5 Τροφές που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Το μητρικό γάλα είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Για την ακρίβεια, παρέχει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό σας για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του.

Μολονότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος ρυθμίζεται αυστηρά από τον οργανισμό σας, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό που τρώτε έχει κάποια επίδραση στο περιεχόμενο του μητρικού γάλακτος.

Σε γενικές γραμμές, καμία τροφή δεν απαγορεύεται. Αντίθετα, συνιστάται στις γυναίκες που θηλάζουν να καταναλώνουν μια ισορροπημένη, πλούσια σε ποικιλία διατροφή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που ίσως θα θέλατε να περιορίσετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ακολουθούν 5 τροφές που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς και συμβουλές για το πώς να καταλάβετε αν η διατροφή σας επηρεάζει το μωρό σας.

1. Ψάρια που περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδραργύρου

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) και εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) – δύο τύπων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών, τα οποία όμως είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες τροφές.

Ωστόσο, ορισμένα ψάρια και θαλασσινά μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, ένα μέταλλο που μπορεί να αποβεί τοξικό – ειδικά στα βρέφη και τα παιδιά, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στη δηλητηρίαση από υδράργυρο.

Η οξεία έκθεση σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου μπορεί να επηρεάσει μόνιμα το κεντρικό νευρικό σύστημα του βρέφους σας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρουσιάσουν καθυστέρηση ή βλάβες:

 • Στη νόηση
 • Στις λεπτές κινητικές δεξιότητες
 • Στην ανάπτυξη λόγου και ομιλίας
 • Στην αντίληψη του οπτικού πεδίου και του χώρου

Ως εκ τούτου, τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

 • Μεγαλόφθαλμος τόνος
 • Βασιλικό σκουμπρί
 • Μαρλίν (μοιάζει με ξιφία)
 • Μπακαλιάρος
 • Καρχαρίας
 • Ξιφίας

Για να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 και ταυτόχρονα να μειωθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης από υδράργυρο, οι μητέρες που θηλάζουν συνιστάται να αποφεύγουν τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και να καταναλώνουν 225-340 γραμμάρια ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο την εβδομάδα.

2. Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα

Η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών όπως το κύμινο ή ο βασιλικός για το καρύκευμα του φαγητού θεωρείται ασφαλής κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ωστόσο, όσον αφορά τα συμπληρώματα βοτάνων και τα τσάγια, υπάρχουν ορισμένοι προβληματισμοί σχετικά με την ασφάλειά τους, καθώς υπάρχει έλλειψη ερευνών σε γυναίκες που θηλάζουν.

Επιπλέον, λόγω του ότι τα φυτικά συμπληρώματα συχνά δεν ρυθμίζονται από τις αρμόδιες για τα φάρμακα αρχές σε πολλές χώρες, υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο αυτά τα συμπληρώματα να είναι μολυσμένα με δυνητικά επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Παρά το γεγονός ότι πολλές γυναίκες δοκιμάζουν συμπληρώματα για να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, με τις περισσότερες μελέτες να μην βρίσκουν καμία διαφορά στην παραγωγή μητρικού γάλακτος σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα.

3. Αλκοόλ

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η αποχή από το αλκοόλ είναι η ασφαλέστερη επιλογή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ωστόσο, ένα περιστασιακό ποτό είναι κατά πάσα πιθανότητα ασφαλές, αρκεί να είστε προσεκτικές σχετικά με την ποσότητα και τη χρονική συγκυρία.

Το πόσο αλκοόλ μπορεί να λάβει το μωρό σας από το μητρικό γάλα εξαρτάται από το πόσο αλκοόλ καταναλώσατε και πότε το καταναλώσατε. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ποσότητα αλκοόλ στο μητρικό γάλα κορυφώνεται 30-60 λεπτά μετά το τελευταίο σας ποτό .

Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό σας έως και 2-3 ώρες. Αυτό ισχύει μόνο για ένα ποτό – όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε, τόσο περισσότερο χρόνο μπορεί να χρειαστεί για να απομακρυνθεί από τον οργανισμό σας.

Ως αποτέλεσμα, το CDC συνιστά τον περιορισμό του αλκοόλ σε ένα μόνο συνηθισμένο ποτό την ημέρα και την αναμονή τουλάχιστον 2 ωρών μετά από αυτό το ποτό για να θηλάσετε .

Ένα τυπικό ποτό ισοδυναμεί με:

 • 355 ml μπύρας
 • 125 ml κρασί
 • 45 mL σκληρό αλκοόλ (ουίσκι, βότκα, τζιν κτλ)

Έχει αποδειχθεί ότι τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μειώνουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος κατά 20%.

Επιπλέον, η συχνή, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο διαταραχής των προτύπων ύπνου του μωρού, καθυστέρησης στις ψυχοκινητικές του δεξιότητες, ακόμη και γνωστικής καθυστέρησης αργότερα στη ζωή του.

4. Καφεΐνη

Ο καφές, τα αναψυκτικά, το τσάι και η σοκολάτα αποτελούν συνηθισμένες πηγές καφεΐνης. Όταν τα καταναλώνετε, μέρος αυτής της καφεΐνης μπορεί να καταλήξει στο μητρικό σας γάλα.

Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι προβληματικό, καθώς τα μωρά δυσκολεύονται να διασπάσουν και να απομακρύνουν την καφεΐνη από τον οργανισμό τους.

Ως αποτέλεσμα, μεγάλες ποσότητες καφεΐνης με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να συσσωρευτούν στον οργανισμό του μωρού σας, προκαλώντας του ευερεθιστότητα και προβλήματα ύπνου.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, οι μητέρες που θηλάζουν συνιστάται να μην καταναλώνουν περισσότερα από 300 mg καφεΐνης την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ.

Δεδομένου ότι τα ενεργειακά ποτά συχνά περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες και βότανα, εκτός από υψηλές ποσότητες καφεΐνης, οι γυναίκες που θηλάζουν συνιστάται να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα.

5. Πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα

Για να ανταποκριθείτε στις αυξημένες απαιτήσεις του θηλασμού όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή .

Δεδομένου ότι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ανθυγιεινά λίπη και πρόσθετα σάκχαρα, αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, συνιστάται να περιορίσετε την κατανάλωσή τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πρώιμες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή του παιδιού της αργότερα στη ζωή.

Συγκεκριμένα, μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι οι γεύσεις στις οποίες εκτίθενται τα βρέφη μέσω του μητρικού γάλακτος μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές τους προτιμήσεις καθώς μεγαλώνουν.

Μια μελέτη παρατήρησε ότι οι αρουραίοι που γεννήθηκαν από μητέρες με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε junk food είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να προτιμήσουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη σε σχέση με εκείνους των οποίων οι μητέρες είχαν ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους, υπάρχει ο προβληματισμός ότι η συχνή έκθεση σε λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και παχυσαρκία καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Επιπλέον παρατηρήσεις

Καθώς οι γεύσεις των τροφίμων και των ποτών καταλήγουν στο μητρικό γάλα, ορισμένες μητέρες διαπιστώνουν ότι τα τρόφιμα με έντονη γεύση, όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο ή τα μπαχαρικά, κάνουν τα μωρά τους να αρνούνται να τραφούν ή να γίνονται ανήσυχα μετά το φαγητό.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι όλες οι μητέρες πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα με έντονο άρωμα, αν παρατηρήσετε αλλαγές στα γεύματα του μωρού σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον διαιτολόγο ή τον παιδίατρό σας για την εξάλειψη ορισμένων τροφίμων ή μπαχαρικών από τη διατροφή σας.

Άλλες πιθανές ομάδες τροφίμων που μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού αποτελούν το αγελαδινό γάλα και τα προϊόντα σόγιας.

Περίπου το 0,5-2% των βρεφών που θηλάζουν μπορεί να είναι αλλεργικά στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος από το γάλα της μητέρας τους, ενώ το 0,25% μπορεί να είναι αλλεργικά στην πρωτεΐνη της σόγιας.

Εάν ο παιδίατρός σας υποψιάζεται ότι το μωρό σας μπορεί να έχει αλλεργία στο γάλα ή τη σόγια, συνιστάται να αποκλείσετε κάθε πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος ή σόγιας από τη διατροφή σας για 2-4 εβδομάδες, εάν θέλετε να συνεχίσετε να θηλάζετε.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν η διατροφή σας επηρεάζει το μωρό σας

Κάθε μωρό είναι διαφορετικός οργανισμός. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά σημάδια που δείχνουν ότι η διατροφή σας μπορεί να επηρεάζει το μωρό σας, όπως:

 • το έκζεμα
 • τα αιματηρά κόπρανα
 • ο εμετός
 • η διάρροια
 • η κνίδωση
 • η δυσκοιλιότητα
 • ο συριγμός
 • ασυνήθιστη ανησυχία
 • τα υπερβολικά αέρια

Εάν το μωρό σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να είναι ένδειξη ότι είναι αλλεργικό ή έχει δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο της διατροφής σας.

Είναι σημαντικό να κλείσετε ένα ραντεβού με τον παιδίατρό σας, καθώς μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την τροφή που αποτελεί πρόβλημα.

Στην περίπτωση ορισμένων τροφικών αλλεργιών, μπορεί να σας δοθεί η οδηγία να κόψετε τα ύποπτα αλλεργιογόνα για 2-4 εβδομάδες για να δείτε αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν.

Λάβετε υπόψη σας ότι αν και το μωρό σας μπορεί να έχει δυσανεξίες ή αλλεργίες ως βρέφος, μπορεί να εξακολουθεί να είναι σε θέση να ανέχεται αυτές τις τροφές καθώς μεγαλώνει. .

Share to...