ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μπορεί το άγχος να σας αρρωστήσει;

Από

Medbox

Άγχος και αρρώστια, το άγχος αρρωσταίνει, το στρες αρρωσταίνει, μπορείτε να αρρωστήσετε από το στρές;

Το στρες είναι η αντίδραση του σώματός σας σε μια πραγματική ή θεωρούμενη απειλή. Το άγχος ως ένα βαθμό σας κάνει καλό και σας ωθεί να δραστηριοποιηθείτε, όπως για παράδειγμα να αναζητήσετε εργασία όταν σας έχουν απολύσει. Το υπερβολικό στρες, ωστόσο, μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας κάνει να αρρωσταίνετε πιο εύκολα.

Οι παρατεταμένες περίοδοι άγχους μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Σύμφωνα με μια μελέτη, το 60 έως 80 % των επισκέψεων στο ιατρείο ενδέχεται να σχετίζονται με το άγχος.

Ασθένειες που προκαλούνται από το άγχος

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει διάφορα σωματικά συμπτώματα και ασθένειες. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μόλις αυξηθεί το επίπεδο του στρες και να επιδεινωθούν καθώς το στρες εξακολουθεί να υφίσταται. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν μόλις το επίπεδο του άγχους σας μειωθεί.

Ορισμένα από τα συμπτώματα που συνήθως προκαλούνται από το στρες είναι τα ακόλουθα:

 • αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • γρήγορη αναπνοή
 • δύσπνοια
 • μυϊκή ένταση
 • πονοκέφαλος
 • ναυτία
 • ζάλη

Εάν τα επίπεδα άγχους σας παραμένουν υψηλά ή βιώνετε συχνά άγχος, ο κίνδυνος να αρρωστήσετε αυξάνεται.

Πυρετός

Το χρόνιο στρες και η έκθεση σε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ψυχογενή πυρετό. Αυτό σημαίνει ότι ο πυρετός προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες και όχι από κάποιον ιό ή άλλο είδος φλεγμονώδους αιτίας.

Σε ορισμένους ανθρώπους, το χρόνιο στρες προκαλεί επίμονο χαμηλό πυρετό μεταξύ 37 και 38°C. Άλλοι άνθρωποι βιώνουν μια έξαρση της θερμοκρασίας του σώματος που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 41°C όταν εκτίθενται σε ένα συγκινησιακό γεγονός.

Ο ψυχογενής πυρετός μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε βρίσκεται υπό πίεση, αλλά συνηθέστερα επηρεάζει τις νεαρές γυναίκες.

Το κοινό κρυολόγημα

Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι το χρόνιο ψυχολογικό στρες εμποδίζει το σώμα να ρυθμίσει σωστά τη φλεγμονώδη αντίδραση. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με την εμφάνιση και την εξέλιξη πολλών ασθενειών. Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε μεγάλες περιόδους στρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κρυολόγημα κατά την έκθεση στους μικροοργανισμούς που προκαλούν το κρυολόγημα.

Προβλήματα με το στομάχι/γαστρεντερικά προβλήματα

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το στρες εμποδίζει το γαστρεντερικό σας σύστημα να λειτουργήσει σωστά, επηρεάζοντας το στομάχι και το παχύ έντερο. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως

 • κοιλιακό άλγος
 • ναυτία
 • δυσπεψία
 • διάρροια
 • δυσκοιλιότητα

Το άγχος έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) και μπορεί να είναι μία από τις κύριες αιτίες του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Εάν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έχετε καούρες, το στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας αυξάνοντας την ευαισθησία σας στο γαστρικό οξύ.

Εάν δεν ελεγχθεί ικανοποιητικά, η φλεγμονή από τη διάβρωση του στομαχικού οξέος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους. Η χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως οι αιμορροΐδες.

Κατάθλιψη

Η έρευνα έχει συνδέσει τόσο το χρόνιο στρες όσο και τις μικρότερες περιόδους οξέος στρες με την κατάθλιψη. Το άγχος βγάζει εκτός ισορροπίας αρκετές από τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου σας, συμπεριλαμβανομένων της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης. Ανεβάζει επίσης το επίπεδο της κορτιζόλης σας. Όλα αυτά συνδέονται με την κατάθλιψη. Όταν παρατηρείται αυτού του είδους η χημική ανισορροπία, έχει αρνητική επίδραση:

 • στη διάθεση
 • στον ύπνο σας
 • στην όρεξη
 • στην σεξουαλική διάθεση

Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

Το άγχος αποτελεί συνηθισμένο παράγοντα πρόκλησης πονοκεφάλων, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων τάσης και των ημικρανιών.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η χαλάρωση μετά από μια περίοδο άγχους μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδιο οξείας ημικρανίας μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Αυτό πιστεύεται ότι προκαλείται από αυτό που είναι γνωστό ως το φαινόμενο της “αποφόρτισης – κατάρρευσης” (let-down effect).

Όταν ζορίζεστε και δυσκολεύεστε κάτω από το βάρος της εργασίας ή της οικογενειακής πίεσης, το σώμα σας απελευθερώνει μια σειρά από χημικές ουσίες – συμπεριλαμβανομένων των ορμονών του στρες – οι οποίες κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά των ασθενειών.

Αλλά όταν η περίοδος άγχους τελειώνει, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποσύρει τα στρατεύματά του και ο οργανισμός είναι λιγότερο σε εγρήγορση όσον αφορά την απομάκρυνση των εισβολέων.

Ταυτόχρονα, μια δεξαμενή χημικών ουσιών του σώματος που ονομάζονται προσταγλανδίνες, η οποία έχει απομείνει από την αντίδραση στο στρες, έχει την τάση να παράγει φλεγμονή και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αρθριτικούς πόνους και ημικρανίες.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φαρμακευτική αγωγή ή η τροποποίηση της συμπεριφοράς θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των πονοκεφάλων για όσους έχουν ημικρανίες που σχετίζονται με τη μείωση του στρες.

Αλλεργίες και άσθμα

Το στρες στη ζωή έχει συνδεθεί με την εμφάνιση και την επιδείνωση ασθενειών που σχετίζονται με τα μαστοκύτταρα, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και των αλλεργιών.

Η ισταμίνη προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας και απελευθερώνεται από τα μαστοκύτταρα του σώματός σας ως απάντηση στο στρες. Τα παρατεταμένα ή αυξημένα επίπεδα άγχους μπορεί να επιδεινώσουν ή ενδεχομένως και να οδηγήσουν σε αλλεργική αντίδραση.

Έτσι μπορεί να προκληθούν δερματικά συμπτώματα, όπως εξάνθημα ή κνίδωση, ή άλλα συμπτώματα αλλεργίας, όπως ρινική καταρροή και δακρύρροια στα μάτια. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίση άσθματος σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα.

Παχυσαρκία

Το στρες πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης που προκαλούνται από το χρόνιο στρες μπορούν να επηρεάσουν διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, όπως ο κακός ύπνος, ο οποίος αυξάνει περαιτέρω τα επίπεδα κορτιζόλης και οδηγεί σε αύξηση του κοιλιακού λίπους. Συμβάλλει επίσης στην κακή διατροφή αυξάνοντας την επιθυμία σας για γλυκά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Τα υψηλά επίπεδα άγχους έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες να αποτύχετε σε προγράμματα απώλειας βάρους. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Καρδιακές παθήσεις

Η έρευνα έχει δείξει ότι όλα τα είδη στρες, συμπεριλαμβανομένου του συναισθηματικού στρες, του εργασιακού στρες, του οικονομικού στρες και των σημαντικών γεγονότων της ζωής, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το άγχος αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη σας, παράγοντες οι οποίοι συνδέονται άμεσα με τις καρδιακές παθήσεις. Το άγχος αυξάνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο να πεθάνετε από καρδιακή προσβολή.

Πόνος

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πόνο σε ολόκληρο το σώμα σας. Το άγχος προκαλεί ένταση στους μύες σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τον πόνο στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το άγχος μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία σας στον πόνο. Τα άτομα με ινομυαλγία, αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις συχνά αναφέρουν ότι παρατηρείται αύξηση του πόνου σε περιόδους στρες.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link