ΓΕΝΙΚΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Υπερκόπωση: 5 παρενέργειες της υπερβολικής εργασίας

Από

Medbox

Πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας δείχνει ότι η εργασία πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Το 2016, 488 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 8,9% (8,6-9,1) του παγκόσμιου πληθυσμού, ήταν εκτεθειμένοι σε πολύωρη εργασία (≥55 ώρες/εβδομάδα).

Εκτιμάται ότι 745.194 θάνατοι (705.786-784.601) και 23,3 εκατομμύρια έτη ζωής προσαρμοσμένης στην αναπηρία (22,2-24,4) από ισχαιμική καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο συνολικά αποδίδονταν σε αυτή την έκθεση.

Τα αποδιδόμενα στον πληθυσμό κλάσματα για τους θανάτους ήταν 3,7% (3,4-4,0) για την ισχαιμική καρδιοπάθεια και 6,9% για το εγκεφαλικό επεισόδιο (6,4-7,5).

Η έκθεση σε πολλές ώρες εργασίας (≥55 ώρες/εβδομάδα) είναι ένας ευρέως διαδεδομένος επαγγελματικός παράγοντας κινδύνου, που είναι υπεύθυνος για μεγάλο αριθμό θανάτων και αναπηριών λόγω ισχαιμικής καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην παγκόσμια Συγκριτική Αξιολόγηση Κινδύνου, είναι επί του παρόντος ο επαγγελματικός παράγοντας κινδύνου με τη μεγαλύτερη αποδιδόμενη επιβάρυνση νόσου.

Η νομοθεσία, οι κανονισμοί, οι πολιτικές, τα προγράμματα και οι παρεμβάσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο καθορισμός, η παρακολούθηση και η επιβολή των ωρών εργασίας και του αριθμού των πρόσθετων ωρών που εκτελούν οι εργαζόμενοι πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο που δεν βλάπτει την ανθρώπινη υγεία .

Είναι η υπερβολική εργασία επιβλαβής;

Εν ολίγοις, ναι. Παρόλο που η παραδοσιακή εβδομαδιαία εργασία είναι περίπου 40 ώρες, στις μέρες μας είναι πολύ εξωπραγματική.

Πολλοί από εμάς έχουν εβδομάδες εργασίας που ξεπερνούν κατά πολύ τις 40 ώρες. Οι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν την υπερφόρτωση με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δυσκολία να δημιουργήσετε φραγμούς ενώ εργάζεστε εξ αποστάσεως και την έλλειψη προσωπικού.

Υπερκόπωση
Υπερκόπωση

Είναι πραγματικά δύσκολο για τους ανθρώπους να βγάλουν την πρίζα και να πουν: “Εντάξει, θα το αφήσω αυτό στο γραφείο και δεν θα το σκεφτώ ή δεν θα ανησυχώ γι’ αυτό μέχρι να επιστρέψω αύριο”.

Παρενέργειες υπερκόπωσης – υπερβολικής εργασίας

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους η υπερβολική εργασία μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.

Αν είστε υπερβολικά καταπονημένοι, τα επίπεδα κορτιζόλης (η κύρια ορμόνη του στρες) αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική θολούρα, υψηλή αρτηριακή πίεση και πλήθος άλλων προβλημάτων υγείας.

Είναι όπως ένα αυτοκίνητο που προσπαθεί να τρέξει με πολύ περιορισμένη ποσότητα βενζίνης στο ρεζερβουάρ.

Περιμένουμε από τον εαυτό μας να αποδώσει σωματικά και νοητικά σε τόσο υψηλό επίπεδο, αλλά στην πραγματικότητα τα αποθέματά μας έχουν εξαντληθεί.

Ακολουθούν ορισμένες κοινές παρενέργειες της υπερκόπωσης από υπερεργασία.

 • Δεν κοιμάστε αρκετά

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα, το ότι δεν κοιμάστε αρκετά μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε καταπονημένοι.

Ο ύπνος βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία, οπότε η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε το άγχος, λύνετε προβλήματα ή αναρρώνετε από μια ασθένεια.

 • Δεν τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αν εργάζεστε υπερβολικά, είναι εύκολο να απορροφηθείτε από μια εργασία και να ξεχάσετε να φάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το να μην τρώτε και να παραλείπετε γεύματα μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, οδηγώντας σε χαμηλή ενέργεια και ακόμη και στην πιθανότητα να τσιμπολογήσετε ανθυγιεινά τρόφιμα αργότερα μέσα στην ημέρα.

 • Δεν γυμνάζεστε

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι σημαντική, αλλά όταν είμαστε καταπονημένοι, τότε είναι πιθανότατα ένα από τα πρώτα πράγματα που σταματάμε να κάνουμε.

Αλλά κάποια μορφή άσκησης – ιδανικά 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα – μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της χοληστερόλης, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

 • Παραμελείτε τις σχέσεις σας

Αν χάνετε σχολικές παραστάσεις και δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου εξαιτίας της δουλειάς σας, χάνετε κρίσιμο κοινωνικό χρόνο που ωφελεί όχι μόνο εσάς αλλά και τους αγαπημένους σας.

Η ύπαρξη αυτών των κοινωνικών σχέσεων βοηθάει στη μοναξιά, αλλά επίσης οξύνει τη μνήμη και τις γνωστικές σας δεξιότητες, ενώ αυξάνει την αίσθηση της ευτυχίας και της ευεξίας σας.

Επίσης, μην αφήνετε αναξιοποίητες τις ημέρες άδειας.

Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να πάνε διακοπές επειδή ανησυχούν υπερβολικά για το τι τους περιμένει όταν επιστρέψουν στη δουλειά. Εβδομάδες και μήνες αδειών παραμένουν αδιάθετες.

 • Στρέφεστε προς τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να στρέφονται σε ουσίες όταν νιώθουν καταβεβλημένοι ή όταν αισθάνονται ότι απλά χρειάζονται να χαλαρώσουν.

Η κατάχρηση ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγικότητας, αύξηση των σωματικών τραυματισμών κατά τη διάρκεια της εργασίας και να επηρεάσει την ικανότητα συγκέντρωσης και εστίασης.

Σημάδια μιας ανθυγιεινής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Σίγουρα, υπάρχουν στιγμές που η εργασία μπορεί να είναι αγχωτική, όπως η προσπάθεια να προλάβετε μια σημαντική προθεσμία.

Αλλά αν η εργασία πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα έχει γίνει ο κανόνας, μπορεί να πάσχετε από επαγγελματική εξουθένωση. 

Ακολουθούν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ανθυγιεινή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

 • Σταματάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Ξενυχτάτε πολύ αργά ή δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Κάθεστε όλη μέρα και δεν ασκείστε. Τρώτε φαστ φουντ και επιλέγετε ανθυγιεινές τροφές σε ακατάλληλες ώρες. Έχετε έναν ενοχλητικό πόνο ή ένα πρόβλημα υγείας, αλλά δεν θεωρείτε ότι έχετε χρόνο να πάτε στο γιατρό.
 • Δεν επικεντρώνεστε στην ψυχική σας υγεία. Έχετε αρχίσει να παρατηρείτε σημάδια άγχους ή κατάθλιψης. Αισθάνεστε θυμωμένος ή ευερέθιστος; Μπορεί ακόμη και να νιώθετε φόβο, ανησυχία, απελπισία, να έχετε κρίσεις πανικού, εναλλαγές της διάθεσης και ίσως ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας.
 • Η εργασία σας δεν έχει πλέον νόημα. Δεν αισθάνεστε συνδεδεμένοι με τους συναδέλφους ή τους πελάτες σας. Απλά κάνετε τις τυπικές κινήσεις σας. Απλώς δεν σας ενδιαφέρει η δουλειά σας.
 • Ανησυχείτε διαρκώς για την απόδοσή σας στην εργασία σας.
 • Δυσκολεύεστε να θέσετε όρια μεταξύ σπιτιού και εργασίας. Η αύξηση της τηλεργασίας και η αύξηση του αριθμού των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι έχουν καταστήσει πιο δύσκολο τον διαχωρισμό μεταξύ των ωρών εργασίας και των ελεύθερων ωρών. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι βαθύτερο από το να αισθάνεστε απλώς ότι πρέπει να απαντάτε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τη νύχτα. 

Ίσως ο χώρος εργασίας σας να μην ενθαρρύνει τις υγιεινές συνήθειες.

Για παράδειγμα, πιάνετε τον εαυτό σας να εργάζεται όλο και περισσότερες ώρες.

Δεν μπορείτε να πάρετε ρεπό χωρίς να δέχεστε κλήσεις, SMS και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη δουλειά.

Νιώθετε ότι πρέπει να είστε διαθέσιμοι όλο το εικοσιτετράωρο.

 • Νιώθετε μοναξιά. Παρόλο που μπορεί να έχετε ανθρώπους γύρω σας όλη την ώρα και να είστε συνεχώς συνδεδεμένοι ηλεκτρονικά, δεν έχετε πλέον το χρόνο ή την ενέργεια για ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Οι σχέσεις σας αρχίζουν να επηρεάζονται.

Υπάρχει αυτή η παράλογη προσδοκία ή απαίτηση να πετύχουμε περισσότερα με τα λιγότερα δυνατά μέσα, η μεγαλύτερη πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους και δεν υπάρχουν αρκετές ώρες ή εργαζόμενοι για να αναλάβουν τον όγκο της εργασίας που απαιτείται.

Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα άγχους των ανθρώπων είναι εξαιρετικά υψηλά.

Πώς να διαχειριστείτε το εργασιακό στρες

Μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσετε να εργάζεστε αν έχετε μπροστά σας μια λίστα με υποχρεώσεις.

Αλλά η καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής θα σας κάνει όχι μόνο πιο παραγωγικούς αλλά και πιο υγιείς συνολικά.

Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε το εργασιακό άγχος.

 • Θέστε όρια. Θέστε προσδοκίες για τον εαυτό σας. Καθορίστε τι θα κάνετε σήμερα και μέχρι πότε θέλετε να τελειώσετε. Στη συνέχεια, σταματήστε τη δουλειά ή φύγετε εκείνη την ώρα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε.
 • Καθορίστε μια ρουτίνα. Προγραμματίστε κάτι που ανυπομονείτε να κάνετε μετά τη δουλειά, όπως ένα μάθημα γυμναστικής, το διάβασμα ενός βιβλίου ή τη γιόγκα.
 • Απαλλαγείτε από τις ενοχές. Αποχωρείτε όταν όλοι οι άλλοι είναι ακόμα στο γραφείο ή στο διαδίκτυο; Μην αισθάνεστε άσχημα. Υπάρχει η τάση να δημιουργούνται αισθήματα ενοχής. Να θυμάστε ότι για να είστε η καλύτερη σύζυγος ή ο καλύτερος σύζυγος, γονιός ή παιδί, αδελφή ή αδελφός, πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας.

by

Medbox

Share via
Copy link