Μέντα

Χρήσεις και οφέλη του ελαίου μέντας

MEDBOX NEWSROOM
Από MEDBOX NEWSROOM
9 Λεπτά

Η μέντα είναι ένα αρωματικό βότανο της οικογένειας της μέντας. Είναι υβρίδιο μέντας που αποτελεί διασταύρωση δυόσμου και μέντας. Βρίσκεται στη φύση στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Το αιθέριο έλαιο μέντας μπορεί να εξαχθεί από τα φύλλα του φυτού μέντας και χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς.

Μέντα
Μέντα

Έχει έντονη οσμή που είναι δροσερή και αναζωογονητική, ενώ η γεύση του είναι παρόμοια. Ενδεχομένως να γνωρίζετε τη δροσιά που αισθάνεστε στο στόμα σας αφού καταναλώσετε κάτι με γεύση μέντας.

Τα κύρια χημικά συστατικά του ελαίου μέντας είναι η μενθόλη και η μενθόνη. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά άλλα συστατικά.

Χρήσεις του ελαίου μέντας

Το έλαιο μέντας έχει μεγάλη γκάμα χρήσεων.

Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως:

  • ως φάρμακο για διάφορες παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η ναυτία και άλλα πεπτικά προβλήματα, καθώς και το κοινό κρυολόγημα και οι πονοκέφαλοι.
  • τοπική εφαρμογή για ανακούφιση από τον κνησμό, τον μυϊκό πόνο και τον πονοκέφαλο
  • αρωματικός παράγοντας σε τρόφιμα και προϊόντα όπως τα στοματικά διαλύματα
  • ένα φρέσκο, ευχάριστο άρωμα που προστίθεται σε σαπούνια και καλλυντικά προϊόντα

Τρόποι χρήσης του ελαίου μέντας

Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το έλαιο μέντας με διάφορους τρόπους. Αυτό μπορεί:

  • να εφαρμοστεί τοπικά (στο δέρμα)
  • να διαχέεται με τη μορφή αιθέριου ελαίου
  • να λαμβάνεται από το στόμα σε μορφή δισκίων ή κάψουλας
  • να εφαρμόζεται ενδορινικά (βάζοντας σταγονίδια μέσα στη μύτη)

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί ώστε να μην καταπίνετε το αιθέριο έλαιο της μέντας.

Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό πριν καταναλώσετε έλαιο μέντας σε οποιαδήποτε μορφή ή πριν το εφαρμόσετε τοπικά.

Οφέλη του λαδιού μέντας

Οι μαρτυρίες για τη φαρμακευτική χρήση των φυτών μέντας χρονολογούνται από την εποχή της Αρχαίας Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ρώμης.

Τι λένε λοιπόν οι σύγχρονες έρευνες για τα οφέλη του ελαίου μέντας;

Παρόλο που ορισμένα από τα πιθανά οφέλη του ελαίου μέντας βασίζονται σε προσωπικές μαρτυρίες, η έρευνα για τα οφέλη του στην υγεία συνεχίζεται.

Θα μελετήσουμε μερικές από αυτές τις έρευνες παρακάτω.

  • Για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Μερικές από τις πιο εκτεταμένες έρευνες σχετικά με τα οφέλη του ελαίου μέντας έχουν επικεντρωθεί στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια (μακροχρόνια) γαστρεντερική πάθηση που μπορεί να περιλαμβάνει:

  • κοιλιακό άλγος
  • διάρροια
  • δυσκοιλιότητα

Μια ανασκόπηση του 2019 από 12 έρευνες εξέτασε την αποτελεσματικότητα των καψακίων ελαίου μέντας στη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με το έλαιο μέντας βελτίωσε τον κοιλιακό πόνο και άλλα συμπτώματα της πάθησης.

Οι συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους το έλαιο μέντας βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και άλλων παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι.

Ορισμένες πιθανές επιδράσεις είναι οι εξής:

  • χαλαρώνει τους λείους μύες του γαστρεντερικού σωλήνα.
  • έχει αντιφλεγμονώδη δράση
  • επηρεάζει τους τύπους βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στον γαστρεντερικό σωλήνα
  • μειώνει την αίσθηση του πόνου στον γαστρεντερικό σωλήνα
  • Για άλλες γαστρεντερικές παθήσεις

Το έλαιο μέντας ή η μενθόλη, ένα από τα κύρια χημικά συστατικά του, έχει χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με κύμινο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της λειτουργικής δυσπεψίας.

Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από φούσκωμα, δυσπεψία και πόνο στην περιοχή του στομάχου.

Μια ανασκόπηση του 2019 συνόψισε τα αποτελέσματα διαφόρων μελετών που αφορούσαν τη μέντα, τη μενθόλη και το κύμινο.

Συνολικά, αυτή η συνδυαστική θεραπεία φαίνεται πολλά υποσχόμενη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργική δυσπεψία.

Μια άλλη ανασκόπηση μελετών φυτικών θεραπειών για παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα σε παιδιά και εφήβους διαπίστωσε ότι το έλαιο μέντας ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της διάρκειας, της συχνότητας και της σοβαρότητας του κοιλιακού πόνου σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, το έλαιο μέντας δεν ήταν αποτελεσματικό στη θεραπεία των κολικών σε σύγκριση με τις σταγόνες σιμεθικόνης.

  • Για τη ναυτία

Η ναυτία μπορεί να έχει πολλές αιτίες και συχνά εμφανίζεται μετά από μια επέμβαση.

Μια μικρή μελέτη του 2016 αξιολόγησε την επίδραση του εισπνεόμενου ελαίου μέντας στη μετεγχειρητική ναυτία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς αξιολόγησαν το επίπεδο της ναυτίας τους ως χαμηλότερο μετά την εισπνοή του ελαίου μέντας.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση μελετών του 2018 εξέτασε επίσης τις επιδράσεις της αρωματοθεραπείας στη μετεγχειρητική ναυτία.

Τέσσερις από τις μελέτες που εξετάστηκαν αφορούσαν το έλαιο μέντας σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Οι αξιολογητές διαπίστωσαν ότι η εισπνοή ελαίου μέντας είχε μικρή έως καμία επίδραση στη σοβαρότητα της ναυτίας ως μετεγχειρητικού συμπτώματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αν το έλαιο μέντας μπορεί να έχει επίδραση στα συμπτώματα ναυτίας σε ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν χημειοθεραπεία.

Μια μελέτη του 2021 σε 80 ασθενείς εξέτασε τα αποτελέσματα της εφαρμογής μιας σταγόνας ελαίου μέντας μεταξύ του άνω χείλους και της μύτης τρεις φορές την ημέρα για 5 ημέρες μετά τη χημειοθεραπεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώθηκε η σοβαρότητα και η συχνότητα της ναυτίας και του εμετού.

  • Για το δέρμα και τα μαλλιά

Το έλαιο μέντας χρησιμοποιείται συχνά σε καλλυντικά προϊόντα.

Αλλά υπάρχει περιορισμένος αριθμός ερευνών σχετικά με τα πιθανά οφέλη της μέντας όταν εφαρμόζεται στο δέρμα και τα μαλλιά.

Μια μικρή μελέτη του 2016 εξέτασε την τοπική εφαρμογή ελαίου μέντας και την επίδραση που είχε στη χρόνια φαγούρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα διάλυμα 1% ελαίου μέντας οδήγησε σε βελτίωση της διάρκειας της φαγούρας και της σοβαρότητας του κνησμού.

Μια μελέτη του 2014 σε ποντίκια συνέκρινε το έλαιο μέντας με τη μινοξιδίλη (Rogaine).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα διάλυμα 3% ελαίου μέντας οδήγησε στην ανάπτυξη πυκνών, μακρών μαλλιών σε ποντίκια μετά από 4 εβδομάδες θεραπείας, παρόμοια με τα αποτελέσματα από τη χρήση μινοξιδίλης.

Σε μια μελέτη του 2016 που εξέτασε τις επιδράσεις της τοπικής εφαρμογής μενθόλης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τοπικά εφαρμοζόμενη μενθόλη αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών, καθώς η αυξημένη ροή του αίματος μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του τριχωτού της κεφαλής σας.

  • Κατά των βακτηρίων και των μυκήτων

Το έλαιο μέντας έχει επίσης ήπιες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του κατά διαφόρων τύπων βακτηρίων και μυκήτων.

Τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα.

Σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης του λαδιού μέντας και τις ανεπιθύμητες ενέργειες

Τα αιθέρια έλαια δεν προορίζονται για λήψη από το στόμα.

Ορισμένες πιθανές παρενέργειες από τη λήψη εκχυλίσματος μέντας από το στόμα είναι οι εξής:

  • καούρα
  • ναυτία
  • εμετός

Η αρωματοθεραπεία ή η τοπική χρήση αραιωμένου αιθέριου ελαίου μέντας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη με μικρό κίνδυνο.

Να γνωρίζετε όμως ότι η αρωματοθεραπεία με μέντα μπορεί να είναι τοξική για τα κατοικίδια ζώα.

Πριν χρησιμοποιήσετε την αρωματοθεραπεία, να εξετάζετε πάντα την ασφάλεια των:

  • παιδιών
  • κατοικίδιων ζώων
  • εγκύων γυναικών

Εάν ληφθεί σε πολύ μεγάλες δόσεις, το έλαιο μέντας μπορεί να είναι τοξικό.

Περιέχει μια γνωστή τοξική ένωση που ονομάζεται πουλεγόνη.

Τα καλλυντικά σκευάσματα του ελαίου μέντας υποτίθεται ότι περιέχουν 1 % ή λιγότερο πουλεγόνη, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιέχουν περισσότερο.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι το αιθέριο έλαιο μέντας είναι πολύ συμπυκνωμένο και πρέπει πάντα να αραιώνεται κατάλληλα πριν από την τοπική χρήση.

Μόνο μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου χρειάζονται για την αραίωση σε λίγα ml ελαίου φορέα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το έλαιο μέντας που εφαρμόζεται στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή εξάνθημα.

Εάν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να έχετε δερματική αντίδραση στο έλαιο μέντας, δοκιμάστε το πρώτα σε ένα μικρό σημείο του δέρματός σας.

Μοιραστείτε το Άρθρο