Υπογλυκαιμία: Πώς αντιμετωπίζουμε ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο;

Τα άτομα με διαβήτη παρακολουθούν συνεχώς το σάκχαρο στο αίμα τους για διακυμάνσεις της τιμής του.

Η θεραπεία για τον διαβήτη καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως η μη κατανάλωση αρκετών υδατανθράκων, μπορούν να συμβάλουν στην πτώση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

Όταν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι πολύ χαμηλό, τότε αυτό ονομάζεται υπογλυκαιμία.

Έχετε υπογλυκαιμία εάν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι 70 mg/dL (χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο) ή λιγότερο.

Είναι πιθανό να εμφανίσετε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως τρέμουλο και ζάλη, και να αισθανθείτε έντονα άρρωστοι.

Χωρίς θεραπεία, η υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά, ακόμη και βαριά συμπτώματα και επιπλοκές, όπως για παράδειγμα το κώμα.

Τι είναι η υπογλυκαιμία;

Η υπογλυκαιμία παρατηρείται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι πολύ χαμηλά. Συνήθως, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πρέπει να είναι στα 70 mg/dL ή πάνω από αυτά.

υπογλυκαιμία
υπογλυκαιμία

Εάν το σάκχαρο στο αίμα πέσει κάτω από τα 70 mg/dl, ενδέχεται να αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα. Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά από άλλα.

Η πιο συχνή αιτία υπογλυκαιμίας είναι η λήψη υπερβολικής ποσότητας φαρμάκων ινσουλίνης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη.

Δεδομένου ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν υπερβολικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας και να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία.

Εάν δεν πάσχετε από διαβήτη, υπογλυκαιμικά επεισόδια μπορεί να συμβούν λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, λόγω ασθενειών, υπερπαραγωγής ινσουλίνης ή ορμονικών ανεπαρκειών.

Συμπτώματα ενός υπογλυκαιμικού επεισοδίου

Τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να ξεκινήσουν και να εξελιχθούν ταχύτατα.

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν ήπια και ενδεχομένως να μην τα αναγνωρίσετε αμέσως.

Μεταξύ των συμπτωμάτων συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

[ruby_related heading=”Μπορεί να σας ενδιαφέρει” total=5 layout=1]

 • Τρέμουλο
 • Νευρικότητα ή άγχος
 • Ιδρώτας ή ρίγη και αίσθημα ανατριχίλας
 • Αίσθημα ευερεθιστότητας ή ανυπομονησίας
 • Αίσθημα σύγχυσης
 • Γρήγορος καρδιακός παλμός (ταχυκαρδία)
 • Αίσθημα ζαλάδας
 • Αίσθημα πείνας
 • Αίσθημα ναυτίας

Εάν τα συμπτώματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να εξελιχθούν σε επικίνδυνα, σοβαρά συμπτώματα, όπως:

 • Προβλήματα συντονισμού
 • Εφιάλτες
 • Επιληπτικές κρίσεις

Η υπογλυκαιμία μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη.

Η άγνοια σχετικά με την υπογλυκαιμία είναι συχνή αλλά μπορεί να αποβεί επικίνδυνη και τα άτομα με διαβήτη πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα για να αντιμετωπίσουν το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα πριν προκύψουν σοβαρές επιπλοκές.

Πώς να αντιμετωπίσετε την υπογλυκαιμία

 • Βήμα 1: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Η γνώση των σημείων ενός υπογλυκαιμικού επεισοδίου είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη αντιμετώπισή του και την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών. Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας έχει συμπτώματα υπογλυκαιμίας, το επόμενο βήμα είναι η επιβεβαίωση της κατάστασης.

 • Βήμα 2: Επιβεβαιώστε το χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι μη ειδικά και μπορεί να οφείλονται και σε άλλες καταστάσεις, είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετρώντας τη γλυκόζη στο αίμα σας με ένα μετρητή σακχάρου.

 • Βήμα 3: Ξεκινήστε τη θεραπεία

Ένας γρήγορος τρόπος αντιμετώπισης ενός υπογλυκαιμικού επεισοδίου είναι ο κανόνας 15 επί 15. Αυτός ορίζει ότι θα πρέπει να αυξήσετε σταδιακά το σάκχαρό σας τρώγοντας ή πίνοντας τουλάχιστον 15 γραμμάρια υδατανθράκων, να περιμένετε 15 λεπτά και να ελέγξετε ξανά το σάκχαρό σας. Εάν το σάκχαρο στο αίμα σας εξακολουθεί να είναι κάτω από 70 mg/dl, επαναλάβετε τα βήματα μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

Παρακάτω παρατίθενται παραδείγματα 15 γραμμαρίων υδατανθράκων:

 • Δισκία γλυκόζης
 • 120 ml χυμός ή κανονικό αναψυκτικό (όχι διαίτης)
 • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι καλαμποκιού
 • Σκληρές καραμέλες, ζελεδάκια ή τσίχλες (διαβάστε την ετικέτα της συσκευασίας για να καθορίσετε πόση ποσότητα πρέπει να φάτε)

Η γλυκαγόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την επείγουσα θεραπεία για τη διαχείριση του χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή σε προγεμισμένη σύριγγα και σε συσκευή αυτόματης έγχυσης για να κάνετε την ένεση ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Η γλυκαγόνη διατίθεται επίσης ως σκόνη, η οποία μπορεί να αναμιχθεί με ένα χορηγούμενο υγρό για να εγχυθεί στο δέρμα, στον μυ ή στη φλέβα.

H γλυκαγόνη (glucagon) είναι πολυπεπτιδική ορμόνη που παράγεται από τα α-κύτταρα των νησιδίων του παγκρέατος.

H κύρια δράση της συνίσταται στη διάσπαση του γλυκογόνου του ήπατος και αύξηση του σακχάρου του αίματος.

Μετά την έγχυση γλυκαγόνης, ο ασθενής πρέπει να γυρίσει στο πλάι για να αποφευχθεί ο πνιγμός σε περίπτωση εμετού.

Χρησιμοποιήστε την ένεση γλυκαγόνης ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες.

Μην την εγχέετε πιο συχνά ή μην κάνετε περισσότερη ή λιγότερη ένεση από αυτή που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

 • Βήμα 4: Εάν η θεραπεία δεν αποδίδει, καλέστε το 166

Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μετά από πολλαπλές προσπάθειες εφαρμογής του κανόνα 15 επί 15, αναζητήστε άμεσα επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Η σημασία της ταχείας αντίδρασης

Η σωστή και ενδεδειγμένη αντιμετώπιση ενός υπογλυκαιμικού επεισοδίου είναι ζωτικής σημασίας.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι ίσως θέλουν να αρχίσουν να πίνουν και να τρώνε όσους υδατάνθρακες ή ζάχαρη βλέπουν μπροστά τους, κάτι τέτοιο μπορεί να έχει πολύ ισχυρή επίδραση και να αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Το κλειδί για την αντιμετώπιση ενός υπογλυκαιμικού επεισοδίου είναι να είστε εκπαιδευμένοι, να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα και να έχετε τρόφιμα ή σνακ πρόχειρα για να τα αντιμετωπίζετε αργά και με τον δέοντα ρυθμό.

Ανάρρωση από ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο

Σε ήπια υπογλυκαιμικά επεισόδια, η θεραπεία απαιτεί 15 έως 20 λεπτά για να δράσει.

Πρόληψη υπογλυκαιμικών επεισοδίων

Ορισμένες φορές, ένα επεισόδιο μπορεί να καταστεί αναπόφευκτο εάν η φαρμακευτική αγωγή σας δεν είναι ισορροπημένη ή εάν υπάρξει αλλαγή στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής σας.

 • Σχεδιάστε τα γεύματά σας

Τα τακτικά γεύματα και οι ώρες των γευμάτων παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των γευμάτων, είναι καλύτερο να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά, αντί για βαριά γεύματα μόνο λίγες φορές την ημέρα.

Μια συνηθισμένη συμβουλή διατροφής για τα άτομα με διαβήτη είναι η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης μετράει πόσο πολύ μπορεί ένα τρόφιμο να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μερικά παραδείγματα τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αποτελούν τα δημητριακά με πίτυρο, ένα έως δύο φρούτα την ημέρα ( όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα κεράσια), οι ξηροί καρποί και τα πράσινα λαχανικά.

Προκειμένου να διατηρείται το σάκχαρο στο αίμα σε σταθερά επίπεδα και να αποφεύγονται τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου, τα γεύματα δεν πρέπει να παραλείπονται ή να απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από τέσσερις έως πέντε ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 • Να ασκείστε όταν πρέπει

Η άσκηση είναι ιδανική για τη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά συχνά μπορεί και να τα μειώσει.

Δεδομένου ότι τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν κίνδυνο για χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και η άσκηση μπορεί να το προκαλέσει, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το πότε και πώς πρέπει να γυμνάζεστε.

Ο θεράπων γιατρός μπορεί να σας συστήσει άσκηση μόνο εάν το σάκχαρο στο αίμα σας βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ή μπορεί να σας συστήσει να φάτε ένα μικρό σνακ πριν ξεκινήσετε την προπόνηση.

Μολονότι είναι σημαντικό να έχετε υπόψη την πιθανότητα μείωσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ατόμων με διαβήτη.

Να είστε προσεκτικοί με τη φαρμακευτική σας αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή είναι η πιο συχνή αιτία χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Για να αποφύγετε ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο, να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τη λήψη των φαρμάκων σας.

Φροντίστε να λαμβάνετε μόνο τη συνιστώμενη δόση και ενημερώστε τον γιατρό σας εάν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη δοσολογία.

Συνεργαστείτε με τον θεράποντα γιατρό σας. Εκτός από τη συζήτηση σχετικά με τα φάρμακα με τον ιατρό σας, αυτός μπορεί επίσης να σας ενημερώνει και να σας κάνει συστάσεις για την περίπτωσή σας.

Η προετοιμασία είναι το αμέσως σημαντικότερο πράγμα μετά την πρόληψη, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε τα σημάδια ενός υπογλυκαιμικού επεισοδίου, να έχετε έτοιμο ένα κιτ έκτακτης ανάγκης και να κατανοήσετε το σχέδιο θεραπείας σας.

Share to...