ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ

6 φυσικά αντιισταμινικά που θα σας βοηθήσουν με τις αλλεργίες

Από

Medbox

Τα αντιισταμινικά καταπολεμούν τις εποχικές αλλεργίες, επίσης γνωστές και ως αλλεργική ρινίτιδα. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν αντιισταμινικά φάρμακα, αλλά υπάρχουν και ορισμένες φυσικές αντιισταμινικές ουσίες.

Οι εποχικές αλλεργίες προκαλούν συμπτώματα όπως το φτέρνισμα, η φαγούρα, η ρινική καταρροή και ο ερεθισμένος λαιμός.

Αυτό το άρθρο εξετάζει διάφορα φυσικά και εναλλακτικά αντιισταμινικά που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τις εποχικές αλλεργίες σας.

Πώς δρουν τα αντιισταμινικά;

Οι αλλεργίες οφείλονται σε μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο (κάτι στο οποίο είμαστε αλλεργικοί), το ανοσοποιητικό μας σύστημα το εκλαμβάνει λανθασμένα ως απειλή. Ως μέρος της αντίδρασής του σε αυτή την θεωρούμενη απειλή, απελευθερώνει μια χημική ουσία που ονομάζεται ισταμίνη.

Η ισταμίνη βοηθά στην καταπολέμηση εισβολέων όπως τα παράσιτα. Όταν όμως έχετε αλλεργία, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε κάτι που είναι αβλαβές. Αυτή η αντίδραση προκαλεί άμεσα τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Τα αντιισταμινικά μπλοκάρουν τις επιδράσεις της ισταμίνης, γεγονός που εμποδίζει την ισταμίνη να προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας και τη φλεγμονή που συνδέεται με την αντίδραση στην ισταμίνη.

Συνήθη αλλεργιογόνα

Οι συνήθεις αιτίες των αλλεργιών είναι οι εξής:

 • Η γύρη
 • Τα ακάρεα της σκόνης
 • Η μούχλα
 • Το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων
 • Τα τσιμπήματα εντόμων

Φυσικά αντιισταμινικά

Αρκετά φυσικά συστατικά περιέχουν αντιισταμινικές ουσίες. Οι έρευνες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, αλλά ορισμένες από αυτές είναι ελπιδοφόρες.

Μια ανασκόπηση των φυτικών φαρμάκων για φλεγμονώδεις καταστάσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν ασφαλείς, αποτελεσματικές και πιο ευπρόσδεκτες θεραπείες από τα φάρμακα που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο.

Τα φυσικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες και αρνητικές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει με τον γιατρό σας πριν λάβετε φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των αλλεργιών.

Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα (Urtica dioica) είναι φυτό που ευδοκιμεί σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα φυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Ορισμένοι ειδικοί στα βότανα και στη φυσική θεραπεία υποστηρίζουν την επίδρασή της ως αντιισταμινικό, με τις πρώτες έρευνες να δείχνουν ότι είναι αρκετά υποσχόμενη.

Όταν η τσουκνίδα έρχεται σε επαφή με το δέρμα, οι τριχοειδείς δομές στα φύλλα και τους μίσχους της απελευθερώνουν χημικές ουσίες που μπορεί να σας τσιμπήσουν και να προκαλέσουν εξάνθημα. Το φυτό αυτό χρησιμοποιείται μερικές φορές τοπικά (στο δέρμα), αλλά για τις αλλεργίες, λαμβάνεται από το στόμα.

Μπορείτε να αγοράσετε τσουκνίδα σε διάφορες μορφές, όπως τσάι, βάμματα ή συμπληρώματα. Είναι δυνατό να υπάρξουν ήπιες παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, κατακράτηση υγρών, εφίδρωση και διάρροια. Ορισμένες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν ενέχει κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών όταν λαμβάνεται από το στόμα.

6 φυσικά αντιισταμινικά που θα σας βοηθήσουν με τις αλλεργίες
6 φυσικά αντιισταμινικά που θα σας βοηθήσουν με τις αλλεργίες

Βιταμίνη C

Μπορεί να γνωρίζετε τα οφέλη της βιταμίνης C όσον αφορά τη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας του κρυολογήματος, αλλά αποτελεί επίσης ένα αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό συστατικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι τόσο η φλεγμονή όσο και το οξειδωτικό στρες (μια ανισορροπία των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό) αποτελούν σημαντικές πτυχές των αλλεργιών.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υψηλές δόσεις ενδοφλέβιας (απευθείας σε μια φλέβα) χορήγησης βιταμίνης C βελτίωσαν τα συμπτώματα των αλλεργιών. Βρήκαν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργίες.

Μπορείτε να αγοράσετε βιταμίνη C σε μορφή συμπληρώματος ή μπορείτε να την πάρετε από τα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C είναι μεταξύ άλλων:

 • Κόκκινες και πράσινες πιπεριές (ωμές)
 • Πορτοκάλια ή χυμός πορτοκαλιού
 • Γκρέιπφρουτ και χυμός γκρέιπφρουτ
 • Ακτινίδια
 • Μπρόκολο
 • Φράουλες
 • Λαχανάκια Βρυξελλών

Η βιταμίνη C θεωρείται γενικά ασφαλής στις συνιστώμενες δόσεις και είναι απίθανο να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες ακόμη και σε υψηλές δόσεις. Πιθανές ήπιες παρενέργειες της βιταμίνης C είναι η διάρροια, οι κοιλιακές κράμπες και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Επίσης, οι υψηλές δόσεις μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα άλλων βιταμινών και ανόργανων συστατικών στο σώμα.

Κουερσετίνη ή κερκετίνη ή βαλανοκετόνη

Η κουερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται σε πολλά φυτά και φαίνεται να έχει αντιαλλεργικές και αντιισταμινικές ιδιότητες. Μια μελέτη δείχνει ότι η κουερσετίνη καταστέλλει ένα γονίδιο που συμβάλλει στην αλλεργική απόκριση.

Η κουερσετίνη διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής και βρίσκεται εκ φύσεως σε πολλά τρόφιμα και βότανα, όπως στα εξής:

 • Άνηθος
 • Φύλλα μάραθου
 • Κρεμμύδια
 • Ρίγανη
 • Πιπεριές τσίλι
 • Βατόμουρα και μύρτιλλα
 • Σπανάκι και λάχανο
 • Κεράσια
 • Μαρούλι
 • Σπαράγγια
a2
6 φυσικά αντιισταμινικά που θα σας βοηθήσουν με τις αλλεργίες

Πετασίτης

Ο πετασίτης (Petasites hybridus) είναι ένας θάμνος που είναι ενδημικός στην Ευρώπη, σε μέρη της Ασίας και σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής. Χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς τουλάχιστον από τον Μεσαίωνα.

Μια ανασκόπηση μελετών για τον πετασίτη για τις αλλεργίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν καλύτερος από το εικονικό φάρμακο και εξίσου αποτελεσματικός με ορισμένα αντιισταμινικά φάρμακα. Ωστόσο, τα στοιχεία συνολικά παραμένουν ανεπαρκή και πρώιμα.

Ο πετασίτης πωλείται σε μορφή χαπιού, εκχυλίσματος ή αποξηραμένος. Ορισμένες εμπορικά διαθέσιμες μορφές πετασίτη περιέχουν χημικές ουσίες που ονομάζονται αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (PAs). Τα PAs μπορούν να βλάψουν το συκώτι, τους πνεύμονες και την κυκλοφορία του αίματος.

Διατίθεται πετασίτης χωρίς PA και θεωρείται ασφαλέστερος. Μπορεί όμως να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, όπως ρεψίματα, πονοκεφάλους, φαγούρα στα μάτια, διάρροια και αναπνευστικά προβλήματα.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στον πετασίτη. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό αν έχετε αλλεργία στην αμβροσία, τα χρυσάνθεμα, τους κατιφέδες και τις μαργαρίτες.

Βρωμελίνη

Η βρωμελίνη είναι μια ομάδα ενζύμων που βρίσκονται στον ανανά (Ananas comosus), ο οποίος καλλιεργείται σε τροπικά και υποτροπικά μέρη του κόσμου. Ιστορικά, χρησιμοποιήθηκε επί μακρόν για ιατρικούς λόγους στην Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική.

Δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες, αλλά ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η βρωμελίνη είναι αντιφλεγμονώδης και βοηθά στη ρινική συμφόρηση. Σε μια μικρή μελέτη, η βρωμελίνη φάνηκε να διεισδύει στους βλεννογόνους των ιγμορείων, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική κατά των αλλεργιών και άλλων παθήσεων των ιγμορείων.

Συνήθως είναι απαραίτητο να λαμβάνονται συμπληρώματα βρομελίνης σε αρκετή ποσότητα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Στον ανανά, τα επίπεδα βρωμελίνης είναι υψηλότερα στο στέλεχος και τον πυρήνα, τα οποία δεν τρώγονται. Αυτό καθιστά δύσκολη τη λήψη φαρμακευτικής ποσότητας μόνο με την κατανάλωση του φρούτου.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροσκοπικοί οργανισμοί (βακτήρια και μύκητες). Υπάρχουν πολλά από αυτά στο πεπτικό σας σύστημα και είναι σημαντικά για την υγεία σας.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά ίσως βοηθούν σε διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως οι αλλεργίες. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία είναι πρώιμα και ασαφή. Ορισμένοι τύποι μπορεί να είναι πιο ευεργετικοί από άλλους, επομένως αυτή μπορεί να είναι μια κατεύθυνση για μελλοντική έρευνα.

Μπορείτε να λαμβάνετε προβιοτικά ως συμπληρώματα διατροφής. Διατίθενται διάφορα στελέχη, μείγματα στελεχών και μορφές και μπορεί να κυκλοφορούν σε κάψουλες, σκόνες και υγρά.

Τα συμπληρώματα προβιοτικών θεωρούνται γενικά ασφαλή και καλά ανεκτά από τον οργανισμό.

Μπορείτε επίσης να λάβετε προβιοτικά μέσω των τροφίμων. Μερικές φορές υπάρχουν με φυσικό τρόπο και άλλες φορές προστίθενται. Καλές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το κομπούτσα, τα τουρσιά, το τέμπε, το κίμτσι, το μίσο, το ξινόψωμο και το ξινόγαλο.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link