Υπάρχουν στ’αλήθεια αφροδισιακές τροφές;

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Υπάρχουν στ’αλήθεια αφροδισιακές τροφές;

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Μπορεί οι καλές επιδόσεις στο μαγείρεμα να σας βοηθήσουν να κάνετε το ίδιο και στην κρεβατοκάμαρα; Τρόφιμα όπως τα στρείδια και η μαύρη σοκολάτα έχουν από καιρό χαρακτηριστεί ως φυσικά αφροδισιακά, με την ικανότητα να ανεβάζουν τη σεξουαλική σας διάθεση. Όμως, έχουν αποτέλεσμα;

Και ναι και όχι. Οι έρευνες δείχνουν ότι, ως επί το πλείστον, η δύναμη των αφροδισιακών είναι μόνο στο μυαλό μας – αλλά το φαινόμενο placebo μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση.

Τι είναι ένα αφροδισιακό;

Τα αφροδισιακά – οι τροφές που θεωρούνται ότι έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική σας διάθεση – έχουν ιστορικά χωριστεί σε τρεις κατηγορίες.

Πρόκειται για τροφές που αυξάνουν:

  • Τη λίμπιντο.
  • Την ένταση και τη διάρκεια.
  • Τη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Σε όλο τον κόσμο, πάρα πολλές τροφές θεωρείται ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των αφροδισιακών – και υπάρχουν σχεδόν εξίσου πολλοί λόγοι για ποιο λόγο. Ορισμένες τροφές έχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που πιστεύεται ότι έχουν άμεσο αντίκτυπο στη σεξουαλική σας ορμή, ενώ άλλες έχουν απλώς χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την αυξημένη σεξουαλική διέγερση:

Έχουν υπαινικτικό σχήμα: Τα τρόφιμα που έχουν το σχήμα των γεννητικών οργάνων (στρείδια, σπαράγγια, λαχανικά με ρίζες) θεωρούνται ότι έχουν αφροδισιακές ιδιότητες μόνο και μόνο επειδή σας κάνουν να σκέφτεστε, ε, τα γεννητικά όργανα – και συνεπώς, το σεξ.

Τροφές που σχετίζονται με την αναπαραγωγή: Τα προϊόντα όπως το χαβιάρι, τα αυγά ορτυκιού και τα κρέατα από όργανα αναπαραγωγής (π.χ. όρχεις ταύρου) θεωρείται ότι ενισχύουν τη σεξουαλική σας ενέργεια.

Καυτερά και πικάντικα φαγητά: Το σκεπτικό εδώ είναι ότι τα καυτερά τρόφιμα – όπως οι πιπεριές τσίλι, το jalapeno και το κάρυ – μπορούν να σας “ανάψουν” και να σας ερεθίσουν.

Υπάρχουν στ'αλήθεια αφροδισιακές τροφές;
Υπάρχουν στ'αλήθεια αφροδισιακές τροφές;

Συνήθη φυσικά αφροδισιακά (ή και όχι)

Ορισμένες τροφές έχει αποδειχθεί κλινικά ότι έχουν αντίκτυπο στη στυτική δυσλειτουργία, γεγονός που εξηγεί τον χαρακτηρισμό τους ως αφροδισιακά, ενώ άλλες τροφές που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν συνδέονται με κάποιο αποδεδειγμένο όφελος.

1. Καυτερές Πιπεριές

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η καψαϊκίνη, η χημική ένωση που δίνει στις πιπεριές το χαρακτηριστικό τους κάψιμο, μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τη λίμπιντό σας στα ύψη, αλλά δεν υπάρχει καμία έρευνα που να έχει αποδείξει ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

2. Μαύρη σοκολάτα

Το κακάο θεωρείται εδώ και καιρό ότι αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι τόσο δημοφιλές δώρο την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Περιλαμβάνει μια ένωση που ονομάζεται φαινυλαιθυλαμίνη, ένα ήπιο διεγερτικό που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεσή σας. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που τρώνε σοκολάτα μπορεί στην πραγματικότητα να ενδιαφέρονται λιγότερο για το σεξ από τις γυναίκες που δεν τρώνε.

3. Σύκα

Αυτό το μαλακό, ντελικάτο φρούτο ήταν δημοφιλές αφροδισιακό στην αρχαία Ελλάδα και συνδέεται με τη γονιμότητα λόγω των πολλών σπόρων που περιέχει. Αλλά δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο.

4. Μέλι

Ο αρχαίος Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης λέγεται ότι συνταγογραφούσε μέλι σε ασθενείς που χρειάζονταν λίγη βοήθεια με τη σεξουαλική διέγερση, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι έχει αποτέλεσμα.

5. Φράουλες

Η λέξη “αφροδισιακό” σας κάνει να σκέφτεστε φράουλες με σοκολάτα; Τα μικρά κόκκινα φρούτα έχουν γίνει σύμβολο των σέξι τροφών αλλά δεν έχουν καμία ιδιαίτερη σεξουαλική δύναμη. 

6. Στρείδια

Τα στρείδια, που πιστεύεται ότι μοιάζουν με τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα, θεωρούνται αφροδισιακό από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Λυπούμαστε που θα σας το χαλάσουμε, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όντως έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική ορμή.

7. Φιστίκια

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία που έτρωγαν 100 γραμμάρια φιστίκια για τρεις εβδομάδες είδαν μια αύξηση στη συνολική στυτική τους λειτουργία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα φιστίκια περιέχουν αργινίνη.

8. Κρόκος

Αυτό το γλυκό, γήινο μπαχαρικό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη σεξουαλική δυσλειτουργία σε άτομα με κατάθλιψη που υποβάλλονται σε θεραπεία με φλουοξετίνη. Σε μια μελέτη, ο κρόκος φάνηκε να βοηθά στη στυτική δυσλειτουργία και να συμβάλλει σε πιο ικανοποιητικό σεξ- μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ο κρόκος μπορεί να βελτιώσει τη διέγερση, τη λίπανση και τον πόνο στις γυναίκες. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, μελέτες που να δείχνουν τα οφέλη του σαφράν σε άτομα χωρίς κατάθλιψη.

9. Καρπούζι

Το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού είναι πλούσιο σε κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που είναι γνωστό ότι χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σας με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία.

Ωστόσο, δεν θα μπορούσατε να καταναλώσετε αρκετό καρπούζι για να αξίζει τον κόπο. Η φλούδα είναι το μέρος που είναι πιο γεμάτο με κιτρουλίνη – και το λιγότερο πιθανό να καταναλωθεί.

Μήπως πρόκειται για το φαινόμενο placebo;

Το θέμα είναι το εξής: Το γεγονός ότι ένα τρόφιμο δεν έχει επιστημονικά τεκμηριωμένες ιδιότητες που να το καθιστούν ωφέλιμο για τη λίμπιντό σας, δεν σημαίνει ότι δεν κάνει και πάλι κάτι για τη σεξουαλική σας διάθεση.

Το φαινόμενο placebo υφίσταται όταν μια ουσία χωρίς ιατρικά αποτελέσματα έχει θετικό όφελος για την υγεία ενός ατόμου απλώς και μόνο επειδή το άτομο πιστεύει ότι θα το κάνει. Έτσι, όσον αφορά τα αφροδισιακά, αν βρίσκετε ένα συγκεκριμένο φαγητό σέξι -είτε πρόκειται για σοκολάτα, είτε για στρείδια, είτε για κάτι εντελώς διαφορετικό- δεν μπορεί να πειράξει το να ενδώσετε λίγο.

Αλλά μείνετε μακριά από τα συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι χρησιμεύουν ως αφροδισιακά, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τους Οργανισμούς Φαρμάκων και μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με άλλα φάρμακα.

Άλλοι τρόποι για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και που μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Καταναλώστε μια υγιεινή διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τήρηση μιας διατροφής που δίνει έμφαση στο άπαχο κρέας, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα των ορμονών, τη ροή του αίματος και τη λειτουργία των νεύρων.
  • Ασκηθείτε τακτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα έχει ευεργετικό αντίκτυπο στη σεξουαλική υγεία. Ακόμη και μικρές εκρήξεις δραστηριότητας μπορούν να βοηθήσουν στη συνολική σεξουαλική λειτουργία.
  • Ελέγξτε τα επίπεδα του στρες σας. Το άγχος μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη λίμπιντο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα επίπεδα του άγχους. Η καλή αυτοφροντίδα και τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η ενσυνειδητότητα, η βαθιά αναπνοή και η νοερή απεικόνιση μπορούν να είναι χρήσιμες για τη μείωση του στρες.

Μην ξεχνάτε ότι η εξεύρεση τρόπων για να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας ζωή μπορεί να είναι διασκεδαστική! Αν και θα πρέπει πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε μια ουσία ή ένα συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση ενός σεξουαλικού προβλήματος, η ενσωμάτωση ορισμένων τροφίμων στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας ασφαλής (και νόστιμος) τρόπος για να διασκεδάσετε με τα αφροδισιακά.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...