Μύκητες: Σε ποια σημεία του σώματός σας μπορείτε να προσβληθείτε;

Μπορεί να νομίζετε ότι οι μολύνσεις από μύκητες είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην “ευαίσθητη” περιοχή, αλλά αυτό δεν ισχύει.

Οι μύκητες αγαπούν τα υγρά, ζεστά μέρη, καθιστώντας αρκετές περιοχές του σώματός σας ιδανικές εστίες αναπαραγωγής.

Πώς προκαλείται μια μόλυνση από μύκητες;

Όλοι μας έχουμε μικρές ποσότητες ενός μύκητα, ή candida, στο δέρμα μας και μέσα στο πεπτικό μας σύστημα. Τα υγιή βακτήρια συνήθως εμποδίζουν τον μύκητα να αναπτυχθεί εκτός ελέγχου. Οι μολύνσεις από μύκητες προκύπτουν όταν αυτά τα βακτήρια δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Εάν είστε άρρωστοι και χρειάζεστε αντιβιοτικά, τα φάρμακα μπορεί να σκοτώσουν τα υγιή βακτήρια, επιτρέποντας στον μύκητα να ευδοκιμήσει.

Δεν χρειάζονται και πολλά για να κυριαρχήσουν οι μύκητες. Το να μην κάνετε ντους μετά από μια προπόνηση ή το να φοράτε στενά ρούχα που συγκρατούν την υγρασία κοντά στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από μύκητες.

Επειδή οι μύκητες τρέφονται με τη ζάχαρη, τα άτομα που έχουν διαβήτη και ανεξέλεγκτα υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι πιο επιρρεπή σε αυτές τις λοιμώξεις.

Μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν σε απρόσμενα μέρη

Οι μύκητες μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε στο σώμα σας, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο σας. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στα σημεία όπου μπορείτε να πάθετε μόλυνση από μύκητες:

Στο στόμα σας

Η μυκητίαση είναι μια μόλυνση από μύκητες που επηρεάζει την εσωτερική επένδυση του στόματος, της γλώσσας και των χειλιών. Είναι πιο συχνή στα βρέφη. Όταν τα μωρά έχουν μυκητίαση, συνήθως αναπτύσσουν λευκές κηλίδες στη γλώσσα και στο εσωτερικό των μάγουλών τους.

Οι ενήλικες -ιδιαίτερα όσοι καπνίζουν, φορούν οδοντοστοιχίες, λαμβάνουν αντιβιοτικά ή στεροειδή ή έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα- μπορούν επίσης να παρουσιάσουν μολύνσεις από μύκητες στο στόμα τους.

Τα συμπτώματα φαίνονται διαφορετικά στους ενήλικες από ό,τι στα παιδιά: Για παράδειγμα, οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να έχουν πληγές στο στόμα που αιμορραγούν.

Οι μυκητιάσεις μπορεί επίσης να επηρεάσουν το λαιμό και τον οισοφάγο σας, καθιστώντας επώδυνη την κατάποση. Είναι επίσης πιθανό να πάθετε μια μόλυνση από μύκητα που ονομάζεται γωνιώδης χειλίτιδα και προκαλεί μικροσκοπικές ρωγμές στις γωνίες του στόματός σας.

Μύκητες: Σε ποια σημεία του σώματός σας μπορείτε να προσβληθείτε;

Μια παρατήρηση για τους γονείς:

Αν θηλάζετε ένα βρέφος με μυκητίαση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το μωρό σας συνήθως δεν μπορεί να σας μεταδώσει τη μόλυνση.

Αυτό μπορεί να σας εκπλήσσει, με βάση όσα βλέπετε στο διαδίκτυο. Οι γιατροί πίστευαν ότι οι μολύνσεις από μύκητες στη θηλή ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η πάθηση είναι εξαιρετικά σπάνια, εάν τελικά υπάρχει, και ότι η μετάδοση από το βρέφος στον γονέα είναι εξίσου απίθανη.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι τα συμπτώματα (όπως ο πόνος) που συνηθίζαμε να συνδέουμε με τις μολύνσεις από μύκητες θηλών έχουν σχεδόν πάντα άλλες αιτίες.

Φυσικά, το απόλυτο είναι σπάνιο στην ιατρική, και αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τον οργανισμό σας με ιδιαίτερους τρόπους.

Όπως και με όλα τα άλλα προβλήματα που αφορούν τη φροντίδα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν κάτι δεν σας μοιάζει φυσιολογικό.

Τα από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα είναι η συνήθης θεραπεία για την μυκητίαση. Μπορεί να χρειαστεί να αναδεύσετε το φάρμακο στο στόμα σας πριν το καταπιείτε ή να εφαρμόσετε αντιμυκητιασικές σταγόνες στη γλώσσα του μωρού σας.

Οι αντιμυκητιασικές κρέμες αντιμετωπίζουν τις μολύνσεις από μύκητες της θηλής, αλλά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο είναι ασφαλές να το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Μύκητες στο δέρμα σας

Οι ζεστές θερμοκρασίες, η υγρασία και η έκθεση στον ήλιο μπορούν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των μυκήτων στο δέρμα σας.

Η ποικιλόχροη πιτυρίαση (tinea versicolor) είναι ένα παράδειγμα μόλυνσης από μύκητες που προκαλεί μεταχρωματισμό του δέρματος.

Ανάλογα με τη φυλή ή την εθνικότητά σας, τα άτομα με ποικιλόχροη πιτυρίαση μπορεί να αναπτύξουν κνησμώδεις καφέ, ροζ, κόκκινες, λευκές ή κίτρινες κηλίδες στην πλάτη, το στήθος και την κοιλιά τους.

Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε ποικιλόχροη πιτυρίαση αν έχετε λιπαρό δέρμα, ιδρώνετε πολύ ή ζείτε σε τροπικό κλίμα. Αυτοί οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου μπορούν επίσης να προκαλέσουν μόλυνση από μύκητες στο πρόσωπό σας. Τα συμπτώματα αφορούν ένα κόκκινο, μερικές φορές κνησμώδες και επώδυνο εξάνθημα που μοιάζει με την ακμή. Μπορεί επίσης να έχετε ξηρές, φολιδωτές κηλίδες που βγάζουν πύον. Μια φαγούρα στα γένια μπορεί επίσης να είναι σημάδι μόλυνσης από δερματικό μύκητα.

 • Αντιμετώπιση λοιμώξεων από μύκητες του δέρματος

Ο όρος “δέρμα” είναι κάπως γενικός. Ανάλογα με το συγκεκριμένο σημείο του δέρματος που έχει μολυνθεί, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια συνταγογραφούμενη αντιμυκητιασική κρέμα, λοσιόν, σαμπουάν ή σαπούνι.

Η ποικιλόχροη πιτυρίαση μπορεί να επανέλθει, ειδικά αν ζείτε σε μέρος που έχει ζέστη και υγρασία. Συνεπώς, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε ένα συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό καθαριστικό μία ή δύο φορές το μήνα για να επιβραδύνετε και να διαχειρίζεστε την ανάπτυξη των μυκήτων. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα.

Μύκητες στις πτυχώσεις του δέρματος

Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι οι δερματικές μολύνσεις από μύκητες (δερματική καντιντίαση) μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα σας. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα συχνές σε σημεία όπου το δέρμα σας τρίβεται μεταξύ του. Μπορεί να αναπτύξετε ένα κνησμώδες, φλεγμονώδες εξάνθημα:

 • Κάτω από το στήθος σας.
 • Στις μασχάλες σας.
 • Ανάμεσα στις πτυχές του στομάχου.
 • Στο εσωτερικό των μηρών σας.

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν παχυσαρκία ή έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπείς σε μια φλεγμονώδη δερματική πάθηση που ονομάζεται παράτριμμα, η οποία συχνά οδηγεί σε μολύνσεις από μύκητες στο δέρμα τους.

Η τριβή από την επαφή των επιφανειών μεταξύ τους – σε συνδυασμό με τον ιδρώτα που παγιδεύεται στις πτυχές του δέρματος – δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων.

 • Αντιμετώπιση των μολύνσεων από μύκητες των δερματικών πτυχών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικές αντιμυκητιασικές κρέμες, αλοιφές ή σκόνες για τη θεραπεία των μολύνσεων από μύκητες στις πτυχές του δέρματος.

Αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο αυτού του τύπου μόλυνσης από μύκητες, δοκιμάστε να εφαρμόζετε ξηραντικές σκόνες ή τοπικά αντιιδρωτικά στις περιοχές όπου το δέρμα σας έχει πτυχές.

Στο τριχωτό της κεφαλής σας

Μια μόλυνση από μύκητες στο τριχωτό της κεφαλής προκαλεί ένα κνησμώδες, τραχύ εξάνθημα και λευκές νιφάδες – συμπτώματα που μιμούνται την πιτυρίδα ή την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Μπορεί επίσης να έχετε σπυράκια γεμάτα με υγρό και τριχόπτωση.

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε μόλυνση από μύκητες στο τριχωτό της κεφαλής σας εάν:

 • Έχετε δερματικές παθήσεις όπως ψωρίαση ή παράτριμμα.
 • Ζείτε σε ζεστό, υγρό κλίμα.
 • Ιδρώνετε έντονα.
 • Χρησιμοποιείτε σκληρά προϊόντα για τα μαλλιά.
 • Αντιμετώπιση των μολύνσεων από μύκητες του τριχωτού της κεφαλής

Τα αντιμυκητιασικά σαμπουάν, οι αφροί και οι αλοιφές καθαρίζουν τις μολύνσεις από μύκητες του τριχωτού της κεφαλής. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μελλοντικών λοιμώξεων με τα εξής:

 • Αποφεύγοντας να πηγαίνετε για ύπνο με βρεγμένα μαλλιά.
 • Διατηρώντας το τριχωτό της κεφαλής σας καθαρό και στεγνό.
 • Περιορίζοντας τη συχνότητα που φοράτε καπέλα ή καλύμματα μαλλιών.

Στα νύχια και τα δάχτυλα των ποδιών σας

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών, όπως η ονυχομυκητίαση, προκαλούν πάχυνση των νυχιών των ποδιών (και, σπανιότερα, των νυχιών των χεριών), ρωγμές και κίτρινο ή καφέ χρώμα. Το νύχι σας μπορεί ακόμη και να αποκολληθεί από την κοίτη του νυχιού σας, να σπάσει σε κομμάτια και να πέσει.

Το πόδι του αθλητή είναι μια άλλη μυκητιασική λοίμωξη που προκαλεί ένα κνησμώδες, ερεθισμένο εξάνθημα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα νύχια των ποδιών και να προκαλέσει μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών.

Μπορείτε εύκολα να κολλήσετε τους μύκητες που προκαλούν το πόδι του αθλητή περπατώντας ξυπόλητοι σε μολυσμένους υγρούς χώρους, όπως ντους, πισίνες και αποδυτήρια γυμναστηρίων. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε από την κοινή χρήση πετσετών, παπουτσιών ή ρούχων με κάποιον που έχει μολυνθεί.

Μύκητες στα γεννητικά σας όργανα

Οι μύκητες ζουν φυσιολογικά μέσα στον κόλπο, γι’ αυτό και οι κολπικές μολύνσεις από μύκητες είναι τόσο συχνές. Όμως η μαγιά μπορεί να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα και στο πέος.

Οι μολύνσεις από μύκητες του πέους επηρεάζουν συνήθως τα άτομα που δεν έχουν περιτομή. Οι μύκητες αναπτύσσονται στην υγρή, ζεστή περιοχή κάτω από την ακροποσθία σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο (“βαλανίτιδα”) στην κεφαλή του πέους σας. Οι άνθρωποι που έχουν παχυσαρκία, διαβήτη ή σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Και οι δύο τύποι μολύνσεων από μύκητες των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο, κνησμό, λευκές εκκρίσεις και επώδυνη ούρηση.

Μπορεί η μυκητίαση να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας;

Ενώ οι περισσότερες μυκητιάσεις έχουν την τάση να εντοπίζονται σε μια περιοχή του σώματος, είναι δυνατόν η μυκητιασική λοίμωξη να εξαπλωθεί.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε την προσβεβλημένη περιοχή καθαρή και να αποφεύγετε το ξύσιμο. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της μυκητιασικής λοίμωξης. Εάν πιστεύετε ότι η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Είναι πιθανό μια μη θεραπευμένη μυκητιασική λοίμωξη να εξελιχθεί σε αυτό που ονομάζεται διεισδυτική καντιντίαση.

Σε αυτές τις (σπάνιες) περιπτώσεις, η λοίμωξη εξαπλώνεται στην κυκλοφορία του αίματός σας και, από εκεί, σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που συνήθως παρατηρείται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης – σε άτομα που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και είναι βαριά άρρωστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση, που έχουν εισαγάγει μια ιατρική συσκευή όπως έναν καθετήρα σε μια φλέβα ή που είναι σοβαρά ανοσοκατεσταλμένοι.

Εκτός υγειονομικής περίθαλψης, οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι άνθρωποι που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Share to...