ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ζεστή (θερμή) και πρησμένη άρθρωση (ή αρθρώσεις). Γιατί πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό άμεσα

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Η παρουσία μίας ή περισσότερων θερμών και πρησμένων αρθρώσεων εγείρει πολλές διαγνωστικές πιθανότητες, αλλά η σηπτική αρθρίτιδα πρέπει πάντα να θεωρείται ύποπτη. Αυτή είναι η πιο σημαντική διάγνωση που πρέπει να αποκλειστεί, καθώς, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι συνέπειες περιλαμβάνουν μόνιμη βλάβη των αρθρώσεων, έκπτωση της λειτουργικότητας και ακόμη και θάνατο. Οι ηλικιωμένοι και οι πολύ νέοι άνθρωποι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης των αρθρώσεων, επιπλοκών και κακής εξέλιξης της κατάστασης.

Ζεστή και πρησμένη άρθρωση: Συμπτώματα

Συνήθως ένας ασθενής με σηπτική αρθρίτιδα παρουσιάζει μία μόνο θερμή και εξαιρετικά επώδυνη άρθρωση και απροθυμία να κινηθεί και να ασκήσει βάρος στην άρθρωση αυτή. Αυτό το σενάριο μπορεί να προκύψει και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις και η διάγνωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε ασθενείς με προϋπάρχουσα φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Εξετάστε το ενδεχόμενο σηπτικής αρθρίτιδας σε κάθε ασθενή με φλεγμονώδη αρθρίτιδα ο οποίος παρουσιάζει μια αναζωπύρωση των συμπτωμάτων του, ιδίως εάν μια άρθρωση παρουσιάζει συχνότερα αναζωπύρωση σε σχέση με άλλες.

Ζεστή (θερμή) και πρησμένη άρθρωση (ή αρθρώσεις)
Ζεστή (θερμή) και πρησμένη άρθρωση (ή αρθρώσεις)

Είναι σημαντικό να εξακριβωθούν τα ακόλουθα:

Η εμφάνιση του πρηξίματος της άρθρωσης ήταν αιφνίδια ή σταδιακή;

Η σηπτική αρθρίτιδα και οι αρθροπάθειες που προκαλούνται από κρυστάλλους έχουν την τάση να εκδηλώνονται αιφνίδια (συνήθως εντός δύο εβδομάδων) σε αντίθεση με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ή την οστεοαρθρίτιδα που έχουν πιο ύπουλη έναρξη. Το ξαφνικά εμφανιζόμενο οίδημα ή το υπερβολικό οίδημα μιας άρθρωσης σε σύγκριση με άλλες σε ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα θα πρέπει να εγείρει την πιθανότητα σηπτικής αρθρίτιδας.

Πόσες αρθρώσεις εμπλέκονται;

Η ουρική αρθρίτιδα και η σηπτική αρθρίτιδα παρουσιάζονται γενικά ως μονοαρθρίτιδα (αν και μπορεί να εμπλέκονται περισσότερες από μία αρθρώσεις), ενώ η αντιδραστική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνήθως επηρεάζουν πολλές αρθρώσεις.

Ποιες αρθρώσεις επηρεάζονται;

Παρόλο που μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε άρθρωση, οι πιο συνηθισμένες εστίες σηπτικής αρθρίτιδας είναι το γόνατο στους ενήλικες και το ισχίο στα παιδιά.

Στην ουρική αρθρίτιδα έως και το 70% των κρίσεων εκδηλώνεται πρώτα στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία του ποδιού, καθώς και στον αστράγαλο, το γόνατο, τον καρπό, τον αγκώνα και τις μικρές αρθρώσεις των χεριών. Οι άτυπες μορφές της ουρικής αρθρίτιδας είναι συχνότερες σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών.

Υπάρχουν κάποια συστηματικά συμπτώματα;

Ένας ασθενής με σηπτική αρθρίτιδα μπορεί να έχει γενική αδιαθεσία και ιστορικό πυρετού και ακαμψίας- ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι συστηματικά συμπτώματα εμφανίζονται σε λιγότερους από τους μισούς ενήλικες με επιβεβαιωμένη σηπτική αρθρίτιδα. Η εκδήλωση συστηματικών συμπτωμάτων μπορεί να αποτελέσει μία υποβοηθητική ένδειξη ότι υπάρχει σήψη σε ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα.

Ζεστή (θερμή) και πρησμένη άρθρωση (ή αρθρώσεις)
Ζεστή (θερμή) και πρησμένη άρθρωση (ή αρθρώσεις)

Το ιστορικό γαστρεντερικής ή ουρογεννητικής λοίμωξης αυξάνει την πιθανότητα αντιδραστικής αρθρίτιδας.

Η νόσος του Lyme, η οποία σχετίζεται με ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα (μεταναστευτικό ή γεωγραφικό ερύθημα) συνοδεύεται συχνά από γενικά συμπτώματα πυρετού, κακουχίας, αρθραλγίας, μυαλγίας και κεφαλαλγίας και αξίζει να εξεταστεί εάν ο ασθενής είχε πιθανή έκθεση σε τσιμπούρια .

Υπάρχει ιστορικό τραύματος;

Η αιμάρθρωση αναπτύσσεται συνήθως γρήγορα μετά από ένα επεισόδιο τραυματισμού και έχει ως αποτέλεσμα μια πρησμένη επώδυνη άρθρωση.

Μια διατρητική πληγή που προκλήθηκε από πρόσφατο δάγκωμα ζώου ή ανθρώπου πάνω από την προσβεβλημένη άρθρωση μπορεί να είναι η αιτία της σηπτικής αρθρίτιδας.

Υπάρχει απώλεια λειτουργίας;

Η σηπτική αρθρίτιδα παρουσιάζει συνήθως πόνο σε μία άρθρωση που συνοδεύεται από ερύθημα, θερμότητα, οίδημα και πόνο στην ψηλάφηση και την κίνηση της άρθρωσης. Πυρετός υπάρχει σε πολλούς ασθενείς, αν και οι περισσότεροι έχουν χαμηλό πυρετό. Επομένως, η απώλεια της λειτουργικότητας μιας άρθρωσης που προκαλείται από πόνο κατά την κίνηση μπορεί να είναι χαρακτηριστικό της σηπτικής αρθρίτιδας.

Η απώλεια της λειτουργικότητας των αρθρώσεων μπορεί επίσης να είναι χαρακτηριστικό οποιασδήποτε αιτίας αρθρίτιδας των αρθρώσεων ή τραύματος.

Σημεία και συμπτώματα

Πρέπει να εξεταστεί η γενική εικόνα του ασθενούς και να σημειωθεί τυχόν πυρετική αδιαθεσία.

 • Πρέπει να γίνει έλεγχος των αρθρώσεων για οίδημα, ερυθρότητα και τυχόν παραμόρφωση.
 • Η ερυθρότητα είναι σχετικά ασυνήθιστη και αν υπάρχει θα πρέπει να εγείρει υποψίες σηπτικής αρθρίτιδας ή ουρικής αρθρίτιδας. Εάν αναπτυχθεί ξαφνική ερυθρότητα σε ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα, θα πρέπει να αποκλειστεί η σήψη.
 • Η θερμότητα γίνεται καλύτερα αντιληπτή με τη ράχη των δακτύλων και υποδηλώνει την παρουσία φλεγμονώδους διεργασίας. Ωστόσο, πρέπει να επισημαίνεται αν έχει αφαιρεθεί πρόσφατα επίδεσμος ή αν έχει εφαρμοστεί ζεστή κομπρέσα.
 • Το πρήξιμο αποτελεί σημαντικό σημάδι ενεργής παρούσας φλεγμονής. Μπορεί να οφείλεται σε συλλογή υγρού στην άρθρωση ή σε οίδημα των γύρω ιστών.
 • Η ευαισθησία πρέπει να διαπιστώνεται με ήπια ψηλάφηση πάνω από την προσβεβλημένη άρθρωση. Η ευαισθησία σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να είναι αποτέλεσμα φλεγμονής στα περιαρθρικά μαλακά μόρια και υποδηλώνει θυλακίτιδα ή μυϊκό τραυματισμό.
 • Το παθητικό και ενεργητικό εύρος κίνησης είναι συνήθως σημαντικά μειωμένο στη σηπτική αρθρίτιδα.

Πώς διαγιγνώσκονται οι παθήσεις των αρθρώσεων;

Εκτός από τη θερμότητα των αρθρώσεών σας, ο γιατρός σας θα εξετάσει και τα υπόλοιπα συμπτώματά σας και θα επανεξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας, το οικογενειακό ιστορικό και τα φάρμακά σας.

Μπορεί επίσης να κάνει μια φυσική εξέταση για να αναζητήσει πόνο στις αρθρώσεις, ευαισθησία, εξάνθημα, πρήξιμο ή περιορισμένη κίνηση.

Με βάση το ιστορικό και τη φυσική σας εξέταση, μπορεί να χρειαστείτε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Εξετάσεις αίματος: Γίνονται διάφορες εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της φλεγμονής, των επιπέδων αντισωμάτων, του ουρικού οξέος και των γενετικών δεικτών.
 • Απεικονιστικές εξετάσεις: Το υπερηχογράφημα, η ακτινογραφία, η αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορούν να βοηθήσουν στην απεικόνιση της βλάβης των οστών ή των μαλακών μορίων.
 • Παρακέντηση των αρθρώσεων: Η αρθροπαρακέντηση είναι η αφαίρεση υγρού από την άρθρωση με τη χρήση μιας βελόνας. Γίνεται γενικά εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και υπάρχει υποψία λοίμωξης.
 • Καλλιέργειες αίματος και ιστών: Οι βακτηριακοί ή μυκητιασικοί οργανισμοί που προκαλούν μια λοίμωξη μπορούν να καλλιεργηθούν και να ταυτοποιηθούν σε εργαστήριο.
 • Τεστ αντιπυρηνικών αντισωμάτων (ANA): Τα αυτοαντισώματα, τα οποία είναι συγκεκριμένες πρωτεΐνες που σχετίζονται με μια αυτοάνοση διαδικασία, μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα με αυτή την εξέταση.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ζεστές και πρησμένες αρθρώσεις;

Οποιαδήποτε υποψία σηπτικής αρθρίτιδας ή ιστορικό πρόσφατου τραύματος επιβάλλει την άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο. Διαφορετικά, η θεραπεία ανταποκρίνεται στην υποκείμενη πάθηση.

 • Η μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού είναι η πιο συνηθισμένη άρθρωση που παρουσιάζεται ως θερμή πρησμένη άρθρωση- αυτό οφείλεται σχεδόν πάντα σε ουρική αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να διαγνωστεί κλινικά.
 • Κάθε ασθενής με πιθανή σηπτική αρθρίτιδα ( βραχύ ιστορικό ζεστής, πρησμένης, ευαίσθητης άρθρωσης(-ων) με περιορισμό της κίνησης) θα πρέπει να παραπέμπεται επειγόντως σε ορθοπεδικό χειρουργό ή ρευματολόγο για παρακέντηση της άρθρωσης και ανάλυση του αρθρικού υγρού.
 • Η υποψία λοίμωξης μιας τεχνητής άρθρωσης πρέπει πάντα να παραπέμπεται σε ορθοπεδικό χειρουργό.
 • Ομοίως, εάν υπάρχει οξύς τραυματισμός και ενδείξεις αίμαρθρου, ο ασθενής πρέπει να παραπέμπεται, καθώς μπορεί να υπάρχει σημαντική βλάβη της άρθρωσης.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...