ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑ

Χλαμύδια. Τα συμπτώματα των χλαμυδίων

Από

Medbox

Τα σημεία και τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από χλαμύδια εξαρτώνται από το μέρος του σώματος που έχει μολυνθεί, είτε πρόκειται για τον κόλπο, το πέος, το ορθό ή το λαιμό.

Μπορεί να ποικίλλουν από κολπικές εκκρίσεις ή εκκρίσεις από το πέος μέχρι σοβαρό κοιλιακό ή/και πυελικό πόνο. Συχνά, η δυσφορία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του σεξ ή της ούρησης, αλλά πολύ συχνά δεν υπάρχουν καθόλου προειδοποιητικά σημεία.

Δεδομένου ότι τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες και άλλες επιπλοκές ακόμη και χωρίς συμπτώματα, ο τακτικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι μια λοίμωξη εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα.

Χλαμύδια. Τα συμπτώματα των χλαμυδίων
Χλαμύδια. Τα συμπτώματα των χλαμυδίων

Συχνά συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χλαμύδια αισθάνονται καλά. Περίπου το 70% των γυναικών και το 93% των ανδρών δεν εμφανίζουν συμπτώματα με τη λοίμωξη. Ωστόσο, η έλλειψη συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι η λοίμωξη δεν υπάρχει ή ότι δεν προκαλεί προβλήματα.

Τα συμπτώματα των χλαμυδίων εμφανίζονται συνήθως περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έκθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να είναι παρούσα για μήνες ή χρόνια πριν τελικά ανιχνευθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να μολυνθούν και άλλοι ερωτικοί σύντροφοι.

Οι επιπλοκές από τα χλαμύδια μπορεί να εμφανιστούν πολύ αργότερα μετά την έκθεση.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Κολπικές εκκρίσεις ή εκκρίσεις πέους: Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα των χλαμυδίων στις γυναίκες είναι οι κολπικές εκκρίσεις. Συνήθως έχουν κιτρινωπό χρώμα, αλλά τόσο η σύσταση όσο και το χρώμα μπορεί να ποικίλλουν. Οι άνδρες μπορεί να έχουν εκκρίσεις από το πέος τους που συχνά είναι διαυγείς και λεπτόρρευστες, αν και μπορεί επίσης να είναι παχύρρευστες, σαν βλέννα.
 • Πόνος κατά την ούρηση: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν πόνο κατά την ούρηση (δυσουρία) λόγω φλεγμονής της ουρήθρας (ουρηθρίτιδα), του σωλήνα που οδηγεί από την ουροδόχο κύστη προς το εξωτερικό του σώματος. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί πιο συχνή ανάγκη για ούρηση.
 • Πόνος, πρήξιμο ή κνησμός του πέους ή του αιδοίου: Μπορεί να εμφανιστεί ερυθρότητα, ευαισθησία, πρήξιμο ή φαγούρα γύρω από το άνοιγμα του πέους στους άνδρες ή στο αιδοίο (εξωτερικό μέρος των γεννητικών οργάνων) ή στον κόλπο στις γυναίκες.
 • Πόνος κατά τη συνουσία/επώδυνη εκσπερμάτιση: Ο τράχηλος της μήτρας είναι το σημείο μόλυνσης για τη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων χλαμυδίων στις γυναίκες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία κατά τη συνουσία (δυσπαρευνία), ιδίως κατά τη βαθιά διείσδυση. Πόνος μπορεί επίσης να υπάρχει λόγω φλεγμονώδους νόσου της πυέλου ή φλεγμονής στις σάλπιγγες. Οι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν πόνο κατά την εκσπερμάτιση.
 • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή με τη σεξουαλική επαφή: Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας που σχετίζεται με τα χλαμύδια.
 • Κοιλιακός και πυελικός πόνος: Ο πόνος στην κοιλιά, τη λεκάνη και την πλάτη μπορεί να εμφανιστεί σε περίπτωση φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.
 • Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις: Ο πόνος και το πρήξιμο των όρχεων μπορεί να εμφανιστούν όταν τα χλαμύδια ταξιδέψουν μέσω της ουρήθρας στους άνδρες και εισέρχονται στην επιδιδυμίδα, έναν αγωγό στο πίσω μέρος του όρχεως. Μπορεί να προκληθεί φλεγμονή (επιδιδυμίτιδα).
 • Ορθικός πόνος, εκκρίσεις ή αιμορραγία: Αυτά μπορεί να εμφανιστούν όταν το ορθό μολυνθεί με χλαμύδια λόγω μετάδοσης κατά τη διάρκεια του παθητικού πρωκτικού σεξ.

Σπάνια συμπτώματα

Τα συμπτώματα που είναι λιγότερο συνηθισμένα είναι μεταξύ άλλων:

 • Πονόλαιμος: Η μετάδοση των βακτηρίων κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, πύον στις αμυγδαλές και πόνο κατά την κατάποση.
 • Πόνος στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς (περιηπατίτιδα): Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία η κάψα του ήπατος (συνδετικός ιστός που περιβάλλει το ήπαρ) φλεγμαίνει. Γνωστή και ως σύνδρομο Fitz-Hugh-Curtis, προκαλεί πόνο στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλιάς.
 • Πόνος στις αρθρώσεις (αντιδραστική αρθρίτιδα): Μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα φλεγμονής σε λίγες μόνο αρθρώσεις (ολιγοαρθρίτιδα) σε συνδυασμό με φλεγμονή των ματιών και της ουρήθρας. Αυτή η αντιδραστική αρθρίτιδα δεν προκαλείται από τη λοίμωξη. Αντίθετα, οφείλεται σε μια μεταφλεγμονώδη διεργασία κατά την οποία ο οργανισμός παράγει πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη λοίμωξη και οι οποίες εσφαλμένα στοχεύουν τους δικούς του ιστούς. Εμφανίζεται συχνότερα μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά την έκθεση στα βακτήρια και υποχωρεί σε διάστημα 3 έως 12 μηνών. Μπορεί να βελτιωθεί ή να μην βελτιωθεί με αντιβιοτικά.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της λοίμωξης από χλαμύδια μπορεί να είναι σοβαρές. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να σας επηρεάσουν ανεξάρτητα από το αν παρουσιάσατε συμπτώματα. Τέτοιες επιπλοκές μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν μέσω του τακτικού ελέγχου και της έγκαιρης θεραπείας.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID)

Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό και/ή πυελικό πόνο στις γυναίκες όταν το βακτήριο ταξιδεύει μέσω του τραχήλου της μήτρας και της μήτρας και εισέρχεται στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, προκαλώντας Φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.

Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν κοιλιακό και πυελικό πόνο, ένα είδος οσφυαλγίας και μερικές φορές πυρετό ή ρίγη.

Κατά την εξέταση, μια γυναίκα μπορεί να αισθανθεί δυσφορία κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης.

Χρόνιο πυελικό άλγος

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πυελικό πόνο. Αυτή η επιπλοκή είναι συχνή, καθώς εμφανίζεται περίπου στο 30% των γυναικών που είχαν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου λόγω χλαμυδίων.

Γυναικεία υπογονιμότητα

Στην περίπτωση της φλεγμονώδους νόσου, η λοίμωξη και η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσουν σε ουλές στις σάλπιγγες. Αυτή η ουλοποίηση ενδέχεται να εμποδίσει τη διέλευση του σπέρματος στη σάλπιγγα, εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση του ωαρίου και οδηγώντας σε υπογονιμότητα.

Έκτοπη κύηση

Η έκτοπη εγκυμοσύνη, ή σαλπιγγική εγκυμοσύνη, είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται σε μια σάλπιγγα αντί για τη μήτρα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι σάλπιγγες είναι ουλώδεις λόγω φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.

Μια έκτοπη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, ειδικά αν υποστεί ρήξη πριν εντοπιστεί.

Επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που έχουν μη θεραπευμένα χλαμύδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Εξαιτίας αυτού συνιστάται η εξέταση για χλαμύδια κατά την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο για όλες τις έγκυες γυναίκες.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών που συνοδεύουν τον πρόωρο τοκετό. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος ενδομητρίτιδας (φλεγμονή της μήτρας) μετά τον τοκετό.

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν μη θεραπευμένα χλαμύδια είναι πιο πιθανό να είναι μικρόσωμα για την ηλικία κύησης και να έχουν χαμηλό βάρος γέννησης.

Ο κίνδυνος θνησιγένειας είναι περίπου 40% υψηλότερος για τις έγκυες γυναίκες που έχουν μη θεραπευμένα χλαμύδια σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν χλαμύδια. Ευτυχώς, ο κίνδυνος σχεδόν εξαλείφεται με τη θεραπεία πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιπλοκές στο νεογέννητο

Όταν μια έγκυος μητέρα έχει μη θεραπευμένα χλαμύδια, το μωρό μπορεί να μολυνθεί κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού. Τα δύο ζητήματα που μπορεί να προκύψουν είναι:

 • Λοιμώξεις των ματιών: Η επιπεφυκίτιδα (νεογνική οφθαλμία) θεωρείται ότι εμφανίζεται σχεδόν στο 40% των βρεφών που γεννιούνται από μητέρες με μη θεραπευμένα χλαμύδια. Συμπτώματα όπως πρησμένα βλέφαρα, κόκκινα μάτια και παχύρρευστο, κιτρινωπό έκκριμα εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες 10 ημέρες της ζωής του μωρού.
 • Πνευμονία: Αυτή είναι κάπως σπανιότερη και εμφανίζεται στο 3%-16% των βρεφών που γεννιούνται από μητέρες με μη θεραπευμένα χλαμύδια. Η πνευμονία εμφανίζεται συχνότερα 4 έως 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό και συνήθως αρχίζει με βήχα και μπούκωμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν η μητέρα έχει υποβληθεί σε θεραπεία για χλαμύδια πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό αναμένεται να είναι ασφαλές από αυτές τις λοιμώξεις. Για όσες μητέρες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, ορισμένοι γυναικολόγοι συνιστούν επαναληπτικό έλεγχο για χλαμύδια κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Ουλές και ρωγμές στο ορθό

Σπάνια, η φλεγμονή του ορθού (πρωκτίτιδα) μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και σχισμές, ανώμαλες διόδους από το ορθό προς άλλη περιοχή ή έξω από το σώμα.

Κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Υπάρχει διαμάχη σχετικά με το αν οι λοιμώξεις από χλαμύδια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Μια ανασκόπηση 22 μελετών του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ταυτόχρονη μόλυνση με HPV και χλαμύδια διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σε 11 από τις μελέτες, τα χλαμύδια αποτελούσαν ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα κακοήθειας του τραχήλου της μήτρας.

Πιστεύεται ότι η φλεγμονή των πυελικών οργάνων που σχετίζεται με τα χλαμύδια ενισχύει τις καρκινογόνες αλλαγές που προκαλεί ο HPV. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σε γενικές γραμμές, η λοίμωξη από τον ιό HPV ευθύνεται κυρίως για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – και όχι τα χλαμύδια.

Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα

Σε αντίθεση με τους πιο συνηθισμένους υπότυπους του Chlamydia trachomatis που προκαλούν λοιμώξεις, υπάρχουν κάποιοι (L1, L2 και L3) που μπορούν να προκαλέσουν ένα πιο σοβαρό σύνδρομο γνωστό ως Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα (LGV).

Περιλαμβάνει συστηματικά συμπτώματα και διόγκωση λεμφαδένων που μπορεί μερικές φορές να συγχέεται με εκείνη που οφείλεται σε άλλες ασθένειες, όπως η σύφιλη.

Η πορεία θεραπείας για τις παραλλαγές του Αφροδίσιου λεμφοκοκκιώματος είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη των άλλων.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link