Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τα μαλλιά και το δέρμα σας;

Αυτή η φάση της ζωής, η εμμηνόπαυση, η οποία αρχίζει 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο της γυναίκας, προκαλεί αλλαγές σε όλο το σώμα της.

Μπορεί να καλωσορίσετε κάποιες από αυτές τις αλλαγές – τέρμα το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο! – αλλά κάποιες άλλες μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστες.

Πάρτε, για παράδειγμα, τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα και τα μαλλιά μπορεί να αλλάξουν μετά την εμμηνόπαυση.

Παρακάτω θα δούμε πώς το δέρμα και τα μαλλιά σας μπορεί να φαίνονται διαφορετικά μετά το τέλος των περιόδων σας – και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

Πώς τα οιστρογόνα επηρεάζουν τα μαλλιά και το δέρμα

Εάν παρατηρείτε αλλαγές στα μαλλιά και το δέρμα σας μετά την εμμηνόπαυση, συνήθως ευθύνονται τα ταχέως μειούμενα επίπεδα των οιστρογόνων.

Τα οιστρογόνα συμβάλλουν στην κατακράτηση νερού και στη διόγκωση του δέρματος. Όταν τα οιστρογόνα πέφτουν, χάνετε μερικά από τα μόρια που βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος.

Τα οιστρογόνα συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη των μαλλιών και στην διατήρηση της πυκνότητάς τους. Χωρίς αυτά, τα μαλλιά σας μπορεί να λεπτύνουν και να αδυνατίσουν.

Συνήθεις αλλαγές στο δέρμα και τα μαλλιά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Οι παρακάτω είναι οι πιο συνηθισμένες αλλαγές που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες στο δέρμα και τα μαλλιά τους μετά την εμμηνόπαυση.

 • Χαλάρωση και απώλεια σφριγηλότητας

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που συγκρατεί τους ιστούς του σώματος μεταξύ τους. Και όταν τα οιστρογόνα πέφτουν, μειώνεται και η παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα σας. Η απώλεια κολλαγόνου σημαίνει ότι το δέρμα χάνει τον νεανικό του όγκο και τη σφριγηλότητά του.

Προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα, πολλές φορές οι γυναίκες καταναλώνουν συμπληρώματα κολλαγόνου ή τρώνε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, όπως ο ζωμός από οστά.

Αλλά η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί σχετικά με αυτήν την προσέγγιση. Δεν έχουμε αρκετές ελεγχόμενες μελέτες στη διάθεσή μας που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση κολλαγόνου θα βοηθήσει το δέρμα μετά την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, μην το βάζετε κάτω. Μπορείτε να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της απώλειας κολλαγόνου στο σπίτι με ένα απλό μασάζ προσώπου.

Χρησιμοποιήστε την αγαπημένη σας ενυδατική κρέμα ή λάδι προσώπου και κάντε ένα μασάζ προσώπου κάθε βράδυ. Η κίνηση του μασάζ διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα σας.

εμμηνόπαυση
Εμμηνόπαυση
 • Ξηρότητα, ξεφλούδισμα και φαγούρα

Μπορείτε συνήθως να διαχειριστείτε την ξηρότητα του δέρματος μετά την εμμηνόπαυση με μια κατάλληλη ρουτίνα φροντίδας στο σπίτι:

Καθαρίστε απαλά το δέρμα: Ακόμα και αν το δέρμα σας είναι ξηρό, καθαρίζετε το δέρμα σας κάθε μέρα για να απομακρύνετε το μακιγιάζ και την καθημερινή βρωμιά. Αλλά μη χρησιμοποιείτε αφρώδες καθαριστικό, εκτός αν το πρόσωπό σας είναι λιπαρό.

Χρησιμοποιήστε ένα μη αφρίζον, απαλό καθαριστικό που έχει σχεδιαστεί για το ευαίσθητο δέρμα.

Nα ενυδατώνετε το δέρμα σας καθημερινά: Μετά την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες πρέπει να εντείνουν την προσπάθειά τους για περισσότερη ενυδάτωση. Οι ενυδατικές κρέμες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ βοηθούν στη συγκράτηση του νερού, διατηρώντας το δέρμα ελαστικό.

Οι οροί και οι κρέμες με αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στη γήρανση της επιδερμίδας.

Αποφύγετε τα ερεθιστικά συστατικά: Δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να χειροτερέψετε τα δερματικά προβλήματα με συστατικά που επιδεινώνουν το δέρμα σας. Αποφύγετε προϊόντα με άρωμα, χρώματα και αλκοόλ (συνήθως αναφέρονται ως SD alcohol ή μετουσιωμένο αλκοόλ).

Αν το προϊόν μυρίζει ή φαίνεται όμορφο, πιθανότατα δεν είναι καλό για το ευαίσθητο δέρμα. Προτιμήστε άχρωμα, χωρίς χρωστικές ουσίες προϊόντα με ελάχιστο ή καθόλου άρωμα.

Να κάνετε ζεστό, όχι καυτό ντους: Μην μένετε για πολύ ώρα στο ντους και μην κάνετε ντους με πολύ ζεστό νερό. Τα ζεστά ντους αφαιρούν από το δέρμα σας τα φυσικά του έλαια, αφήνοντάς το ξερό.

Και να ενυδατώνεστε αμέσως μετά το σκούπισμα με την πετσέτα. Το δέρμα μπορεί να απορροφήσει καλύτερα τα συστατικά όταν είναι ακόμα υγρό.

Αν δείτε κοκκινίλες ή εξανθήματα, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ένας δερματολόγος μπορεί να αποκλείσει ζητήματα όπως το έκζεμα, η ροδόχρους ακμή ή οι αλλεργικές αντιδράσεις και να σας βοηθήσει να βρείτε μια λύση.

 • Σκούρες κηλίδες

Αυτά τα ενοχλητικά σκούρα σημάδια, που μερικές φορές ονομάζονται κηλίδες γήρανσης, εμφανίζονται συχνά μετά την εμμηνόπαυση και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Οι σκούρες κηλίδες μπορεί να μην ανταποκρίνονται πάντα στις κρέμες που χορηγούνται χωρίς συνταγή. Υπάρχουν διάφορες συνταγογραφούμενες κρέμες που μπορούν να βοηθήσουν, όπως η τρετινοΐνη που είναι ένα ρετινοειδές που χορηγείται με συνταγή.

Αν αυτό δεν είναι αρκετό, τα peeling προσώπου στο ιατρείο ή οι θεραπείες με λέιζερ μπορούν να ξεθωριάσουν μεμονωμένες κηλίδες και να ενισχύσουν τη συνολική φωτεινότητα και τη νεανική εμφάνιση του δέρματος.

 • Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο

Καθώς οι ορμόνες αλλάζουν, μπορεί να παρατηρήσετε τρίχες στο άνω χείλος ή στο πηγούνι. Αν θέλετε να εξαφανιστούν, οι δοκιμασμένες μέθοδοι του τσιμπιδιού, της αποτρίχωσης και των κρεμών αποτρίχωσης θα τις ξεφορτωθούν – μέχρι να ξαναβγούν.

Η ηλεκτρόλυση είναι μια μόνιμη λύση αποτρίχωσης. Καταστρέφει τα κύτταρα ανάπτυξης στους θύλακες της τρίχας, ώστε να μην μπορούν να ξαναβγούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι απαιτούν αρκετά ραντεβού για να έχουν αποτελέσματα. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή την οδό, επιλέξτε έναν πιστοποιημένο ειδικό ή ζητήστε τη σύσταση του γιατρού σας.

Η αποτρίχωση με λέιζερ μπορεί να ξεφορτωθεί τις ανεπιθύμητες τρίχες στο πρόσωπο – αλλά με μια επιφύλαξη. Το λέιζερ στοχεύει στη μελανίνη, η οποία δίνει στα μαλλιά και το δέρμα το χρώμα τους. Η θεραπεία με λέιζερ αποδίδει μόνο στις σκούρες τρίχες. Εάν οι ανεπιθύμητες τρίχες σας είναι ανοιχτόχρωμες, το λέιζερ δεν θα έχει αποτέλεσμα.

 • Ξεσπάσματα ακμής μετά την εμμηνόπαυση

Δυστυχώς, η εμμηνόπαυση δεν σημαίνει το τέλος των σπυριών. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ακμή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ άλλες εμφανίζουν περισσότερη ακμή όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση.

Αν παρατηρήσετε σπυράκια μετά την εμμηνόπαυση, μην τα αντιμετωπίσετε με το ισχυρότερο προϊόν κατά της ακμής που μπορείτε να βρείτε.

Πολλά από τα προϊόντα ακμής στα ράφια των καταστημάτων είναι πολύ σκληρά και ξηραντικά για τους ενήλικες.

Δοκιμάστε ένα απαλό καθαριστικό που περιέχει σαλικυλικό οξύ. Αν τα προϊόντα που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή δεν αποδίδουν, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για μια λύση με συνταγή.

 • Απώλεια και αραίωση μαλλιών

Τα οιστρογόνα προάγουν την ανάπτυξη, την πυκνότητα και την πληρότητα των μαλλιών. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα μαλλιά τους αραιώνουν, είναι λιγότερο γεμάτα ή πέφτουν με μεγαλύτερη συχνότητα.

Αντιμετωπίστε το τριχωτό της κεφαλής σας σαν λίπασμα που θέλετε να βελτιστοποιήσετε για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Αν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ξηρό, χρησιμοποιήστε απαλά, ενυδατικά σαμπουάν και πλύνετε το λιγότερο συχνά.

Εάν όμως το τριχωτό της κεφαλής σας είναι λιπαρό, ενδεχομένως να θέλετε να λούζεστε κάθε μέρα. Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ανδρογενή αλωπεκία, που συχνά αποκαλείται φαλάκρα ανδρικού ή γυναικείου τύπου.

Μπορεί να προκαλέσει συνολική αραίωση των μαλλιών ή φαλακρά σημεία. Τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα με το συστατικό μινοξιδίλη μπορούν να βοηθήσουν.

Τέλος, αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας:

 • Ευδιάκριτες φαλακρές κηλίδες κυκλικού σχήματος στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Απώλεια μαλλιών που εμφανίζεται παράλληλα με κνησμό, κάψιμο ή πόνο.
 • Εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια στη γραμμή των μαλλιών.
 • Τρίχες που βγαίνουν σε συστάδες.
 • Εξάνθημα.

Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη

Ανεξάρτητα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δέρμα σας, το αντηλιακό είναι ο καλύτερός σας φίλος.

Εφαρμόστε το σε καθημερινή βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η αντηλιακή προστασία μπορεί να αποτρέψει τα σημάδια γήρανσης και να προλάβει τον καρκίνο του δέρματος.

Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο. Επιλέξτε ένα που σας αρέσει, ώστε να είναι πιο πιθανό να το εφαρμόζετε κάθε πρωί.

Αν πρόκειται να βγείτε έξω, επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες ή αφού κολυμπήσετε, ιδρώσετε ή σκουπιστείτε με πετσέτα.

Οι ακτίνες του ήλιου γερνούν το δέρμα σας και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ακόμη και το χειμώνα, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διαπερνούν τα σύννεφα.

Share to...