Αναπτυξιακά ορόσημα του παιδιού σας. Βρέφη 1 εβδομάδας (Β΄μέρος)

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
9 Λεπτά

Ο ύπνος ενός μωρού 1 εβδομάδας

Να περιμένετε ότι το μωρό σας θα κοιμάται πολύ σε αυτή την ηλικία. Είναι πολύ φυσιολογικό για τα μωρά 1 εβδομάδας να τρώνε, να κοιμούνται, να κατουράνε/να κάνουν κακά, να κλαίνε και να το επαναλαμβάνουν κάθε 1-3 ώρες. Κατά κανόνα, ένα μωρό 1 εβδομάδας κοιμάται περίπου 14 έως 17 ώρες σε ένα 24ωρο.

Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους γονείς να απολαύσουν την υπνηλία των νεογέννητων όσο διαρκούν και να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για να αναπληρώσουν τον χαμένο τους ύπνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μητέρες που μόλις γέννησαν, διότι το σώμα τους απαιτεί χρόνο για να επουλωθεί μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζετε πρακτικές ασφαλούς ύπνου όταν έχετε ένα νεογέννητο. Οι ειδικοί συνιστούν να βάζετε το μωρό σας για ύπνο σε μια σταθερή, καθαρή επιφάνεια, όπως μια κούνια ή ένα καλαθάκι. Δεν πρέπει να υπάρχουν μαξιλάρια, κουβέρτες, παιχνίδια ή χαλαρά κλινοσκεπάσματα. Επίσης, δεν συνιστώνται πλέον τα κάγκελα της κούνιας.

Οι ειδικοί δεν συνιστούν να βάζετε το μωρό σας να κοιμάται στο κρεβάτι σας μαζί σας, αλλά συστήνουν να το έχετε στο δωμάτιό σας κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε μια κούνια, λίκνο ή καλαθούνα. Αυτό σας επιτρέπει να γνωρίζετε άμεσα τις ανάγκες του ενώ κοιμάται και επιπλέον διευκολύνει το νυχτερινό τάισμα. Όπου κι αν κοιμάται το μωρό σας, θα πρέπει να το βάζετε για ύπνο ανάσκελα και όχι μπρούμυτα.

Το πρόγραμμα ενός μωρού 1 εβδομάδας

Αν θεωρείτε ότι το μωρό σας δεν έχει κανένα απολύτως πρόγραμμα σε αυτή την ηλικία, δεν είστε οι μόνοι και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το μωρό σας είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα μωρά μιας εβδομάδας κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και δεν γνωρίζουν ακόμα τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας.

Σε αυτή την ηλικία, ο κιρκάδιος ρυθμός τους δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί και δεν έχουν αρχίσει να παράγουν μελατονίνη, η οποία τους λέει ότι είναι ώρα να κοιμηθούν όταν έξω είναι σκοτεινά.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ότι αυτή η γενική έλλειψη οργάνωσης αποτελεί πρόκληση για εσάς. Γι’ αυτό το λόγο η βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη- ακόμη και το να έχετε απλώς έναν ακόμη ενήλικα κοντά σας για να ταΐσει ή να αλλάξει το μωρό ενώ εσείς ξεκουράζεστε μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Επιπλέον, το να έχετε ένα ασφαλές μέρος για να βάζετε το μωρό σας τις ώρες που τα χέρια σας χρειάζονται διάλειμμα είναι ζωτικής σημασίας.

Εκτός από μια κούνια ή ένα καρεκλάκι, μια αιώρα ή ένα ρηλάξ μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμα κατά τη διάρκεια των κουραστικών ημερών σας με το νεογέννητό σας. Άλλα βασικά είδη που θα σας βοηθήσουν να βγάλετε τη μέρα σας περιλαμβάνουν ένα μόνιτορ για το μωρό και ένα μαξιλάρι θηλασμού.

Υγεία και ασφάλεια για ένα μωρό 1 εβδομάδας

Θα κάνετε την πρώτη επίσκεψη του μωρού σας στον παιδίατρό του κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της ζωής του, συνήθως περίπου 3 έως 5 ημέρες μετά τη γέννησή του. Το μωρό σας θα ζυγιστεί και θα εξεταστεί, και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να θέσετε στον παιδίατρό σας οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με τη διατροφή, τον ύπνο ή την ανάπτυξή του.

Το μωρό σας θα κάνει ένα προγραμματισμένο εμβόλιο σε αυτή την ηλικία, το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, το οποίο συνήθως χορηγείται στο νοσοκομείο πριν από το εξιτήριο. Πριν φύγετε από το νοσοκομείο, το νοσοκομείο πιθανότατα θα διασφαλίσει ότι έχετε τοποθετήσει σωστά το κάθισμα του μωρού στο αυτοκίνητό σας.

Το κάθισμα αυτό θα πρέπει να είναι στραμμένο προς τα πίσω και θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας είναι σωστά δεμένο σε αυτό.

Δεν χρειάζεται να θωρακίσετε το σπίτι σας ακόμα (καλύμματα πριζών, γωνίες τραπεζιών και επίπλων, κάγκελα και διαχωριστικά ασφαλείας), αλλά μπορείτε να το προετοιμάσετε ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετο και ασφαλές για το μωρό σας, φροντίζοντας να έχετε μια μέτρια θερμοκρασία στο σπίτι σας (όχι πολύ κρύο, όχι πολύ ζέστη), και η κούνια ή το ρηλάξ του μωρού σας να έχει τοποθετηθεί σωστά και όχι δίπλα σε έπιπλα που δεν είναι στερεωμένα, παράθυρα, καλώδια ή καυτούς φούρνους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην καπνίζετε κοντά στο μωρό σας ή να μην επιτρέπετε στο μωρό σας να υπόκειται σε παθητικό κάπνισμα, καθώς το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Τα βασικά για τη φροντίδα ενός μωρού 1 εβδομάδας

Πολλοί νέοι γονείς έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη φροντίδα του μωρού τους. Ευτυχώς, το μωρό σας δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα αυτή τη στιγμή, πέρα από το φαγητό και τον ύπνο. Ακολουθούν μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

  • Φροντίδα του ομφάλιου λώρου

Παλαιότερα η συμβουλή ήταν να καθαρίζετε το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου του μωρού σας με οινόπνευμα. Ωστόσο, στις μέρες μας, οι ειδικοί δεν συνιστούν κάτι τέτοιο. Αντ’ αυτού, μπορείτε να το αφήσετε στην ησυχία του και να το αφήσετε να επουλωθεί μόνο του, μέχρι να πέσει σε περίπου μία εβδομάδα.

  • Μπάνιο

Όσο περιμένετε να επουλωθεί ο ομφάλιος λώρος του μωρού σας, είναι καλύτερο να μην το βυθίζετε στο νερό. Τα σφουγγαρόλουτρα ή ο επιτόπιος καθαρισμός είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε αυτή τη στιγμή. Χρησιμοποιήστε πολύ ήπια σαπούνια και ζεστό νερό.

  • Αλλαγές πάνας

Στην αρχή, τα κακά του μωρού σας θα είναι μαύρα και πισσώδη. Αυτό είναι ένα είδος κακά που ονομάζεται μηκώνιο και μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστεί. Σύντομα, όμως, τα κακά του μωρού σας θα γίνουν πρασινωπά και στη συνέχεια θα κατασταλάξουν σε ένα κιτρινωπό ή καφετί χρώμα.

Θα έχετε πολλά κακάκια σε αυτή την ηλικία, γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα μωρά να κάνουν κακάκια σχεδόν μετά από κάθε τάισμα.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε για ένα μωρό 1 εβδομάδας

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο στα χαμένα αυτή τη στιγμή, καθώς γνωρίζεστε με το μωρό σας και μαθαίνετε να το φροντίζετε. Αν αναρρώνετε από τον τοκετό, να θυμάστε ότι οι ορμόνες σας εξακολουθούν να προσαρμόζονται και το σώμα σας επίσης επουλώνεται.

Όπως ακριβώς θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι ευτυχισμένο και καλοταϊσμένο, πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κάνετε το ίδιο και για τον εαυτό σας. Φροντίστε να τρώτε όταν πεινάτε και να παραμένετε ενυδατωμένες.

Μπορεί να είναι εύκολο να σας απασχολούν πολλά μακροπρόθεσμα ζητήματα, όπως το “Πότε θα ξανακοιμηθώ;” και “Πότε θα βρω το ρυθμό μου με αυτό το μωρό;”, αλλά προσπαθήστε να μην επικεντρωθείτε σε αυτά αυτή τη στιγμή.

Αυτές οι πτυχές της ζωής σας θα τακτοποιηθούν σύντομα. Προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε την κατάσταση βήμα βήμα και προσπαθήστε να ευχαριστηθείτε τη γλυκιά και καινούργια αίσθηση του μωρού σας.

Μπορεί ένα μωρό 1 εβδομάδας να περάσει τη νύχτα χωρίς να τραφεί;

Όχι ακόμα. Τα μωρά σε αυτή την ηλικία πρέπει να τρώνε συχνά τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα για να λαμβάνουν αρκετές θερμίδες. Τα μωρά που θηλάζουν συνήθως πρέπει να τρώνε κάθε 2-3 ώρες, ενώ τα μωρά που τρέφονται με βρεφικό γάλα τρώνε κάθε 3-4 ώρες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.