Κουρκουμάς: 10 αποδεδειγμένα οφέλη του κουρκουμά και της κουρκουμίνης για την υγεία

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
13 Λεπτά

Ο κουρκουμάς και το ενεργό συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχουν ενδεχομένως αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινικά, αντιοξειδωτικά καθώς και άλλα οφέλη για τον οργανισμό.

Contents
Τι είναι ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη;1. Ο κουρκουμάς περιέχει βιοδραστικές ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες2. Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική αντιφλεγμονώδης ένωση3. Ο κουρκουμάς μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού4. Η κουρκουμίνη μπορεί να ενισχύσει τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα5. Η κουρκουμίνη ενδέχεται να περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων6. Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου7. Η κουρκουμίνη μπορεί να φανεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ8. Οι ασθενείς με αρθρίτιδα ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στα συμπληρώματα κουρκουμίνης9. Η κουρκουμίνη έχει ευεργετικά οφέλη κατά της κατάθλιψης10. Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης και στην καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την αύξηση της ηλικίας

Το μπαχαρικό που είναι γνωστό ως κουρκουμάς αποτελεί ίσως το πιο δραστικό συμπλήρωμα διατροφής που υπάρχει.

Πολλές μελέτες υψηλής ποιότητας δείχνουν ότι ο κουρκουμάς έχει σημαντικά οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλό σας. Πολλά από αυτά τα οφέλη προέρχονται από το κύριο ενεργό συστατικό του, την κουρκουμίνη.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι λένε οι επιστήμονες για τον κουρκουμά και την κουρκουμίνη, καθώς και για τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία.

Κουρκουμάς: 10 αποδεδειγμένα οφέλη του κουρκουμά και της κουρκουμίνης για την υγεία
Κουρκουμάς: 10 αποδεδειγμένα οφέλη του κουρκουμά και της κουρκουμίνης για την υγεία

Τι είναι ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη;

Ο κουρκουμάς είναι το μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα του.

Χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο ως μπαχαρικό όσο και ως φαρμακευτικό βότανο. Πρόσφατα, οι επιστημονικές έρευνες άρχισαν να υποστηρίζουν τους παραδοσιακούς ισχυρισμούς ότι ο κουρκουμάς περιέχει ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Οι ενώσεις αυτές ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η κουρκουμίνη.

Η κουρκουμίνη είναι το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Ακολουθούν τα 10 κορυφαία τεκμηριωμένα οφέλη του κουρκουμά και της κουρκουμίνης για την υγεία.

1. Ο κουρκουμάς περιέχει βιοδραστικές ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες

Ωστόσο, η περιεκτικότητα του κουρκουμά σε κουρκουμίνη δεν είναι τόσο υψηλή. Είναι περίπου 3%, κατά βάρος. Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με αυτό το βότανο χρησιμοποιούν εκχυλίσματα κουρκουμά που περιέχουν κυρίως την ίδια την κουρκουμίνη, με δόσεις που συνήθως ξεπερνούν το 1 γραμμάριο την ημέρα.

Θα ήταν πολύ δύσκολο να φτάσετε σε αυτά τα επίπεδα χρησιμοποιώντας απλώς τον κουρκουμά ως μπαχαρικό στα τρόφιμά σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής.

Ωστόσο, η κουρκουμίνη απορροφάται ελάχιστα στην κυκλοφορία του αίματός σας. Για να βιώσετε τα πλήρη αποτελέσματα της κουρκουμίνης, η βιοδιαθεσιμότητά της (ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σας απορροφά μια ουσία) πρέπει να βελτιωθεί.

Είναι χρήσιμο να την καταναλώνετε μαζί με μαύρο πιπέρι, το οποίο περιέχει πιπερίνη. Η πιπερίνη είναι μια φυσική ουσία που ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000%.

Μάλιστα, τα καλύτερα συμπληρώματα κουρκουμίνης περιέχουν πιπερίνη και αυτό τα καθιστά αισθητά πιο αποτελεσματικά.

Η κουρκουμίνη είναι επίσης λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι διασπάται και διαλύεται στο λίπος ή στο λάδι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι καλή ιδέα να λαμβάνετε τα συμπληρώματα κουρκουμίνης με ένα γεύμα που είναι πλούσιο σε λιπαρά.

2. Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική αντιφλεγμονώδης ένωση

Η φλεγμονή είναι εξαιρετικά σημαντική λειτουργία. Βοηθά στην καταπολέμηση των ξένων εισβολέων και παίζει ρόλο στην αποκατάσταση των βλαβών στο σώμα σας.

Παρόλο που η οξεία, βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι ευεργετική, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα αν μετατραπεί σε χρόνια και επιτεθεί στους ιστούς του ίδιου του οργανισμού σας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου μπορεί να παίζει ρόλο σε ορισμένες παθήσεις . Σε αυτές συγκαταλέγονται οι εξής:

  • καρδιακές παθήσεις
  • καρκίνος
  • μεταβολικό σύνδρομο
  • νόσος του Αλτσχάιμερ
  • διάφορες εκφυλιστικές καταστάσεις

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής είναι εν δυνάμει πολύ σημαντικό για την πρόληψη και τη συμβολή στη θεραπεία αυτών των ασθενειών.

Παρόλο που το θέμα της φλεγμονής είναι πολυεπίπεδο και πιθανότατα δεν υπάρχει απλή απάντηση, το βασικό συμπέρασμα σχετικά με την κουρκουμίνη είναι ότι πρόκειται για μια βιοδραστική ουσία που μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή. Ωστόσο, απαιτούνται πολύ υψηλές δόσεις για να προκύψουν φαρμακευτικά αποτελέσματα.

3. Ο κουρκουμάς μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού

Η οξειδωτική βλάβη θεωρείται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη γήρανση και πολλές ασθένειες.

Πρόκειται για ελεύθερες ρίζες, ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια με ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν συνήθως με σημαντικές οργανικές ουσίες, όπως τα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες ή το DNA.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο ευεργετικά είναι ότι προστατεύουν τον οργανισμό σας από τις ελεύθερες ρίζες.

Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες λόγω της χημικής της δομής.

Επιπλέον, έρευνες σε ζώα και κύτταρα δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να εμποδίσει τη δράση των ελεύθερων ριζών και μπορεί να διεγείρει τη δράση άλλων αντιοξειδωτικών. Απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα πλεονεκτήματα.

4. Η κουρκουμίνη μπορεί να ενισχύσει τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα

Πριν οι επιστήμονες αποκτήσουν καλύτερη γνώση των νευρώνων, πίστευαν ότι δεν ήταν σε θέση να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται μετά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, τώρα γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει.

Οι νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίζουν νέες συνδέσεις και σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό.

Ένας από τους κύριους συντελεστές αυτής της διαδικασίας είναι ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF). Πρόκειται για ένα γονίδιο που εμπλέκεται στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης υπεύθυνης για την ενίσχυση της ζωής των νευρώνων.

Η πρωτεΐνη BDNF παίζει ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση και μπορεί να βρεθεί σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το φαγητό, το ποτό και το σωματικό βάρος.

Πολλές συνήθεις διαταραχές του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης BDNF, όπως η κατάθλιψη και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του BDNF στον εγκέφαλο.

Με τον τρόπο αυτό, ενδέχεται να είναι αποτελεσματική στην καθυστέρηση ή ακόμη και στην αναστροφή πολλών εγκεφαλικών ασθενειών και της σχετιζόμενης με την ηλικία μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι αυτές οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, είναι δύσκολο να διευκρινίσουμε τι σημαίνουν τα αποτελέσματα για τον άνθρωπο.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής, κάτι που φαίνεται λογικό δεδομένης της επίδρασής του στα επίπεδα του BDNF. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

5. Η κουρκουμίνη ενδέχεται να περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στον κόσμο. Οι ερευνητές τις μελετούν εδώ και πολλές δεκαετίες και έχουν μάθει πολλά για το γιατί συμβαίνουν. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι απίστευτα περίπλοκες και ότι διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτές.

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή πολλών σταδίων της διαδικασίας της καρδιακής νόσου.

Ίσως το κύριο όφελος της κουρκουμίνης σε ό,τι αφορά τις καρδιακές παθήσεις είναι η βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, της επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων σας.

Η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της καρδιακής νόσου. Αυτό συμβαίνει όταν το ενδοθήλιό σας αδυνατεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, την πήξη του αίματος και διάφορους άλλους τομείς.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με την άσκηση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Επιπλέον, η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξείδωσης (όπως αναφέρθηκε παραπάνω), που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στις καρδιακές παθήσεις.

Σε μια μελέτη 121 ατόμων που υποβλήθηκαν σε επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, οι ερευνητές τους χορήγησαν είτε εικονικό φάρμακο είτε 4 γραμμάρια κουρκουμίνης την ημέρα λίγες ημέρες πριν και μετά την επέμβαση.

Η ομάδα της κουρκουμίνης είχε 65% μειωμένο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή στο νοσοκομείο.

6. Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου που φαίνεται να επηρεάζονται από τα συμπληρώματα κουρκουμίνης.

Η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί ως ευεργετικό βότανο στη θεραπεία του καρκίνου και έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την εμφάνιση και την ανάπτυξή του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί:

  • να συμβάλλει στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων
  • να μειώσει την αγγειογένεση (ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στους όγκους)
  • να μειώσει τις μεταστάσεις (εξάπλωση του καρκίνου)

Το κατά πόσον η κουρκουμίνη σε υψηλές δόσεις – κατά προτίμηση με έναν ενισχυτή απορρόφησης όπως η πιπερίνη – μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου στον άνθρωπο δεν έχει ακόμη ερευνηθεί επαρκώς.

7. Η κουρκουμίνη μπορεί να φανεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και μπορεί να συντελέσει έως και στο 70% των περιπτώσεων άνοιας.

Ενώ υπάρχει θεραπεία για ορισμένα από τα συμπτώματά της, δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντική η πρόληψη της εμφάνισής της εξαρχής.

Ενδέχεται να υπάρχουν καλές ειδήσεις στον ορίζοντα, επειδή η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Είναι γνωστό ότι η φλεγμονή και η οξειδωτική βλάβη παίζουν ρόλο στη νόσο Αλτσχάιμερ και η κουρκουμίνη έχει ευεργετικές επιδράσεις και στις δύο περιπτώσεις.

Επιπλέον, ένα βασικό χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η συσσώρευση πρωτεϊνικών δεσμών που ονομάζονται πλάκες αμυλοειδούς. Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην εκκαθάριση αυτών των πλακών.

8. Οι ασθενείς με αρθρίτιδα ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στα συμπληρώματα κουρκουμίνης

Η αρθρίτιδα είναι ένα συχνό πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, οι περισσότεροι από τους οποίους αφορούν φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ένωση, είναι λογικό ότι μπορεί να βοηθήσει με την αρθρίτιδα. Για την ακρίβεια, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση.

Σε μια μελέτη σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η κουρκουμίνη ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική και από ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

9. Η κουρκουμίνη έχει ευεργετικά οφέλη κατά της κατάθλιψης

Η κουρκουμίνη έχει αφήσει κάποιες υποσχέσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, 60 άτομα με κατάθλιψη χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα έλαβε Prozac, μια άλλη ομάδα έλαβε 1 γραμμάριο κουρκουμίνης και η τρίτη ομάδα έλαβε τόσο Prozac όσο και κουρκουμίνη.

Μετά από 6 εβδομάδες, η κουρκουμίνη είχε οδηγήσει σε βελτίωση παρόμοια με εκείνη του Prozac. Η ομάδα που πήρε τόσο Prozac όσο και κουρκουμίνη τα πήγε καλύτερα.

Σύμφωνα με αυτή τη μικρή μελέτη, η κουρκουμίνη είναι εξίσου αποτελεσματική με ένα αντικαταθλιπτικό.

Η κατάθλιψη συνδέεται επίσης με τα μειωμένα επίπεδα του BDNF και τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στη διαδικασία της μάθησης και της μνήμης. Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων του BDNF, αντιστρέφοντας ενδεχομένως ορισμένες από αυτές τις αλλαγές.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να ενισχύσει τους εγκεφαλικούς νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη και ντοπαμίνη.

10. Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης και στην καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την αύξηση της ηλικίας

Εφόσον η κουρκουμίνη μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της νόσου Αλτσχάιμερ, τότε ενδέχεται να έχει και οφέλη για τη μακροζωία.

Αυτό υποδηλώνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει προοπτικές ως συμπλήρωμα κατά της γήρανσης.

Δεδομένου ότι η οξείδωση και η φλεγμονή θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στη γήρανση, η κουρκουμίνη μπορεί να έχει αποτελέσματα που να υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόληψη των ασθενειών.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.