ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

6 βασικά οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου για την υγεία μας

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Μήπως η λέξη ” λάδι ” ακούγεται ασύμβατη με τον όρο ” οφέλη για την υγεία “; Το κατανοούμε. Τα έλαια χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα (το οποίο είναι αναμφισβήτητα ο λιγότερο υγιεινός τρόπος προετοιμασίας των τροφίμων) και τα σπορέλαια συνδέονται με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία.

Αλλά το ελαιόλαδο είναι κάτι διαφορετικό – ειδικά όταν χρησιμοποιείται μαζί με άλλα υγιεινά, ελάχιστα επεξεργασμένα ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Είναι το ελαιόλαδο υγιεινό;

Δεν είναι όλα τα ελαιόλαδα ίδια. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ελαιολάδου: Το ραφιναρισμένο, το παρθένο και το έξτρα παρθένο. Από αυτά τα τρία, το έξτρα παρθένο – η λιγότερο επεξεργασμένη παραλλαγή – είναι το ανώτερο.

Όλες οι μορφές ελαιολάδου μας κάνουν καλό, αλλά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν έχει θερμανθεί ή αλλοιωθεί από τη θερμοκρασία ή από χημικές ουσίες. Είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στην εκχύλιση του φρέσκου λαδιού.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και υγιή για την καρδιά λιπαρά, καθιστώντας το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, η οποία θεωρείται παγκοσμίως ως ένα από τα πιο υγιεινά στυλ διατροφής. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συνδέεται με οφέλη για την υγεία όπως:

  • Μειωμένη φλεγμονή.
  • Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.
  • Προστασία από τον καρκίνο.

Κανένα άλλο λάδι δεν μπορεί να προσφέρει τόσα πολλά οφέλη όσα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αποτελεί μακράν το ανώτερο λάδι.

Τα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου για την υγεία

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει περισσότερα υγιεινά λιπαρά (ακόρεστα) από ό,τι ανθυγιεινά λιπαρά (κορεσμένα). Είναι επίσης υψηλότερο σε περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες από άλλους τύπους ελαιολάδου.

Πολλοί ειδικοί συνιστούν 1 έως 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα, αλλά η ποσότητα που είναι πιο υγιεινή για εσάς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο, το βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας και τις συνολικές θερμιδικές ανάγκες σας.

Ας εμβαθύνουμε στα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου για την υγεία.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει περισσότερους από 20 τύπους πολυφαινολών, μια κατηγορία χημικών ενώσεων φυτικής προέλευσης που συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς σας και στη μείωση των φλεγμονών σε ολόκληρο το σώμα σας. Οι πολυφαινόλες είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικής ουσίας.

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό για εσάς; Τα αντιοξειδωτικά είναι μικροσκοπικοί ήρωες για την υγεία, των οποίων η δουλειά είναι να καταπολεμούν ασταθή μόρια στον οργανισμό σας που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα σημάδια γήρανσης και στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.

Τα αντιοξειδωτικά είναι σχεδόν σαν μια ασπίδα γύρω από τα κύτταρά σας, σαν μια κουβέρτα γύρω τους που τα προστατεύει από τις οξειδωτικές βλάβες.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει υγιεινά λιπαρά

Το ελαιόλαδο περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά, έναν τύπο ακόρεστου λίπους που έχει συνδεθεί με οφέλη, όπως:

  • Προστασία από επιβλαβείς φλεγμονές.
  • Χαμηλότερα επίπεδα LDL (ή “κακής”) χοληστερόλης.
  • Μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Αλλά αυτό ισχύει μόνο όταν τρώτε μονοακόρεστα λιπαρά αντί για κορεσμένα λιπαρά.

Στην πραγματικότητα αποκομίζετε τα διατροφικά οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου μόνο αν το χρησιμοποιείτε ως συστατικό αντικατάστασης, ας πούμε, του βουτύρου ή άλλων τύπων λαδιού. Δεν μπορείτε απλώς να το προσθέσετε σε μια διατροφή με τηγανητά και junk food και να περιμένετε να επωφεληθείτε από αυτό.

Για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, θα πρέπει να αποτελεί την κύρια πηγή λίπους στη διατροφή σας, ακολουθούμενη από τους ξηρούς καρπούς.

Ανακουφίζει από τη φλεγμονή

Μπορεί να συνδέετε τη φλεγμονή μόνο με κοψίματα και άλλους εξωτερικούς τραυματισμούς, όπως όταν κάτι πρήζεται, φουσκώνει και κοκκινίζει μετά από έναν τραυματισμό. Αλλά η φλεγμονή μπορεί να συμβεί και στο εσωτερικό του σώματός σας και μπορεί να επιφέρει χάος στην υγεία σας.

Αλλά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν.

Ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά στο παρθένο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι η ελαιοκανθάλη, η οποία έχει τόσο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει συγκριθεί ακόμη και με την ιβουπροφαίνη. Το ελαϊκό οξύ έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή.

Ενδέχεται να προστατεύει από τον καρκίνο

Το οξειδωτικό στρες παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου. Αλλά και πάλι, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις και τα αντιοξειδωτικά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Και η ελαιοκανθάλη, ειδικότερα, θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Η ελαιοκανθάλη έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί όπως ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, στο βαθμό που μπορεί να μειώσει την οξειδωτική βλάβη που οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες – η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα μαγικό χάπι που θα αποτρέψει τον καρκίνο- δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί από μόνο του να αποτρέψει τον καρκίνο. Σημαίνει όμως ότι ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, είναι ένα από τα πολλά φυτικά τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να παραμείνει υγιές και να καταπολεμήσει τις ασθένειες.

Κάνει καλό στην καρδιαγγειακή υγεία

Το ελαιόλαδο έχει μελετηθεί εκτενώς ως προς τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα λιπίδια και την αρτηριακή πίεση.

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, ξεκινώντας από τις πολυφαινόλες που συζητήσαμε νωρίτερα. Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι οι πολυφαινόλες στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από:

  • Την αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών).
  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ακολουθεί το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο. Αποτελεί περίπου το 73% του ίδιου του ελαίου και είναι επίσης υγιεινό για την καρδιά.

Το ελαϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και στη μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρέχει επίσης ελευρωπαΐνη, μια ένωση γνωστή για την ικανότητά της να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (γνωστή και ως LDL ή “κακή χοληστερόλη”) από την οξείδωση.

Θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Αυτός ο ισχυρισμός ακούγεται πολύ βαρύγδουπος για το ταπεινό ελαιόλαδο, σωστά; Αλλά με βάση όλα τα οφέλη που μόλις αναφέραμε -συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων ασθενειών- είναι λογικό ότι η ενσωμάτωση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι σε μια περίοδο 28 ετών, η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου σχετίζεται με 8% έως 34% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με ασθένειες. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πολύ ελαιόλαδο είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν πολύ από αυτό.

Είναι αποδεκτό να πίνετε ελαιόλαδο;

Μπορείτε να πιείτε ένα σφηνάκι ελαιόλαδο, αν το επιθυμείτε, ναι. Αλλά το ερώτημα είναι: Γιατί να μπείτε σε αυτήν την διαδικασία; Το ελαιόλαδο είναι τόσο καλό για το μαγείρεμα που μπορείτε κάλλιστα να το ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας.

Μέρος του νοήματος της κατανάλωσης ελαιολάδου είναι η ευχαρίστηση και η απόλαυσή του. Προσθέτει τόσο υπέροχη γεύση στο φαγητό.

Για ορισμένους ανθρώπους, το ελαιόλαδο μπορεί να έχει υπερβολικά έντονη γεύση για τα γλυκίσματα. Αν θέλετε να ψήσετε με ελαιόλαδο αλλά δεν σας αρέσει αυτή η γεύση, μπορείτε να επιλέξετε ένα ελαφρύ ελαιόλαδο. Έχει πιο ήπια γεύση, αλλά είναι ραφιναρισμένο, οπότε θα έχει και λιγότερα αντιοξειδωτικά.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

βιταμίνη C

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Βιταμίνη C, τα οφέλη της για την υγεία

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Οι χρήσεις του τζίντζερ στην υγεία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Οι χρήσεις του τζίντζερ στην υγεία

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...