Ανατομία: Το Μηριαίο Οστό

Μηριαίο Οστό

ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Ανατομία: Το Μηριαίο Οστό

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Το μηριαίο οστό είναι το οστό του μηρού, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο οστό του ανθρώπινου σώματος.

Υποστηρίζει το βάρος του σώματος και σας βοηθά να κινείστε. Εκτεινόμενο από το ισχίο έως το γόνατο, το μηριαίο οστό είναι εξαιρετικά σκληρό και δεν είναι εύκολο να σπάσει.

Ένα σπασμένο μηριαίο οστό είναι ένα από τα λίγα απλά κατάγματα που μπορεί να θεωρηθεί απειλητικό για τη ζωή, επειδή μπορεί να προκαλέσει σημαντική εσωτερική αιμορραγία.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τη λειτουργία και τη δομή του μηριαίου οστού, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις παθήσεις που ενδέχεται να το επηρεάσουν.

Ανατομία

Υπάρχουν τέσσερις τύποι οστών στο σώμα σας: μακρά οστά, κοντά οστά, πλατιά οστά και ακανόνιστα οστά.

Το μηριαίο οστό -το μοναδικό οστό στο άνω μέρος του ποδιού- είναι ένα μακρύ οστό. Αυτός ο τύπος οστού έχει σπογγώδη οστικό ιστό και στα δύο άκρα και μια κοιλότητα γεμάτη με μυελό των οστών στον άξονά του.

Το άκρο του μηριαίου οστού που βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά (εγγύς άκρο) ονομάζεται κεφαλή του μηριαίου οστού. Πρόκειται για το σφαιρικό τμήμα της σφαιρικής άρθρωσης του ισχίου.

Κάτω από την κεφαλή του μηριαίου οστού βρίσκεται ο αυχένας και ο μείζων τροχαντήρας. Ο μείζων τροχαντήρας προσκολλάται σε τένοντες που συνδέονται με τον ελάχιστο γλουτιαίο και τον μέσο γλουτιαίο μυ. Αυτοί οι μύες τραβούν το πόδι για να βοηθήσουν στο περπάτημα και το τρέξιμο.

Κάτω από τον μείζονα τροχαντήρα βρίσκεται ο ελάσσων τροχαντήρας, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του αυχένα του μηριαίου οστού.

Ο ελάσσων τροχαντήρας είναι το τμήμα του μηριαίου οστού που συνδέεται με ένα ζεύγος μυών που βοηθούν στην κάμψη του μηρού για να ανυψωθεί το πόδι προς τα εμπρός.

Κάτω από τον ελάσσων τροχαντήρα βρίσκεται το γλουτιαίο τράχυσμα, στο οποίο προσφύεται ο μείζων γλουτιαίος μυς.

Ο κύριος άξονας του μηριαίου οστού είναι γνωστός ως σώμα. Το άπω άκρο του μηριαίου οστού (το άκρο που βρίσκεται πιο μακριά από την καρδιά) είναι το σημείο όπου συνδέεται με την επιγονατίδα (επιγονατίδα) και τα οστά του κάτω μέρους του ποδιού (κνήμη και περόνη).

Αυτό το άκρο του μηριαίου οστού έχει μια σέλα που στηρίζεται στην κορυφή της κνήμης. Έχει στρογγυλεμένες άκρες σε κάθε πλευρά της άρθρωσης του γόνατος, οι οποίες είναι γνωστές ως κόνδυλοι. Η κοιλότητα μεταξύ των κονδύλων ονομάζεται μεσοκονδύλιος βόθρος.

Μηριαίο Οστό
Μηριαίο Οστό

Στο εσωτερικό του σώματος του μηριαίου οστού βρίσκεται η μυελώδης κοιλότητα, η οποία περιέχει μυελό των οστών.

Στα άκρα του μηριαίου οστού υπάρχουν περιοχές συμπαγούς οστού, το οποίο είναι συμπαγές και δεν περιέχει μυελό.

Το συμπαγές οστό περιβάλλεται από σπογγώδες οστό, το οποίο έχει πολλές μικρές κοιλότητες διάσπαρτες σε όλο του το μήκος. Ο αυχένας και η κεφαλή του μηριαίου οστού αποτελούνται από σπογγώδες οστό.

Λειτουργία

Το μηριαίο οστό στηρίζει το βάρος του σώματος στο πόδι. Όλα τα άλλα οστά του ποδιού συνδέονται με το κάτω τμήμα του μηριαίου οστού.

Όμως το μηριαίο οστό δεν χρησιμεύει μόνο για την κίνηση του σώματος. Στον άξονα του μηριαίου οστού υπάρχει τόσο ωχρός όσο και ερυθρός μυελός των οστών και παίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή κυττάρων αίματος και στην αποθήκευση λίπους.

Η ροή του αίματος στο μηριαίο οστό είναι δύσκολο να μετρηθεί. Είναι σημαντική ποσότητα, σε τέτοιο βαθμό που μια βελόνα που εισάγεται στο σπογγώδες οστό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγχυση αρκετού υγρού στην κυκλοφορία του αίματος ώστε να αντισταθμιστεί το σοκ ή η αφυδάτωση.

m2
Ανατομία: Το Μηριαίο Οστό

Σχετικές παθήσεις

Παρόλο που το μηριαίο οστό είναι το ισχυρότερο οστό του σώματος, μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένες καταστάσεις, όπως κατάγματα, εξαρθρήματα και άλλα.

Κάταγμα και εξάρθρημα

Τα κατάγματα είναι οι πιο συχνές κακώσεις του μηριαίου οστού.

Αν και χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να σπάσει ένα μηριαίο οστό, ορισμένες περιοχές του οστού είναι πιο ευάλωτες σε ένα κάταγμα σε σχέση με άλλες.

Στα νεότερα άτομα, τα κατάγματα του μηριαίου οστού είναι συνήθως το αποτέλεσμα τροχαίων ατυχημάτων ή άλλων συγκρούσεων με μεγάλη δύναμη.

Στους ηλικιωμένους, όπου η οστική πυκνότητα έχει μειωθεί με την ηλικία, μπορεί να ευθύνεται μια πτώση. Σε ορισμένους ηλικιωμένους, ένα κάταγμα που σχετίζεται με πτώση μπορεί να αφορά τόσο το μηριαίο οστό όσο και το ισχίο.

Ένα σπασμένο μηριαίο οστό απαιτεί συνήθως χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή του.

Αν σπάσετε το μηριαίο σας οστό, ενδέχεται:

 • Να χάσετε αίμα αν το κάταγμα διαπεράσει το δέρμα σας. Μπορεί να χάσετε περισσότερο αίμα αν το κάταγμα διαπεράσει το δέρμα σας από ό,τι αν δεν διαπεράσει το δέρμα σας.
 • Να πάθετε σοκ.
 • Να σπάσετε το ισχίο σας αν σπάσετε το άνω μέρος του μηριαίου οστού σας. (Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τα άτομα με οστεοπόρωση).
 • Να καταστρέψετε το γόνατό σας εάν σπάσετε το τμήμα του μηριαίου οστού ακριβώς πάνω από το γόνατό σας. (Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε άτομα με οστεοπόρωση ή σε άτομα που έχουν αντικαταστήσει το γόνατό τους).

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ή οι επιπλοκές κατά τη χειρουργική επέμβαση του σπασμένου μηριαίου οστού;

Κάθε χειρουργική επέμβαση έχει πιθανές επιπλοκές ή παρενέργειες. Οι επιπλοκές ή παρενέργειες από τη χειρουργική επέμβαση για ένα σπασμένο μηριαίο οστό είναι οι εξής:

 • Οξύ σύνδρομο διαμερίσματος. Στην περίπτωση αυτού του συνδρόμου, συσσωρεύεται πίεση στους μύες σας με αποτέλεσμα το αίμα να μην μπορεί να φτάσει στους μύες και τους ιστούς σας. Το οξύ σύνδρομο διαμερίσματος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη μυϊκή και νευρική βλάβη.
 • Τα σπασμένα άκρα του μηριαίου οστού σας δεν συνδέονται σωστά, προκαλώντας την επούλωση του μηριαίου οστού σας σε μη φυσιολογική θέση.
 • Τα καρφιά και οι βίδες στερέωσης μπορεί να σας ερεθίσουν.
 • Σύνδρομο λιπώδους εμβολής. Το λίπος εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Τα συμπτώματα είναι μεταξύ άλλων η απώλεια των αισθήσεων ή η δύσπνοια.
 • Θρόμβωση του αίματος
 • Κομμένα αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα που έχουν υποστεί βλάβη από μικρά αιχμηρά κομμάτια οστού από το σπασμένο μηριαίο οστό σας.
 • Λοίμωξη.

Το εξάρθρημα του ισχίου προκύπτει όταν η κεφαλή του μηριαίου οστού απομακρύνεται από την κοτύλη του ισχίου, την υποδοχή στην οποία στηρίζεται η κεφαλή του μηριαίου οστού.

Χωρίς ακτινογραφία, μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν η κεφαλή ή ο αυχένας του μηριαίου οστού έχει σπάσει ή αν έχει εξαρθρωθεί από το οστό του ισχίου. Ανάλογα με το πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.

m3
Ανατομία: Το Μηριαίο Οστό

Λιγότερο συχνές καταστάσεις

Η θυλακίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ισχίου και του γόνατος.

Παρουσιάζεται όταν ο θύλακας -ένας μικρός σάκος υγρού που βοηθά στην κίνηση των αρθρώσεων- φλεγμαίνει. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω τραυματισμού, μόλυνσης ή υπερβολικής χρήσης.

Η μηριαία πρόσθια κλίση είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Εμφανίζεται όταν τα οστά του μηριαίου οστού περιστρέφονται προς τα μέσα, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται προς τα μέσα τα γόνατα και τα δάχτυλα των ποδιών.

Η νόσος Legg Calve Perthes είναι μια σπάνια παιδική νόσος της άρθρωσης του ισχίου. Επηρεάζει τη ροή του αίματος στην κεφαλή του μηριαίου οστού. Η έλλειψη αίματος προκαλεί το θάνατο του οστίτη ιστού, μια κατάσταση γνωστή ως οστεονέκρωση.

Με την πάροδο του χρόνου, το οστό θα αναγεννηθεί, αλλά μπορεί να έχει διαφορετικό σχήμα. Μπορεί να μην εφαρμόζει στο ισχίο όπως πριν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα.

m4
Ανατομία: Το Μηριαίο Οστό

Το μηριαίο οστό είναι ένα σημαντικό οστό στο πόδι και έχει καθοριστική σημασία για τον τρόπο με τον οποίο κινείται το σώμα στο ισχίο.

Παρά το γεγονός ότι είναι το ισχυρότερο οστό του σώματος, δεν είναι απρόσβλητο από τραυματισμούς.

Τα κατάγματα του μηριαίου οστού, τα εξαρθρήματα του ισχίου και άλλες παθήσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές εάν δεν αντιμετωπιστούν και μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κινητικότητα του ατόμου.

Ποια είναι η σημασία του μικρού μήκους μηριαίου οστού στην εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μηριαίο οστό του μωρού μετράται συνήθως κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος.

Τις περισσότερες φορές, ένα κοντό μηριαίο οστό είναι απλώς μια φυσιολογική διαφορά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να υποδηλώνει μια κατάσταση όπως η ανεπάρκεια του πλακούντα ή το σύνδρομο Down.

Πόσο δύσκολο είναι να σπάσετε το μηριαίο σας οστό;

Συνήθως είναι πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι το μηριαίο οστό είναι πολύ ισχυρό οστό. Τα κατάγματα προκαλούνται συνήθως από τραυματισμό με μεγάλη πρόσκρουση, όπως πτώση από ύψος ή τροχαίο ατύχημα.

Ένα κάταγμα που προκαλείται από ένα χτύπημα χαμηλής δύναμης μπορεί να υποδηλώνει ότι τα οστά είναι πιο αδύναμα λόγω κάποιας πάθησης, όπως η οστεοπόρωση.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επουλωθεί ένα σπασμένο μηριαίο οστό;

Συνήθως χρειάζονται περίπου τρεις έως έξι μήνες για να επουλωθεί πλήρως ένα κάταγμα στον άξονα του μηριαίου οστού.

Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος εάν έχει σπάσει σε περισσότερα από ένα σημεία.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...