Νόσος του Πάρκινσον: 10+ πραγματικά στοιχεία για τη νευροεκφυλιστική πάθηση

Τι είναι η νόσος του Πάρκινσον; Μια σημαντική κοινωνική και οικονομική πρόκληση για τη δημόσια υγεία

Η νόσος Parkinson είναι μια προοδευτική, χρόνια και πολύπλοκη νευροεκφυλιστική νόσος που δεν έχει θεραπεία. Επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής, η πάθηση επηρεάζει απαρέγκλιτα τους φυσικούς, γνωστικούς και ψυχολογικούς τομείς, σε όλα σχεδόν τα πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά πλαίσια.

Η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται κυρίως από προβλήματα με τις κινήσεις του σώματος, γνωστά ως κινητικά συμπτώματα, όπως: τρέμουλο, ακαμψία και αστάθεια στη στάση του σώματος.

Ωστόσο, συνδέεται επίσης με μη κινητικά συμπτώματα, όπως διαταραχές του ύπνου, άγχος, κατάθλιψη, ψευδαισθήσεις και ψύχωση, καθώς και άνοια.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι επίσης μια ιδιαίτερα εξατομικευμένη πάθηση που διαφέρει από άτομο σε άτομο, γεγονός που απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία και τη φροντίδα του ασθενούς.

νόσος του Πάρκινσον

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα που ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον στην Ευρώπη και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2030. Είναι ανησυχητικό ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός της νόσου του Πάρκινσον αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια (έως και 2% σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και 6% σε άτομα άνω των 80 ετών).

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η νόσος Πάρκινσον σημαίνει ότι θα δείχνετε άρρωστοι, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Η διαβίωση με τη νόσο του Πάρκινσον μοιάζει ελαφρώς διαφορετική για τον καθένα. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως τρέμουλο ή προβλήματα ισορροπίας και προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη. Μάθετε περισσότερα για τα πραγματικά δεδομένα και τους μύθους σχετικά με αυτή την ασθένεια.

10 πραγματικά στοιχεία για τη νόσο του Πάρκινσον

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον που πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν.

1. Η νόσος του Πάρκινσον είναι ανίατη

Παρόλο που η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη, δεν υπάρχει θεραπεία. Οι τρέχουσες θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον, έτσι ώστε τα άτομα με αυτή την πάθηση να μπορούν να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής.

2. Η νόσος του Πάρκινσον δεν αποτελεί θανατική καταδίκη

Η νόσος του Πάρκινσον δεν είναι θανατηφόρα και το προσδόκιμο ζωής σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της νόσου του Πάρκινσον που έχετε. Εάν ο τύπος της νόσου δεν προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου, μπορείτε δυνητικά να ζήσετε όσο και οι άνθρωποι χωρίς τη νόσο.

Ωστόσο, εάν κάποιος έχει μια άτυπη περίπτωση της πάθησης που εμφανίζεται ταυτόχρονα με άλλες παθήσεις, όπως η άνοια, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το προσδόκιμο επιβίωσής του.

3. Η ασθένεια είναι ξεχωριστή σε κάθε άτομο

Αν και τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μοιράζονται ορισμένα κοινά συμπτώματα, όπως το τρέμουλο, η απώλεια ισορροπίας και οι ανεξέλεγκτες κινήσεις, δεν βιώνουν όλοι τη νόσο με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της νόσου.

4. Τα μη κινητικά συμπτώματα μπορεί να είναι πιο επιβλαβή

Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα που δεν έχουν καμία σχέση με την κινητική λειτουργία. Ορισμένα μη κινητικά συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου που πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον είναι τα εξής:

 • Διαταραχές στον ύπνο
 • Άνοια
 • Ψευδαισθήσεις
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Σιελόρροια ή υπερβολική παραγωγή σάλιου
 • Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης
 • Εμφάνιση θυμωμένου, θλιμμένου ή αδιάφορου βλέμματος όλη την ώρα (προσωποκάλυψη)

5. Υπάρχουν κάποια ανεπαίσθητα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια

Παράλληλα με τα πρώιμα κινητικά συμπτώματα, όπως ο τρόμος και η δυσκαμψία, άλλα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν την απώλεια της όσφρησης και τη σιγανή φωνή. Ο μικρός γραφικός χαρακτήρας είναι επίσης ένα αποκαλυπτικό σημάδι ότι κάποιος μπορεί να πάσχει από Πάρκινσον, ειδικά αν με την πάροδο του χρόνου συνεχίζει να γίνεται μικρότερος και να δείχνει πιο συμπιεσμένος.

6. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διαχείριση της νόσου του Πάρκινσον. Η επίδραση που έχει η άσκηση στην απελευθέρωση και την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου είναι αυτή που συμβάλλει στην επίτευξη των πλεονεκτημάτων όσον αφορά την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

7. Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι το πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα ψυχικής υγείας σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον, με περίπου το 40-50% των ανθρώπων που πάσχουν από νόσο του Πάρκινσον να αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή.

8. Δεν βιώνουν όλοι όσοι πάσχουν από Πάρκινσον τρέμουλο

Περίπου το 30% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με τη νόσο δεν θα εμφανίσουν τρόμο. Ωστόσο, η νόσος στα άτομα που δεν εμφανίζουν τρόμο μπορεί να εξελιχθεί ταχύτερα.

9. Η νόσος του Πάρκινσον έχει πολλά στάδια

Υπάρχουν πέντε στάδια στη νόσο του Πάρκινσον:

 • Στάδιο 1: Σε αυτό το στάδιο, θα έχετε μόνο ήπια συμπτώματα και μπορείτε να συνεχίσετε σχετικά εύκολα την καθημερινή σας ζωή.
 • Στάδιο 2: Τα συμπτώματα, όπως ο τρόμος και η δυσκαμψία, αρχίζουν να επιδεινώνονται και επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του σώματος. Μπορεί να αναπτύξετε κακή στάση του σώματος ή να έχετε δυσκολία στο περπάτημα.
 • Στάδιο 3: Σε αυτό το στάδιο, η κίνησή σας θα αρχίσει να επιβραδύνεται και θα χάνετε την ισορροπία σας. Τα συμπτώματα μπορεί να εμποδίζουν την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές εργασίες, όπως το ντύσιμο ή το μαγείρεμα.
 • Στάδιο 4: Τα συμπτώματα είναι σοβαρά και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Σε αυτό το σημείο, δεν είστε σε θέση να ζήσετε μόνοι σας, επειδή δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας εργασίες μόνοι σας.
 • Στάδιο 5: Το περπάτημα ή η ορθοστασία μπορεί να είναι αδύνατα σε αυτό το στάδιο. Συνήθως, οι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι ή κρεβάτι και χρειάζονται τη φροντίδα ενός νοσηλευτή στο σπίτι.

10. Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζεται από τη ντοπαμίνη

Η νόσος του Πάρκινσον συνδέεται στενά με την απώλεια ορισμένων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη, έναν χημικό αγγελιοφόρο στον εγκέφαλο που συχνά αποκαλείται η ορμόνη της “καλής διάθεσης”. Όταν αυτή η χημική ουσία εξαντλείται, αναπτύσσονται τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.

Η πραγματικότητα της ζωής με τη νόσο Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι απρόβλεπτη, επομένως ενδέχεται να είναι δύσκολο να κάνετε τα οποιαδήποτε σχέδια -μεγάλα ή μικρά- χωρίς να ανησυχείτε ότι θα πρέπει να τα ακυρώσετε την τελευταία στιγμή. Η διαβίωση με αυτά τα επώδυνα συμπτώματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, μπορεί να είναι εξαντλητική.

Οι καθημερινές εργασίες μπορεί να απαιτούν πολλή ενέργεια από κάποιον που πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον για να τις ολοκληρώσει. Για παράδειγμα, ένα άτομο χωρίς χρόνια νόσο μπορεί να πάει με το αυτοκίνητο στο παντοπωλείο, να επιστρέψει στο σπίτι και να πλύνει τα ρούχα, να μαγειρέψει δείπνο για την οικογένειά του και να έχει ακόμα χρόνο να χαλαρώσει στο τέλος της ημέρας. Ωστόσο, ένα άτομο με Πάρκινσον θα πρέπει να καταβάλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και χρόνο για κάθε εργασία και μπορεί να μην είναι καν σε θέση να οδηγήσει.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται στα μεταγενέστερα στάδιά της, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να χάσουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους όσον αφορά τη φροντίδα του εαυτού τους. Αυτό καθιστά την αντιμετώπιση της διάγνωσης και της νόσου απίστευτα δύσκολη.

Ωστόσο, με τις σωστές θεραπείες, μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου και να παραμείνετε ανεξάρτητοι για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

3 Μύθοι και παρανοήσεις

Οι μύθοι και οι παρανοήσεις γύρω από τη νόσο του Πάρκινσον είναι οι εξής:

1. Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους

Παρά το γεγονός ότι είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου μπορεί να χρειάζονται πλήρη ή μερική βοήθεια όσον αφορά τη φροντίδα του εαυτού τους, πολλοί ασθενείς με Πάρκινσον μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με τις σωστές θεραπείες.

2. Τα φάρμακα για τη νόσο είναι τοξικά

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που διατίθενται για τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο είναι το Sinemet (λεβοντόπα). Έχει σχεδιαστεί για να αποκαθιστά τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Το φάρμακο λειτουργεί ικανοποιητικά, αλλά άρχισε να κυκλοφορεί ο μύθος ότι είναι τοξικό και κατά κάποιο τρόπο εξακολουθεί να είναι κοινώς παραδεκτός. Η αλήθεια είναι ότι εφόσον το φάρμακο χρησιμοποιείται σωστά και η δόση είναι εκεί που πρέπει, είναι απολύτως ασφαλές και μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον.

3. Η νόσος του Πάρκινσον αναζωπυρώνεται και στη συνέχεια υποχωρεί

Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες που μπορεί να αναζωπυρώνονται και να υποχωρούν σποραδικά, η νόσος Πάρκινσον δεν είναι έτσι. Τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερεύουν ή να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η ίδια η νόσος εξελίσσεται διαρκώς, έστω και αργά.

Share to...