ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΑ

Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (αφαίρεση χολής) Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Από

Medbox

Ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξετε τον τρόπο που τρέφεστε μετά τη χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη (χολοκυστεκτομή). Για παράδειγμα, θα πρέπει να τρώτε άπαχες πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και να αποφεύγετε τα λιπαρά τρόφιμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα χολικά υγρά που κανονικά αποθηκεύονται στη χοληδόχο κύστη πλέον καταλήγουν απευθείας στο λεπτό έντερο.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του πεπτικού σας συστήματος. Θα σας προτείνει επίσης ιδέες σχετικά με το πώς να τροποποιήσετε τη διατροφή σας ώστε να αποφύγετε τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, και συγχρόνως να παραμείνουν εκείνα που αποτελούν μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Αφαίρεση χολής: Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης
Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (αφαίρεση χολής) Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται μετά από χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης (Αφαίρεση χολής)

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι ο κίνδυνος διάρροιας. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά βασικά θρεπτικά συστατικά. Μια δίαιτα σχεδιασμένη για τις νέες ανάγκες του οργανισμού σας μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε υπό έλεγχο αυτά τα συμπτώματα.

Δεν υπάρχει κάποια τυποποιημένη δίαιτα που θα πρέπει να ακολουθήσετε μετά την επέμβαση της χοληδόχου κύστης σας. Ο στόχος είναι να περιορίσετε την ποσότητα του λίπους που τρώτε, επειδή ο ρόλος της χολής είναι να το διασπά, ώστε να απορροφάται ευκολότερα. Η αλλαγή της διατροφής σας επιτρέπει στη χολή που παραμένει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στο λεπτό σας έντερο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να αποφεύγετε οτιδήποτε λιπαρό, ελαιώδες ή τηγανητό. Τα επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται, επειδή μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια. Θα πρέπει να συνεχίσετε να ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες για τουλάχιστον ένα μήνα μετά την επέμβαση.

Δεν χρειάζεται όλοι όσοι έχουν αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη να τηρούν αυστηρή δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ωστόσο, αν το κάνετε αυτό, θα βελτιωθεί σχεδόν στο σύνολό της η λειτουργία του εντέρου καθώς και η γενική κατάσταση της υγείας σας.

Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε με την πέψη μετά τον πρώτο μήνα, μπορεί να αντιμετωπίζετε Σύνδρομο μετά από χολοκυστεκτομή (PCS). Αυτό χαρακτηρίζεται από:

 • Στομαχικές διαταραχές
 • Διάρροια
 • Ναυτία
 • Φούσκωμα (αέρια)
 • Εμετό

Το επίμονο σύνδρομο μετά από χολοκυστεκτομή μπορεί να απαιτεί την παρατεταμένη ή μόνιμη εφαρμογή μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Λιπαρά κρέατα

Αποφύγετε τα κομμάτια κρέατος που περιέχουν πολλά λιπαρά. Παραδείγματα κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι τα εξής:

 • Μπριζόλες με παϊδάκια και άλλα κομμάτια με πολύ λίπος.
 • Χοιρινά παϊδάκια και μπέικον
 • Αρνί

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να τρώτε τηγανητά κρέατα ή/και κρέατα που έχουν τηγανιστεί σε φριτέζα.

Γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά. Περιορίστε ή εξαλείψτε τα ακόλουθα τρόφιμα:

 • Πλήρες γάλα
 • Γιαούρτι και τυρί με πλήρη λιπαρά
 • Βαριά κρέμα γάλακτος
 • Βούτυρο
 • Παγωτό
 • Σάλτσες και ντρέσινγκ που παρασκευάζονται με κρέμα γάλακτος
x2 1
Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (αφαίρεση χολής) Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες πρέπει να αποφεύγονται αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη και να επανεισάγονται στη διατροφή σας σιγά-σιγά καθώς αναρρώνετε. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:

 • Ψωμί ολικής άλεσης
 • Δημητριακά
 • Πλιγούρι βρώμης
 • Φρούτα και λαχανικά
 • Φασόλια και όσπρια
 • Ξηροί καρποί και σπόροι

Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ρύζι.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Τα γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τρανς λιπαρά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χωνευτούν. Το παγωτό, τα κέικ, τα μπισκότα, οι πουτίγκες και η σοκολάτα πρέπει να καταναλώνονται μόνο περιστασιακά και με μέτρο.

Υπάρχουν μερικά καλά γλυκά με χαμηλά λιπαρά, χωρίς γαλακτοκομικά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά προσέξτε τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σορβιτόλη, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διάρροιας.

Αλκοόλ

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ μετά από χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικό πόνο μαζί με φλεγμονή του παγκρέατος. Εάν δεν είστε πρόθυμοι να κόψετε εντελώς το αλκοόλ, αποφύγετε τα γλυκά κοκτέιλ και τις μπύρες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ακόμη και τα πιο γλυκά κρασιά, όπως το πόρτο και το σέρι, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (αφαίρεση χολής) Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Μεταξύ του 10% και του 40% των ατόμων που υποβάλλονται σε αφαίρεση χοληδόχου κύστης θα εμφανίσουν διάρροια και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως μέσα στα πρώτα τρία χρόνια μετά την επέμβαση.

Ερευνητές που εξέτασαν 125 περιπτώσεις αφαίρεσης χοληδόχου κύστης διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωμάτων ήταν μεγαλύτερος στους άνδρες άνω των 45 ετών που δεν μείωσαν τα λιπαρά στη διατροφή τους για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Τρόφιμα που πρέπει να τρώτε μετά από χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης

Για τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια τυποποιημένη δίαιτα χαμηλών λιπαρών που περιέχει 30% θερμίδες από λίπος ή λιγότερο, με 1 γραμμάριο λίπους να αντιστοιχεί σε 9 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι:

 • Μια δίαιτα 1.500 θερμίδων μεταφράζεται σε 50 γραμμάρια λίπους την ημέρα.
 • Μια δίαιτα 2.000 θερμίδων μεταφράζεται σε 67 γραμμάρια λίπους την ημέρα.

Δεν υπάρχει μία και μοναδική δίαιτα μετά την χολοκυστεκτομή που να ταιριάζει σε όλους. Ορισμένες τροφές έχουν την τάση να προκαλούν περισσότερα προβλήματα από άλλες.

Άπαχη πρωτεΐνη

Δεν χρειάζεστε χοληδόχο κύστη για να χωνέψετε τις πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη δεν πρόκειται να σας προκαλέσουν πρόβλημα, εκτός αν έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Επιλέξτε κομμάτια κρέατος που δεν έχουν πολύ λίπος και κόψτε τυχόν περιττό λίπος από το κοτόπουλο, το χοιρινό, το μοσχάρι και άλλα κρέατα.

Μην κόψετε όλα τα λίπη από τη διατροφή σας. Τα υγιή πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, ειδικά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια, μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τη συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη λίπους. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διάρροιας λόγω χολικών οξέων και συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τα γάλατα που δεν περιέχουν γαλακτοκομικά και ορισμένα τυριά με χαμηλά λιπαρά μπορεί να είναι πιο εύκολα ανεκτά αν τα καταναλώνετε με μέτρο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τυρί που δεν περιέχει γαλακτοκομικά και παρασκευάζεται από κάσιους ή τόφου.

Η διάρροια λόγω χολικών οξέων είναι μια συχνή επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης στη χοληδόχο κύστη. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί δυσλειτουργία του σφιγκτήρα του Oddi. Το γεγονός αυτό προκαλεί επώδυνους σπασμούς της βαλβίδας που συνδέει το πάγκρεας με το έντερο.

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που είναι επιρρεπή σε διάρροια πριν από τη χειρουργική επέμβαση είναι πιο πιθανό να έχουν διάρροια μετά τη χειρουργική επέμβαση της χοληδόχου κύστης σε σχέση με εκείνα που δεν ήταν. Η παχυσαρκία είναι επίσης γνωστό ότι συμβάλλει σε αυτό το πρόβλημα.

Επιπλέον συμβουλές σχετικά με τη διατροφή σας

Η διατροφή σας θα είναι πολύ πιο αυστηρή αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση. Καθώς αναρρώνετε, θα μπορείτε να επιστρέψετε σταδιακά σε μια κανονική διατροφή, αν και μακροπρόθεσμα θα ωφεληθείτε από τον περιορισμό των τροφίμων που περιέχουν πολλά λιπαρά.

 • Ξεκινήστε με καθαρά υγρά

Αμέσως μετά τη χολοκυστεκτομή, ο γιατρός σας θα σας θέσει πιθανότατα σε δίαιτα με διαυγή υγρά. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της ναυτίας, του εμετού και της δυσκοιλιότητας.

 • Καθαρό ζωμό
 • Ζελατίνη
 • Χυμοί
 • Γρανίτες
 • Ανθρακούχα ποτά

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, θα προχωρήσετε σε μια άνοστη δίαιτα BRAT. Η δίαιτα BRAT περιλαμβάνει την κατανάλωση ψωμιού, λευκού ρυζιού, σάλτσας μήλου και τοστ ή κράκερ για να δεσμεύσετε με ήπιο τρόπο τα χαλαρά ή ρευστά κόπρανα. Εάν όμως έχετε ήδη φυσιολογικά κόπρανα, η δίαιτα BRAT μπορεί να μην είναι απαραίτητη.

 • Τρώτε μικρότερα γεύματα

Χωρίς τη βοήθεια της χοληδόχου κύστης για την πέψη, τέσσερα έως έξι μικρά γεύματα την ημέρα μπορεί να είναι καλύτερα σε σχέση με τα τρία μεγάλα γεύματα που είχατε συνηθίσει.

Αν είστε εν κινήσει, να έχετε πολλά σνακ με χαμηλά λιπαρά διαθέσιμα για να συνεχίσετε να τρώτε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής όταν τελικά καταφέρετε να κάτσετε να φάτε ένα γεύμα.

Μετά τα γεύματα, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να χωνέψει το φαγητό σας. Το να ξεκινήσετε κατευθείαν μια έντονη δραστηριότητα μετά το φαγητό σίγουρα θα αυξήσει τον κίνδυνο δυσπεψίας.

 • Υποκαταστείστε συγκεκριμένα συστατικά

Τα λαχανικά συνδέονται ευκολότερα με το χολικό οξύ όταν έχουν μαγειρευτεί ελαφρά, σε αντίθεση με την κατανάλωσή τους ωμά. Αντικαταστήστε τα ωμά λαχανικά με λαχανικά που μαγειρεύονται στον ατμό όποτε είναι δυνατόν. Μπορείτε επίσης να μαγειρεύετε στον ατμό ψάρια ή να μαγειρεύετε κοτόπουλο σε κατσαρόλα αντί να τα τηγανίζετε στο τηγάνι.

Κατά γενικό κανόνα, αποφύγετε το μαγείρεμα με βούτυρο, λίπος, μαργαρίνη και υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Αν χρειάζεστε λάδι για το ψήσιμο στη σχάρα ή το ψήσιμο, χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού για να καλύψετε ελαφρά το φαγητό αντί να το περιλούσετε με λάδι.

Αντί για ένα έτοιμο ντρέσινγκ με βάση το λάδι, δοκιμάστε να αρωματίσετε τις σαλάτες με ένα ράντισμα από λευκό βαλσαμικό ξύδι και φρέσκα βότανα. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τις σάλτσες μαγιονέζας με σάλτσες που παρασκευάζονται με απλό άπαχο γιαούρτι, ξύδι, σκόνη σκόρδου, μουστάρδα και φρέσκα μυρωδικά. Παρόλο που μπαχαρικά όπως το καγιέν, το κάρυ και η κανέλα μπορεί να είναι βαριά για το στομάχι, άλλα όπως το τζίντζερ ή ο κουρκουμάς μπορεί να είναι καταπραϋντικά. Ως γενικό κανόνα, ξεκινήστε πάντα με τη μικρότερη ποσότητα μπαχαρικών για να δείτε πώς αντιδρά το σώμα σας. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να σας προκαλέσουν δυσπεψία και διάρροια.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link