CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη): Τι είναι και τι σημαίνει να έχετε υψηλά επίπεδα

CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη): Τι είναι και τι σημαίνει να έχετε υψηλά επίπεδα

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Όταν η c-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) είναι υψηλή, τα επίπεδα αυτά υποδηλώνουν φλεγμονή στον οργανισμό.

Αυτό συμβαίνει επειδή η c-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) παράγεται από το ήπαρ ως απάντηση στη φλεγμονή που προκαλείται από λοίμωξη, όπως η COVID-19, καθώς και από αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις.

Τα χρόνια υψηλά επίπεδα της CRP συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο και θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για καταστάσεις που σχετίζονται με την καρδιά, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι σημαίνει να είναι αυξημένη η c-αντιδρώσα πρωτεΐνη σας.

Εξηγεί τις εξετάσεις αίματος CRP, τις πιθανές αιτίες για τα υψηλά επίπεδα CRP και τα φάρμακα και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπισή της.

CRP
CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη): Τι είναι και τι σημαίνει να έχετε υψηλά επίπεδα

Εξετάσεις αίματος για την C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP)

Οι γιατροί δεν εξετάζουν συστηματικά την CRP όπως κάνουν με άλλους δείκτες.

Ωστόσο, τα επίπεδα της CRP μπορεί να ελεγχθούν εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε κάποια λοίμωξη ή άλλη πάθηση που προκαλεί φλεγμονή.

Και αν δεν έχετε εμφανή συμπτώματα, τα υψηλά επίπεδα της CRP μπορεί να σας αιφνιδιάσουν.

Η CRP που παράγεται στο συκώτι είναι μια απάντηση στη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τις φλεγμονές στο σώμα.

Η αυξημένη δραστηριότητά τους προκαλεί την παραγωγή περισσότερης CRP, καθιστώντας την έναν βιοδείκτη φλεγμονής που μπορεί να ανιχνευθεί με μια εξέταση αίματος.

Στους περισσότερους υγιείς ενήλικες, το φυσιολογικό εύρος της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης είναι 0,3 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dl) ή λιγότερο, αλλά σε αυτοάνοσες καταστάσεις όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμη και αν υπάρχει φλεγμονή. Άλλες τιμές είναι οι εξής:

 • Μεταξύ 0,3 mg/dL και 1,0 mg/dL, που θεωρούνται ήπια αυξημένες
 • Μεταξύ 1 mg/dL και 10 mg/dL, θεωρείται μέτρια αυξημένη
 • Πάνω από 10 mg/dl, θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένη.

Η εξέταση hs-CRP (υψηλής ευαισθησίας)

Η εξέταση CRP υψηλής ευαισθησίας (hs-CRP) είναι μια ελαφρώς διαφορετική εξέταση αίματος.

Μετράει πολύ χαμηλές ποσότητες CRP, με έμφαση σε θέματα καρδιακού κινδύνου και πρόληψης ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία θεωρούν ότι ένα επίπεδο 2 mg/L και άνω αποτελεί πιθανό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

Τι σημαίνουν τα αυξημένα επίπεδα CRP

Όταν τα επίπεδα της CRP παραμένουν αυξημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να υποδηλώνουν χρόνια φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Αυτός ο τύπος φλεγμονής χαμηλού βαθμού συμβάλλει στην εναπόθεση λίπους και άλλων ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών, μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Αυτή η συσσώρευση μπορεί να στενέψει τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, προκαλώντας στεφανιαία νόσο (ΣΝ).

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκληθεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Αυτό ισχύει ακόμη και για τα άτομα με αυξημένα επίπεδα CRP που δεν έχουν εμφανή συμπτώματα ή σημάδια ενεργού φλεγμονής.

Η φλεγμονή συμβάλλει σημαντικά στην αθηροσκλήρωση και η αυξημένη CRP σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Μια μελέτη σε 376 άτομα διαπίστωσε ότι 210 από αυτούς που είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο είχαν όλοι αυξημένα επίπεδα CRP σε σύγκριση με 166 άτομα που δεν είχαν στεφανιαία νόσο.

Το επίπεδο της CRP αυξήθηκε παράλληλα με τον βαθμό βλάβης των αιμοφόρων αγγείων που αξιολογήθηκε με τη στεφανιογραφία, μια απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση της ροής του αίματος στην καρδιά.

Ποιο επίπεδο της CRP είναι επικίνδυνα υψηλό;

Το αν ένα επίπεδο της CRP είναι επικίνδυνο εξαρτάται από τον τύπο της εξέτασης της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται, το ατομικό ιατρικό ιστορικό σας και την πιθανή αιτία της φλεγμονής.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας εξηγήσει καλύτερα τα αποτελέσματα της εξέτασης. Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε τιμή πάνω από 1 mg/dL είναι αυξημένη και μπορεί να απαιτεί ιατρική παρέμβαση.

Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστείτε διάγνωση και θεραπεία για την αιτία που το προκαλεί.

Αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με το άτομό σας

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να συμβάλλουν στα επίπεδα της CRP και ενδέχεται να υπάρξουν οφέλη από τη λήψη μέτρων για τη μείωση των επιπέδων της CRP.

Η θεραπεία που αποσκοπεί στη μείωση των επιπέδων CRP μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν τις σχέσεις αυτές.

Τα αυξημένα επίπεδα CRP συνδέονται σχεδόν πάντα με άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως:

 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Αδρανής τρόπος ζωής
 • Υψηλή χοληστερόλη
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Διαβήτης

Μεταβολικό σύνδρομο (συνδυασμός υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλού σακχάρου στο αίμα, μη φυσιολογικών επιπέδων λιπιδίων και υπερβολικού κοιλιακού λίπους)

Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή τους και τα επίπεδα της CRP.

Κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες, προσπάθεια απώλειας βάρους και/ή φαρμακευτική αγωγή.

Η αυξημένη CRP σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Αν και δεν είναι βέβαιο πόσο μπορεί να βοηθήσει η μείωση της CRP από μόνη της, τα αυξημένα επίπεδα του βιοδείκτη αυτού είναι ένα σημάδι ότι πιθανότατα έχετε και άλλους παράγοντες κινδύνου που πρέπει να αντιμετωπιστούν με δραστικά μέτρα.

Αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης

Αν και δεν είναι ακόμη βέβαιο πόσο σημαντικό είναι να μειωθεί η αυξημένη CRP, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει διάφορους τρόπους για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Δεν χρειάζεστε απαραίτητα φάρμακα για να μειώσετε τα επίπεδα της CRP. Η λήψη μέτρων για να καταστήσετε τον τρόπο ζωής σας πιο υγιεινό μπορεί επίσης να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι τρόποι για να μειώσετε την CRP σας χωρίς φάρμακα είναι οι εξής:

 • Αύξηση της αερόβιας άσκησης (π.χ. τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία)
 • Διακοπή του καπνίσματος
 • Απώλεια βάρους
 • Διατροφή με τρόφιμα που είναι υγιεινά για την καρδιά

Ορισμένες από αυτές τις στρατηγικές μπορούν επίσης να μειώσουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να μειώσετε το στρες και το άγχος της καθημερινότητάς σας.

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα CRP σε άνδρες με αγχώδη διαταραχή, αν και δεν είναι σαφές αν το άγχος προκαλεί υψηλά επίπεδα CRP.

Στατίνες

Οι στατίνες είναι φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της CRP κατά 13 έως 50%.

Οι στατίνες μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμη και σε ασθενείς που φαίνονται υγιείς και των οποίων τα επίπεδα CRP είναι υψηλά.

Οι στατίνες που αποδεδειγμένα μειώνουν τα επίπεδα της CRP και μειώνουν τους σχετικούς καρδιακούς κινδύνους είναι οι εξής:

 • Crestor (ροσουβαστατίνη).
 • Lipitor (ατορβαστατίνη)
 • Mevacor (λοβαστατίνη)
 • Πραβαστόλη (πραβαστατίνη)
 • Zocor (σιμβαστατίνη)

Εάν έχετε υψηλά επίπεδα CRP, ειδικά εάν έχετε έναν ή περισσότερους πρόσθετους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, θα πρέπει να συζητήσετε την πιθανότητα λήψης ενός φαρμάκου στατίνης με τον γιατρό σας.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

Share to...