ΓΥΝΑΙΚΑ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

5 συνηθισμένα προβλήματα στην… ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας και κατά πόσο αυτά είναι μεταδοτικά

Από

Medbox

Όταν αισθάνεστε φαγούρα, ερεθισμό και πόνο στην περιοχή του κόλπου και του αιδοίου, η πρώτη σας σκέψη είναι ότι πρόκειται για μόλυνση από μύκητες. Αλλά και άλλες κοινές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν ανάλογη δυσφορία.

Ορισμένες παθήσεις του αιδοίου είναι μεταδοτικές και άλλες όχι. Όπως και να έχει, η γνώση των συμπτωμάτων θα σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε.

Και αν το πρόβλημά σας είναι μεταδοτικό, η γνώση αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη μετάδοσή του.

Ακολουθεί μια σύνοψη για πέντε από τις πιο κοινές παθήσεις του αιδοίου:

5 συνηθισμένα προβλήματα στην... ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας
5 συνηθισμένα προβλήματα στην... ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας και κατά πόσο αυτά είναι μεταδοτικά

1. Candida

Ταυτοποίηση: Ο μύκητας Candida albicans προκαλεί λοίμωξη στο 75% περίπου των γυναικών κάποια στιγμή. Γνωστός και ως μυκητίαση, προκαλεί πρήξιμο και ερυθρότητα του αιδοίου, έντονο κολπικό κνησμό, κάψιμο, επώδυνη ούρηση και επώδυνο σεξ.

Ένα λευκό, παχύρρευστο, σβολιασμένο, άοσμο κολπικό έκκριμα συνοδεύει τη λοίμωξη. Ορισμένες γυναίκες όμως δεν έχουν εκκρίσεις και η πλειονότητα των συμπτωμάτων αφορά το αιδοίο.

Οι μολύνσεις από μύκητες δεν είναι γενικά μεταδοτικές. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορούν να μεταδοθούν τόσο σε ετεροφυλόφιλους όσο και σε ομόφυλους συντρόφους. Περίπου το 15% των ανδρών συντρόφων μπορεί να μολυνθεί από μυκητιάσεις στο πέος τους. 

Ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης, ο γιατρός σας θα εξετάσει τη λοίμωξη για να διαγνώσει περαιτέρω το πρόβλημα και να προσφέρει ένα συγκεκριμένο σχέδιο θεραπείας.

Οι εξετάσεις για την Candida albicans περιλαμβάνουν:

Καλλιέργεια: Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα πάρει επίχρισμα από τη μολυσμένη περιοχή με αποστειρωμένο βαμβάκι και θα εξετάσει τους μύκητες και τα βακτήρια στο μικροσκόπιο.

Αντιμετώπιση: Διάφορες μη συνταγογραφούμενες κρέμες ή ένα από του στόματος συνταγογραφούμενο φάρμακο μπορούν να εξαλείψουν αποτελεσματικά μια μυκητίαση. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Δεδομένου ότι η Candida είναι ένας μύκητας, ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο αντιμετωπίζει τη μόλυνση για να σταματήσει την υπερανάπτυξη του μικροοργανισμού. Τα αντιμυκητιασικά φάρμακα κυκλοφορούν σε δύο μορφές:

  • Από του στόματος: Φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα (δισκίο, υγρό ή παστίλια).
  • Τοπικά: Φάρμακο που εφαρμόζεται απευθείας στην προσβεβλημένη περιοχή (κρέμες ή αλοιφές).

Ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιείτε κάθε τύπο αντιμυκητιασικού φαρμάκου για να βεβαιωθείτε ότι η λοίμωξη θα εξαφανιστεί και δεν θα επιστρέψει.

2. Δερματίτιδα εξ επαφής

Ταυτοποίηση: Τα αλλεργιογόνα και άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες, όπως τα απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων, τα μαλακτικά υφασμάτων, τα σαπούνια σώματος, τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής και τα αποστειρωμένα ταμπόν μπορούν να προκαλέσουν ήπιο έως σοβαρό κνησμό στο αιδοίο, ερυθρότητα, πάχυνση του δέρματος και αίσθηση τραχύτητας.

Συνήθως δεν εμφανίζονται λοιμώξεις, αλλά θα μπορούσατε να αισθανθείτε υγρασία λόγω ερεθισμού του αιδοίου και “δακρύρροια” του δέρματος.

Μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και της ούρησης ή κατά τη διάρκεια μιας κολπικής εξέτασης. Η φυσική εξέταση και η βιοψία των κυττάρων του τοιχώματος του αιδοίου μπορούν να διαγνώσουν τη δερματίτιδα εξ επαφής.

Αντιμετώπιση: Κάντε ένα σύντομο (10 ή 15 λεπτά), χλιαρό μπάνιο με ή χωρίς τέσσερις ή πέντε κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα δύο ή τρεις φορές την ημέρα για να ανακουφιστείτε από τον κνησμό και το κάψιμο.

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία με στεροειδή για να μειώσει την ερυθρότητα, το πρήξιμο και τον κνησμό.

Για να καταλάβετε τι κρύβεται πίσω από το πρόβλημα, αφαιρέστε από την καθημερινότητά σας ένα προς ένα τα πιθανά ερεθιστικά στοιχεία για να δείτε ποιο προκαλεί την εν λόγω αντίδραση.

3. Έρπης

Ταυτοποίηση: Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένας πολύ κοινός τύπος σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV).

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του έρπητα είναι επώδυνα έλκη (που ονομάζονται επίσης βλάβες) που εμφανίζονται στο αιδοίο και εντός του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας.

Όμως είναι δυνατόν να έχετε HSV και να μην έχετε συμπτώματα. Αυτά τα μικρά έλκη που προκαλούν φαγούρα και μοιάζουν με μικρά σπυράκια ή φουσκάλες, μπορεί να εξαπλωθούν στους μηρούς και τους γλουτούς, να κάνουν κρούστα και να ξεφλουδίσουν.

Χρειάζονται δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να επουλωθούν και, κατά τη διάρκεια των αρχικών εξάρσεων, εμφανίζονται συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Αντιμετώπιση: Τα αντιιικά φάρμακα βοηθούν στη μείωση της διάρκειας και της έντασης των κρουσμάτων.

Καταπολεμούν ή/και μειώνουν τη συχνότητα των κρουσμάτων αυτής της σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου, αλλά λύση δεν υπάρχει. Η συνεπής χρήση προφυλακτικών έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης σε μη μολυσμένο σύντροφο.

4. Lichen Sclerosus (σκληρός ατροφικός λειχήνας ή σκληρυντικός λειχήνας)

Ταυτοποίηση: Αυτή η ασυνήθιστη δερματική πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και προκαλεί γυαλιστερές, λείες κηλίδες στο αιδοίο.

Οι κηλίδες μπορούν να μεγαλώσουν και το δέρμα μπορεί να διαρραγεί εύκολα, οδηγώντας σε έντονα κόκκινους ή μωβ μώλωπες. Μερικές φορές αναπτύσσονται ουλές, που στενεύουν το κολπικό άνοιγμα και καθιστούν το σεξ επώδυνο ή αδύνατο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, δυσφορία/πόνο, αιμορραγία και φουσκάλες.

Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι φταίει το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα ή τα ορμονικά προβλήματα. Ο σκληρός λειχήνας δεν είναι μεταδοτικός.

Οι γιατροί συνήθως διαγιγνώσκουν τον σκληρό λειχήνα με μια οπτική εξέταση, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να κάνει βιοψία ενός μικρού κομματιού του δέρματος του αιδοίου για να αποκλείσει άλλες παθήσεις.

Θεραπεία: Πολύ ισχυρές κορτιζονούχες κρέμες ή δερματικές αλοιφές που εφαρμόζονται καθημερινά στα υπάρχοντα επιθέματα για αρκετές εβδομάδες μπορούν να ανακουφίσουν τον κνησμό.

Η συνέχιση της θεραπείας δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να αποτρέψει την επιστροφή των κηλίδων.

Ελέγχετε τακτικά το θέμα με το γιατρό σας επειδή οι αλοιφές μπορεί να προκαλέσουν λέπτυνση του δέρματος, ερυθρότητα ή μολύνσεις από μύκητες.

5. Τριχομονάδες

Ταυτοποίηση: Αυτή η συνήθης σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη προκαλείται από ένα παράσιτο που ονομάζεται Trichomonas vaginalis.

Είναι η πιο κοινή θεραπεύσιμη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη.

Συνοδεύεται από πρήξιμο, ερυθρότητα και κνησμό του αιδοίου, επώδυνη και συχνή ούρηση και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Το κολπικό έκκριμα (αφρώδες, λευκό, γκρι, κίτρινο ή πράσινο με άσχημη οσμή) είναι επίσης συχνό. Οι καλλιέργειες κυττάρων και οι φυσικές εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν τη λοίμωξη.

Θεραπεία: Μια εφάπαξ δόση αντιβιοτικών θεραπεύει τη λοίμωξη τόσο για εσάς όσο και για τους σεξουαλικούς σας συντρόφους. Εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπεία για να αποτρέψετε την επαναμόλυνση.

Πώς να περιορίσετε ή να αποφύγετε αυτές τις διαταραχές

Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε ή να αποφύγετε τις μολύνσεις και τις διαταραχές του αιδοίου.

  • Αλλάξτε αμέσως τα βρεγμένα ρούχα, πλυθείτε και κρατήστε την περιοχή του αιδοίου/κολπικού στεγνή για να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης από μύκητες.
  • Διατηρήστε τον σακχαρώδη διαβήτη υπό έλεγχο για να μειώσετε την επανεμφάνιση της μόλυνσης από μύκητες.
  • Για να αποφύγετε τον έρπητα, μην μοιράζεστε σεξουαλικά παιχνίδια και μην κάνετε σεξ χωρίς προφυλάξεις – κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό – με κάποιον που φέρει τον ιό. Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικά ή άλλα μέσα προφύλαξης.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link