Χρειάζεται πράγματι να παίρνουμε πολυβιταμίνες;

Κατά γενική ομολογία, οι υγιείς άνθρωποι που τρέφονται σωστά χρειάζονται συμπληρώματα βιταμινών ή ανόργανων συστατικών μόνο εάν έχουν διαγνωσμένη ανεπάρκεια βιταμινών ή ανόργανων συστατικών.

Στους ηλικιωμένους αυτό σημαίνει συχνά έλλειψη βιταμίνης Β12, Β6 ή D ή ενός μετάλλου όπως το ασβέστιο ή το μαγνήσιο.

Ακόμα και τότε, είναι καλύτερο να αυξήσετε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά.

Εάν δυσκολεύεστε να τρώτε επαρκείς ποσότητες από τις ενδεδειγμένες τροφές, έχετε κάποια πεπτική διαταραχή που επηρεάζει την απορρόφηση ή έχετε πολύ χαμηλά επίπεδα μιας συγκεκριμένης βιταμίνης ή ενός ανόργανου συστατικού, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα καθημερινό συμπλήρωμα του εν λόγω θρεπτικού συστατικού.

Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει μια πολυβιταμίνη εάν υπάρχει κάποια ανησυχία ότι δεν λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες μιας ή περισσότερων βιταμινών ή ανόργανων συστατικών.

(Οι πολυβιταμίνες περιέχουν έναν συνδυασμό των περισσότερων βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συχνά σε ποσότητες που δεν υπερβαίνουν την ημερήσια αξία ή τις συνιστώμενες διατροφικές ποσότητες για τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά).

Τι γίνεται λοιπόν με τους υπόλοιπους; Είναι αποδεκτή η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης ή μιας παρόμοιας ” σύνθεσης για ηλικιωμένους” που κυκλοφορεί στο εμπόριο, αν δεν έχετε κάποια έλλειψη;

Για τον μέσο υγιή άνθρωπο, το να ακολουθεί μια διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά συνήθως παρέχει αρκετές από τις βασικές βιταμίνες και μέταλλα.

Χρειάζεται πράγματι να παίρνουμε πολυβιταμίνες;

Πολυβιταμίνες: Πού είναι το κακό;

Παρόλα αυτά, ορισμένοι ειδικοί ιατροί έχουν μια στάση ” θα μπορούσε να βοηθήσει-δεν θα έβλαπτε” σχετικά με τις πολυβιταμίνες.

Τα προϊόντα αυτά μπορεί να παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την κάλυψη των διατροφικών κενών ακόμη και για άτομα που τρώνε ως επί το πλείστον υγιεινά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη πολυβιταμινών σύμφωνα με τις οδηγίες δεν προκαλεί συνήθως σοβαρά προβλήματα, ενώ πολλές μάρκες που χορηγούνται χωρίς συνταγή είναι σχετικά φθηνές.

Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν ψυχολογική ώθηση από την πρωινή λήψη μιας πολυβιταμίνης. Είναι άλλος ένας τρόπος για να υποστηρίξετε έναν προνοητικό, υγιεινό τρόπο ζωής, μαζί με την άσκηση, την κατανάλωση αρκετού νερού και τη διαχείριση του άγχους.

Εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να ωφεληθείτε από μια πολυβιταμίνη, δεν είναι κακό να την πάρετε.

Αλλά να έχετε υπόψη σας τους περιορισμούς που υπάρχουν. Οι πολυβιταμίνες προσφέρουν κάποιες επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί περιστασιακά να σας λείπουν από την κανονική σας διατροφή, αλλά δεν αντικαθιστούν την υγιεινή διατροφή. Και η λήψη τους δεν προσφέρει ειδικά οφέλη για την υγεία ή προστασία από ασθένειες.

Οι χαμηλές τιμές των βιταμινών D, B12 και B6

Τρεις συχνές ελλείψεις βιταμινών στους ηλικιωμένους είναι οι βιταμίνες D, Β12 και Β6. Λίγες τροφές έχουν από τη φύση τους υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D και η λήψη αρκετής ποσότητας από την άλλη φυσική πηγή, το ηλιακό φως, μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατεύσουν το δέρμα τους από την έκθεση στον ήλιο.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκύψει από τη μειωμένη παραγωγή στομαχικού οξέος που οφείλεται στη γήρανση ή στη συστηματική λήψη αναστολέων αντλίας πρωτονίων ή αναστολέων Η2 για την αντιμετώπιση της καούρας ή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Χωρίς αρκετό στομαχικό οξύ, είναι πιο δύσκολο για το σώμα να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12 από τα τρόφιμα.

Τα χαμηλά επίπεδα τόσο της Β12 όσο και της Β6 μπορεί να προέρχονται από πεπτικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη και η ελκώδης κολίτιδα, καθώς και από επεμβάσεις όπως η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης.

Μια εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει τις περισσότερες ελλείψεις και ο γιατρός σας μπορεί στη συνέχεια να σας συνταγογραφήσει μια μεμονωμένη βιταμίνη ή μια πολυβιταμίνη για να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της.

Επιλέξτε με σύνεση

Παρόλο που είναι ασφαλές να αρχίσετε να παίρνετε μια πολυβιταμίνη μόνοι σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια συγκεκριμένη μάρκα.

Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στα ράφια των φαρμακείων. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Ο FDA στην Αμερική ρυθμίζει τις πολυβιταμίνες ως υποκατηγορία τροφίμων, αλλά όχι με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα συνταγογραφούμενα ή τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Στην Ευρώπη, τα συμπληρώματα ρυθμίζονται βάσει της οδηγίας της ΕΕ για τα συμπληρώματα διατροφής, η οποία καθορίζει τις απαιτήσεις για την ετικέτα, τη σύνθεση και την ασφάλεια.

Η οδηγία 2002/46/ΕΚ για τα συμπληρώματα διατροφής προβλέπει τον καθορισμό μέγιστων και ελάχιστων ποσοτήτων βιταμινών και ανόργανων συστατικών που περιέχονται στα συμπληρώματα.

Στόχος των εναρμονισμένων κανόνων για τα προϊόντα αυτά της οδηγίας 2002/46/ΕΚ είναι να προστατεύσει τους καταναλωτές από πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους από τα προϊόντα αυτά και να διασφαλίσει ότι δεν τους παρέχονται παραπλανητικές πληροφορίες.

Όσον αφορά την ασφάλεια των συμπληρωμάτων διατροφής, η οδηγία καθορίζει έναν εναρμονισμένο κατάλογο βιταμινών και ανόργανων συστατικών που μπορούν να προστίθενται για διατροφικούς σκοπούς στα συμπληρώματα διατροφής (στο παράρτημα Ι της οδηγίας).

Το παράρτημα ΙΙ της οδηγίας περιέχει κατάλογο των επιτρεπόμενων πηγών (βιταμινών και ανόργανων συστατικών) από τις οποίες μπορούν να παρασκευάζονται οι εν λόγω βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά.

Αυτό σημαίνει ότι οι αντίστοιχοι οργανισμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη παρακολουθούν μόνο τους ισχυρισμούς στις ετικέτες των προϊόντων σχετικά με τη θεραπεία ασθενειών.

Για παράδειγμα, οι πολυβιταμίνες δεν μπορούν να διατυπώνουν ισχυρισμούς στις ετικέτες τους σχετικά με τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων, όπως “μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων” ή “προστατεύει από την άνοια”.

Οι κατευθυντήριες γραμμές επιτρέπουν φράσεις όπως ” βοηθά την υγεία της καρδιάς” ή ” υποστηρίζει την ανοσία”. (Ωστόσο, οποιεσδήποτε τέτοιες φράσεις πρέπει να ακολουθούνται για παράδειγμα από αυτήν την φράση: “Αυτή η δήλωση δεν έχει αξιολογηθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη θεραπεία ή την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας”).

Share to...