10 μύθοι για τις δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες

Οι δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες είναι απίστευτα ισχυρές.

Μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και του μεταβολικού συνδρόμου.

Ωστόσο, ορισμένοι μύθοι σχετικά με αυτή τη δίαιτα διαιωνίζονται από τον κόσμο. Πολλές από αυτές τις αντιλήψεις δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Ακολουθούν 10 συνήθεις μύθοι σχετικά με τις δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες.

1. Οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες πιάνουν τόπο σε όλους

Οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βοηθούν στην απώλεια βάρους και βελτιώνουν τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ασθενειών.

Ωστόσο, αυτό το διατροφικό μοντέλο δεν είναι κατάλληλο για όλους.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί απλώς να αισθάνονται αδιαθεσία με τη δίαιτα, ενώ άλλοι δεν έχουν τα αποτελέσματα που περιμένουν.

Ειδικότερα, οι αθλητές και τα άτομα που είναι σωματικά δραστήρια χρειάζονται σαφώς περισσότερους υδατάνθρακες από αυτούς που μπορεί να προσφέρει αυτή η δίαιτα.

Δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες

Μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας
Δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες

2. Οι υδατάνθρακες είναι εγγενώς παχυντικοί

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων βλάπτει την υγεία σας.

Παρόλα αυτά, οι υδατάνθρακες παχαίνουν μόνο αν είναι ραφιναρισμένοι και περιλαμβάνονται σε τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα εύγευστα και εύκολα στην υπερκατανάλωση.

Για παράδειγμα, οι ψητές πατάτες έχουν πολλές φυτικές ίνες και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι – ενώ τα πατατάκια τηγανίζονται σε καλαμποκέλαιο και αλατίζονται, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα επεξεργασμένα και εθιστικά.

Λάβετε υπόψη σας ότι πολλοί πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο, όπως οι κάτοικοι του ιαπωνικού νησιού Οκινάουα, διατηρούν καλή υγεία με μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες που περιλαμβάνει πλήρη, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

3. Τα καρότα, τα φρούτα και οι πατάτες είναι ανθυγιεινά λόγω των υδατανθράκων.

Πολλές αυθεντικές, παραδοσιακές τροφές δαιμονοποιούνται από τους λάτρεις των χαμηλών υδατανθράκων λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τρόφιμα όπως τα φρούτα, οι πατάτες και τα καρότα.

Είναι απαραίτητο να περιορίσετε αυτά τα τρόφιμα σε μια πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, κετογονική δίαιτα – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι κακό με αυτά τα τρόφιμα.

Στην επιστήμη της διατροφολογίας, όπως και στους περισσότερους κλάδους, το συγκείμενο παίζει σημαντικό ρόλο.

Για παράδειγμα, θα αποτελούσε μια σημαντική πρόοδο για την υγεία η αντικατάσταση οποιουδήποτε πρόχειρου φαγητού στη διατροφή σας με ώριμες μπανάνες που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες.

Ωστόσο, για τα άτομα με διαβήτη που προσπαθούν να μειώσουν τους υδατάνθρακες, η προσθήκη μπανανών στη διατροφή τους μπορεί να είναι επιβλαβής.

4. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων πρέπει πάντα να είναι κετογονικές

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων, που συνήθως αποτελείται από λιγότερο από 50 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα, παράλληλα με μια πολύ υψηλή πρόσληψη λίπους (60-85% των ημερησίων θερμίδων).

Η κέτωση μπορεί να είναι μια εξαιρετικά ευεργετική μεταβολική κατάσταση, ειδικά για άτομα με ορισμένες ασθένειες όπως ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, η επιληψία ή η παχυσαρκία.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Αυτό το διατροφικό μοντέλο μπορεί να περιλαμβάνει 100-150 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα – και ίσως και περισσότερο.

Μέσα σε αυτό το φάσμα, μπορείτε εύκολα να τρώτε αρκετά φρούτα την ημέρα και ακόμη και μικρές ποσότητες ολόκληρων, αμυλούχων τροφών όπως οι πατάτες.

Παρόλο που μια κετογονική δίαιτα με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική όσον αφορά τη γρήγορη απώλεια βάρους, δεν είναι αποτελεσματική για όλους.

5. Όλοι οι υδατάνθρακες είναι ζάχαρη

Ο ισχυρισμός ότι όλοι οι υδατάνθρακες διασπώνται σε ζάχαρη στο πεπτικό σύστημα είναι εν μέρει αληθής – αλλά παραπλανητικός.

Η λέξη “ζάχαρη” αφορά διάφορα απλά σάκχαρα όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη. Η επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης συνδεδεμένο με ένα μόριο φρουκτόζης.

Το άμυλο, το οποίο βρίσκεται στα δημητριακά και τις πατάτες, είναι μια μακρά αλυσίδα μορίων γλυκόζης. Τα πεπτικά ένζυμα διασπούν το άμυλο σε γλυκόζη πριν από την απορρόφηση.

Στο τέλος, όλοι οι υδατάνθρακες (εξαιρουμένων των φυτικών ινών) καταλήγουν ως ζάχαρη.

Ενώ τα απλά σάκχαρα είναι εύκολα αφομοιώσιμα και προκαλούν σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το άμυλο και οι άλλοι υδατάνθρακες στα πλήρη τρόφιμα δεν έχουν την τάση να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο πολύ όσο εκείνα στα επιδόρπια και στα ραφιναρισμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κάνετε διάκριση μεταξύ των τροφίμων ολικής αλέσεως και των ραφιναρισμένων υδατανθράκων. Διαφορετικά, μπορεί να πιστέψετε ότι δεν υπάρχει καμία διατροφική διαφορά μεταξύ μιας πατάτας και μιας σοκολάτας.

6. Είναι δύσκολο να πάρετε βάρος όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ακατόρθωτη όσο η πρόσληψη υδατανθράκων και τα επίπεδα ινσουλίνης διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να πάρετε βάρος με μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Πολλές τροφές με χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να παχαίνουν, ειδικά για όσους είναι επιρρεπείς στην αδηφαγία και στην κραιπάλη.

Σε αυτές τις τροφές περιλαμβάνονται το τυρί, οι ξηροί καρποί, τα φιστίκια και η κρέμα γάλακτος.

Αν και πολλοί άνθρωποι μπορούν να τρώνε αυτά τα τρόφιμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα, άλλοι πρέπει να μετριάσουν την κατανάλωσή τους αν θέλουν να χάσουν βάρος χωρίς να περιορίσουν τις θερμίδες που καταναλώνουν καθημερινά.

7. Η κατανάλωση βουτύρου και ελαίου καρύδας είναι μια καλή ιδέα

Παρά τις προηγούμενες δεκαετίες προπαγάνδας κατά των λιπαρών, οι μελέτες δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι τόσο επιβλαβή όσο θεωρούνταν προηγουμένως.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, το λάδι καρύδας ή το βούτυρο. Εφόσον καταναλώνονται με μέτρο, πρόκειται για υγιεινές τροφές.

Ωστόσο, η υπερκατανάλωσή τους ενδέχεται να αποβεί επικίνδυνη.

Μολονότι μπορεί να είναι της μόδας να προσθέτετε σωρηδόν βούτυρο και λάδι καρύδας στον καφέ σας, αυτό σας δίνει λιγότερα περιθώρια να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας άλλες υγιεινές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές.

8. Οι θερμίδες δεν έχουν σημασία

Ορισμένοι υποστηρικτές της διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη θερμίδων δεν έχει σημασία.

Οι θερμίδες είναι ένα μέτρο της ενέργειας και το σωματικό λίπος είναι απλώς αποθηκευμένη ενέργεια.

Εάν το σώμα σας προσλαμβάνει περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορείτε να κάψετε, την αποθηκεύετε ως σωματικό λίπος. Εάν το σώμα σας δαπανά περισσότερη ενέργεια από όση προσλαμβάνετε, καίτε λίπος για την παραγωγή ενέργειας.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων λειτουργούν εν μέρει μειώνοντας την όρεξη. Καθώς κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερες θερμίδες αυτόματα, δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για καθημερινή καταμέτρηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων ή έλεγχο των μερίδων.

Μολονότι οι θερμίδες παίζουν ρόλο σε πολλές περιπτώσεις, η αυστηρή καταμέτρησή τους είναι σε μεγάλο βαθμό περιττή σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

9. Οι φυτικές ίνες είναι ως επί το πλείστον άσχετες με την ανθρώπινη υγεία

Οι δύσπεπτοι υδατάνθρακες είναι γενικά γνωστοί ως διατροφικές ίνες.

Οι άνθρωποι δεν έχουν τα ένζυμα για να χωνέψουν τις φυτικές ίνες, αλλά αυτό το θρεπτικό συστατικό δεν είναι καθόλου άσχετο με την υγεία σας.

Είναι ζωτικής σημασίας για τα βακτήρια του εντέρου σας, τα οποία μετατρέπουν τις φυτικές ίνες σε ευεργετικές ενώσεις, όπως το λιπαρό οξύ που ονομάζεται βουτυρικό οξύ.

Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες – ιδίως οι διαλυτές φυτικές ίνες – επιφέρουν διάφορα οφέλη, όπως η απώλεια βάρους και η βελτίωση της χοληστερόλης.

Έτσι, δεν είναι μόνο απλό αλλά και υγιεινό να τρώτε φυτικές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

10. Οι υδατάνθρακες ευθύνονται για ασθένειες

Πολλοί μεταβολικά υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε άφθονους υδατάνθρακες χωρίς να κάνουν κακό, αρκεί να επικεντρώνονται σε τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Ωστόσο, για τα άτομα που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη ή παχυσαρκία, οι μεταβολικοί κανόνες του οργανισμού δείχνουν να αλλάζουν.

Οι άνθρωποι που έχουν μεταβολική δυσλειτουργία μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν όλα τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Λάβετε υπόψη σας ότι ακόμη και αν η απομάκρυνση των περισσότερων υδατανθράκων μπορεί να είναι απαραίτητη για την ανάσχεση μιας πάθησης, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι οι υδατάνθρακες προκάλεσαν την ασθένεια.

Εάν δεν έχετε μεταβολική δυσλειτουργία, είναι απολύτως φυσιολογικό να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες – αρκεί να επιμένετε σε πλήρεις, μη επεξεργασμένες τροφές και να ασκείστε τακτικά.

Share to...