ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ

Χειρουργική επέμβαση για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Η χειρουργική επέμβαση κήλης δίσκου είναι μια επέμβαση κατά την οποία ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος που έχει υποστεί κήλη απομακρύνεται από ένα κοντινό νεύρο. Η επέμβαση εκτελείται συνήθως από ορθοπεδικό χειρουργό ή νευροχειρουργό. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης κήλης δίσκου είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης όταν ένας δίσκος έχει υποστεί κήλη ή έχει απομακρυνθεί από τη θέση του και συμπιέζει ένα σπονδυλικό νεύρο.

Χειρουργική επέμβαση για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
Χειρουργική επέμβαση για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Τι είναι η χειρουργική επέμβαση για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου;

Εάν έχετε πόνο στη μέση, ισχιαλγία ή αυχενική ριζοπάθεια, η κήλη δίσκου μπορεί να είναι η αιτία του προβλήματός σας. Αυτό συμβαίνει όταν το ζελατινώδες υλικό στο εσωτερικό ενός σπονδυλικού δίσκου σπρώχνεται εκτός θέσης και συμπιέζει ένα νεύρο. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως δισκοκήλη, ολίσθηση ή ρήξη δίσκου.

Συνήθως, οι δισκοκήλες συμβαίνουν σε ενήλικες, επομένως τα παιδιά δεν εξετάζονται για αυτή τη διαδικασία. Τις περισσότερες φορές, η επέμβαση πραγματοποιείται ως εκλεκτική προγραμματισμένη επέμβαση. Σε σοβαρές περιπτώσεις συμπίεσης των νωτιαίων νεύρων που προκαλούν οξεία παράλυση, μπορεί να προηγηθεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικής επέμβασης για την κήλη δίσκου.

 • Πεταλεκτομή
 • Τρηματεκτομή
 • Δισκεκτομή
 • Σπονδυλοδεσία

Η ακριβής χειρουργική επέμβαση που θα πραγματοποιηθεί για την κήλη του δίσκου σας θα καθοριστεί από τον θεράποντα ιατρό σας και θα βασιστεί σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι η θέση και το μέγεθος της κήλης του δίσκου, η ανατομία των οστών γύρω από τον δίσκο, το ιατρικό ιστορικό και η κατάσταση της υγείας σας. Φροντίστε να συνομιλήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας για να καταλάβετε σε ποια χειρουργική επέμβαση θα υποβληθείτε.

Χειρουργική επέμβαση για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
Χειρουργική επέμβαση για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Διάφορες χειρουργικές τεχνικές

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον πόνο στη σπονδυλική στήλη και τα νεύρα λόγω κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία: Αυτή η επέμβαση πραγματοποιείται για την αφαίρεση μιας δισκοκήλης στον αυχένα σας. Γίνεται μια μικρή τομή στο μπροστινό μέρος του αυχένα σας και αφαιρείται η δισκοκήλη. Τοποθετείται ένας μικρός μεταλλικός διαχωριστής στη θέση όπου βρισκόταν ο δίσκος σας και εισάγονται βίδες για να ενωθούν τα οστά σας μεταξύ τους.

Τυπική ανοικτή οπίσθια προσέγγιση: Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη διενέργεια μιας τομής στην πλάτη σας, την απομάκρυνση των μυών της σπονδυλικής σας στήλης από τα οστά σας και την αποκοπή του υλικού του δίσκου από το σπονδυλικό νεύρο.

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση: Κατά την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση για κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, γίνεται μια μικροσκοπική τομή στην πλάτη σας. Μια ειδική κάμερα και ένα μικροσκόπιο εισάγονται στην πλάτη σας για να απεικονιστεί η δισκοκήλη και τα νωτιαία νεύρα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα εργαλεία για την απομάκρυνση του υλικού του δίσκου από τα νεύρα.

Συνήθως, οι μικρότερες τομές κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης σημαίνουν λιγότερο πόνο, μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και μικρότερο κίνδυνο απώλειας αίματος.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, ο χειρουργός σας μπορεί να προτιμά να εκτελέσει μια ανοικτή επέμβαση για να έχει πλήρη εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Πρέπει να συζητήσετε την προβλεπόμενη διαδικασία με τον χειρουργό σας για να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τι πρέπει να περιμένετε κατά τη χειρουργική επέμβαση κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Χειρουργική επέμβαση για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
Χειρουργική επέμβαση για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Αντενδείξεις

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που δεν πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση κήλης δίσκου. Οι αντενδείξεις για την επέμβαση μπορεί να είναι οι εξής:

 • Τα άτομα με αμφίβολη διάγνωση
 • Άτομα με ελάχιστο πόνο
 • Άτομα με διανοητικές διαταραχές που δεν μπορούν να λάβουν ορθές αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα τους

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη- ο χειρουργός σας θα πρέπει να έχει μια ειλικρινή συζήτηση μαζί σας σχετικά με τη διαδικασία, τους κινδύνους και τα πιθανά αποτελέσματα της επέμβασης.

Πιθανοί κίνδυνοι

Καμία χειρουργική επέμβαση δεν είναι ακίνδυνη, και υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση για κήλη σπονδυλικού δίσκου. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να είναι οι εξής:

 • Υπερβολική αιμορραγία
 • Αποτυχία επαρκούς μείωσης του πόνου σας ή επιδείνωση της κατάστασής σας
 • Λοίμωξη
 • Βλάβη των νεύρων
 • Διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ)

Να είστε βέβαιοι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη τα καταφέρνουν μια χαρά και αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Η κατανόηση των κινδύνων που συνδέονται με τη διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση.

Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης για δισκοκήλη

Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης για κήλη δίσκου είναι η ανακούφιση από την πίεση που ασκείται σε ένα σπονδυλικό νεύρο λόγω του δίσκου που το συμπιέζει. Μπορείτε να φανταστείτε τους σπονδυλικούς δίσκους ως μικροσκοπικά ζελεδάκια που βρίσκονται ανάμεσα στα οστά της σπονδυλικής στήλης σας.

Ορισμένες φορές η κακή στάση του σώματος, η ανύψωση βάρους ή η φυσιολογική φθορά αποδυναμώνουν το τοίχωμα του δίσκου και το εσωτερικό υλικό που μοιάζει με ζελέ (πηκτοειδής πυρήνας) ωθείται έξω από τη θέση του. Όταν συμβαίνει αυτό, ο πηκτός πυρήνας πιέζει ένα νωτιαίο νεύρο.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, περιορισμένη κίνηση ή αδυναμία. Η χειρουργική επέμβαση κήλης δίσκου ανακουφίζει από αυτή την πίεση και μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε χωρίς πόνο την κινητικότητα, την ευελιξία και τη δύναμή σας.

Τα συμπτώματα μιας δισκοκήλης μπορεί να είναι τα εξής:

 • Πόνος στην πλάτη
 • Πόνος στον αυχένα
 • Πόνος στα πόδια ή στα χέρια
 • Αδυναμία στο χέρι, την παλάμη ή το πόδι σας
 • Δυσκολία στο κάθισμα, την ορθοστασία ή το περπάτημα
 • Αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης σας (μια σοβαρή κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο ιππουρίδας)

Εάν υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τη σπονδυλική σας στήλη, πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας για να αξιολογήσει την κατάστασή σας. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια μαγνητική τομογραφία (MRI), η οποία θα δείξει τη θέση των οστών, των νεύρων και των δίσκων της σπονδυλικής σας στήλης.

Εάν ένας δίσκος έχει μετατοπιστεί ή έχει υποστεί κήλη, θα φανεί στην μαγνητική τομογραφία και μπορεί να συστηθεί χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση του πόνου σας και τη βελτίωση της κινητικότητάς σας.

Αποκατάσταση

Η ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου αρχίζει αμέσως μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι άνθρωποι παροτρύνονται να περπατούν λίγο μετά την επέμβαση και μπορείτε να περιμένετε να κινείστε με προσοχή για περίπου πέντε ή έξι ημέρες μετά την επέμβαση. Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να κάθεστε με σωστή στάση και να αποφεύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, να στρέφεστε ή να σκύβετε μετά την επέμβαση.10 Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να φοράτε νάρθηκα.

Πολλοί άνθρωποι ωφελούνται από την εκτέλεση ήπιων ασκήσεων για το εύρος κίνησης της σπονδυλικής στήλης, την ευλυγισία και τη δύναμη μετά την επέμβαση. Μπορεί να ενδείκνυται η συνεργασία με φυσιοθεραπευτή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τη χειρουργική επέμβαση κήλης δίσκου σε περίπου τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες. Η δική σας ξεχωριστή πορεία ανάρρωσης μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας.

Παρακολούθηση της αποθεραπείας

Είναι πιθανό να επισκεφθείτε τον χειρουργό σας αμέσως μετά την επέμβαση. Θα σας εξηγήσει ( καθώς και στην οικογένειά σας ή σε όποιον άλλον επιλέξετε) πώς πήγε η εγχείρησή σας και αν υπήρξαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους την επομένη της χειρουργικής επέμβασης.

Μετά από περίπου μία εβδομάδα, θα επισκεφθείτε ξανά τον χειρουργό σας. Θα εξετάσει την τομή σας και θα αφαιρέσει τα ράμματα, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται σωστή επούλωση. Ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να σας ρωτήσει για το επίπεδο του πόνου σας και μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλό έλεγχο του πόνου.

Μπορεί να σας παραπέμψει σε φυσικοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για να βοηθηθείτε στην ανάρρωσή σας. Μπορείτε επίσης να περιμένετε να επισκέπτεστε τον χειρουργό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα δύο ή τριών εβδομάδων για μερικούς μήνες. Ο χειρουργός σας θα παρακολουθεί την πρόοδό σας και θα βεβαιωθεί ότι τα πράγματα εξελίσσονται σύμφωνα με το πλάνο.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

Share to...