Επικίνδυνα λάθη όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων

Λάθος #1: Δεν μαγειρεύετε σωστά το κρέας, το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, τα θαλασσινά ή τα αυγά.

Γιατί είναι λάθος: Τα άψητα τρόφιμα μπορεί να έχουν μικρόβια που μπορεί να σας προκαλέσουν ασθένειες.

Λύση: Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι μαγειρεύετε τα τρόφιμα σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία.

Αποκτήστε μια λεπτομερή λίστα με τα τρόφιμα και τις ασφαλείς θερμοκρασίες μαγειρέματός τους. Επίσης, αν δεν πρόκειται να σερβίρετε αμέσως ζεστό φαγητό, διατηρήστε το ζεστό μέχρι να το σερβίρετε.

Λάθος #2: Τρώτε ωμό κουρκούτι ή ζυμάρι, όπως ζυμάρι για μπισκότα, και άλλα τρόφιμα που περιέχουν άψητα αυγά ή άψητο αλεύρι.

Γιατί είναι λάθος: Το άψητο αλεύρι και τα αυγά μπορεί να περιέχουν E. coli, σαλμονέλα ή άλλα επιβλαβή βακτήρια.

Λύση: Μαγειρέψτε ή ψήστε καλά το αλεύρι και τα αυγά. Μην τρώτε τρόφιμα που περιέχουν ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα αυγά, όπως τα αβγά μελάτα, η σπιτική μαγιονέζα και η σάλτσα ολλαντέζ. Μην τρώτε ωμή (άψητη) ζύμη ή ζυμάρι που περιέχει αλεύρι ή αυγά. Κρατήστε το ωμό ζυμάρι μακριά από τα παιδιά. Πλύνετε καλά τα χέρια, τις επιφάνειες εργασίας και τα σκεύη μετά την επαφή με αλεύρι, ωμά αυγά και ωμό ζυμάρι.

Λάθος #3: Καθαρίζετε τους πάγκους σας με ένα μόλις πέρασμα

Τα βακτήρια λιστέριας μπορούν να παραμείνουν σε επιφάνειες έως και 6 ημέρες, δημιουργώντας ένα φιλμ που το δυσχεραίνει την εξόντωσή τους. Έτσι, πρέπει να απολυμάνετε – όχι απλώς να καθαρίσετε – τους πάγκους και τους νεροχύτες της κουζίνας σας, και αυτό απαιτεί δύο βήματα.

Πρώτον, καθαρίστε τους πάγκους και τους νεροχύτες σας με ζεστό σαπουνόνερο για να απομακρύνετε τη βρωμιά και τις πιτσιλιές. Στη συνέχεια, ψεκάστε τους με απολυμαντικό και αφήστε το να δράσει για αρκετή ώρα ώστε να σκοτώσει τα μικρόβια. (Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος για τη διάρκεια του χρόνου.) Ξεπλύνετε αν χρειάζεται και αφήστε το να στεγνώσει.

Λάθος #4: Ξεπαγώνετε ή μαρινάρετε τα τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας

Γιατί είναι λάθος: Τα επιβλαβή μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.

Λύση: Ξεπαγώστε τα τρόφιμα με ασφάλεια. Μπορείτε να τα ξεπαγώσετε:

 • Στο ψυγείο,
 • Σε κρύο νερό, ή
 • Στο φούρνο μικροκυμάτων.

Μαρινάρετε τα τρόφιμα πάντα στο ψυγείο, ανεξάρτητα από το είδος της μαρινάδας που χρησιμοποιείτε.

Λάθος #5: Δεν πλένετε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια σας

Παίρνετε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών στο κατάστημα αντί να επιλέξετε χάρτινες ή πλαστικές στο ταμείο; Υπέροχα. Ωστόσο, δεν έχετε τελειώσει ακόμα. Μια μελέτη βρήκε ωμό ζουμί στο 61% των συσκευασιών ωμών πουλερικών, στο 34% των χεριών των αγοραστών και στο 41% των σακουλών του παντοπωλείου.

Τα υγρά του ωμού κρέατος μπορεί να μεταφέρουν επικίνδυνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα ή το E. coli. Μεταξύ των επισκέψεων στο σούπερ μάρκετ, ρίξτε τις σακούλες σας στο πλυντήριο και το στεγνωτήριο.

Λάθος #6: Αφήνετε το φαγητό έξω για πολύ ώρα πριν το βάλετε στο ψυγείο

Γιατί είναι λάθος: Επιβλαβή μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν σε ευπαθή τρόφιμα ( όπως το κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα θαλασσινά, τα αυγά, τα κομμένα φρούτα, το μαγειρεμένο ρύζι και τα αποφάγια) αν τα αφήσετε εκτός ψυγείου 2 ώρες ή περισσότερο.

Λύση: Τοποθετήστε τα ευπαθή τρόφιμα στο ψυγείο εντός 2 ωρών ή εντός 1 ώρας εάν τα τρόφιμα εκτίθενται σε θερμοκρασία άνω των 30 °C (όπως σε ένα ζεστό αυτοκίνητο). Χωρίστε τα ψητά και τις μεγάλες μερίδες φαγητού, όπως κατσαρόλες με κοκκινιστό, σε μικρότερα δοχεία, ώστε να κρυώσουν γρήγορα. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το να βάζετε ζεστά ή καυτά τρόφιμα στο ψυγείο, αρκεί να είναι συσκευασμένα σε ποσότητες αρκετά μικρές ώστε να κρυώνουν γρήγορα.

Λάθος #7: Ξεφλουδίζετε φρούτα και λαχανικά χωρίς να τα πλύνετε πρώτα

Γιατί είναι λάθος: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να έχουν μικρόβια στη φλούδα τους. Είναι εύκολο να μεταφέρετε αυτά τα μικρόβια στο εσωτερικό των φρούτων και των λαχανικών όταν τα κόβετε ή τα ξεφλουδίζετε.

Λύση: Πλύνετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό, ακόμη και αν πρόκειται να τα ξεφλουδίσετε. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή βούρτσα λαχανικών για να τρίψετε τα σκληρά φρούτα και λαχανικά, όπως τα πεπόνια, τα αβοκάντο και τα αγγούρια. Δεν συνιστάται το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών με σαπούνι, απορρυπαντικό ή πλυντήριο προϊόντων του εμπορίου. Μην χρησιμοποιείτε διαλύματα χλωρίνης ή άλλα απολυμαντικά προϊόντα σε φρούτα και λαχανικά.

Λάθος #8: Δεν πλένετε τα χέρια σας

Γιατί είναι λάθος: Τα μικρόβια στα χέρια σας μπορούν να περάσουν στο φαγητό και να το καταστήσουν μη ασφαλές.

Λύση: Πλύνετε τα χέρια με τον σωστό τρόπο – τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και τρεχούμενο νερό. Πλύνετε τα χέρια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού- πριν το φαγητό- και μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή της πάνας ενός μωρού.

Λάθος #9: Τρώτε επικίνδυνα τρόφιμα ενώ διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθετε τροφική δηλητηρίαση

Γιατί είναι λάθος: Ο καθένας μπορεί να πάθει τροφική δηλητηρίαση. Αλλά ορισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν και να εμφανίσουν μια πιο σοβαρή ασθένεια. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

 • Οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω
 • Τα παιδιά κάτω των 5 ετών
 • Άτομα που έχουν προβλήματα υγείας ή που λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τα μικρόβια και τις ασθένειες (εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα)
 • Οι έγκυες γυναίκες

Λύση: Τα άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν τροφική δηλητηρίαση δεν πρέπει να τρώνε:

 • Μη επαρκώς μαγειρεμένα ή ωμά ζωικά προϊόντα (όπως κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά ή θαλασσινά)
 • Ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα βλαστάρια και φύτρους
 • Μη παστεριωμένο (ωμό) γάλα και χυμούς
 • Μαλακά τυριά, εκτός εάν αναγράφεται ότι παρασκευάζονται με παστεριωμένο γάλα

Λάθος #10: Η επανατοποθέτηση μαγειρεμένου κρέατος σε πιάτο που είχε ωμό κρέας

Γιατί είναι λάθος: Τα μικρόβια από το ωμό κρέας μπορούν να μεταδοθούν στο μαγειρεμένο κρέας.

Λύση: Χρησιμοποιείτε πάντα ξεχωριστά πιάτα για το ωμό κρέας και το μαγειρεμένο κρέας. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα και τα θαλασσινά.

Λάθος #11: Δοκιμάζετε ή μυρίζετε το φαγητό για να δείτε αν αντέχει ακόμα ή αν χάλασε

Γιατί είναι λάθος: Δεν μπορείτε να δοκιμάσετε, να μυρίσετε ή να δείτε τα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Δοκιμάζοντας μόνο μια μικρή ποσότητα μπορεί να νοσήσετε σοβαρά.

Λύση: Ελέγξτε το διάγραμμα χρόνων αποθήκευσης για να δείτε πόσο καιρό μπορείτε να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα με ασφάλεια. Όταν λήξει ο χρόνος, πετάξτε τα.

Λάθος #12: Πλένετε το κρέας, το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα

Γιατί είναι λάθος: Το πλύσιμο ωμού κρέατος, κοτόπουλου, γαλοπούλας ή αυγών μπορεί να μεταδώσει μικρόβια στο νεροχύτη, στους πάγκους και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας σας. Αυτά τα μικρόβια μπορεί να περάσουν σε άλλα τρόφιμα, όπως στις σαλάτες ή στα φρούτα, και να σας προκαλέσουν ασθένεια.

Λύση: Μην πλένετε το κρέας, το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα ή τα αυγά. Το σχολαστικό μαγείρεμά τους θα σκοτώσει τα επιβλαβή μικρόβια.

Λάθος #13: Τα σύνεργα καθαρισμού της κουζίνας σας δεν είναι καθαρά

Τα πιο τρομακτικά πράγματα στην κουζίνα σας δεν είναι τα μαχαίρια. Είναι τα γεμάτα μικρόβια και βακτήρια σκουπίδια και σφουγγάρια που βρίσκονται τριγύρω. Κάθε δύο ημέρες, βάλτε τα βρεγμένα σφουγγάρια στο φούρνο μικροκυμάτων για 60 δευτερόλεπτα. Ή βάλτε τα στο πλυντήριο πιάτων στον κύκλο στεγνώματος.

Αυτό θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από το 99% των μικροβίων, των βακτηρίων και των ιών. Μετά από 2 εβδομάδες, πετάξτε τα σφουγγάρια. Τα πανιά πιάτων μπορούν να μπουν στο πλυντήριο στο ζεστό και να στεγνώσουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Share to...