Είναι καλό να αφήνουμε τα κατοικίδιά μας να κοιμούνται στο κρεβάτι μας;

Παρακάτω θα βρείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για να επιτρέψετε στον τριχωτό σας φίλο να ανέβει στο κρεβάτι σας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το να μοιράζονται οι άνθρωποι το κρεβάτι τους με ένα κατοικίδιο ζώο τη νύχτα είναι ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό της βραδινής τους ρουτίνας.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της American Pet Products Association National Pet Owners Survey για την περίοδο 2021-2022, το 43% των κατοικίδιων σκύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 49% των κατοικίδιων γατών κοιμούνται στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη τους.

Ωστόσο, όσον αφορά τα οφέλη (ή τα μειονεκτήματα) για την υγεία που συνεπάγεται το να μοιράζεστε το κρεβάτι σας με τον αγαπημένο σας μαλλιαρό φίλο, οι απόψεις των ειδικών διίστανται.

Τα οφέλη του να μοιράζεστε το κρεβάτι σας με το κατοικίδιό σας

Κατ’ αρχάς, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ερευνών σχετικά με το θέμα του ύπνου μαζί με κατοικίδια ζώα έχει επικεντρωθεί σε σκύλους και όχι σε γάτες.

Ο Mark Fierstein, MD, ειδικός εσωτερικής παθολογίας στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι γάτες είναι νυκτόβιες και μπορεί να θέλουν να παίξουν ή ακόμη και να ξυπνήσουν σκόπιμα τον ιδιοκτήτη τους.

Ο Dr. Fierstein επισημαίνει ότι ιστορικά, σε ορισμένους πληθυσμούς, οι άνθρωποι κοιμόντουσαν μαζί με τα σκυλιά τους τη νύχτα για να αποκομίσουν ένα πολύ σημαντικό όφελος για την υγεία: τη θερμότητα.

Παλαιότερες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό έκαναν, για παράδειγμα, οι ιθαγενείς της Αυστραλίας.

Ένα σύγχρονο πλεονέκτημα του ύπνου με τα κατοικίδια ζώα είναι ότι η πρακτική αυτή μπορεί να μετριάσει τη μοναξιά, λέει ο Fierstein.

“Συχνά, [οι άνθρωποι που κοιμούνται μαζί με κατοικίδια ζώα] αναφέρουν μια αυξημένη αίσθηση ασφάλειας, συντροφικότητας και χαλάρωσης”, σημειώνει.

“Για μερικούς ανθρώπους, η ζεστασιά του σκύλου, ο σταθερός καρδιακός παλμός και η προστατευτική φύση του μπορεί να κάνουν τον ύπνο μαζί με αυτόν να μοιάζει ασφαλής και άνετος“.

Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που αντιμετωπίζουν τραύματα ή διαταραχές μετατραυματικού στρες (post-traumatic stress disorder PTSD).

(Τα προβλήματα ύπνου, όπως η αϋπνία και οι εφιάλτες, είναι κοινά μεταξύ των ατόμων που ζουν με PTSD, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου).

“Βοηθούν στο να χαλαρώσει το άτομο και το βοηθούν να νιώσει ασφάλεια”, λέει ο Fierstein.

Ορισμένοι σκύλοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να βοηθούν τους ανθρώπους με μετατραυματική διαταραχή να αντιμετωπίζουν τους εφιάλτες, ξυπνώντας τους όταν αισθάνονται δυσφορία που σχετίζεται με τον εφιάλτη στον άνθρωπο.

Σε έρευνα που διεξήχθη σε βετεράνους που ζουν με μετατραυματική διαταραχή διαπιστώθηκε ότι το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι σκύλοι που εκπαιδεύτηκαν με αυτόν τον τρόπο τους βοήθησαν να διαχειριστούν αυτό το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της μετατραυματικής διαταραχής, σύμφωνα με μια διατομεακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology τον Ιούλιο του 2020.

Η Leslie Sinn, DVM, κτηνίατρος ειδική σε θέματα συμπεριφοράς στο Behavior Solutions στο Ashburn της Βιρτζίνια, λέει ότι ένα ζώο μπορεί να σας ηρεμήσει αν ξυπνήσετε νιώθοντας αποπροσανατολισμένος.

“Η παρουσία του σκύλου μπορεί να είναι πραγματικά καθησυχαστική και προσγειωτική”, υποστηρίζει.

Ο Fierstein προσθέτει ότι ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η παρουσία ενός σκύλου στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν διαταράσσει τον ύπνο με ουσιαστικό τρόπο.

Αναφέρεται σε μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Mayo Clinic Proceedings και έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων που μελετήθηκαν στο σπίτι τους είχαν ελαφρώς χαμηλότερη αποδοτικότητα στον ύπνο (ένα μέτρο υπολογισμού του χρόνου ύπνου σε σχέση με τον χρόνο που δαπανάται στο κρεβάτι) όταν ο σκύλος τους κοιμόταν στο κρεβάτι τους σε σχέση με τους ιδιοκτήτες των οποίων ο σκύλος κοιμόταν σε άλλο σημείο του δωματίου, αλλά κανένα από τα δύο σενάρια δεν μείωσε την αποδοτικότητα του ύπνου των ανθρώπων σε ανησυχητικό βαθμό.

Βελτιωμένη ανοσία

Η παρουσία σκύλων ή γατών επηρεάζει σημαντικά τη σύνθεση των βακτηρίων που βρίσκονται σε ένα σπίτι, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την ανοσία των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η έκθεση σε μια ποικιλία μικροοργανισμών ωφελεί την υγεία και την ανοσία του ανθρώπου και ότι η έλλειψη έκθεσης σε ποικίλους μικροοργανισμούς μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση των αλλεργιών και των αυτοάνοσων διαταραχών.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι το χάιδεμα ενός σκύλου αυξάνει την ανοσολογική απόκριση, οπότε η στενή επαφή που συνεπάγεται η κοινή χρήση ενός χώρου ύπνου μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερο από την απλή ύπαρξη ενός σκύλου στο σπίτι.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες στον τομέα αυτό.

Τα πλεονεκτήματα όσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα που παρέχουν τα κατοικίδια ζώα είναι πιθανότατα ακόμη πιο ευεργετικά για τα παιδιά και τα βρέφη, καθώς αυτά έχουν αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα.

Έχει βρεθεί ότι η συμβίωση με μια γάτα κατά το πρώτο έτος της ζωής ενός ατόμου μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στις γάτες μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Για τους άνδρες, η συμβίωση με σκύλο κατά το πρώτο έτος της ζωής τους μειώνει παρομοίως την πιθανότητα να γίνουν αλλεργικοί στους σκύλους.

Η έκθεση σε δύο ή περισσότερους σκύλους ή γάτες κατά το πρώτο έτος της ζωής μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει άλλες αλλεργίες , όπως στα ακάρεα της σκόνης, και σε διάφορα φυτά.

Η επιχειρηματολογία κατά του να μοιράζεστε το κρεβάτι σας με το κατοικίδιό σας

Φυσικά, υπάρχουν μερικά πιθανά μειονεκτήματα στο να πάρετε τον σκύλο μαζί σας στο κρεβάτι.

Μερικά από αυτά είναι τα εξής: αυξημένη πιθανότητα έκθεσης σε αλλεργιογόνα ή ασθένειες από τα κατοικίδιά σας, επιθετική συμπεριφορά και διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου, λέει ο Fierstein.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος μαζί με τα κατοικίδια ζώα μπορεί να αυξήσει τις νυχτερινές αφυπνίσεις των ανθρώπων.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στο Anthrozoos: A Multidisciplinary Journal of the Interactions of People & Animals διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν περισσότερες από τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να ξυπνήσουν από το κατοικίδιο ζώο με το οποίο κοιμόντουσαν μαζί, όταν το κατοικίδιο ζώο τους ήταν ενεργό (που αντιστοιχούσε περίπου στο 20 % της διάρκειας της νύχτας) από ό,τι αν το κατοικίδιο ζώο τους ήταν ακίνητο.

(Αξίζει να σημειωθεί ο σημαντικός περιορισμός ότι η μελέτη εξέτασε μόνο πέντε σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους και δεν ελήφθησαν υπόψη τα πιθανά οφέλη του ύπνου μαζί με το κατοικίδιο).

“Αν ο ιδιοκτήτης κοιμάται ελαφρά, μπορεί να μην τα πάει καλά με έναν σκύλο ή μια γάτα στο υπνοδωμάτιο”, σημειώνει ο Fierstein.

Για παράδειγμα, επισημαίνει ότι ένας σκύλος που ροχαλίζει δυνατά δεν είναι ο ιδανικός σύντροφος για ύπνο.

Οι σκύλοι μπορεί επίσης να επιδείξουν επιθετική συμπεριφορά – όπως γρύλισμα, μούγκρισμα ή ακόμη και δάγκωμα – ως αντανακλαστική αντίδραση τρόμου αν ξυπνήσουν απροσδόκητα, και αυτό μπορεί να είναι δυνητικά ενοχλητικό ή επικίνδυνο για το άτομο που κοιμάται δίπλα τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων.

Το να επιτρέπετε τα κατοικίδια ζώα στο υπνοδωμάτιο μπορεί επίσης να εκθέσει τους ιδιοκτήτες σε πιθανά αλλεργιογόνα, όπως τρίχες και τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, καθώς και σε βακτήρια, ιούς και παράσιτα που προκαλούν ασθένειες, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου.

Πώς να μοιράζεστε με ασφάλεια το κρεβάτι σας με το κατοικίδιό σας

Εάν είστε νέος ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου ή σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να δημιουργήσετε ένα μέρος για να κοιμάται το ζώο ξεχωριστά από το δικό σας κρεβάτι.

Το κατοικίδιό σας θα επωφεληθεί από το να έχει το δικό του μέρος για να ξεκουραστεί, τονίζουν, και το κρεβάτι του θα αποτελέσει ένα “στοιχείο ασφαλείας”, διευκολύνοντας τη μεταφορά του σκύλου ή της γάτας σας όταν ταξιδεύετε σε ένα νέο ή άγνωστο μέρος.

Εάν επιλέξετε να επιτρέψετε στο σκυλί ή τη γάτα σας να βρίσκεται στο κρεβάτι σας, οι ειδικοί έχουν ορισμένες συμβουλές για εσάς.

Θέστε όρια. “Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος γνωρίζει πού επιτρέπεται να κυκλοφορεί και πού όχι”, συμβουλεύει ο Fierstein.

“Δώστε πρόσβαση μόνο όταν προσκαλείτε [το κατοικίδιο ζώο σας] επάνω στο κρεβάτι.

Αποκλείστε την πρόσβαση τις υπόλοιπες φορές”.

Διατηρείτε το κατοικίδιο ζώο καθαρό. Ένας ιδιοκτήτης μπορεί να μην είναι αλλεργικός στο σκύλο ή τη γάτα του, αλλά μπορεί να είναι αλλεργικός σε άλλα υλικά που περιέχονται στο τρίχωμα του ζώου, λέει ο Fierstein – αν το ζώο δεν διατηρείται καθαρό.

Εφαρμόστε καλή υγιεινή με το κατοικίδιό σας και έτσι θα μειώσετε την πιθανότητα έκθεσης σε τσιμπούρια, ψύλλους, επιδερμοφυτίες και ακάρεα.

Πλένετε τακτικά τα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματα: Η καλή υγιεινή είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης ανεπιθύμητων μικροβίων.

Πλένετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματά σας, καθώς και τα κρεβάτια ή τις κουβέρτες των κατοικίδιων ζώων που φέρνετε στο υπνοδωμάτιό σας.

Αν το κατοικίδιό σας περνάει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να σκουπίζετε τις πατούσες και το τρίχωμά του για να κρατήσετε τη βρωμιά, τα φυτοφάρμακα και τα αλλεργιογόνα του εξωτερικού χώρου μακριά από το υπνοδωμάτιο.

Βγάλτε βόλτα το κατοικίδιό σας πριν από τον ύπνο: Το να βγάλετε το κατοικίδιό σας βόλτα πριν από τον ύπνο του δίνει μια τελευταία ευκαιρία να “πάει στην τουαλέτα” και μπορεί να το βοηθήσει να καταναλώσει την υπερβολική ενέργεια, ώστε να κινείται λιγότερο και να προκαλεί λιγότερες διαταραχές στον ύπνο.

Απαγορεύστε την επιθετική συμπεριφορά του ζώου. Ορισμένα σκυλιά υπερασπίζονται το χώρο τους και αρχίζουν να επιδεικνύουν προβληματική επιθετική συμπεριφορά όταν βρίσκονται στο κρεβάτι, λέει ο Fierstein.

“Μην επιτρέπετε καμία επιθετικότητα στην περιοχή ύπνου”, λέει.

Επιβάλλετε την τάξη. Όταν το κατοικίδιο ζώο σας βρίσκεται στο κρεβάτι σας, ο Fierstein λέει ότι πρέπει να μένει πάνω από τα καλύμματα για να μην εισέρχονται στο κρεβάτι βρωμιές και πιθανά αλλεργιογόνα, όπως τρίχες ή τριχίδια κατοικίδιων ζώων.

Αυτός ο κανόνας αποτρέπει επίσης το ζώο από το να αισθάνεται παγιδευμένο, εξηγεί.

” Μέσα στη νύχτα, ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να ξυπνήσει ξαφνικά και να τρομάξει ή να νιώσει παγιδευμένο.

Εκείνη τη στιγμή, ένα κατά κανόνα ήρεμο κατοικίδιο ζώο θα μπορούσε να δαγκώσει ή να γρατζουνίσει τον ιδιοκτήτη”.

Share to...