Πώς αντιμετωπίζουμε την υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες

Η εφίδρωση αποτρέπει την υπερθέρμανση του σώματος επειδή ο ιδρώτας δροσίζει το δέρμα καθώς εξατμίζεται.

Οι ιδρωτοποιοί αδένες απαντώνται μόνο στα θηλαστικά.

Ο άνθρωπος διαθέτει παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια τέτοιους αδένες, κατανεμημένους σε ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος με εξαίρεση τις θηλές των μαστών και ορισμένες περιοχές των έξω γεννητικών οργάνων.

Καθημερινά παράγονται περίπου 500 ml ιδρώτα.

Η ποσότητα αυτή μπορεί να φτάσει και τα 12 λίτρα στη διάρκεια έντονης άσκησης κατά τις θερμές ημέρες του χρόνου.

Οι τρίχες παρεμποδίζουν την εξάτμιση του ιδρώτα και την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος.

Έτσι η ανάγκη ρύθμισης της αυξημένης θερμοκρασίας μέσω εφίδρωσης οδήγησε σε μειωμένη τριχοφυΐα τον άνθρωπο.

Στη μασχάλη εντοπίζονται οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες.

Έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από τους εκκρινείς (που είναι πολύ περισσότεροι συνολικά) και οι πόροι τους εκβάλλουν στο εσωτερικό των τριχοθυλακίων.

Οι αποκρινείς αδένες παράγουν ένα συγκεκριμένο είδος ιδρώτα που αποτελείται από λιπαρές ουσίες και πρωτεΐνες σε συνδυασμό με τα συστατικά του «απλού» ιδρώτα των εκκρινών αδένων.

Για το λόγο αυτό, ο ιδρώτας των αποκρινών αδένων είναι κολλώδης και συχνά έχει γαλακτώδη ή υποκίτρινη χροιά.

Είναι άοσμος αμέσως μετά την έκκρισή του αλλά μετά την αποδόμηση των οργανικών του μορίων από τα βακτήρια του δέρματος αποκτά μία συγκεκριμένη βαριά οσμή, χαρακτηριστική του σώματος του κάθε ανθρώπου.  

Πώς αντιμετωπίζουμε την υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες

Γιατί ιδρώνουν τόσο πολύ οι μασχάλες μου;

Αν σας ενοχλεί το πόσο πολύ ιδρώνετε, πιθανότατα έχετε δοκιμάσει πολλές διαφορετικές μάρκες αποσμητικών χωρίς επιτυχία.

Η υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες μπορεί να είναι δυσάρεστη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την καταπολεμήσουμε.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την πρόληψη της εφίδρωσης και πολλές από αυτές μπορούν να δοκιμαστούν στο σπίτι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που ιδρώνουν υπερβολικά μπορεί να πάσχουν από μια κατάσταση που ονομάζεται υπεριδρωσία, η οποία διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται από γιατρό.

Η πάθηση αυτή έχει να κάνει με την υπερβολική παραγωγή ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες.

Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία είναι ιδιοπαθής και επηρεάζει κυρίως τις παλάμες, τα πέλματα και τις μασχάλες.

Η γενικευμένη υπεριδρωσία είναι πιο σπάνια. Ιδρώνει ολόκληρο το σώμα και συνήθως σχετίζεται με αιτίες όπως είναι τα φάρμακα ή κάποιες ασθένειες και καταστάσεις, όπως οι αγχώδεις διαταραχές, ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά και ορμονικά προβλήματα.

Θεραπευτικές επιλογές

Υπάρχουν διάφορες φυσικές, μη συνταγογραφούμενες και ιατρικές θεραπείες που μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν την υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες. Λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές:

1. Χρησιμοποιήστε τοπικά αντιιδρωτικά

Βαρεθήκατε τους λεκέδες από τον ιδρώτα στο πουκάμισό σας;

Δοκιμάστε να εγκαταλείψετε το συνηθισμένο αποσμητικό σας και να στραφείτε σε αντιιδρωτικό.

Το αποσμητικό μπορεί να εξαλείφει την οσμή κάτω από τα χέρια σας, αλλά δεν έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει εντελώς την εφίδρωση.

Τα αντιιδρωτικά αφενός σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν οσμές και αφετέρου εμποδίζουν ενεργά τους ιδρωτοποιούς αδένες σας να παράγουν ιδρώτα στις μασχάλες.

Έτσι θα μπορούσατε να ανακουφιστείτε από την δυσφορία που αισθάνεστε.

Για ορισμένους ανθρώπους, ωστόσο, τα αντιιδρωτικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Εάν διαπιστώσετε ότι τα κανονικά αντιιδρωτικά δεν αποδίδουν, αναζητήστε ισχυρότερα αντιιδρωτικά με μεγαλύτερη ποσότητα χλωριούχου αργιλίου, που είναι το ενεργό συστατικό τους ( τουλάχιστον 13%).

Και αν ακόμα και αυτό δεν αποδώσει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας προκειμένου να σας συνταγογραφήσει ένα ισχυρότερο αντιιδρωτικό.

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε σωστά το αντιιδρωτικό που χρησιμοποιείτε, ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά του όπως προβλέπεται.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει:

 • Να εφαρμόζετε το αντιιδρωτικό μόνο σε στεγνό, καθαρό δέρμα (μην το εφαρμόζετε σε ήδη ιδρωμένες μασχάλες ή σε μασχάλες που είναι ακόμα υγρές από το ντους).
 • Να χρησιμοποιείτε το αντιιδρωτικό σας τη νύχτα, μετά το μπάνιο, όταν το σώμα σας είναι πιο δροσερό- αυτό επιτρέπει στο ενεργό συστατικό να δράσει πλήρως.
 • Να ξυρίζετε τις μασχάλες σας, καθώς οι τρίχες μπορεί να εμποδίσουν το αντιιδρωτικό να κάνει τη δουλειά του. (Ωστόσο, αποφύγετε την εφαρμογή του αμέσως μετά το ξύρισμα, καθώς το αντιιδρωτικό μπορεί να ερεθίσει το φρεσκοξυρισμένο δέρμα σας).
 • Να του δώσετε χρόνο να δράσει. Μπορεί να χρειαστούν έως και 4 ημέρες για να διαπιστώσετε την πλήρη δράση του αντιιδρωτικού.

2. Αναμονή μεταξύ ντους και ντυσίματος

Αφού κάνετε ντους, περιμένετε λίγα λεπτά πριν ντυθείτε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν κάνετε ζεστό ντους ή αν ζείτε σε ζεστό, υγρό κλίμα.

Το να αφήσετε το σώμα σας να δροσιστεί και να στεγνώσει πριν φορέσετε τα ρούχα σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την εφίδρωση των μασχαλών σας αμέσως μετά το μπάνιο.

3. Ξυρίστε τις μασχάλες σας

Το ξύρισμα των μασχαλών σας μπορεί να μειώσει την υπερβολική εφίδρωση.

Οι τρίχες συγκρατούν την υγρασία και οι τρίχες στις μασχάλες δεν αποτελούν εξαίρεση.

Εάν ήδη αντιμετωπίζετε έντονη εφίδρωση κάτω από τα χέρια σας, το ξύρισμα είναι απαραίτητο.

Και αν παράλληλα με τον ιδρώτα παλεύετε συνεχώς με την οσμή του σώματος, το ξύρισμα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση ή την εξάλειψή της.

4. Να αποφεύγετε τις τροφές που προκαλούν ιδρώτα

Γνωρίζατε ότι η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο ιδρώνετε;

Ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή περισσότερου ιδρώτα από το σώμα σας σε σχέση με άλλες.

Εάν αισθάνεστε ότι ιδρώνετε υπερβολικά, η μείωση ή η κατάργηση των τροφών που προκαλούν εφίδρωση από τη διατροφή σας θα μπορούσε να βοηθήσει.

Οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αναγκάζουν το πεπτικό σας σύστημα να εργάζεται με υπερωρίες για να διασπάσει τις τροφές.

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο σημαίνει ότι το σώμα σας θα αποτοξινωθεί από όλο αυτό το αλάτι με τη μορφή περίσσειας ούρων και ιδρώτα.

Και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά προκαλεί τη θέρμανση του εσωτερικού σας καθώς το σώμα σας επεξεργάζεται το λίπος.

Ορισμένα άλλα τρόφιμα και ποτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εφίδρωση στις μασχάλες είναι τα εξής:

 • επεξεργασμένα τρόφιμα
 • λικέρ και μπύρα
 • σκόρδο και κρεμμύδι.
 • τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
 • καφεΐνη
 • καυτερά, πικάντικα πιάτα
 • παγωτό

5. Τρώτε περισσότερες τροφές που μειώνουν τον ιδρώτα

Ορισμένες τροφές μπορούν στην πραγματικότητα να μειώσουν την ποσότητα του ιδρώτα που παράγει το σώμα σας και να κατευνάσουν τους υπερδραστήριους ιδρωτοποιούς αδένες.

Όταν προσπαθείτε να μειώσετε τον ιδρώτα μέσω της διατροφής σας, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε σε τροφές που δεν θα επιβαρύνουν το πεπτικό σας σύστημα.

Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε τροφές που δεν υπερδιεγείρουν το νευρικό σας σύστημα και αντίθετα το ηρεμούν.

Ορισμένες τροφές που μειώνουν την εφίδρωση και τις οποίες μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας είναι οι εξής:

 • νερό
 • τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το τυρί)
 • αμύγδαλα
 • μπανάνες
 • ορός γάλακτος
 • λαχανικά και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. καρπούζι, σταφύλια, πεπόνι, μπρόκολο, σπανάκι, κουνουπίδι, πιπεριά, μελιτζάνα, κόκκινο λάχανο)
 • ελαιόλαδο
 • βρώμη
 • πράσινο τσάι
 • γλυκοπατάτες

6. Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση άφθονου νερού και η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να διατηρήσει το σώμα σας δροσερό και να αποτρέψει την υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες.

7. Φορέστε ρούχα που αναπνέουν και σας εφαρμόζουν χαλαρά

Το να φοράτε στενά ρούχα – ιδιαίτερα ρούχα που είναι εφαρμοστά κάτω από τα χέρια σας – μπορεί να προκαλέσει λεκέδες στην περιοχή της μασχάλης.

Ενδέχεται επίσης τα ρούχα αυτά να σας κάνουν να ιδρώνετε περισσότερο.

Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να φοράτε υφάσματα που αναπνέουν και ρούχα που εφαρμόζουν πιο χαλαρά.

Αυτό θα επιτρέψει στις μασχάλες σας να δροσίζονται σωστά και θα μπορούσε να τις βοηθήσει να μην ιδρώνουν και να μην λερώνουν τα ρούχα σας.

8. Αποφύγετε την καφεΐνη

Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα και αυξάνει την εφίδρωση.

Προκαλεί επίσης αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης, αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς σας αδένες.

Εάν μάλιστα είστε οπαδός του καφέ ή άλλων ζεστών ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, μπορεί να έχετε μια μέρα με πολύ ιδρώτα, καθώς τα ζεστά ροφήματα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματός σας και προκαλούν εφίδρωση.

Δοκιμάστε να μειώσετε ή να εξαλείψετε εντελώς την καφεΐνη.

9. Κόψτε το κάπνισμα

Η νικοτίνη που προσλαμβάνετε όταν καπνίζετε – όπως και η καφεΐνη – αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σας, κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα και αναγκάζει τους ιδρωτοποιούς αδένες σας να δουλεύουν υπερωρίες.

10. Εξετάστε το ενδεχόμενο ενέσεων Botox ή χειρουργικής επέμβασης

Εάν οι άλλες μέθοδοι δεν αποδίδουν, θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας ιατρικής επέμβασης όπως ενέσεις Botox ή χειρουργική επέμβαση για να σταματήσετε την υπερβολική εφίδρωση των μασχαλών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενέσεις Botox είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της υπερβολικής εφίδρωσης της μασχάλης.

Το Botox είναι μια νευροτοξίνη την οποία μπορεί να τη χορηγήσει ένας δερματολόγος για να μπλοκάρει την επικοινωνία των συμπαθητικών νεύρων που προκαλούν την εφίδρωση.

Τα αποτελέσματα των ενέσεων Botox εξασθενούν και συνεπώς η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα για να παραμείνει αποτελεσματική.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας, δύο από τις οποίες είναι η θωρακική συμπαθεκτομή και η αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων.

Η θωρακική συμπαθεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση όπου ο χειρουργός κόβει τα συμπαθητικά νεύρα, ώστε αυτά να μην μπορούν να στέλνουν σήματα στους ιδρωτοποιούς αδένες.

Οι ιδρωτοποιοί αδένες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν μέσω χειρουργικής επέμβασης με διάφορες χειρουργικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της εκτομής, της απόξεσης και της λιποαναρρόφησης.

Τι προκαλεί την υπερβολική εφίδρωση;

Η υπερβολική εφίδρωση εκδηλώνεται όταν τα νεύρα στέλνουν σήματα στους ιδρωτοποιούς αδένες χωρίς να ενεργοποιούνται από τη θερμότητα ή τη σωματική άσκηση και οι ιδρωτοποιοί αδένες γίνονται υπερδραστήριοι.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η υπεριδρωσία μπορεί να είναι κληρονομική για ορισμένα άτομα, επειδή έχει παρατηρηθεί στο οικογενειακό ιστορικό, αλλά το ακριβές γονίδιο που προκαλεί την πάθηση δεν έχει εντοπιστεί.

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις προκαλούν επίσης υπερβολική εφίδρωση.

Ορισμένες από αυτές τις παθήσεις είναι οι καρδιακές παθήσεις, η εμμηνόπαυση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο υπερθυρεοειδισμός, ο καρκίνος και άλλες.

Η υπερβολική εφίδρωση είναι επίσης παρενέργεια αρκετών φαρμάκων.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζετε υπερβολική εφίδρωση από κάποια ιατρική πάθηση ή φαρμακευτική αγωγή.

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό

Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν τα γιατροσόφια και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι αναποτελεσματικά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε ένα ειδικό αντιιδρωτικό με ιατρική συνταγή.

Θεραπείες όπως οι ενέσεις Botox είναι διαθέσιμες όταν έχετε εξαντλήσει τις επιλογές σας.

Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει προς την κατεύθυνση των καλύτερων επιλογών για το σώμα σας.

Share to...