7 κατοικίδια που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν ασθένειες

Κατοικίδια

ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

7 κατοικίδια που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν ασθένειες

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προειδοποιούν για τη σαλμονέλα σε μικρές χελώνες.

Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω μιας επιδημίας της νόσου που έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 15 αναφερόμενα κρούσματα σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και 5 που χρειάστηκαν νοσηλεία.

Μπορεί οι γάτες και οι σκύλοι να είναι τα πιο συνηθισμένα κατοικίδια στις ΗΠΑ (αλλά και στις περισσότερες χώρες του Δυτικού Κόσμου), αλλά μερικές φορές τα παιδιά θέλουν κάτι πιο εξωτικό – και συχνά οι γονείς ενδίδουν στις επιθυμίες τους.

Αν το παιδί σας επιθυμεί απεγνωσμένα ένα κατοικίδιο με σκληρό κέλυφος αντί για γούνινο τρίχωμα, σκεφτείτε το καλά πριν φέρετε μια μικρή χελώνα στο σπίτι σας.

Γιατί οι μικρές χελώνες είναι φορείς της σαλμονέλας

Σύμφωνα με το CDC, αρκετοί άνθρωποι στην τρέχουσα επιδημία δήλωσαν ότι αγόρασαν χελώνες με κέλυφος μικρότερο από 10 εκατοστά πριν αρρωστήσουν.

Τρεις αγόρασαν τις χελώνες τους από έναν ιστότοπο που ονομάζεται myturtlestore.com.

Παρόλο που στις ΗΠΑ απαγορεύεται η πώληση ή διανομή χελωνών αυτού του μεγέθους ως κατοικίδια ζώα, αυτές μπορούν να βρεθούν παράνομα στο διαδίκτυο και σε καταστήματα ή υπαίθριες αγορές.

unnamed file 7
7 κατοικίδια που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν ασθένειες

Ακόμη και μια χελώνα που φαίνεται καθαρή και υγιής μπορεί να φέρει μικρόβια σαλμονέλας στα απόβλητά της.

Αυτό ισχύει για τις κατοικίδιες χελώνες κάθε μεγέθους, όχι μόνο για τις μικρές.

Εάν τα μικρόβια εξαπλωθούν στο σώμα της χελώνας, όποιος την αγγίξει μπορεί να αρρωστήσει εάν στη συνέχεια αγγίξει το στόμα ή το φαγητό του χωρίς να πλύνει τα χέρια του.

Τα μικρόβια μπορούν επίσης να εξαπλωθούν στο νερό του ενυδρείου της χελώνας και σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο πλασματάκι.

Τα συνήθη συμπτώματα της σαλμονέλας είναι διάρροια, πυρετός και κράμπες στο στομάχι.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες από την κατάποση των μικροβίων σαλμονέλας, αλλά μερικές φορές η έναρξη απαιτεί έως και έξι ημέρες.

Άλλα κατοικίδια που μπορούν να σας προκαλέσουν ασθένειες

Δεν είναι μόνο οι μικροσκοπικές χελώνες που θα μπορούσαν να αρρωστήσουν εσάς ή το παιδί σας.

Άλλα ερπετά, όπως οι σαύρες και τα φίδια, τα μικρά κοτόπουλα, τα παπάκια, τα ψάρια και τα αμφίβια, όπως οι βάτραχοι και οι σαλαμάνδρες, μπορούν επίσης να μεταφέρουν το βακτήριο της σαλμονέλας.

Εάν έχετε μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, το CDC συμβουλεύει να μην αποκτήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα είδη ζώων ως κατοικίδιο.

Αν πάτε το παιδί σας σε ζωολογικό κήπο ή σε κάποιο πανηγύρι, αφήστε το να κοιτάξει αλλά όχι να αγγίξει!

Είναι ευθύνη των γονέων να επιλέξουν το σωστό κατοικίδιο για το σπίτι, και ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης αυτής είναι η εξέταση του κατοικίδιου και των αναγκών του στο πλαίσιο της οικογένειας.

  • Ερπετά και αμφίβια

Οι σαύρες, τα φίδια και οι βάτραχοι είναι δημοφιλή κατοικίδια στις ΗΠΑ, αλλά μερικές φορές κρύβουν μικρόβια που θα μπορούσαν να αρρωστήσουν τα μέλη της οικογένειας.

Το βακτήριο mycobacterium marinum προσβάλλει κυρίως τα ψάρια, αλλά μπορεί να επηρεάσει ερπετά και αμφίβια.

Αυτός ο τύπος βακτηρίου μπορεί να προκαλέσει δερματικές βλάβες στον άνθρωπο.

unnamed file 9
7 κατοικίδια που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν ασθένειες
  • Τρωκτικά

Τα χάμστερ, τα ζερβίλ, τα ινδικά χοιρίδια, οι αρουραίοι και τα ποντίκια είναι δημοφιλή οικογενειακά κατοικίδια, αλλά ενέχουν επίσης τον κίνδυνο εξάπλωσης λοιμώξεων.

Οι ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν άμεσα από τρωκτικά που διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα περιλαμβάνουν την καμπυλοβακτηρίωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και κράμπες στο στομάχι, τη λεπτοσπείρωση, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους, ναυτία και εξάνθημα, και τη λεμφοκυτταρική χοριομηνιγγίτιδα (LCMV).

Αν και σπάνια, η λεμφοκυτταρική χοριομηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα, αλλά επηρεάζει επίσης τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

  • Πουλιά

Τα πτηνά συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν λοιμώξεις όπως η κρυπτοκοκκίαση, η ιστοπλάσμωση και η ψιττακίαση.

Ωστόσο, είναι σπάνιο οι άνθρωποι να αρρωστήσουν από αυτές τις λοιμώξεις.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή ασθένεια είναι τα βρέφη, οι ενήλικες άνω των 65 ετών και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Ψάρια

Τα ψάρια και το νερό του ενυδρείου μπορούν να μεταδώσουν μικρόβια στους ανθρώπους, αλλά η ασθένεια που οφείλεται στην εκτροφή ψαριών είναι σπάνια.

Εφόσον φροντίζετε τα ψάρια σας και το ενυδρείο τους και δεν αφήνετε τα παιδιά κάτω των 5 ετών να χειρίζονται ή να αγγίζουν τα ενυδρεία ή το νερό του ενυδρείου ή να ταΐζουν τα ψάρια χωρίς επίβλεψη, μπορείτε να απολαμβάνετε τους μικρούς σας κολυμβητές χωρίς να ανησυχείτε για την εξάπλωση ασθενειών.

Μπορούν τα σκυλιά ή οι γάτες να προκαλέσουν ασθένεια στο παιδί μου;

Εάν τα κατοικίδια σκυλιά και οι γάτες φροντίζονται σωστά, έχουν κάνει τα εμβόλια τους και λαμβάνουν την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα όταν απαιτείται, είναι απίθανο να κάνουν το παιδί σας να αρρωστήσει.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πιθανά ζητήματα υγείας που πρέπει να γνωρίζετε.

Υπάρχουν μερικές ασθένειες που μπορούν να μεταφερθούν από το σκύλο ή τη γάτα σας σε έναν άνθρωπο.

“Για παράδειγμα, ασθένειες όπως η δερματομυκητίαση, η ψώρα και οι μολύνσεις των ματιών είναι ήπια προβλήματα που μπορούν να μεταδοθούν από σκύλους ή γάτες.

Η λεπτοσπείρωση είναι ένα βακτήριο που μπορούν να κολλήσουν τα σκυλιά ερχόμενα σε επαφή με τα ούρα ενός μολυσμένου ζώου.

Εάν το σκυλάκι σας έχει λεπτοσπείρωση, αυτή μπορεί να μεταδοθεί σε όλα τα μέλη της οικογένειας που καθαρίζουν τις πιθανές βρωμιές του ζώου στο σπίτι.

Οι γάτες συντροφιάς μπορεί να μολυνθούν από καμπυλοβακτηρίωση ή ταινίες γάτας.

Η νόσος από αμυχή γάτας (νόσος εξ ονύχων γαλής) που προκαλείται από το βακτήριο Bartonella henselae, είναι πιο συχνή σε νεαρές γάτες και σε γάτες που κυνηγούν.

Έως και οι μισές γάτες έχουν εκτεθεί στο βακτήριο κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους.

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από τη νόσο του γρατζουνίσματος της γάτας, αλλά η νόσος είναι πιο συχνή σε παιδιά και εφήβους κάτω των 15 ετών.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από ασθένειες που προέρχονται από τα κατοικίδια ζώα;

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ασθένειες που μεταδίδονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων (γνωστές και ως ζωονόσοι).

Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με τα ζώα.

Εάν είστε έγκυος, το CDC συμβουλεύει να μην υιοθετείτε μια νέα γάτα ή να μην χειρίζεστε αδέσποτες γάτες λόγω του παρασίτου της τοξοπλάσμωσης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.

Μην ανησυχείτε για το αν πρέπει να ξεφορτωθείτε την τωρινή σας γάτα, αλλά αναθέστε σε κάποιον άλλον την ευθύνη του χειρισμού του κουτιού απορριμμάτων.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την επαφή με κατοικίδια τρωκτικά για να αποφύγουν την έκθεση στον ιό της λεμφοκυτταρικής χοριομηνιγγίτιδας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.

Αποφύγετε την άμεση επαφή με το τρωκτικό (και αναθέστε σε κάποιον άλλο τα καθήκοντα καθαρισμού του χώρου διαβίωσής του) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Πώς να παραμείνετε υγιείς όταν έχετε κατοικίδια ζώα

Χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα παιδιά σας ασφαλή κοντά στο κατοικίδιο ζώο σας είναι να είστε πολύ προσεκτικοί με το πλύσιμο των χεριών τους.

χεριών
7 κατοικίδια που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν ασθένειες

Ακόμη και τα υγιή κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια που μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αρρωστήσουν.

Συχνά, τα παιδιά και τα μέλη του νοικοκυριού μπορούν να αρρωστήσουν απλώς και μόνο επειδή αγγίζουν το κατοικίδιο ή το περιβάλλον του κατοικίδιου και στη συνέχεια ακουμπούν τα άπλυτα χεριά τους στο στόμα ή στο φαγητό.

Πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αμέσως μετά το άγγιγμα ή το τάισμα ενός κατοικίδιου ζώου, μετά την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του κατοικίδιου ζώου, μετά το χειρισμό της τροφής ή του νερού του κατοικίδιου ζώου ή μετά τον καθαρισμό των περιττωμάτων του κατοικίδιου ζώου.

Η επίβλεψη από ενήλικες του πλυσίματος των χεριών των παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Όταν το πλύσιμο των χεριών δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε τους χώρους διαβίωσης και τις προμήθειες των κατοικίδιων ζώων (δεξαμενές, παιχνίδια, δοχεία σίτισης και κλινοσκεπάσματα) καθαρά, ώστε να μειώσετε τα μικρόβια και τον κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα κόπρανα και τα περιττώματα των κατοικίδιων ζώων, επειδή τα περιττώματα των κατοικίδιων ζώων μπορεί να περιέχουν μικρόβια και παράσιτα που είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια με κατοικίδια ζώα μπορεί να έχουν καλύτερη υγεία.

Μια μικρή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Pediatrics, δείχνει ότι τα παιδιά που ζούσαν με σκύλους είχαν λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Η μελέτη αυτή υποδηλώνει επίσης ότι τα βρέφη που ζουν με κατοικίδια ζώα θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη αντίσταση στις μολυσματικές αναπνευστικές ασθένειες καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Άλλα πιθανά οφέλη των κατοικίδιων ζώων για την υγεία περιλαμβάνουν τη μείωση των επιπέδων άγχους και στρες (μέσω της αγκαλιάς ή του χαϊδέματος του κατοικίδιου ζώου) και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής κατάστασης μέσω των τακτικών περιπάτων και του δραστήριου παιχνιδιού με το ζώο.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...