπεία του παχέος εντέρου;

Η υδροθεραπεία του παχέος εντέρου περιλαμβάνει την έκπλυση του παχέος εντέρου σας από κάτω με μεγάλους όγκους υγρών.

Βασίζεται στην έννοια της υδροθεραπείας, κατά την οποία το νερό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων συστημάτων.

Παρόλο που μπορεί να έχετε ακούσει για την υδροθεραπεία που σχετίζεται με πράγματα όπως η υδροθεραπεία σε πισίνα, ο τύπος της υδροθεραπείας που σχετίζεται με τον καθαρισμό του παχέος εντέρου είναι ελαφρώς διαφορετικός.

Εξελίχθηκε από μια αρχαία θεωρία ότι το σώμα δηλητηριάζει τον εαυτό του κατακρατώντας τα απόβλητα. Η απομάκρυνση των περιττωμάτων θεωρούνταν ότι βελτίωνε την υγεία.

Αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Και στα κέντρα ευεξίας και σπα, οι υδροθεραπευτές που διενεργούν τους καθαρισμούς παχέος εντέρου δεν είναι γιατροί.

Είναι ασφαλής ο καθαρισμός του παχέος εντέρου στο σπίτι;

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να προετοιμαστούν για κολονοσκόπηση στο σπίτι, πριν από τη διαδικασία, το βήμα αυτό γίνεται υπό την καθοδήγηση γιατρού. Διαφορετικά, όχι, δεν πρέπει να επιχειρήσετε να κάνετε καθαρισμό παχέος εντέρου στο σπίτι.

Κίνδυνοι του υδροκαθαρμού του παχέος εντέρου

  • Παρεμβαίνει στη σωστή λειτουργία του παχέος εντέρου

Το παχύ έντερό σας απορροφά νερό και αποθηκεύει κόπρανα. Αν αρχίσετε να διαταράσσετε την ικανότητα του παχέος εντέρου σας να κάνει ένα από αυτά τα πράγματα, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία σας.

Η διατήρηση της ισορροπίας του νερού είναι πολύ σημαντική. Και επομένως, αν παρεμβαίνετε στην απορρόφηση νερού από το παχύ σας έντερο, αυτό θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό σας.

Αν κάνετε αιμοκάθαρση ή πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια, η ισορροπία των υγρών σας είναι πολύ σημαντική Αν αυτή διαταραχθεί θα ήταν δυνατόν να επιδεινωθεί η κατάστασή σας.

  • Θα μπορούσατε να βλάψετε το παχύ έντερό σας – ή άλλα όργανα του σώματός σας.

Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο στο παρελθόν ή εάν έχετε οποιαδήποτε υπάρχοντα ανατομικά προβλήματα με το παχύ έντερό σας, ο καθαρισμός του παχέος εντέρου θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο καθαρισμός του παχέος εντέρου μέσω υδροθεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση του παχέος εντέρου. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται εάν η διαδικασία εκτελείται από κάποιον που δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση.

Ορισμένα φυτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην υδροθεραπεία έχουν επίσης συσχετιστεί με περιπτώσεις απλαστικής αναιμίας και ηπατικής τοξικότητας. Έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά διάτρησης του ορθού και αποστήματα.

  • Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου θα μπορούσε να επιδεινώσει προϋπάρχουσες διαταραχές

Εάν ανήκετε σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγετε την υδροθεραπεία του παχέος εντέρου.

Αυτό ισχύει επειδή οι καταστάσεις αυτές αυξάνουν ήδη τους κινδύνους αφυδάτωσης, οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, παγκρεατίτιδας, διάτρησης του εντέρου, καρδιακής ανεπάρκειας και λοίμωξης.

  • Άτομα με εκκολπωματίτιδα, νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα ή ισχαιμική κολίτιδα.
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο.
  • Άτομα με νεφρική νόσο.
  • Άτομα με καρδιοπάθεια.

Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου είναι ταυτόχρονα και κλύσμα;

Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου δεν είναι το ίδιο πράγμα με το κλύσμα. Με ένα κλύσμα, χρησιμοποιείτε υγρό για να καθαρίσετε το ορθό σας και το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου σας.

Ο στόχος του κλύσματος είναι να βοηθήσει στην διέγερση του πεπτικού σας συστήματος ώστε να αφοδεύσετε.

Ο στόχος της υδροθεραπείας του παχέος εντέρου είναι να καθαρίσετε ολόκληρο το παχύ έντερό σας. Είναι κάτι παραπάνω από ένα εξαιρετικά επιθετικό κλύσμα.

Είναι ο καθαρισμός του παχέος εντέρου το ίδιο πράγμα με την προετοιμασία του εντέρου για κολονοσκόπηση;

Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου επίσης δεν είναι το ίδιο πράγμα με την προετοιμασία του εντέρου, η οποία χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου σας πριν από μια κολονοσκόπηση ή χειρουργική επέμβαση.

Η προετοιμασία του εντέρου γίνεται με τη λήψη κάποιου φαρμάκου από το στόμα για να προκληθεί διάρροια. Αυτό βοηθά στον καθαρισμό ολόκληρου του παχέος εντέρου από την αρχή έως το τέλος.

Ένα παράδειγμα προετοιμασίας του εντέρου είναι η κατανάλωση ενός καθαρτικού διαλύματος ως μέρος της προετοιμασίας για την κολονοσκόπηση ή πριν από τη χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου.

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν χρειάζομαι καθαρισμό του παχέος εντέρου μου;

Επιγραμματικά – δεν θα πρέπει να χρειάζεται να κάνετε καθαρισμό του παχέος εντέρου σας. Η ιδέα ότι το παχύ έντερο του μέσου ανθρώπου χρειάζεται καθαρισμό – ή ότι η υδροθεραπεία του παχέος εντέρου προσφέρει οφέλη για την υγεία – δεν είναι τεκμηριωμένη.

Το σώμα μας είναι κατάλληλα εξοπλισμένο ώστε να καθαρίζεται μόνο του.

Γιατί θα πρέπει να αποφύγετε τους καθαρισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα

Αν έχετε προβλήματα με το πεπτικό σας σύστημα, ιδιαίτερα δυσκοιλιότητα, μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας αρκετή γυμναστική, παραμένοντας ενυδατωμένοι και φροντίζοντας να καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες.

Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να βεβαιωθείτε ότι τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Αλλά αν αντιμετωπίζετε σοβαρή, επίμονη δυσκοιλιότητα, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε μια επίσκεψη σε έναν γιατρό.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης μιας υποκείμενης πάθησης.

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει κάποιες αιματολογικές εξετάσεις και να διαπιστώσει ότι η δυσκοιλιότητά σας μπορεί να προκαλείται λόγου χάρη από υποθυρεοειδισμό.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση να πάτε να κάνετε υδροθεραπεία παχέος εντέρου προκειμένου να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεστε είναι θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό.

Share to...