6 αλλαγές που υφίσταται το στήθος σας στα 40 σας

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
11 Λεπτά

Αφού κλείσετε τα 40, δεν είναι καθόλου απίθανο να παρατηρήσετε μερικά σημάδια γήρανσης. Ενώ ορισμένες από τις αλλαγές δεν πρέπει να σας εκπλήσσουν καθόλου -λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια σας, μια μέση που είναι λίγο πιο μαλακή από ό,τι ήταν στα 20 ή στα 30 σας- άλλες είναι πιο απροσδόκητες. Μια συνηθισμένη αλλά συχνά απροσδόκητη αλλαγή είναι το μέγεθος, το σχήμα και η αίσθηση του στήθους σας.

Το πόσο δραματική είναι η αλλαγή διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από γυναίκα σε γυναίκα και συχνά συνδέεται στενά με τις αλλαγές που συντελούνται στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Πιο συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο της ζωής σας, φτάνετε σε μια φάση που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση και διαρκεί από την ηλικία των 45 έως τα 55 έτη. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, οι ωοθήκες σας μικραίνουν και παράγουν λιγότερα οιστρογόνα.

Αυτά τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης μπορούν να οδηγήσουν σε συντομότερες περιόδους. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στο στήθος σας μετά την ηλικία των 40 ετών, όπως και αύξηση του σωματικού βάρους (επίσης συνηθισμένο φαινόμενο αυτή την περίοδο) και, φυσικά, απλώς γήρανση.

Ακολουθούν έξι αλλαγές στο στήθος που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε καθώς διανύετε τη δεκαετία των 40 και τρόποι για να προλάβετε, να επιβραδύνετε και να διαχειριστείτε αυτές τις αλλαγές.

Το στήθος σας γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο

Καθώς διανύετε την περιεμμηνόπαυση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος να γίνεται όλο και πιο σύντομος, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε πιο συχνά περίοδο. Καθώς πλησιάζει κάθε περίοδος, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μπορεί να σας επηρεάσει έντονα.

Τα ευερέθιστα και ευαίσθητα στήθη είναι ένα σχετικά συχνό σημάδι της προεμμηνόπαυσης και της περιεμμηνόπαυσης. Το αίσθημα περιγράφεται γενικά ως βάρος, σφίξιμο, δυσφορία ή αίσθημα καύσου στον ιστό του μαστού. Μπορεί να εμφανιστεί μόνο στο ένα στήθος ή και στα δύο.

Παρότι δεν μπορείτε να σταματήσετε το ορμονικό σας ρολόι, ίσως μπορείτε να ανακουφίσετε το ευαίσθητο στήθος με άλλους τρόπους:

 • Φορέστε ένα καλά εφαρμοζόμενο αθλητικό σουτιέν: Ένα καλό αθλητικό σουτιέν μπορεί να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε, να περιορίσετε και να υποστηρίξετε το στήθος σας για να μειώσετε τον πόνο.
 • Χρησιμοποιήστε ζεστές και κρύες κομπρέσες: Δοκιμάστε αυτή την τεχνική πριν από τον ύπνο, ειδικά αν έχετε προβλήματα με τον ξεκούραστο ύπνο λόγω των ευαίσθητων μαστών.
 • Δοκιμάστε μία θεραπεία χαλάρωσης: Ενώ η θεραπεία χαλάρωσης δεν θα απομακρύνει απαραίτητα τον πόνο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης που σχετίζονται με τον πόνο.
 • Αλλάξτε τη διατροφή σας: Μπορείτε να ξεκινήσετε μειώνοντας ή εξαλείφοντας την κατανάλωση τσαγιού, καφέ, σοκολάτας και ανθρακούχων αναψυκτικών. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε οφέλη από την υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας παράγει και χρησιμοποιεί τα οιστρογόνα. Μην παραλείπετε την γυμναστική αν το στήθος σας είναι ευαίσθητο.
 • Χρησιμοποιήστε φάρμακα κατά του πόνου: Μπορεί να δείτε ανακούφιση από την ιβουπροφαίνη ή την παρακεταμόλη και τα ΜΣΑΦ. Τα παυσίπονα μπορούν να εφαρμοστούν στο δέρμα της ευαίσθητης περιοχής (τοπικά) ή να ληφθούν ως χάπι (από το στόμα).
 • Επισκεφθείτε έναν γιατρό: Εάν αυτές οι θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, μιλήστε με έναν γιατρό. Διατίθενται επίσης συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου στο στήθος.

Το στήθος σας μεγαλώνει με την ηλικία

Στη δεκαετία των 40 σας, μπορεί να εμφανίσετε αύξηση βάρους, πρήξιμο από την αύξηση των οιστρογόνων και φλεγμονή, η οποία παρουσιάζει αύξηση στον οργανισμό σε αυτή την ηλικία. Χάρη σε αυτό το τριπλό πλήγμα, μπορεί ξαφνικά να χρειαστεί να ψωνίσετε σουτιέν.

Μια μικρότερη μελέτη σε 1130 γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση διαπίστωσε ότι περίπου μία στις πέντε παρατήρησε αύξηση του μεγέθους του στήθους μετά την εμμηνόπαυση. Ο σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση αυτή ήταν η αύξηση του σωματικού βάρους.

Η αύξηση του μεγέθους του στήθους μπορεί να είναι αναπόφευκτη, αλλά η διατήρηση του βάρους σας (ή η απώλεια βάρους αν είστε υπέρβαρη) μπορεί να βοηθήσει το στήθος σας να παραμείνει στο μέγεθος που έχετε συνηθίσει. Η διατήρηση του βάρους σας υπό έλεγχο διευκολύνει επίσης την ευαισθησία και την ευερεθιστότητα των μαστών. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα των οιστρογόνων, βοηθώντας σας να μειώσετε το ανεπιθύμητο βάρος.

Το στήθος χαλαρώνει και “κρεμάει” μετά τα 40

Το σημαντικό “ξεφούσκωμα” δεν εμφανίζεται συνήθως μέχρι τα 50 σας, όταν βρίσκεστε στη μετεμμηνόπαυση και τα επίπεδα των οιστρογόνων βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Αλλά χάρη στη βαρύτητα, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε κάποια χαλάρωση στα 40 σας.

Το δέρμα που καλύπτει το στήθος σας παρέχει δομική υποστήριξη. Μετά τη δεκαετία των 20, η ελαστικότητα του δέρματος των μαστών αρχίζει να μειώνεται- μετά τα 45 περίπου χρόνια, αρχίζει να μειώνεται και το πάχος του δέρματος. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε μείωση της στήριξης, ή αλλιώς χαλάρωση.

Υπάρχουν επίσης σύνδεσμοι που βοηθούν στη στήριξη του στήθους σας. Αυτοί οι σύνδεσμοι ονομάζονται σύνδεσμοι του Cooper. Με την πάροδο του χρόνου και την ηλικία, αυτοί οι σύνδεσμοι επιμηκύνονται, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση.

Αυτές οι αλλαγές είναι καθαρά αισθητικές, αλλά αν σας ενοχλούν, μην κάνετε οικονομία στα push-ups. Η ενδυνάμωση των μυών πίσω από το στήθος σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εικόνας της χαλάρωσης. Τι είναι επίσης εξυπηρετικό στο να σας κάνει να δείχνετε (προσωρινά) πιο σφριγηλή και να αισθάνεστε πιο άνετα; Ένα εξαιρετικά ενισχυτικό σουτιέν.

Εμφανίζονται περισσότερα εξογκώματα και καρούμπαλα

Και πάλι, το φταίξιμο ανήκει στις ορμόνες και τη γήρανση. Οι αλλαγές στον ινώδη ιστό του στήθους σας ή/και οι κύστεις – οι ινοκυστικές αλλαγές – είναι πιο συχνές στη δεκαετία των 30 ή 40, αλλά μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το στήθος σας δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο σβολώδες, κάτι που γενικά δεν είναι ανησυχητικό, εφόσον οι αλλαγές είναι παρόμοιες και στους δύο μαστούς. Είναι επίσης φυσιολογικό να αισθάνεστε τα στήθη σας προοδευτικά πιο εξογκωμένα και ακανόνιστα στην αφή καθώς πλησιάζει η περίοδός σας.

Εάν έχετε αμφιβολίες -ή εάν ξαφνικά διαπιστώσετε ένα εξόγκωμα που δεν υπήρχε τον προηγούμενο μήνα ή δεν μειώνεται μετά την έναρξη της περιόδου σας– επισκεφθείτε έναν γιατρό για να το ελέγξει.

Η πυκνότητα του μαστού μπορεί να αλλάξει

Η πυκνότητα του μαστού δεν είναι κάτι που μπορείτε να αισθανθείτε. Σχετίζεται με την ποσότητα λίπους που διαθέτετε σε σχέση με την ποσότητα του πυκνότερου ιστού, όπως οι αδένες και οι πόροι. Η μαστογραφία είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε αν έχετε πυκνούς μαστούς.

Οι πυκνοί μαστοί είναι αρκετά συνηθισμένοι. Περίπου οι μισές από τις γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω που κάνουν μαστογραφία έχουν πυκνούς μαστούς. Η ορμονοθεραπεία κατά την εμμηνόπαυση και ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος συνδέονται με μια υψηλότερη πυκνότητα μαστών. Η γήρανση και η απόκτηση παιδιών μπορεί να μειώσουν την πυκνότητα του μαστού.

Η πυκνότητα του μαστού είναι σημαντική επειδή δυσκολεύει τους ακτινολόγους να εντοπίσουν τον καρκίνο στη μαστογραφία, ενώ η πυκνότητα από μόνη της φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Εάν δεν γνωρίζετε ακόμη αν έχετε πυκνούς μαστούς, ρωτήστε έναν γιατρό. (Οι πληροφορίες θα πρέπει να συνοδεύουν την διάγνωση της μαστογραφίας σας).

Θα πρέπει επίσης να ρωτήσετε αν είστε υποψήφια για υπερηχογράφημα, εφόσον ανησυχείτε για καρκίνο του μαστού. Περίπου μία στις οκτώ μαστογραφίες θα δώσει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, όταν ο καρκίνος υπάρχει αλλά δεν ανιχνεύεται στην εξέταση. Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς είναι πιο πιθανό να έχουν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.

Οι μαστοί γίνονται πιο ευάλωτοι στον καρκίνο

Είτε έχετε πυκνούς μαστούς είτε όχι, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Γι’ αυτό οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα υγείας προτείνουν την έναρξη των ετήσιων προληπτικών μαστογραφιών αυτή την περίοδο. Η πρώτη μαστογραφία είναι σημαντική επειδή δίνει στους γιατρούς ένα σημείο αναφοράς για λόγους σύγκρισης εάν παρατηρηθούν αλλαγές αργότερα στη ζωή της εξεταζόμενης.

Ακολουθούν συμβουλές για το πώς μπορείτε να ενεργήσετε προληπτικά για την υγεία σας, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού:

 • Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος.
 • Να είστε σωματικά δραστήριες.
 • Μην πίνετε αλκοόλ ή πίνετε μόνο με μέτρο.
 • Ρωτήστε τον γιατρό σας για τους κινδύνους των φαρμάκων, όπως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή τα αντισυλληπτικά χάπια.
 • Να θηλάζετε, εάν είναι δυνατόν.
 • Συζητήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, και συγκεκριμένα αλλαγές στα γονίδια BRCA1 και BRCA2.

American College of Obstetricians and Gynecologists. The menopause years.

National Cancer Institute. Dense breasts: answers to commonly asked questions.

Coltman CE, Steele JR, McGhee DE. Effect of aging on breast skin thickness and elasticity: implications for breast support. Skin Res Technol. 2017;23(3):303-311. doi:10.1111/srt.12335

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.