Κόκκινα σημάδια στο δέρμα χωρίς φαγούρα. 13 αιτίες για τις κόκκινες κηλίδες

Τα κόκκινα σημάδια στο δέρμα χωρίς φαγούρα έχουν διάφορα πιθανά αίτια. Για παράδειγμα, η επαφή με κάτι ερεθιστικό μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, μια μυκητιασική λοίμωξη είναι υπεύθυνη για τη δερματοφυτία, η ρήξη αιμοφόρων αγγείων προκαλεί κηλίδες γνωστές ως πορφύρα και ορισμένες αυτοάνοσες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα.

Ορισμένες κηλίδες θα υποχωρήσουν από μόνες τους, ωστόσο κάποιες άλλες μπορεί να χρειαστούν θεραπεία.

Αυτό το άρθρο εξετάζει 13 πιθανές αιτίες των κόκκινων κηλίδων στο δέρμα και κατά πόσο αποτελούν λόγο ανησυχίας, καθώς και πότε πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα.

  • Κηλίδες και σημάδια σε διαφορετικούς τόνους δέρματος

Οι κηλίδες μπορεί να μην φαίνονται το ίδιο σε διαφορετικούς τόνους δέρματος. Για παράδειγμα, η ακμή μπορεί να φαίνεται κόκκινη σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις του δέρματος αλλά να μοιάζει με σκούρες κηλίδες σε σκουρόχρωμες αποχρώσεις του δέρματος.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι, επειδή τα ιατρικά εγχειρίδια συχνά δεν περιλαμβάνουν διαφορετικά παραδείγματα δέρματος όταν παρουσιάζουν τις δερματικές παθήσεις, οι γιατροί μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να τις αναγνωρίσουν.

Εξάνθημα λόγω θερμότητας (δρωτσίλα ή θερινή ιδρώα)

Οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα μετά την παραμονή στον ήλιο μπορεί να οφείλονται σε μια κατάσταση που ονομάζεται “εξάνθημα λόγω θερμότητας”. Το εξάνθημα από τη ζέστη συμβαίνει όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι μπλοκαρισμένοι κάτω από το δέρμα. Αυτό προκαλεί μικρά, κόκκινα, αγκαθωτά εξογκώματα στο δέρμα που μπορεί να προκαλούν φαγούρα ή πόνο.

Το εξάνθημα λόγω θερμότητας εμφανίζεται συνήθως στις πτυχές του δέρματος ή σε περιοχές του δέρματος όπου συσσωρεύεται ιδρώτας, όπως οι μασχάλες, το στήθος, η πλάτη, τα χέρια και η βουβωνική χώρα.

Οι άνθρωποι που ζουν σε θερμά κλίματα, ιδρώνουν πολύ ή βρίσκονται σε παρατεταμένη κατάκλιση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εξάνθημα λόγω θερμότητας.

Το εξάνθημα θερμότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος χρησιμοποιώντας δροσιστικά λουτρά, κρύες κομπρέσες και φορώντας φαρδιά ρούχα. Επίσης, βοηθά η αποφυγή της επάλειψης με παχύρρευστες ενυδατικές κρέμες που παγιδεύουν τη θερμότητα στο δέρμα.

Το θερμικό εξάνθημα συνήθως βελτιώνεται από μόνο του σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, εάν το δέρμα τραυματιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή λοίμωξη.

Κόκκινα σημάδια στο δέρμα χωρίς φαγούρα
Κόκκινα σημάδια στο δέρμα χωρίς φαγούρα

Κόκκινα σημάδια στο δέρμα – Αιμαγγειώματα

Τα κόκκινα σημάδια στο δέρμα χωρίς φαγούρα μπορεί μερικές φορές να είναι ένα αγγείωμα , μια μικρή εξεργασία του δέρματος που εμφανίζεται ως ένα στρογγυλό κόκκινο ή μωβ σημείο που αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία. Τα εξογκώματα μπορεί να είναι ανυψωμένα ή επίπεδα. Οι εξεργασίες μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα ως όγκος, αλλά δεν πρόκειται για καρκίνο.

Τα Cherry αιμαγγειώματα (σαν κεράσι) είναι συνηθισμένα σε ενήλικες ηλικίας 30 ετών και άνω. Εμφανίζονται συχνά στον κορμό, αλλά μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στα χέρια, τα πόδια και το τριχωτό της κεφαλής. Μερικές φορές, οι αναπτύξεις αλλάζουν μέγεθος και μπορεί να αιμορραγούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Τα αγγειώματα διαγιγνώσκονται με το να τα κοιτάξει ένας γιατρός. Συνήθως, δεν απαιτούν θεραπεία. Ωστόσο, εάν η εμφάνιση των εκβλαστήσεων σας ενοχλεί ή τείνουν να αιμορραγούν, μπορείτε να τα αφαιρέσετε.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας εξηγήσει τις επιλογές για την αφαίρεση των όγκων, όπως το λέιζερ ή το υγρό άζωτο. Συνήθως, αυτές οι διαδικασίες δεν προκαλούν πόνο.

Κόκκινα σημάδια στο δέρμα χωρίς φαγούρα
Κόκκινα σημάδια στο δέρμα χωρίς φαγούρα

Δερματίτιδα εξ επαφής

Οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα μπορεί επίσης να οφείλονται σε δερματίτιδα εξ επαφής, μια συχνή δερματική πάθηση. Αυτή εμφανίζεται όταν το δέρμα σας έρχεται σε επαφή με κάτι που είναι ερεθιστικό ή στο οποίο είστε αλλεργικοί.

Η δερματίτιδα εξ επαφής εμφανίζεται συνήθως ως ένα κνησμώδες κόκκινο εξάνθημα με εξογκώματα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρησμένο, ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι δερματίτιδας εξ επαφής:

  • Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής εμφανίζεται όταν ο προστατευτικός φραγμός του δέρματος αποδυναμώνεται και το δέρμα ερεθίζεται από μια ουσία.
  • Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά μη φυσιολογικά σε μια ουσία που προκαλεί αλλεργία (αλλεργιογόνο).

Μερικές φορές, είναι εύκολο να καταλάβετε τι προκάλεσε την αντίδραση του δέρματος. Εάν δεν είστε σίγουροι τι προκάλεσε το εξάνθημα, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε ένα patch test για να διαπιστώσετε εάν είστε αλλεργικοί σε κάτι που προκάλεσε τη δερματική αντίδραση.

Η δερματίτιδα εξ επαφής συχνά υποχωρεί μόνη της σε μερικές εβδομάδες, εφόσον αποφεύγετε την ουσία που την προκάλεσε. Η θεραπεία της δερματίτιδας εξ επαφής εξαρτάται από την αιτία, αλλά μπορεί να συμπεριλαμβάνει κρέμα υδροκορτιζόνης ή συνταγογραφούμενα από του στόματος αντιισταμινικά που βοηθούν στη φαγούρα.

Επιδερμοφυτία (Tinea Corporis)

Οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα μπορεί να οφείλονται σε λοιμώξεις όπως η επιδερμοφυτία (tinea corporis). Η επιδερμοφυτία είναι μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί κόκκινο, κηλιδώδες, κυκλικό εξάνθημα με υπερυψωμένες άκρες. Η επιδερμοφυτία μπορεί επίσης να προκαλέσει απολέπιση και ξεφλούδισμα του δέρματος, αλλά συνήθως δεν πονάει.

Μπορείτε να κολλήσετε επιδερμοφυτίασε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, αλλά πιο συχνά εντοπίζεται στα χέρια και τα πόδια.

Η επιδερμοφυτία είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα ή με το άγγιγμα μολυσμένων αντικειμένων ή επιφανειών. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον μύκητα που προκαλεί την επιδερμοφυτία.

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει την επιδερμοφυτία με βάση την εμφάνισή της. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιμυκητιασική κρέμα που χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή ή συνταγογραφούμενη αντιμυκητιασική κρέμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η επιδερμοφυτία μπορεί να εξαπλωθεί και μπορεί να χρειαστεί ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο από το στόμα για να εξαφανιστεί.

Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα)

Οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα μπορεί να προέρχονται από χρόνιες δερματικές παθήσεις. Για παράδειγμα, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) είναι μια συχνή δερματική διαταραχή που προκαλεί κόκκινα, κνησμώδη, φολιδωτά εξανθήματα συνήθως στις πτυχές του δέρματος, όπως οι αγκώνες, ο λαιμός, οι καρποί και πίσω από τα γόνατα ή τα αυτιά. Το έκζεμα μπορεί επίσης να εντοπιστεί στα πόδια, τα δάχτυλα των ποδιών και τα δάχτυλα των χεριών.

Η ατοπική δερματίτιδα παρατηρείται συνήθως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Μπορεί συνήθως να διαγνωστεί από τον γιατρό μέσω μιας φυσικής εξέτασης.

Η θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα περιλαμβάνει συνήθως τοπικές στεροειδείς κρέμες, αντιισταμινικά ή στεροειδή από το στόμα για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να διατηρείται το δέρμα καλά ενυδατωμένο για τη μείωση των εξάρσεων.

Ορισμένα άτομα με έκζεμα παρατηρούν ερυθρότητα και φαγούρα αφού κάνουν ντους. Αυτό μπορεί να συμβεί αν κάνετε ζεστό ντους ή αν χρησιμοποιείτε προϊόντα που ερεθίζουν το δέρμα σας, τα οποία το ξηραίνουν.

Εξάνθημα από φάρμακα

Οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα μπορεί επίσης να αποτελούν αντίδραση ή ευαισθησία σε κάποιο αλλεργιογόνο. Ένα παράδειγμα είναι το φαρμακευτικό εξάνθημα, το οποίο εμφανίζεται όταν ο οργανισμός σας αντιδρά αλλεργικά σε ένα φάρμακο.

Μπορεί επίσης να προκληθεί από υπερευαισθησία σε φάρμακο ή να είναι παρενέργεια ενός φαρμάκου (φωτοευαίσθητες αντιδράσεις). Τα φαρμακευτικά εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν ως κνίδωση, εξανθήματα ή φουσκάλες.

Τα εξανθήματα λόγω φαρμάκων μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμη και επείγουσα περίθαλψη. Ένα εξάνθημα λόγω φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα ή μόνο ένα μέρος του. Έχει την τάση να εξαπλώνεται στο δέρμα.

Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί αφού σταματήσετε να παίρνετε κάποιο φάρμακο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει θεραπείες όπως στεροειδή ή αντιισταμινικά για να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου.

Κόκκινα σημάδια στο δέρμα – Ροδόχρους πιτυρίαση

Οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα των παιδιών και των εφήβων μπορεί να οφείλονται σε μια κατάσταση που ονομάζεται ροδόχρους πιτυρίαση. Πρόκειται για ένα κοινό εξάνθημα που προσβάλλει συνήθως έφηβους και νεαρούς ενήλικες. Δεν πρόκειται για σοβαρή πάθηση (καλοήθης).

Η ροδόχρους πιτυρίαση συνήθως ξεκινά με ένα μεγαλύτερο κόκκινο σημείο στο στήθος, τον κορμό ή την πλάτη που ακολουθείται από μικρότερα κόκκινα σημεία που έχουν σχήμα δακτυλίου. Οι κηλίδες μπορεί να είναι φολιδωτές και να προκαλούν φαγούρα.

Αιματηρές κηλίδες (πορφύρα)

Οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα μπορεί επίσης να είναι αιματηρές κηλίδες (πορφύρα). Αυτές οι κόκκινες ή μοβ κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα σας ή στο εσωτερικό του στόματός σας σε μικρές ή μεγάλες κηλίδες. Η πορφύρα συμβαίνει όταν σπάνε μικρά αιμοφόρα αγγεία και το αίμα συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα.

Οι ίδιες οι αιματηρές κηλίδες δεν αποτελούν απαραίτητα πρόβλημα, αλλά μπορεί να αποτελούν ένδειξη μιας πιο σοβαρής ιατρικής κατάστασης. Για παράδειγμα, όταν είναι ευρέως διαδεδομένες μπορεί να είναι σημάδι διαταραχής της πήξης του αίματος.

Ο γιατρός σας θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα ζητήσει εξετάσεις αίματος (συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του αριθμού των αιμοπεταλίων σας) για να βοηθήσει στη διάγνωση της αιτίας των κηλίδων αίματος.

Φαγούρα του κολυμβητή

Οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα μετά το κολύμπι μπορεί να προέρχονται από “φαγούρα του κολυμβητή” Όπως υποδηλώνει το όνομα, πρόκειται για ένα κνησμώδες, ανώμαλο, κόκκινο εξάνθημα που εμφανίζεται μετά από κολύμπι σε νερό που έχει μολυνθεί με παράσιτα γνωστά ως σχιστοσωμάτια. Τα παράσιτα μπορούν να βρεθούν τόσο σε βιότοπους γλυκού όσο και σε βιότοπους θαλασσινού νερού.

Ψωρίαση

Οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα μπορεί να οφείλονται σε μια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει το δέρμα, όπως η ψωρίαση.

Η κατάσταση αυτή πυροδοτείται από το στρες, τα φάρμακα, τις λοιμώξεις, τους τραυματισμούς ή τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ένα εξάνθημα ψωρίασης είναι κνησμώδες και κόκκινο με ασημένιες πλάκες, πιο συχνά στους αγκώνες, και τα γόνατα. Οι πλάκες σχηματίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπερπαράγει κύτταρα του δέρματος.

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την ψωρίαση από την εμφάνισή της. Μερικές φορές, πραγματοποιείται βιοψία δέρματος. Η θεραπεία για την ψωρίαση εξαρτάται από το πόσο σοβαρές είναι οι βλάβες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει τοπικές στεροειδείς κρέμες, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι κρύες κομπρέσες, οι ενυδατικές κρέμες και τα λουτρά με βρώμη μπορούν επίσης να μειώσουν τον κνησμό από την ψωρίαση.

Ομαλός Λειχήνας (Lichen Planus)

Οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα μπορούν επίσης να προκληθούν από άλλες αυτοάνοσες ασθένειες. Για παράδειγμα, ο ομαλός λειχήνας προκαλεί κόκκινες κηλίδες στο εσωτερικό του στόματος, των νυχιών, του τριχωτού της κεφαλής, των γεννητικών οργάνων, των ματιών, του λαιμού και του πεπτικού συστήματος. Συνήθως εμφανίζεται ως ένα επίπεδο, κνησμώδες, μωβ εξάνθημα.

Η αιτία του ομαλού λειχήνα δεν είναι καλά κατανοητή, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια γενετική συνιστώσα στην πάθηση. Ο λειχήνας είναι πιο συχνός στις γυναίκες και σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 60 ετών.

Ο ομαλός λειχήνας δεν είναι μεταδοτικός. Μερικές φορές θα καθαρίσει χωρίς θεραπεία, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα που επανέρχεται.

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει τον ομαλό λειχήνα με μια φυσική εξέταση. Μπορεί να συστήσει θεραπεία με τοπικά στεροειδή, τοπικά ρετινοειδή ή αντιισταμινικά από το στόμα.

Πετέχειες

Οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα που μοιάζουν με εξάνθημα αλλά δεν είναι, είναι συχνά πετέχειες. Πρόκειται για μικρές κόκκινες κουκίδες που μοιάζουν με εξάνθημα. Εμφανίζονται όταν σπάνε μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα. Οι πετέχειες τείνουν να είναι μικρότερες και πιο διάχυτες από τα κερασοειδή αιμαγγειώματα.

Οι πετέχειες συχνά εμφανίζονται ξαφνικά στα χέρια, τα πόδια, το στομάχι και τους γλουτούς. Δεν είναι υπερυψωμένες, αλλά μπορεί να εξαπλωθούν σε διάφορα μέρη του σώματος και να σχηματίσουν μεγαλύτερες κηλίδες. Οι κηλίδες συνήθως δεν προκαλούν φαγούρα.

Οι πετέχειες δεν είναι στην πραγματικότητα μια πάθηση αλλά ένα σύμπτωμα μόλυνσης, τραύματος, αιμορραγικής διαταραχής ή αλλεργίας.

Ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει τις κηλίδες για να καταλάβει τι τις προκαλεί. Για παράδειγμα, οι μυκητιασικές, ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και η οστρακιά, είναι γνωστό ότι προκαλούν πετέχειες.

Εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης και οι κηλίδες δεν εξαπλώνονται, οι πετέχειες μπορεί να μην χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, εάν ένα άτομο έχει επίσης πυρετό μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής λοίμωξης που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Κόκκινα σημάδια στο δέρμα – Σπυράκια (Κοινή Ακμή)

Τα κόκκινα στίγματα στο δέρμα είναι συνήθως απλά σπυράκια ή φλεγμονώδεις κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο, το στήθος και το πάνω μέρος της πλάτης. Τα σπυράκια σχηματίζονται όταν οι πόροι αποφράσσονται από το λίπος, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια.

Η ήπια ακμή μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με μη συνταγογραφούμενα προϊόντα για την ακμή. Μια πιο σοβαρή μορφή ακμής, που ονομάζεται κυστική ακμή, μπορεί να απαιτεί θεραπεία από δερματολόγο.

Η θεραπεία για την ακμή περιλαμβάνει τοπικά φάρμακα για την ακμή, αντιβιοτικά ισοτρετινοΐνης από το στόμα, ενέσεις στεροειδών, χημικά peeling και ορμονικά αντισυλληπτικά.

Share to...