10 αποδεδειγμένα οφέλη της κανέλας για την υγεία

Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλες ευεργετικές ενώσεις. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και στη μείωση της φλεγμονής.

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, η σύγχρονη επιστήμη έχει αρχίσει να επιβεβαιώνει πολλά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κανέλα.

Ακολουθούν 10 οφέλη της κανέλας για την υγεία που επιβεβαιώνονται από επιστημονικές έρευνες.

Οφέλη της κανέλας
Οφέλη της κανέλας

Διαθέτει ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τον εσωτερικό φλοιό των δέντρων που είναι επιστημονικά γνωστά ως Cinnamomum.

Έχει χρησιμοποιηθεί ως συστατικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας και η χρήση της ανάγεται ήδη στην Αρχαία Αίγυπτο. Παλαιότερα ήταν σπάνια και πολύτιμη και θεωρούνταν δώρο κατάλληλο για βασιλιάδες).

Στις μέρες μας, η κανέλα είναι προσιτή και ευρέως διαθέσιμη στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Τη συναντάμε επίσης ως συστατικό σε διάφορα τρόφιμα και συνταγές.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κανέλας:

Κανέλα Κεϋλάνης: Αυτός ο τύπος είναι επίσης γνωστός ως ” πραγματική ” κανέλα.

Κανέλα Cassia: Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ποικιλία σήμερα και αυτό που οι άνθρωποι γενικά αποκαλούν “κανέλα”.

Η κανέλα παρασκευάζεται κόβοντας τους μίσχους των δέντρων κανέλας. Στη συνέχεια, εξάγεται ο εσωτερικός φλοιός και αφαιρούνται τα ξυλώδη μέρη.

Όταν στεγνώνει, σχηματίζει λωρίδες που τυλίγονται σε ρολά, τα οποία ονομάζονται ξυλάκια κανέλας. Αυτά τα μπαστούνια μπορούν να αλεστούν για να παρασκευαστεί σκόνη κανέλας.

Η ξεχωριστή μυρωδιά και γεύση της κανέλας οφείλονται στο ελαιώδες μέρος, το οποίο έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα στην ένωση κανναμαλδεΰδη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες ισχυρές επιδράσεις της κανέλας στην υγεία και το μεταβολισμό.

Είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Η κανέλα είναι φορτωμένη με ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση κανέλας θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα των δεικτών που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Στην πραγματικότητα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κανέλας είναι τόσο ισχυρές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων.

Ενδεχομένως να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η φλεγμονή είναι εξαιρετικά σημαντική διαδικασία, καθώς βοηθά το σώμα σας να ανταποκριθεί στις λοιμώξεις και να αποκαταστήσει τις βλάβες των ιστών.

Ωστόσο, η φλεγμονή μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα όταν είναι χρόνια και στρέφεται κατά των ίδιων των ιστών του σώματός σας.

Η κανέλα ενδέχεται να είναι χρήσιμη ως προς αυτό το ζήτημα. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μπαχαρικό και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Θα μπορούσε να προστατεύσει τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις

Η κανέλα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση ερευνών, η συμπληρωματική χορήγηση τουλάχιστον 1,5 γραμμαρίου (g), ή περίπου 3/4 ενός κουταλιού του γλυκού (tsp.), κανέλας την ημέρα ήταν σε θέση να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής χοληστερόλης, της LDL (κακής) χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα ανθρώπων με μεταβολική νόσο.

Μια άλλη ανασκόπηση 13 μελετών διαπίστωσε ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων .

Η κανέλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνεται με συνέπεια για τουλάχιστον 8 εβδομάδες.

Συνδυαστικά, όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Είναι δυνατόν να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μία από τις βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τη χρήση της ενέργειας από τον οργανισμό.

Είναι επίσης απαραίτητη για τη μεταφορά του σακχάρου στο αίμα από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρά σας.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι είναι ανθεκτικοί στην επίδραση της ινσουλίνης. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό ως αντίσταση στην ινσουλίνη, χαρακτηριστικό γνώρισμα παθήσεων όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να ενισχύσει τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Βοηθά στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα

Η κανέλα είναι γνωστή για τις ιδιότητές της που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα.

Εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις όσον αφορά την αντίσταση στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα μέσω πολλών άλλων μηχανισμών.

Πρώτον, έχει αποδειχθεί ότι η κανέλα μειώνει την ποσότητα του σακχάρου που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά από ένα γεύμα.

Αυτό το επιτυγχάνει παρεμβαίνοντας σε πολλά πεπτικά ένζυμα, γεγονός που επιβραδύνει τη διάσπαση των υδατανθράκων στο πεπτικό σας σύστημα.

Δεύτερον, μια ένωση που περιέχεται στην κανέλα μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσληψη της ζάχαρης από τα κύτταρα.

Πολυάριθμες μελέτες σε ανθρώπους έχουν επιβεβαιώσει τις ευεργετικές επιδράσεις της κανέλας, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα και να βελτιώσει την αιμοσφαιρίνη A1c, έναν δείκτη μακροπρόθεσμου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Η αποτελεσματική δόση κανέλας είναι συνήθως 1-6 g ή περίπου 0,5-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλας την ημέρα.

Ενδέχεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις στις νευροεκφυλιστικές νόσους

Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες χαρακτηρίζονται από προοδευτική απώλεια της δομής ή της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων.

Η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον είναι δύο από τους πιο συνηθισμένους τύπους νευροεκφυλιστικών νόσων.

Ορισμένες χημικές ενώσεις που περιέχονται στην κανέλα φαίνεται να αναστέλλουν τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Ταυ στον εγκέφαλο, η οποία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε μια μελέτη του 2014 σε ποντίκια με νόσο του Πάρκινσον, η κανέλα βοήθησε στην προστασία των νευρώνων, ομαλοποίησε τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών και βελτίωσε την κινητική λειτουργία των πειραματόζωων.

Ωστόσο, αυτές οι επιδράσεις πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω στους ανθρώπους.

Η κανέλα μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο

Η κανέλα έχει μελετηθεί ευρέως όσον αφορά τη δυνητική της χρήση στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.

Συνολικά, τα αποδεικτικά στοιχεία περιορίζονται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα, οι οποίες υποδηλώνουν ότι τα εκχυλίσματα κανέλας μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο.

Η κανέλα δρα μειώνοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων στους όγκους και φαίνεται να είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο.

Μια μελέτη σε ποντίκια με καρκίνο των ωοθηκών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κινναμαλδεΰδη μπορεί να εμποδίσει την έκφραση ορισμένων πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίχθηκαν από πειράματα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, τα οποία έδειξαν ότι η κινναμαλδεΰδη θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αξιολογηθούν οι πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις της κανέλας στον άνθρωπο.

Ενδέχεται να αποτρέπει βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις

Η κανναμαλδεΰδη, ένα από τα κύρια ενεργά συστατικά της κανέλας, μπορεί να αποβεί ευεργετική ενάντια σε διάφορα είδη λοιμώξεων.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι το έλαιο κανέλας θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξόντωση ορισμένων μυκήτων που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Μπορεί επίσης να αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της Λιστέριας και της Σαλμονέλας.

Επιπλέον, η αντιμικροβιακή δράση της κανέλας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας και στη μείωση της κακοσμίας του στόματος.

Μπορεί να έχει αντιϊκές ιδιότητες

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένους ιούς.

Για παράδειγμα, η κανέλα που εξάγεται από την ποικιλία Cassia θεωρείται ότι είναι ευεργετική κατά του HIV-1, του πιο κοινού στελέχους του HIV στον άνθρωπο.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα θα μπορούσε επίσης να προστατεύει από άλλους ιούς, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του δάγκειου πυρετού, μιας ιογενούς λοίμωξης που μεταδίδεται από κουνούπια. Παρόλα αυτά, απαιτούνται επιπλέον δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιδράσεις.

Share to...