ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ

6 μύθοι για τον πόνο στις αρθρώσεις και την αρθρίτιδα

Από

Medbox

Έχετε προβλέψει ποτέ μια καταιγίδα μόνο και μόνο επειδή την αισθάνεστε στις αρθρώσεις σας;

Πιθανόν να έχετε ακούσει και άλλους ανθρώπους να το λένε. Αλλά υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από αυτή την συνηθισμένη άποψη;

ar1
6 μύθοι για τον πόνο στις αρθρώσεις και την αρθρίτιδα

Μύθος 1: Όλοι οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι αρθρίτιδα.

Γεγονός: Άλλες παθήσεις, όπως τενοντίτιδα, θυλακίτιδα ή άλλοι τραυματισμοί των μαλακών μορίων προκαλούν επίσης πόνο στις αρθρώσεις.

Πρόκειται για κοινές δομές που βρίσκονται γύρω από τις ίδιες τις αρθρώσεις και μπορούν να προκαλέσουν πόνο και πρήξιμο και να μιμηθούν τον πόνο της αρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο συνηθέστερος τύπος αρθρίτιδας, ιδίως σε ασθενείς άνω των 50 ετών.

Τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι το πρήξιμο, ο πόνος και μπορεί να έχετε δυσκολία στην κίνηση των αρθρώσεών σας.

Η ΟΑ ξεκινά συνήθως στη δεκαετία των 50 και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές δομές γύρω από τις αρθρώσεις που μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στις ίδιες περιοχές, όπως τενοντίτιδα, θυλακίτιδα ή τραυματισμοί μαλακών μορίων.

Η αξιολόγηση από ρευματολόγο θα οδηγήσει στη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Μύθος 2: Η βροχή και η υγρασία επιδεινώνουν την αρθρίτιδα.

Γεγονός: Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ένα τσίμπημα στο γόνατο ή στην άρθρωση μπορεί να προβλέψει τη βροχή, δεν υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία ότι η υγρασία ή ο υγρός καιρός εντείνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Μύθος 3: Χαλαρώστε με την άσκηση αν η αρθρίτιδά σας επιδεινωθεί.

Γεγονός: Η τακτική, λελογισμένη άσκηση μπορεί πράγματι να βοηθήσει την αρθρίτιδά σας, αν και οι αρθριτικές αρθρώσεις χρειάζονται μερικές φορές μια σύντομη περίοδο ξεκούρασης που ακολουθείται από μια σταδιακή επιστροφή στη δραστηριότητα.

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη δύναμη και το εύρος κίνησης των αρθρώσεών σας. Ενθαρρύνεται η κίνηση των αρθρώσεών σας ακόμη και αν έχετε αρθρίτιδα.

Να είστε προσεκτικοί. Να γνωρίζετε τα όριά σας και να ξεκινάτε με 20 λεπτά κάθε φορά.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει και να σας προτείνει ασκήσεις που είναι πιο ήπιες για τις αρθρώσεις, αν η τρέχουσα ρουτίνα άσκησης σας προκαλεί πόνο.

Μύθος 4: Οι σταφίδες εμποτισμένες με ρούμι, το γκρέιπφρουτ και η μελιτζάνα ή άλλα λαχανικά είναι διαιτητικές θεραπείες για την αρθρίτιδα.

Γεγονός: Η αρθρίτιδα δεν έχει θεραπεία, αλλά τα φάρμακα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματά της και να επιτρέψουν τη φυσιολογική δραστηριότητα.

Ωστόσο, το να δίνετε προσοχή στο τι τροφές βάζετε στον οργανισμό σας είναι δυνατό να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.

Φροντίστε να αυξήσετε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνετε.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην καταπράυνση του πόνου σας.

Μιλήστε με τον ρευματολόγο ή τον διαιτολόγο σας για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Μύθος 5: Ο πάγος είναι λιγότερο χρήσιμος από τη θερμότητα για τις πονεμένες αρθρώσεις.

Γεγονός: Τόσο το κρύο όσο και το ζεστό είναι χρήσιμα για την αρθρίτιδα. Κάνετε αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα όσον αφορά τις ενοχλήσεις των αρθρώσεών σας.

Η εφαρμογή πάγου τη νύχτα μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή των αρθρώσεων που προκύπτει από τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η εφαρμογή θερμότητας το πρωί μπορεί να χαλαρώσει τους μυς που κινούν τις δύσκαμπτες αρθρώσεις.

Αν εφαρμόζετε πάγο στις πονεμένες αρθρώσεις σας, εφαρμόστε μια παγοκύστη για 20 λεπτά κάθε φορά.

Αν δεν έχετε παγοκύστες πρόχειρες, πιάστε μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά ή ρίξτε μερικά παγάκια σε μια πλαστική σακούλα.

Ένα θερμαντικό μαξιλάρι κάνει επίσης θαύματα για τις πονεμένες αρθρώσεις.

Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο θερμαντικό μαξιλάρι, βάλτε σε φούρνο μικροκυμάτων ένα υγρό πανί πλύσης για περίπου 15 δευτερόλεπτα και τοποθετήστε το στις πληγείσες αρθρώσεις για να τις καταπραΰνετε.

Μη φοβηθείτε να μουλιάσετε σε ένα ζεστό μπάνιο ή να κάνετε ένα ζεστό ντους για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Μύθος 6: Συμπληρώματα όπως η γλυκοζαμίνη ωφελούν όλους όσους πάσχουν από αρθρίτιδα.

Γεγονός: Η γλυκοζαμίνη, ένα συμπλήρωμα διατροφής που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων, έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί μόνο ένα υποσύνολο ατόμων με οστεοαρθρίτιδα, πιθανώς διεγείροντας την αναγέννηση του φθαρμένου χόνδρου.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν υποστηρίζουν τη χρήση της γλυκοζαμίνης για όλους όσους πάσχουν από αρθρίτιδα.

Οι γιατροί συνήθως συμβουλεύουν τους ασθενείς να παίρνουν γλυκοζαμίνη με χονδροϊτίνη για τρεις μήνες για να δουν αν κάνει κάποια διαφορά.

Αν ναι, τότε μπορούν να συνεχίσουν να τη χρησιμοποιούν- αν όχι, καλό είναι να μην σπαταλούν τα χρήματά τους και να αναζητήσουν άλλες επιλογές.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link