Υπάρχουν ασφαλείς τρόποι να σταματήσετε την περίοδό σας;

Κοντεύει η συγκεκριμένη χρονική στιγμή του μήνα. Πρόκειται να ξεκινήσει η περίοδός σας, αλλά ταυτόχρονα προγραμματίζετε να πάτε διακοπές.

Προκειμένου να μην ταλαιπωρείστε από τις κράμπες της περιόδου, την αιμορραγία και το φούσκωμα, αναρωτιέστε ποιες είναι οι επιλογές σας.

Μπορείτε να διακόψετε την περίοδό σας; Και αν ναι, κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι ασφαλές;

Πολλοί πιστεύουν ότι το να διακόψετε την περίοδό σας δεν είναι ασφαλές. Αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για πολύ ασφαλή διαδικασία, εφόσον γίνεται σωστά.

Είναι ασφαλές να προσπαθήσετε να σταματήσετε την περίοδό σας;

Είτε πρόκειται για μια εβδομάδα, είτε για ένα μήνα, είτε ακόμη και μακροπρόθεσμα, είναι δυνατόν να σταματήσετε την περίοδό σας.

Ορισμένες γυναίκες θέλουν να σταματήσουν ή να καθυστερήσουν την περίοδό τους λόγω ξεχωριστών γεγονότων, όπως ένας γάμος ή ένας μήνας του μέλιτος. Για άλλες γυναίκες, η επιθυμία να σταματήσουν την περίοδό τους πηγάζει από έναν ιατρικό λόγο όπως για παράδειγμα:

  • Βαριά αιμορραγία.
  • Έντονος πόνος.
  • Ημικρανίες.
  • Ενδομητρίωση.
  • Αιμορραγικές διαταραχές.
  • Αναιμία.
  • Ινομυώματα της μήτρας.

Παρά το γεγονός ότι είναι ασφαλές να σταματήσετε την περίοδό σας, να θυμάστε ότι το σώμα σας έχει κανονικά έναν κύκλο, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ των 21 και 35 ημερών. Και όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις ορμόνες.

Τα οιστρογόνα είναι η ορμόνες που προκαλούν τη διόγκωση του ιστού στη μήτρα σας, ο οποίος παρέχει ένα ωραίο μαξιλαράκι για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Εφόσον δεν μείνετε έγκυος, αυτός ο ιστός πρέπει να αποβληθεί, και αυτή είναι η περίοδός σας.

Μετά την ωορρηξία σας, απελευθερώνεται μια άλλη ορμόνη, η προγεστερόνη, η οποία βοηθάει στη διαφύλαξη της εγκυμοσύνης. Αλλά αν δεν μείνετε έγκυος σε αυτόν τον κύκλο, η προγεστερόνη υποχωρεί και τότε έρχεται η περίοδος.

Αυτή η μείωση της προγεστερόνης προκαλεί την αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας σας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την περίοδο.

Εάν μπορείτε να παρατείνετε την παραμονή της προγεστερόνης, τότε αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η περίοδός σας. Εξαπατάτε το σώμα σας ώστε να πιστεύει ότι είστε έγκυος.

Πώς να σταματήσετε την περίοδό σας

Είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας για τους τρόπους διακοπής της περιόδου σας.

Το ποσοστό επιτυχίας σας θα είναι πολύ διαφορετικό ανάλογα με το χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια του κύκλου σας το επιχειρείτε και ποια μέθοδο χρησιμοποιείτε.

Αν γνωρίζετε ότι υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός που θα συμβεί τους επόμενους μήνες, όσο νωρίτερα μπορείτε να σχεδιάσετε τον προγραμματισμό σας με τον γιατρό σας τόσο το καλύτερο.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσετε ότι δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε την περίοδό σας μόλις ξεκινήσει. Και επιπλέον, σε όλες αυτές τις μεθόδους, υπάρχει η πιθανότητα αιμορραγίας.

Ακολουθούν ορισμένες επιλογές που πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας.

Χάπια αντισύλληψης

Διαθέτοντας πολλές διαφορετικές εμπορικές μάρκες και επιλογές, τα αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Τα αντισυλληπτικά χάπια συνήθως διατίθενται σε συσκευασία των 28 χαπιών. Κανονικά, παίρνετε τρεις εβδομάδες δραστικά χάπια, τα οποία περιέχουν ορμόνες. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της τέταρτης εβδομάδας, παίρνετε χάπια placebo, τα οποία δεν περιέχουν ορμόνες.

Αλλά αν θέλετε να σταματήσει η περίοδός σας, μπορείτε να παραλείψετε την εβδομάδα του εικονικού φαρμάκου και να ξεκινήσετε μια νέα συσκευασία. Αυτό θα διατηρήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης σας αυξημένα, ώστε να μην αποβάλλεται ο βλεννογόνος της μήτρας σας.

Παρόλο που μπορείτε να παίρνετε συνεχώς τα χάπια με ορμόνες για να αποτρέψετε την περίοδό σας, είναι καλύτερο να συζητήσετε με το γιατρό σας τη στρατηγική που θα ακολουθήσετε.

Ειδικά όσον αφορά τα αντισυλληπτικά χάπια, συνιστάται να έχετε περίοδο κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες για να απαλλαγείτε από τυχόν πρόσθετο ιστό που έχει συσσωρευτεί, διαφορετικά θα μπορούσε να προκληθεί πολύ ακανόνιστη αιμορραγία.

Ενδομήτριες συσκευές

Ένα ενδομήτριο σπείραμα είναι μια καλή μέθοδος αντισύλληψης για όσες γυναίκες θέλουν μια αποτελεσματική λύση και δεν χρειάζεται να το ξανασκεφτούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μια συσκευή σε σχήμα Τ εισάγεται στη μήτρα σας κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης στο ιατρείο.

Παρότι υπάρχουν τόσο χάλκινες όσο και πλαστικές παραλλαγές, οι πλαστικές παραλλαγές είναι οι μόνες που περιέχουν ορμόνες. Πολλές γυναίκες που έχουν πλαστικό σπιράλ έχουν ελαφρύτερες περιόδους ή περιόδους που σταματούν εντελώς.

Κολπικοί δακτύλιοι και επιθέματα

Όπως και τα αντισυλληπτικά χάπια, αυτές οι μέθοδοι παρέχουν ορμόνες 21 ημερών. Λαμβάνετε αυτές τις ορμόνες είτε μέσω ενός επιθέματος που τοποθετείται στο στομάχι σας και αλλάζει κάθε εβδομάδα είτε μέσω ενός πλαστικού δακτυλίου που εισάγεται στον κόλπο σας για τρεις εβδομάδες.

Μετά τις τρεις εβδομάδες, συνήθως αφαιρείτε αυτές τις μεθόδους για μια εβδομάδα για να έρθει η περίοδός σας. Αλλά αν θέλετε να σταματήσετε ή να παραλείψετε την περίοδό σας, χρησιμοποιήστε ένα νέο επίθεμα ή δακτύλιο αμέσως μετά από 21 ημέρες.

Ενέσεις προγεστερόνης

Μπορείτε να κάνετε μια αντισυλληπτική ένεση κάθε τρεις μήνες, η οποία περιέχει υψηλή δόση προγεστερόνης.

Η ένεση έχει τη μεγαλύτερη επιτυχία στη μακροπρόθεσμη διακοπή της περιόδου σας, επειδή θα καταστείλει περισσότερο τα οιστρογόνα και θα καταστείλει σε μεγαλύτερο βαθμό τη συσσώρευση ιστών.

Έτσι, αν κάποια χρειάζεται πραγματικά να καταστείλει την περίοδό της λόγω έντονης αιμορραγίας ή άλλων προβλημάτων, η ένεση έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Λόγω των υψηλότερων επιπέδων ορμονών, όμως, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για παρενέργειες όπως είναι το φούσκωμα, οι μεταβολές της διάθεσης και η αύξηση του βάρους.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας ότι πρόκειται για μια πιο μακροπρόθεσμη μέθοδο σε σχέση με άλλες επιλογές.

Μόλις κάνετε την ένεση, δεσμεύεστε από αυτήν για τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις μήνες. Αν δεν σας αρέσει το χάπι σας, δεν το παίρνετε την επόμενη μέρα. Δεν σας αρέσει το επίθεμα; Δεν το βάζετε.

Αλλά μόλις κάνετε την ένεση, παραμένει στον οργανισμό σας για τρεις μήνες ή και περισσότερο, οπότε είναι σημαντικό να εξετάσετε όλες τις επιλογές σας προτού αποφασίσετε ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για εσάς.

Εμφυτεύματα

Το εμφύτευμα είναι μια άλλη μέθοδος αντισύλληψης που έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την περίοδό σας.

Μια λεπτή εύκαμπτη ράβδος, η οποία απελευθερώνει προγεστερόνη, εισάγεται κάτω από το δέρμα στο άνω μέρος του βραχίονα σας.

Μολονότι κατά κανόνα μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια, υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσής της πριν από αυτό το διάστημα.

Τα εμφυτεύματα έχουν τα ίδια οφέλη με την ένεση και είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά ένα μοναδικό πλεονέκτημα είναι ότι αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να το αφαιρέσετε. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα παραμείνει στον οργανισμό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι ΔΕΝ έχει αποτέλεσμα

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από ιδέες και τρόπους με τους οποίους μπορείτε να σταματήσετε την περίοδό σας. Αλλά πολλές από αυτές είναι εσφαλμένες.

Οι παρακάτω μέθοδοι δεν αποδίδουν στο να σταματήσετε την περίοδό σας.

Share to...