Υπερηχογράφημα στο ήπαρ. Τι μπορούμε να μάθουμε από τον υπέρηχο στο συκώτι;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
7 Λεπτά

Το υπερηχογράφημα στο συκώτι είναι μία από τις εξετάσεις που μπορεί να ζητήσει ο γιατρός σας για να ελέγξει το συκώτι σας.

Το υπερηχογράφημα (επίσης γνωστό ως υπερηχογραφία) είναι μια μη επεμβατική διαδικασία. Καταγράφει ζωντανές εικόνες των οργάνων σας χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας.

Το υπερηχογράφημα στο ήπαρ είναι ένα βασικό εργαλείο που βοηθά τους γιατρούς να δουν το ήπαρ σας και τα αιμοφόρα αγγεία του σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για ένα είδος υπερηχογραφήματος της κοιλιάς.

Εάν ο γιατρός σας έχει ζητήσει υπερηχογράφημα ήπατος, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θέλει να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει μια πάθηση του ήπατος.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε ποιες παθήσεις μπορεί να ανιχνεύσει ένα υπερηχογράφημα ήπατος, τι να περιμένετε από τη διαδικασία, πόσο ακριβές είναι και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Υπερηχογράφημα στο ήπαρ. Τι μπορούμε να μάθουμε από τον υπέρηχο στο συκώτι;
Υπερηχογράφημα στο ήπαρ. Τι μπορούμε να μάθουμε από τον υπέρηχο στο συκώτι;

Γιατί χρειάζεται ο υπέρηχος για τον έλεγχο της ηπατικής νόσου;

Η “ηπατική νόσος” είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν το ήπαρ σας. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να έχουν διαφορετικές αιτίες, αλλά όλες τους μπορούν να βλάψουν το συκώτι σας και να επηρεάσουν τη γενική κατάσταση της υγείας σας.

Ορισμένες από τις πιο κοινές παθήσεις του ήπατος είναι οι εξής:

 • ηπατίτιδα ή φλεγμονή του ήπατος
 • λιπώδης νόσος του ήπατος, ή συσσώρευση λίπους στο ήπαρ
 • αυτοάνοσες ηπατικές διαταραχές, οι οποίες οφείλονται στο ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται εσφαλμένα στα κύτταρα του ήπατός σας
 • καρκίνος του ήπατος
 • ηπατική ίνωση, κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια, δηλαδή ουλές και λειτουργικές βλάβες λόγω ηπατικής νόσου

Οι γιατροί προτείνουν συνήθως υπερηχογράφημα ήπατος για τους ακόλουθους λόγους:

 • εάν παρουσιάζετε συμπτώματα ηπατικής νόσου, όπως ίκτερο ή πόνο στο άνω δεξιό τμήμα της κοιλιάς (όπου βρίσκεται το ήπαρ)
 • εάν έχετε υψηλά ηπατικά ένζυμα σε μια εξέταση αίματος που ονομάζεται εξέταση ηπατικής λειτουργίας
 • ως εργαλείο διαγνωστικού ελέγχου για ηπατικές παθήσεις
 • Σκοπός του υπερηχογραφήματος ήπατος είναι να απεικονίσει το ήπαρ σας και να καταγράψει τη ροή του αίματος στο συγκεκριμένο όργανο. Αυτό βοηθά τους γιατρούς να επιβεβαιώσουν ή να αποκλείσουν παθήσεις του ήπατος.
y2 1
Υπερηχογράφημα στο ήπαρ. Τι μπορούμε να μάθουμε από τον υπέρηχο στο συκώτι;

Τι μπορεί να δει κανείς σε ένα υπερηχογράφημα για την ηπατική νόσο;

Το υπερηχογράφημα ήπατος δεν απαιτεί συνήθως ιδιαίτερη προετοιμασία, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να μην φάτε ή να μην πιείτε τίποτα αρκετές ώρες πριν από τη διαδικασία.

Ένα υπερηχογράφημα ήπατος συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα ξαπλώσετε ακίνητοι σε ένα τραπέζι εξέτασης. Ένας τεχνικός υπερήχων θα τοποθετήσει έναν σαρωτή σε διάφορα σημεία γύρω από το άνω δεξιό τμήμα της κοιλιάς σας. Οι εικόνες που θα προκύψουν θα εμφανιστούν στην οθόνη ενός υπολογιστή σε πραγματικό χρόνο.

Αφού ολοκληρωθεί ο υπέρηχος, ένας γιατρός θα ελέγξει τις εικόνες του υπερηχογραφήματος. Θα αναζητήσει τα ακόλουθα σημάδια ηπατικής νόσου:

 • φλεγμονή του ήπατος, σημάδι ηπατίτιδας
 • συσσώρευση λίπους που σχετίζεται με τη λιπώδη νόσο του ήπατος
 • μάζες ή αλλοιώσεις, οι οποίες μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του ήπατος
 • ακαμψία του ήπατος, ένδειξη ίνωσης ή κίρρωσης (τελικό στάδιο της ίνωσης)

Είναι επακριβές το υπερηχογράφημα ήπατος;

Το υπερηχογράφημα ήπατος είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό ορισμένων τύπων ηπατικής νόσου. Συχνά είναι η πρώτη εξέταση που θα ζητήσει ο γιατρός σας εάν υποπτεύεται μια πάθηση του ήπατος. Είναι μια γρήγορη, ασφαλής, ανώδυνη και σχετικά φθηνή εξέταση.

Ωστόσο, το υπερηχογράφημα ήπατος δεν αποτελεί οριστικό διαγνωστικό εργαλείο. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως βιοψία ήπατος, για να αξιολογήσει περαιτέρω την υγεία του ήπατός σας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, το υπερηχογράφημα ήπατος έχει μέτρια διαγνωστική ακρίβεια.

Όμως, νεότερες έρευνες δείχνουν ότι το υπερηχογράφημα ήπατος είναι σε θέση να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη λιπώδη νόσο του ήπατος.

Φυσιολογικά ευρήματα κατά την εξέταση

Οι ανατομικές δομές που αναμένεται να απεικονίζονται κατά τη διάρκεια του συνήθους υπερηχογραφήματος ήπατος είναι ο δεξιός/αριστερός λοβός του ήπατος, ο ουραίος λοβός, τα ενδοηπατικά αιμοφόρα αγγεία (πυλαία, ηπατικές φλέβες), η χοληδόχος κύστη και οι εξωηπατικοί χοληφόροι πόροι.

Τα συνήθη ευρήματα μιας φυσιολογικής υπερηχογραφικής εξέτασης πρέπει να περιλαμβάνουν:

 • ομοιογενή παρεγχυματική ηχογένεια (ο ιστός του ήπατος απεικονίζεται ομοιόμοργα)
 • ομαλή κάψα με κανονικό περίγραμμα (το σκληρό περίβλημα του συκωτιού)
 • φυσιολογικό μέγεθος των ηπατικών λοβών: ο δεξιός λοβός έχει διαστάσεις 13-15 cm σε κρανιο-ουραία διάσταση και ο αριστερός λοβός έχει πλάτος <7 cm
 • ανοικτό ενδοηπατικό αγγειακό σύστημα χωρίς ενδείξεις θρόμβωσης ή διάτασης
 • Χοληδόχος κύστη χωρίς πέτρες και με φυσιολογικό πάχος τοιχώματος (<3 mm).
 • κοινός χοληδόχος πόρος με διάμετρο <6 mm

Παθολογικά ευρήματα

Ορισμένες συνηθισμένες παθολογικές καταστάσεις και μη φυσιολογικά ευρήματα που θα μπορούσαν να εντοπιστούν κατά τον υπέρηχο του ήπατος είναι:

 • εστιακές ηπατικές αλλοιώσεις, π.χ. κύστεις, αιμαγγειώματα, μεταστάσεις, ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα
 • διάχυτες ηπατικές παθήσεις, π.χ. λιπώδης διήθηση, κίρρωση, ηπατίτιδα
 • παθήσεις των χοληφόρων, π.χ. χολόλιθοι, χολοκυστίτιδα
 • αγγειακές ανωμαλίες, π.χ. πυλαία υπέρταση, θρόμβωση πυλαίας φλέβας

Τι είναι το αγγειακό υπερηχογράφημα του ήπατος;

Το αγγειακό υπερηχογράφημα του ήπατος είναι παρόμοιο με το παραδοσιακό υπερηχογράφημα με τη διαφορά ότι η διαγνωστική εξέταση χρησιμοποιείται ειδικά για την εξέταση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή του ήπατος. Ένα αγγειακό υπερηχογράφημα (που ονομάζεται επίσης duplex υπερηχογράφημα), είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός ενός παραδοσιακού υπερηχογραφήματος και ενός υπερηχογραφήματος Doppler. Σε ένα υπερηχογράφημα Doppler, τα ηχητικά κύματα ανακλώνται στα κινούμενα κύτταρα του αίματος. Ένα αγγειακό υπερηχογράφημα παρέχει εικόνες των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και των γύρω ιστών, καθώς και εικόνες της ροής του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων.

y3
Υπερηχογράφημα στο ήπαρ. Τι μπορούμε να μάθουμε από τον υπέρηχο στο συκώτι;
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.